Elektromos rönkhasító

Az elektromos rönkhasító egy kiváló alternatíva azoknak, akik megelégelték a tűzifa baltával való vagdosását. A tüzelő manuális darabolása nagyon fárasztó tud lenni, ha nem csak egy kis bográcsozáshoz van rá szükségünk, hanem a téli hideg reggeleken nap, mint nap ezzel kell begyújtanunk. Talán egy darabig még élvezzük is, esetleg edzésként tekintünk rá, idővel felesleges idő- és energiapazarlásnak tűnhet. Bár kétségtelenül többe kerül egy fahasító, mint egy balta és valamivel nagyobb helyen is fér el, hatalmas segítség azoknak, akiknek sok darabolt fára van szüksége. Az idősebbek különösen nagyra értékelhetik, ha már nem szeretnének vagy nem bírnak a favágással bajlódni.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
129 990 Ft - 539 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Terméktípus
Teljesítmény  (W)
-
1 500 W - 4 000 W
Hasítóerő  (tonna)
-
4 tonna - 16 tonna
Maximális hasábhossz  (cm)
-
37 cm - 107 cm
Maximális hasábátmérő  (cm)
-
25 cm - 40 cm
Termék státusza
Szűrés és rendezés
15 termék
15 termék

Mi az a rönkhasító?

A rönkhasító egy motorral rendelkező gép, ami legtöbbször hidraulikusan működik és a farönkök hasogatására alkalmazható. Ez a folyamat kézi erővel fárasztó és hosszadalmas, bizonyos méret felett pedig nagyon nagy erőnlétet kíván meg a műveletet végzőtől. Egy rönkhasítóval akár 40 cm átmérőig és több mint egy méteres rönkhosszúságig hasogathatjuk a fát, amit baltával szinte elképzelni sem lehet. A hasítógép több tonna erőt képes kifejteni, ami sokszorosa egy ember által elérhetőnek. Most az elektromos hasogatókat vesszük jobban szemügyre, de léteznek benzinmotoros változatok is. Ha ilyen érdekel, nézd meg a Hecht B&S motoros rönkhasítót.

Hogy működik az elektromos rönkhasító?

Az elektromos fahasogatóhoz nincs szükség üzemanyagra, hálózati áramról képes működni. Léteznek 230V feszültségre kapcsolható gépek, de erősebb gépeket 400V hálózathoz is gyártanak. Ezek használatához 3 fázis szükséges, ami nincs minden háztartásban, így otthonra ezeket ritkábban keresik. Olcsóbbak és könnyebben használhatóak, mint a benzinmotoros változatok, nem igényelnek extra karbantartást és mivel nincs kipufogógáz, így akár beltéren is használhatóak. Kisebb a súlyuk és a méretük is, ráadásul nagyon csendesek, ami miatt nem zavarjuk vele a szomszédokat, akár esti időpontokban is könnyebben dolgozhatunk velük.

A működési elve viszont mindnek ugyanaz. A rönköt egy ék alakú hasító segítségével darabolja hidraulikus erővel. Fontos, hogy a hasítógépek csak szálirányban képesek a fát elhasítani. A hosszabb rönkök rövidebbre vágására nem használhatóak, erre egyéb eszközöket kell használnunk, mint a láncfűrész. Ha nagy mennyiségű, méretes fát kell rövidebbre vágnunk, óriási segítség lehet egy hintafűrész.

Milyen elektromos rönkhasítók léteznek?

Léteznek vízszintes és függőleges kialakítása hasítók is. A vízszintes gépeken a fát horizontálisan helyezzük az asztalra, míg a függőlegesek esetében vertikálisan. Ez utóbbiak jellemzően nagyobb erő átadására képesek.

Megkülönböztethetjük őket aszerint, hogy a hasítóék fix vagy mozog. Az asztali gépeknél a hasítóék fixen a gép végén helyezkedik el és a tolószerkezet préseli hozzá a fát. Az álló gépek esetén az ék mozog, így a talaj felé végez egy lefelé irányuló mozgást a hasító. Ezeknél a típusoknál van, amelyiknél egy asztalra helyezhetjük a fát, de olyan is, aminél csak egy talapzat van. Ez nagyban megkönnyítheti a munkát, ha például nagyon nagy méretű és nehéz rönkről van szó, hiszen így nem kell felemelnünk azt egy magasabb pontra, csupán néhány centire kell megemelnünk. A 70-100 cm hosszú rönkökkel is elboldoguló gépek már ilyen kialakításúak. Természetesen ezeknél a rövidebb rönkök hasogatása nehézkesebb, mivel hosszú holtutat kell megtennie a hasítóéknek, mire eléri a fát.

Elektromos rönkhasító

Hogyan kell használni az elektromos rönkhasítót?

Emiatt nem kell aggódnunk, hiszen nagyon egyszerűen működő szerkezetekről van szó.

Bármelyik típussal is rendelkezünk, egyszerűen a kijelölt helyre helyezzük a rönköt. Az álló gépeknél általában van két oldalsó rögzítő, a fekvő gépeknél pedig egy védőburkolat, amit le kell zárnunk. Ezután a gomb vagy kar segítségével elindul a hidraulikus nyomás és pillanatokon belül két darabban van a rönk. Ezt addig ismételhetjük az újabb és újabb hasábokkal, amíg a kívánt méretet el nem érjük. Akár gyújtósnak valót is darabolhatunk így.

Hogyan válasszunk elektromos hasítógépet?

Néhány tulajdonság megismerése után könnyedén tudunk választani.

Hálózat típusa

Először állapítsuk meg, hogy milyen hálózatról fogjuk üzemeltetni. Kevés háztartás rendelkezik 3 fázisú, 400V-os rendszerrel, csak ezért kiépíteni pedig túlságosan drága. Ha van ilyen hálózatunk, akkor is érdemes átgondolni, hogy szükségünk van-e egy ilyen nagyobb teljesítményű gépre. Gallyfa vagy kisebb tűzifa esetén például bővel elegendő a 230V-ról üzemeltethető készülék, ezek is meg tudnak birkózni úgy 25 cm átmérőjű darabokkal.

Rönk maximális hossza és átmérője

És ezzel el is érkeztünk az egyik legfontosabb tulajdonsághoz. Gondoljuk át, hogy milyen méretű fát szoktunk hasogatni. A hasábok átmérője és hossza alapján tudjuk kiválasztani a megfelelő rönkhasítót. Ha rendszerint az általános, 33 cm hosszúságú tűzifát szoktuk rendelni, amit főleg kandallóban, cserépkályhában vagy sparheltben égetünk, akkor valószínűleg bőven elegendő egy 4 tonna körüli hasítóerővel rendelkező horizontális, asztali fahasító. Ha egy nagy kazán segítségével fűtjük fel az egész házat, és mondjuk nagy, erdészeti farönköket szoktunk vásárolni, akkor megfelelőbb lehet egy álló kivitelű gép, amivel akár 1 méter hosszúságúakat is feldarabolhatunk. A nagy és nehéz faanyag hasításához a legjobb egy asztal nélküli kivitel. A maximális hosszra mindig kalkuláljunk rá egy kicsit, hisz a 33 centis fa sem mindig annyi, néha 30, néha 35.

Vízszintes vagy függőleges?

A hasítási mérettartomány könnyen lehet, hogy eldönti ezt a kérdést. De ha az igényünknek megfelelően találunk mindkét fajtát, akkor átgondolhatjuk, hogy szeretnénk-e szállítani is. Előfordulhat, hogy elvinnénk egy hétvégi házhoz is időnként vagy a családtagoknak segítenénk be vele. Egy vízszintes asztali gép általában jóval könnyebb, így akár egy ember is be tudja rakni egy autóba.

Hasítóerő az elektromos rönkhaító esetében

A hasítóerő elég szorosan összefügg a fa méretével, így általánosságban számíthatunk arra, hogy ha egy gép alkalmas a 40 cm átmérőjű és 100 cm hosszú rönk hasítására, akkor el is fog bírni vele. Természetesen sokféle keménységű faanyag létezik, így például tölgy hasítására érdemes ilyenkor is minél nagyobb értékkel rendelkező eszközt keresni.

Érdemes kis ráhagyással azért minél jobban megközelíteni a szükséges értékeket, mivel minden tonnányi plusz erő és minden centivel nagyobb maximális méret sokat tud emelni a hasítógép árán.

elektromos rönkhasító

Melyik a legjobb elektromos hasító?

A konyhakész méretre vágott tűzifákhoz már a legolcsóbb, asztali rönkhasító is megfelelhet. Akár a tüzép, akár mi magunk daraboljuk fel kb. 30 cm hosszra a szálakat, a Hecht 1500W-os rönkhasító 4 tonna erővel képes a kuglikat feldarabolni 37 cm hosszig. Kis helyen elfér és valószínűleg nagyon sok háztartásnak bőven elegendő a 25 cm-es maximális átmérő. Ez a legkönnyebben szállítható modell is egyben.

Azonban, ha a legjobb paraméterekkel rendelkező gépet keressük, akkor a Hecht 4000W-os gépe a nekünk való. Ez már a 400V-os betápnak köszönhetően 16 tonna hasítóerővel rendelkezik és akár 40 cm átmérőjű és 105 cm hosszú rönkök hasítására is képes, amivel már akár ipari felhasználásra is alkalmas.