Elektromos ágvágó

Egy elektromos ágvágó sok szempontból hasznos lehet, főleg ha kisebb kertünk van hiszen igy nem akadályozhat az ágvágó kábele. De létezik persze másféle ágvágó is, mint például akkus vagy benzinmotoros ágvágó. Ezek az eszközök elengedhetetlenek a kertészkedésben, hiszen a metszés az egyik legalapvetőbb művelete, mind a gyümölcstermesztésben, mind a díszkertek kialakításában. Metszést elsősorban a fás szárú kerti növényeken, cserjéken és fákon végzünk. A metszés lényege hogy több és jobb legyen a termés, mert ugye bár a nap érleli, éppen ezért úgy kell metszeni, hogy a nap fénye mindenhol bejusson a termőrészekhez. 

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
15 990 Ft - 40 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Teleszkópos nyél
Láncvezető hossza
-
17 - 30
Láncsebesség
-
3 - 11
Láncveztető márkája
Termék státusza
Szűrés és rendezés
4 termék
4 termék

Miért kell metszeni?

Fontos hogy a fa kezelhető méretű legyen, tehát amennyire lehet, könnyedén le is tudjuk szedni a termést. Ahhoz is fontos, hogy megelőzzük a fák megbetegedését, ehhez szükséges, hogy kellően szellős legyen a fa ágai között, hogy ne kedvezzen a gombás betegségeknek, és ne tudjon, akkorára nőni, hogy már ne érjük el az ágakat sem. Az fa első éveiben a korona kialakítása a legfőbb szempont, fajtától függően 3-5 éves korig alakítjuk. Egy biokertben pedig nagyon fontos, hogy a lomb és a leendő termés arányosak legyenek egymással, úgyhogy az első években nem csak a termőrészekre kell figyelnünk. A kifejlett termő fáknál csak karbantartó, ritkító metszést végzünk, míg az öreg fáknál pedig ifjító metszést is alkalmazunk már.

Korona metszés

A magassági ág vágókat erre a célra használjuk legfőképpen, de kisebb méretű fáknál egyszerű metszőollóval is megtehetjük. Először a törzsmagaság a fontos, amit nagy eséllyel már megadtak neki a faiskolában, vagyis azt a magasságot, amin kineveljük majd az első oldalágakat. Nagymértékben függ a fa fajtától, hogy milyen törzsmagasság az ideális például egy nagyobb cseresznyénél 80 cm is lehet, a diónál pedig 1 méter is jó lehet, de azért sokszor praktikusabb, hogyha inkább alacsonyabban tartjuk a fát, mert így amikor termőre fordul, akkor így sokkal könnyebben le tudjuk róla szedni a termést.

Koronaformák

Sokféle formára alakíthatók a fakoronák, de nagyon extrémeket csak díszkertekben használják, a két legnépszerűbb a gyümölcsösökben a sudaras ágcsoportos vagy a váza.

A sudaras ágcsoportos kialakítás, ez az, amit a legtöbb gyümölcsfafajtánál tudsz alkalmazni. Ilyenkor 3 emeletet alakítasz ki ágcsoportosulásokból, és ha megvan a törzsmagasság, az első évben megmarad egy sudár és 3-4 oldal vezérág, amelyek, erősek és arányosan töltik ki a teret, vagyis nincsenek egymáshoz túl közel. Következő évben, ha a sudár már nőtt legalább 1 métert, akkor ki lehet alakítani a második emeletet ugyan ilyen hasonló ágcsoportból. Az emeletek között legyen 80 cm távolság, és ha nem volt elég erős a növekedés, akkor várj még egy évet és csak azután tudod elkezdeni a következő emelet kialakítását. A sudár tetejét a legfelső ágcsoporttól 20 cmre vágd le, a koronaalakítás itt akkor fejeződik be, amikor az utolsó 3 ágcsoport is kialakult, azután már bőségesen teremhet a fa.

A váza koronaforma, ami a leginkább a kajszinál, meggynél, szilvánál látható emelet pedig van a nagyon hasonló katlan koronaforma az őszibaracknál. Ennél a fajtánál a sudarat kell elvágni, hogy így egy nyitott koronaformát kapjunk, ami a fényigényes fajoknak a legkedvezőbb. 

Félgömb-, vagy gömbkorona: Gyorsan növekvő alacsony, vagy magas törzsű almakörte, illetve szilvafákból nevelik. Három vezérágból és egy középső hajtásból áll, amely a törzs meghosszabbítása. 

Orsóforma: Az orsó alakú fák egy középső hajtásból, és vízszintes termőágakból állnak. Az orsó alakú fák már az ültetés követő első, vagy második évben termést hoznak.

Tányérkorona: A tányérkoronánál a hajtások laposabb helyzetük miatt gyengébben fejlődnek, mint a tölcsérkoronánál.

Gyümölcssövény: Lényegében a gyümölcssövény is egy speciális orsóformának számít. Termőágai nem a középső hajtás körül helyezkednek el, hanem két irányban nőnek. A termőágak párosával állnak egymással szemben. A gyümölcssövényt drótváz vagy épület mellett nevelik.

Magassági ágvágó

A fák gondozását jelentősen megkönnyíti, mert így nem kell létrára másznod, és olyan hagyományos eszközöket használnod, mint az ágvágó fűrész vagy a metszőolló. Egy magassági ágvágóval akár 4 méteres magasságban is könnyedén és kényelmesen tudsz dolgozni. Ha nincs létrád, vagy bármilyen okból nem szívesen mászol fel egyre, akkor nagyszerű társad lehet egy ilyen szerszám. Sokféle közül válogathatsz, mint az elején s említettük lehet akkus benzinmotoros vagy elektromos ágvágó is, lényeges szempont hogy mekkora területen van használva. De ha különösen magas fát kell metszeni, akkor érdemes teleszkópos nyéllel ellátott modellt választani.

Ezért tehát ha elektromos ágvágó vagy társai vásárlásán gondolkodik érdemes utána járni melyik a legmegfelelőbb kertünkben. Vegyük figyelembe hogy mekkora a területünk, milyen adottságú fákat kell metszenünk, hogy mennyi időnk van ezekre, mik a céljaink. Ha eze megvannak, könnyebben segíthetnek munkatársaink a megfelelő modell kiválasztásában ügyfélszolgálatunkon vagy Debreceni üzletünkben is. Rendelését a webáruházunkból pedig néhány munkanapon belül házhoz szállítjuk önnek partnereink segítségével itt a profibarkács.hu-n.