Arcvédő

A munkavédelmi kiegészítők között fontos szerepet kapnak az arcvédők, melyek például a munkavédelmi szemüvegekkel szemben a teljes arcot eltakarják, óvják a felverődő, pattanó, fröccsenő hatásokkal szemben. Léteznek munkavédelmi sisakra is csatlakoztatható típusok is, ezek együtt már igazán hatásos védelmet tudnak nyújtani. A felhasználás területétől függően háló/rácsos vagy plexi látómezővel rendelkezhetnek. Minden alkalmazási területnek megvan a maga javaslata arra vonatkozóan, hogy melyik típusú arc védelmi eszköz a leghatékonyabb az adott veszélyforrásokkal szemben.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
790 Ft - 5 690 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
16 termék
16 termék

Az arcvédő, arcvédő pajzs, plexi maszk szükségessége a munkavédelemben

A fej, arc az emberi test legérzékenyebb részei közé tartoznak. A különböző külső behatások ellen védeni kell a bőrt, arcot, szemeket, fejet, csontokat. A fejet értelemszerűen védősisakokkal lehet megvédeni. A szemet védőszemüveggel, az arcot arcvédővel, a kezeket védőkesztyűvel, a lábat különböző védőlábbelikkel, bakancsokkal, a testet védőruhával, a hegesztésnél a szemet hegesztőpajzzsal lehet óvni az egyes behatások ellen. A behatások, melyek veszély jelenthetnek, lehetnek:

 • mechanikus: lengő tárgyak, leeső tárgyak, ütések, csapódások
 • vegyi: fröccsenő vegyi, veszélyes folyadékok, nemkívánt folyékony anyagok
 • termikus: fröccsenő olvadt fémek, szikrák, hősugárzás, forró folyadék, időjárási viszontagságok
 • optikai: UV sugárzás
 • elektromos: például az ívfény

A munkahelyi, otthoni balesetek elkerülése érdekében a veszélyekkel szembeni védelem nagyon fontos a munkavégzés során. Inkább ne történjen semmi baj, de ott a védőfelszerelés, mintsem nincs védőruházat, arcvédelem és megtörténik a baj.

Arcvédő

Arcvédő pajzs fajtái a látómezők szerint

1/ Hálós/rácsos típusú: ezek legtöbbször valamilyen dróthálóból készülnek, ez a háló az arc elé kerül használatkor. Lehetnek olyan munkafolyamatok, felhasználási területek, ahol nagyobb méretű szilánkok, darabkák elleni védelem szükséges, a munkavédelmi szempontokat betartó fakitermelő/faipari dolgozókon, fűkaszával tevékenykedő embereken gyakran ezt a típust látni. Kaszálásnál is felpattanhat egy kavicsdarab, vagy egy szétvágott ág részei, melyektől óvni kell az arcot, szemet.

2/ Plexi látómezővel rendelkező típus: ennél az arc előtt egy átlátszó plexi van, ez a fröccsenő folyadékoktól is védi az arcot, szemet. Természetesen alulról és egyes típusoknál a kialakítástól függően oldalról is érheti szennyeződés az arcot, szemet, azért ajánlott kiegészíteni egyéb védőeszközökkel. Az egészségügyben gyakran alkalmazzák ezt a típusú arcvédelmi eszközt.

Fej- és arcvédők, plexi maszkok kiválasztásának szempontjai

A feladatvégzéstől függően különböző felszerelések jöhetnek szóba az arc és a fej védelméhez egyaránt. A legfontosabb követelmény a biztonság. Egy arcvédőt a várható behatások ellen, a célhoz igazítva kell kiválasztani, melyek az alábbiak:

 • vegyszer
 • részecske
 • részecske sebessége
 • koptató hatás
 • védendő felszín területe
 • hőhatás és ezek várható mértéke, ideje alapján kell választani.

Egy nem megfelelően kiválasztott munkavédelmi eszköz akadályozhatja a munkát, növelheti a költségeket, balesetet okozhat, melynek anyagi és jogi, erkölcsi felelőssége is lehet. Lehetőleg ne az ár alapján válassza ki sem az arcvédőt, sem a többi munkavédelmi felszerelést, mindenképpen a speciális várható behatások ellen, adott tevékenységgel, céllal kell szinkronba hozni a választást.

 

Milyen lehet egy arcvédő?

 • lehet folyamatos vagy rácsos típus (folyamatos pl. az átlátszó plexi, a rácsos fém vagy műanyag hálós)
 • kis, közepes vagy nagy sebességű részecskék ellen védő (12,45,120 m/s felettiek)
 • adott vegyszerre erősen, közepesen vagy nem ellenálló fajta
 • karcálló réteggel ellátott vagy nem ellátott fajta
 • hosszabb, rövidebb típusú
 • párásodó vagy páramentesítéssel rendelkező fajta
 • lehet homlok és/vagy állvédővel is rendelkező (ha rendelkezik ezekkel, fontos, hogy ezek átlátszóak -e? észlelhető -e veszély fentről, lentről?)
 • fejpántos megoldású vagy sisakra erősíthető
 • keret nélküli vagy keretes kivitelezésű
 • méretre állítható -e? mennyire körülményesen?
 • védőszemüveggel együtt használható -e?
 • felhajtható -e a védőrész és hány fokban?
 • mennyire kényelmes a hosszú időn keresztüli viselése?
 • a szabvány szerint milyen védelemmel rendelkezik?

 

Arcvédők, plexi pajzsok, plexi maszkok rendelése házhozszállítással a Profibarkácstól

Webáruházunk a bőséges és minőségi árukínálat mellett a vásárlók, felhasználók biztonságát is szem előtt tartja, ezért munkavédelmi eszközökből legalább olyan sokféle opciót kínálunk, mint szerszámokból, gépekből. Hecht, Visiguard, Flo higiéniai arc védelmi felszerelések, akár plexi akár dróthálós kivitelben megrendelhetők hihetetlenül kedvező árakon! Soha ne kezdjen munkához biztonsági felszerelés nélkül! Minden esetben az adott felhasználás, a munkavégzés körülményei, a várható veszélyforrások egyedi mérlegelése alapján döntsön! Nem ugyanolyan arcvédelemre van szükség fakitermelésnél, mint például irritáló, fröccsenő anyagokkal való munka esetén. Az egyedi mérlegelés és kiválasztás szakszerűen, átgondoltan történjen!

Mindig számítani kell a leselkedő veszélyre, amiben viszont az a jó, hogy védőfelszerelésekkel megelőzhető a sérülés. A legtöbb arcvédőben az előlap külön is kapható, cserélhető. Ha karcos esetleg a plexi, vagy hajlott a szerkezet, nem védi úgy az arcot, mint ahogyan újkorában. Ha elhasználódott, megrongálódott a munkavédelmi felszerelés, érdemes újat venni, vagy ha cserélhető részéről van szó, újjal pótolni.

Legyen a Profi Club tagja már az első vásárlás után és részesüljön az állandó 5% kedvezményből minden rendelésénél!

 

Köszörülési munkákhoz, szikrák ellen melyik arcvédő lenne megfelelő?

A PC plexis arcvédő pajzsot ajánljuk, víztiszta, védi a szemet, arcot a szikráktól.

Stihllel dolgozó munkatársaimnak melyik arc, szemvédőt vegyem, ami védelmet nyújt a forgács, felpattanó fadarabok ellen?

A Hecht védőrostélyt vagy a Flo dróthálós arcvédője ajánlott. Fontolják meg védősisak esetleg plusz védőszemüveg szükségességét.

Kiszolgáló személyzet részére orvosi plexijük van?

Igen, higiéniai orvosi műanyag arcvédő pajzs több típusban is van.