Popszegecs, popszegecs-anya

Veletek is megtörtént már, hogy túl nagyra csináltátok a furatot? Esetleg kilógott a szegecsszár, vagy esetleg nem zárt vagy nem szorított eléggé? Vagy akár elszakadt a szegecszár, ami korrózióveszélyt indikált, vagy esetlen nem megfelelő volt a szegecselőgép, amit használtatok? A popszegecsek esetében is elengedhetetlen a jó minőség és a megfelelő szegecs kiválasztása, hogy valóban biztonságos rögzítést tudjunk vele megvalósítani. Ha viszont nem megfelelő szegecset használunk, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy sok bosszúságot és plusz költséget fog jelenteni számunkra. Egyébként a szegecsek elég nagy tiszteletnek örvendnek manapság, ha csak megemlítjük a hidakat, repülőgépeket, a szegecsek segítenek a gépek összetartásában. Jól bírják a rezgést, nem fognak kilazulni, nem kell nekik menetet vágni illetve nagyon egyszerű ellenőrizni az épségét. Természetesen ez inkább az ipari szegecsekre vonatkozik de a sima hétköznapi használatra is meg van a helye a kötőelemek között.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
390 Ft - 7 390 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
70 termék
70 termék

Popszegecsek – „biztonságos, roncsolással bontható kötések megvalósítója” 

Találkozhatunk olyan anyagokkal, amelyeknek a szerkezetében káros változások jöttek létre akár egy hegesztés, forrasztás alkalmával, ezért sokszor szegecskötéseket szoktak alkalmazni, hogy rögzíteni tudják az alkatrészeket egymáshoz. A gépipar, a műszeripar és a könnyűipar egyik kedvenc nem oldható kötésmódja a szegecselés, de egyéb hétköznapi esetben is hasznos lehet ezermesterként, különösképp akkor, ha nincs hegesztő-felszerelésed és a csavarozás nem igazán megoldható. A szegecselt fémszerkezetek pozitív jellemzője, hogy hosszú élettartammal rendelkeznek, szilárdak és csak roncsolással bontható kötések. Egyéb fémkötésként alkalmazhatunk hegesztést is.

 

Popszegecs a könnyű és gyors szerelések specialistája

A popszegecs két fő részből áll. Az egyik a szegecs test, ami lényegében a szegecs kötést végzi, a másik pedig a húzószár ami a szegecs elhúzásáért felelős. Ha két vagy több lemezalkatrész összefogását szeretnénk megoldani, akkor kiválóan alkalmas a popszegecs. A popszegecselés igazából egy speciális szegecselési mód, amit számos műszaki terület használ, ez gyors szegecselési technika, de háztartási felhasználásra is tökéletes. Bőr, alumínium, vaslemez egymáshoz rögzítésekor gyakran használhatjuk a szerszámosládádból.

 

Milyen popszegecset válassz?

Amikor eltervezzük, hogy popszegecseket szeretnénk venni, akkor több szempontot is érdemes figyelembe venni. Az egyik azaz, hogy hogyan viselkedjen a termék a behúzás után, illetve milyen szilárdsági elvárásaink vannak. Ezeket leginkább az anyagnak a minősége határozza meg, de igencsak fontos az szegecsnek a kialakítása is ennél a kérdésnél. Ha vásárlásra szánjátok el magatokat, ezeket mindenképp gondoljátok át.

Na de nézzük részletesebben, hogy melyek ezek a tényezők illetve tulajdonságok, amit érdemes mérlegelni. Milyen a szegecs feje, illetve az összehúzó ereje, a húzószár rögzítése, de a furatkitöltő képessége, az ellenoldali szétterülés és a tömítettség foka vagy akár a vízzáró képessége is nagyban segítheti a döntésünket.

Ha még mélyebbre szeretnénk ásni, és még részletesebb képet kapni a szegecsekről, akkor részletes adattáblázatok tartalmazzák a szegecseknek a szakító illetve nyírószilárdsági értékeit is. A megfelelő átmérőjű termék kiválasztása a kötésszilárdsággal szebeni elvárások tudatában egyébként könnyen kiválasztható. Ezeknél milyen adatokkal fogsz találkozni? Nos, például fej kialakítással, vagy a hosszmérettel, illetve névleges furatátmérővel, vagy a szegecsátmérő és a lemezvastagság arányával is.

 

Mit érdemes tudni a popszegecsről?

A popszegecs elsősorban olcsó, és gyors. Ha alapjáraton abból indulunk ki, hogy amúgy is ki fúrni kéne két egyesíteni kívánt lemezt, akkor a popszegecset már csak egyszerűen be kell dugni és erősen rámarkolni a fogóra. Semmiképp sem elhanyagolandó az sem, hogy bőven elég egy oldalról hozzáférni, mivel nem szükséges megtartani az anyát a túloldalon, ami nagy előny lehet. Ezért lehet úgy is találkoztatok már vele, mint vakszegecs, hiszen igy is hívják.

Optimális méretek, illetve eszközhasználat esetén szépen, erősen, és tartósan összeszorítja a két lemezt, hiszen pont erre találták ki. A popszegecs esetében ha megfelelő méretű furatban használunk megfelelő hosszúságú szegecset, akkor megbízható és megismételhető kapcsolat jön létre. Szerencsénkre a popszegecs rafináltságának köszönhetően akár egy olcsó szerszámmal is ugyanolyan minőségben tudunk szegecselni, mivel itt maga a szegecs, illetve a tüske a meghatározó és legfontosabb elem.

 

Mi az a szegecsanya?

A szegecsanya igazából teljesen úgy működik, mint egy popszegecs. A szegecs feje a furat peremén feltámaszkodik, a popszegecs kiszakadó részét, a behúzó szerszám menetes szára fogja helyettesíteni. Behúzáskor a szegecsanyát nyitott állásban lévő behúzó szerszámra kell ütközésig csavarjuk fel úgy, hogy a húzószárnak a menete kb. 1 mm-re lógjon túl a szegecsanyán. Ezután egész egyszerűen a szerszámon lévő szegecsanyát az előkészített furatba helyezzük be. A szerszám összezárásakor a lemez másik oldalán a szegecsanya beül a furatba és a szerszám kicsavarása után a visszamaradó menethez lehet bármit rögzíteni csavar segítségével.

 

Mit érdemes tudni a szegecsanyáról?

Először megadják a szegecsanya átmérőját, illetve azt is hogy milyen vastagságú lemezbe lehet a szegecsanyát behúzni. De mielőtt ennyire előre szaladunk, nagyon fontos mozzanat lesz itt is az előfúrás, ami igazából az egész munkafolyamat sikerességét meg fogja határozni. Akkor végeztünk jó munkát, amikor a szegecsanya könnyen és passzentosan bele tud illeszkedni a furatba.

Anyagukat tekintve találkozhatunk alumínium, acél illetve rozsdamenten acélból készült szegecsanyával is. Az alumíniummal nagyon könnyű dolgozni, viszont ennél korlátozott lehetőség van a terhelésre. Ha viszont rozsdamentes acél anyát használunk, akkor ott melegítsünk be előtte, mert komolyan fizikai munkát igényel ennek a behúzása.

Reméljük mostmár részletesebb képet kaptatok arról, hogy mi a popszegecs, mit érdemes róla tudni, mikor és hogyan érdemes használni. Illetve kicsit segíteni szerettünk volna a szegecsanya megismerkedésével is hátha a jövőben szükségetek lesz rá. Nézzetek körül a webshopunkban, és biztosak vagyunk benne, hogy a barkácsoláshoz minden szükséges eszközt és szerszámot meg fogtok találni. Válogathat a Yato, Novus, Neo és a Topex popszegecs és szegecsanya kínálatából.