Csősatu

Egyértelműen barkácsműhely alapdarab a csősatu. Fűrészelés, reszelés, élezés, hajlítás, modellezés, ragasztás, forrasztás, hegesztés, vágás, kalapálás, fel lehetne sorolni végtelen hosszan azokat a barkács szituációkat, amikor rendkívül fontos, hogy a munkadarabunk biztosan egy helyen maradjon, hiszen csakis így végezhetünk precíz munkát és védhetjük meg magunkat a sérülésektől egyidejűleg!

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
6 490 Ft - 38 290 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
7 termék
7 termék

A csősatu

A satunak mindenképp százszázalékosan megbízhatónak kell lennie! Ha már kicsit is csúszkál vagy túlságosan megkopott egy régimotoros, dédnagyapánktól örökölt darabunk, akkor igenis vágjuk be a satuféket és szerezzünk be egy modern, korszerű satut!

Azonban egyáltalán nem mindegy milyen munkálathoz keressük a megfelelő eszközt. Négy alaptípusa különíthető el a satuk világában: cső, kovács, párhuzamos és műszerész satu.

A csősatuk könnyen a barkácsasztalra szerelhetők a talpán lévő menetes furatoknak köszönhetően, illetve ugyanolyan könnyen el is lehet tenni, ha éppen használaton kívül van a szerszám.

A csősatu és a pofák

A pofák, melyek körbeveszik minden oldalról a munkadarabunkat, azt imitálják, mintha erősen ráfognánk, csak éppen ezt egy gép végzi helyettünk. Kevesebb tartós erőkifejtésre van szüksége a barkácsmesternek munka közben, illetve mindkét kézzel a fő folyamat végzésére tud koncentrálni. A csősatu pofái mindezt ráadásul teljes biztonsággal szolgáltatják, hiszen a pofák anyaga (bizonyos S55C ötvözet) rendkívüli szilárdságú, a pofák recés felülete pedig a csúszást és az esetleges elfordulást lehetetlenítik el. A pofák, így szó szerint, mint egy bilincs, rabul ejtik a csöveket, léceket, egyéb hosszúkás alakú, megmunkálandó darabjainkat. A csősatu egyik oldalán található egy csuklós biztosító pánt is, mely a menetes szorításon kívül plusz biztonsági elemként védi a munkadarabot, az eszközt és a barkácsmestert is.

Az S55C egy olyan szénacél ötvözet, melyet kifejezetten gépszerkezeti célokra fejlesztettek ki. A széntartalma 52-60% közti, emellett található benne szilícium (15-35%), illetve kisebb mértékben mangán, foszfor, kén, króm, nikkel és réz is. Mára a fémgyártás egyik legközkedveltebb alapanyaga. Az adott felhasználási célnak megfelelően alakítják az egyes komponensek százalékos arányát, minél magasabb a széntartalom, annál erősebb, viszont annál kevésbé formálható, hegeszthető és ez csökkenti az olvadáspontját is.

A csősatu feladata

Egyszóval megfogalmazva, a csősatu elsődleges feladata a rögzítés! Rengeteg, barkácsműhelyben előforduló munka során jó szolgálatot tehet számunkra egy megbízható csősatu. Fűrészelés, reszelés, élezés, modellezés, hajlítás, ragasztás, forrasztás, hegesztés, vágás, de kicsit speciálisabb, komolyabb szaktudást igénylő feladatok, akár vízvezeték szerelés, autószerelés kapcsán felmerülő hidraulikus munkafolyamatok során is előszeretettel alkalmazzák ezt az eszközt a szakik. Egy csősatu nem hiányozhat egyetlen szerelőműhelyből sem! Szerezze be a Profibarkácsnál az említett munkálatokhoz szükséges egyéb eszközöket is, például egy csőhajlítót, villáskulcsot vagy menetfúrót.

A pofák közti távolság által meghatározott átmérő határozza meg, hogy mekkora munkadarab fér az eszközbe. A csősatuk csavarozással állíthatók, így az átmérő mindig a maximális nagyságot jelöli, de kisebb átmérőjű munkadarabot is értelemszerűen be lehet szorítani a satuba. A maximális átmérő típusonként, márkánként (NEO, Proline, YATO, Topex) változó, leggyakrabban 60-110 milliméter közti. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb, háztartásban is előforduló PVC cső típus befogható, lefolyócsövek, vízelvezetők stb. Érdemes alaposan átgondolni még beszerzés előtt, hogy mekkora maximális befogó képességre van szükségünk, hiszen ez a paraméter jelentősen befolyásolja az eszköz árát. Viszont mivel jó eséllyel egy örök darabba kívánunk beruházni, ezért előre gondolkodva, inkább nagyobb befogó teljesítményű eszközt érdemes választani.

Csősatu

A satu csavarját és menetét, karbantartás céljából célszerű időnként megolajozni, hiszen, ha vigyázunk eszközünkre, megelőzhetjük az idő előtti kopást, ami hosszítja a satu élettartamát. Minden munkálat után távolítsuk el az esetleges szennyeződéseket is a satuból, reszelékeket, faforgácsot, egyéb hulladékot. Megfelelő, állandó megóvással akár örök darabja lehet a kiválasztott csősatu a barkácsműhelyünknek! Ajánljuk ehhez a különböző zsírzó, olajozó eszközeinket !

A csavarorsón átmenő forgatókar szabadon állítható az orsó közepére vagy elhúzható bármelyik oldalra. Így egyrészt nagyobb lesz az erőkar, mellyel nagyobb forgónyomatékot tudunk kifejteni beszorításkor, másrészt egy újabb eszközt sorolhatunk azok táborába, melyek tervezésekor a mérnökök gondoltak a balkezesek örök problémájára is.

A satut mindig olyan magasan szereljük a műhelyben lévő asztalunkra, hogy kényelmes legyen dolgozni vele.

Yato, Neo, Topex, Proline csősatukat kínálunk vásárlóinknak.

Csősatuval kapcoslatos kérdések

 

Milyen anyagból készülnek a csősatuk?

A satu test általában öntöttvas, a pofa anyaga pedig szénacél ötvözet.

Milyen márkák képviseltetik magukat a csősatu gyártók közt?

A NEO professzionális felhasználás terén használt csősatukat gyárt, a PROLINE szintén inkább a szakikat célozza, míg a TOPEX és a YATO inkább az általános ezermestereknek, kisipari felhasználásra tervezi eszközeit.

Milyen erősen szorítsuk a munkadarabot a satuba?

Annyira szorítsuk meg, hogy a munkadarab éppen ne tudjon elmozdulni benne. A túl gyenge rögzítés több hibázási lehetőséghez vagy akár balesethez is vezethet, a túl erős viszont nyomot hagyhat a munkadarabon, megrongálhatja azt.