Spanifer, gurtni

Ha stabil rögzítésről van szó, akkor nincs jobb eszköz, mint egy spanifer másnéven gurtni vagy heveder, ez a kiegészítő akár statikus rögzítésről akár szállítás közbeni rakományrögzítésről legyen, szó mindig gond nélkül elvégzi a feladatát. Vannak persze alapvető használati szabályok a megfelelő rögzítés és stabil szállíthatóság érdekében, de ezek elsajátítása után bármikor könnyedén használatba vehetjük a spanifert. Sokféle modell közül válogathatunk, hiszen vannak egyszerű és vannak funkcionális gurtnik is, de használat elött minden képpen gondoljuk, végig milyenre is van pontosan szükségünk.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
1 290 Ft - 15 290 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
26 termék
26 termék

 

Spanifer

Rakomány rögzítéséhez persze nem csak spanifert használhatunk, hanem vannak más alternatívák is, mint például a közismert gumipók ami minden gépkocsi tulajdonosnak van a csomagtartójában. De vannak olyan rögzítők vagy szórítok amik stabilan tartják a megmunkálni kívánt tárgyakat ilyenek a sarok szorítók, amelyeket az alábbi linken megtalálhat webshopunkban is. Szállítson bármit, akár építőipari gépeket, egy jó rakományrögzítővel gond- és sérülésmentesen szállíthatóvá válnak.

 

Hogyan válasszunk spanifert?

A kiválasztás során fontos szempontokat kell figyelemebe vennünk olyanokat, mint a szükséges rögzítő erő, a rakomány nagysága, és alakja illetve annak tömegét is be kell kalkulálnunk számításainkba. Hogy megfelelő stabilitást alakíthassunk, ki mindenképpen szükségünk van minimum két azonos típusú spaniferre, és ha atom biztos rögzítésre van szükség, akkor pedig szükséges lesz legalább két heveder a lerögzítéshez és két pár rakományrögzítő az átlós rögzítéshez.

Arra hogy hány rögzítőre van, szükségünk van egy speciális számítás is, amit az EN12195-1:2000 szerint kell kiszámítanunk. És sosem szabad két különböző anyagú és típusú rögzítő eszközzel dolgozni a terhelés alatti eltérő viselkedés és a hosszúság változása miatt.

Webáruházunkban a Topex rakományrögzítők, Extol Craft és Extol Premium gurtnik mellett Wolfcraft racsnis szalagfeszítőket és rugós csatos szalagfeszítőket is talál. Forgalmazzuk ezen kívül felcsévélővel és akasztóval ellátott spanifereket is. Megtalálja az MNC, a Vorel és a Top Tools kínálatát is. Racsnis szalagfeszítőkből és rakományrögzítőkből szinte minden méretet megtalálhat, amik TÜV bizonyítmánnyal is rendelkeznek.

Spanifer, gurtni

Rakományrögzítő típusok amiket megkülönböztetünk

Látszólag talán az összes spanifer egyforma, de persze a színüket, méretüket, és anyagukat leszámítva vannak egyéb megkülönböztető tulajdonságaik.

  • Csatos heveder: Ideális kisebb csomagok rögzítésére
  • Racsnis heveder: Speciális kialakításának köszönhetően egyszerűen és gyorsan lehet vele rögzíteni, egy örök klasszikus
  • J-kampós spanifer: Szintén egyszerű és gyors vele a rögzítés, mellette rendkívül strapa bíró ezért nagy rakományokhoz tökéletes választás
  • 3 pontos spanifer: Nevéből adódóan 3 ponton rögzíthetünk vele, ami miatt a legjobb választás rakomány rögzítésre, viszont ezt a teherbírást az árán is megérezhetjük
  • Slackline: Ezt a tipust nem szokták rakomány rögzítésre használni csak extrém sportokhoz, mivel ennek a legmagasabb az ára

 

A spanifer egy olyan speciális szíjból készült erős, rugalmas heveder, másnéven gurtni, amelyet terhek, rakományok biztonságos rögzítésére használnak. Egyrészt lehetővé teszi a rakomány sérülésmentes szállítását, másrészt nagyon fontos a közúti biztonság szempontjából, mivel megakadályozza a rögzített eszköz elmozdulását vagy leesését szállítás közben. Használata a szállításkor nem csak ajánlott, hanem kötelező.

A rakományrögzítő gurtni

A spaniferek különböző méretűek és teherbírásúak lehetnek, és olyan rendkívül erős, tartós anyagokból készülhetnek, mint poliészter, nylon, poliamid vagy polipropilén, amelyek elég jól ellenállnak az időjárási hatásoknak és a vegyszereknek. Általában acél rögzítési ponttal, csattal rendelkeznek. Hosszúságuk és szélességük változó, amit a rakomány méretének és súlyának megfelelően szükséges megválasztani. A hosszabb spaniferek kisebb méretű eszközök szállítására is alkalmasak.

Használatuk nagyon egyszerű és széles körben alkalmazhatóak rakományrögzítésre bárhol, például raklapokon, konténereken, utánfutókon, teherautókon, kamionokon, vonatokon, sőt, hajókon és repülőgépeken is. Gyakran használják bútorok, gépek és más nehéz tárgyak szállításához.

Válogatás közben gyakori paraméterként találkozhatunk a hevedereknél a rögzítési szilárdság, a kézerő, illetve a feszítőerő fogalmakkal, amelyeknél jellemzően kilonewton (kN) vagy dekanewton (daN) mértékegységű értékeket találunk. Ezeknél az 1 kN=100 kg és az 1 daN=1 kg közelítő átváltást jól alkalmazhatjuk. A rögzítési szilárdság azt mutatja meg, hogy a heveder mekkora terhelésnek vagy erőhatásnak áll ellen anélkül, hogy megsérülne vagy elszakadna. Ezt sokszor szakítószilárdságként adják meg és igazából ez az egyik legfontosabb tulajdonsága a spanifernek, ugyanis ez alapján tudjuk meghatározni, hogy a rakományunkat biztonságosan képes-e tartani. Ez az érték figyelembe veszi a szalag anyagának minőségét és a rögzítési pontok anyagát is, így ezt az erőhatást a heveder egésze képes elviselni. A kézerő a heveder megfeszítéséhez szükséges erő nagyságát határozza meg, a feszítőerő pedig azt adja meg, hogy a heveder milyen erővel nyomja a rögzített tárgyat a rögzítési helyhez, amit a tárgynak és a rögzítési pontnak is el kell bírnia.

gurtni

Spanifer típusok

A spanifereknek két fő típusa van.

A racsnis spaniferek egy racsnis mechanizmust használnak a heveder feszességének szabályozására, ami megakadályozza a gurtni lazulását, így biztosítva a rakomány biztonságos rögzítését.

A csatos spaniferek egy csattal rögzítik a szalagot. A csatok általában gyorsan és könnyen használhatók, de kevésbé jól szabályozható a heveder feszessége, mint a racsnis esetében.

Spanifer vagy gumipók?

A spanifer és a gumipók is rakományrögzítésre használt eszköz. A spaniferek viszont erősebb anyagokból készülnek és nagyobb teherbírásúak. A gumipókoknak nem szabályozható jól a feszességük, túlságosan nyúlhatnak, ami károsíthatja is az anyagukat. A gumipókok kampós rögzítésűek, ezáltal használatuk gyors és egyszerű, de jellemzően néhány tíz kilogramm a terhelhetőségük, így általában könnyű tárgyak rögzítésére használják, például kisebb bútorok vagy csomagok. Mivel a hétköznapokban ilyen eszköz szállítása egész gyakran előfordul, így az autóban nagy hasznát vehetjük a gumipóknak.

Spanifer használata

A spanifert minden esetben az adott célnak megfelelően kell megválasztani, figyelembe véve a szállítandó eszköz méretét és súlyát. A rakomány önállóan képes legyen támasztás nélkül is megállni, a heveder csak ezt az állapotot rögzítse. Minden esetben legalább 2 spanifert alkalmazzunk, amelyeknek azonos az anyaguk és lehetőleg ugyanaz a típus is legyen. Ez azért fontos, mert a különböző szalagfeszítők eltérő mértékű szakítószilárdsággal és nyújthatósággal rendelkeznek, így a gyengébb gurtni elszakadhat vagy megnyúlhat és így elveszítjük a rögzítés stabilitását. A spanifer teherbíró képessége mindig nagyobb legyen a rakomány súlyánál, lehetőleg annak minimum kétszerese, ugyanis a rögzített eszköz súlya mellett a jármű mozgásából adódó erőhatást is viselnie kell. Amennyiben puhább tárgyat rögzítünk, a heveder és a tárgy közé helyezhetünk egy keményebb lapot, hogy ne sértsük fel a rögzített eszközt.

A spanifer egyik végét rögzítjük a szállító eszköz egyik pontján, a másik végét átvezetjük a rakományon és átfűzzük a hevederen lévő rögzítő csaton. Racsnis hevedert ilyenkor úgy feszíthetünk, hogy a racsnit oda-vissza mozgatjuk a kívánt mértékig.

A spaniferek használatakor is fontos betartani a biztonsági előírásokat. Bár egyszerű és nagy teherbírású eszköz, mind az értékek védelme, mind a személyi és közlekedési biztonság szempontjából hatalmas károkat okozhatunk, ha nem fordítunk erre kellő figyelmet. A spanifer teherbírásának illeszkednie kell a rakomány súlyához és méretéhez. Csak olyan eszközök szállítására szabad használni, amelyek nem sérülnek a hevedertől, illetve a hevederben sem tesznek kárt. Megfelelő feszességet szükséges beállítani, azonban nem szabad túlfeszíteni, mert ez károsíthatja a hevedert vagy a rakományt. Használat előtt mindenképp ellenőrizzük, hogy ép-e, nincs-e rajta sérülés. Soha ne használjunk sérült spanifert! Utánfutón való rögzítéskor vegyük figyelembe az azon ajánlott rakodási szabályokat, pakoljunk egyenletesen, miközben a súlypontot alacsonyan tartjuk.

A kerékrögzítő spanifer

A kerékrögzítő spanifer egy olyan speciális heveder, amelyekkel járművek kerekei rögzíthetőek. Ezek az eszközök segítenek abban, hogy a járműveket biztonságosan rögzítsük egy szállítóeszközön, például egy teherautón vagy pótkocsin úgy, hogy ne mozogjanak vagy ne guruljanak el a szállítás során. Ezek az eszközök biztonságos és hatékony módjai a járművek rögzítésének, és hozzájárulnak a közúti biztonsághoz is, mivel megakadályozzák a járművek véletlen mozgását vagy elcsúszását a szállítás során. Az ilyen típusú rögzítő eszközök használatakor fontos, hogy megfelelően rögzítse a kerekeket, és rendszeresen ellenőrizze a feszességet az utazás során, hogy a járművek biztonságosan rögzítve maradjanak a szállítás teljes időtartama alatt.

Hogyan válasszak? Melyik a legjobb spanifer?

A legjobb spanifer mindig az, amely megfelel az egyedi igényeknek. A spaniferek különböző méretűek és teherbírásúak lehetnek, és különböző típusú rögzítési eszközökkel rendelkezhetnek. A legjobb, ha a spanifer teherbíró képessége legalább kétszerese a rakomány súlyának. Egy erősebb heveder egy könnyebb rakományhoz is megfelelő lehet, míg értelemszerűen fordítva ez nem így van. A spanifernek megfelelő méretűnek kell lennie ahhoz, hogy a rakományt biztonságosan rögzítse, ne legyen túl keskeny és természetesen elég hosszúnak kell lennie, hogy két oldalt elérjük a rögzítési helyet. Úgy válasszuk meg az anyagát, hogy ellenálljon a környezeti hatásoknak, például az időjárási viszonyoknak vagy a vegyi anyagoknak. Ha nehéz tárgyak rögzítésére van szükség, akkor egy racsnis spanifer a legjobb választás. A racsnis mechanizmus megakadályozza a heveder lazulását, így biztosítja a rakomány biztonságos rögzítését. Ha könnyű tárgyakat rögzítenénk, akkor egy csatos spanifer is jó választás lehet vagy esetleg egy gumipók.

Spanifer ár

A spanifer árak minőségtől függően eltérőek lehetnek. A Profibarkács.hu által árusított Extol, Wolfcraft, Top Tools és Topex márkájú rakományrögzítő hevederek között biztosan megtalálja a szükséges paraméterekkel rendelkező spanifert. kivááló áron. A gurtnik szélessége 25-50 mm, hosszuk 3 és 10 méter közötti. A 120 kg-ostól egészen a 4 tonnás szakítószilárdságig kínálunk hevedereket. A legszélesebb választékot kínáló márkák legjobb és legerősebb spanifereit is kedvező áron megvásárolhatja nálunk, mint a 10 méteres Extol vagy a 8 méteres Wolcraft racsnis szalagfeszítő.