Ütvefúró

Egy jó kis ütvefúró gép fém, fa, kő, ytong, tégla, márvány, gránit megmunkálásánál nagy segítség, de beton fúrásához a fúrókalapácsot válassza! A szerszámgépbe épített ütőmű két, egymásra néző körmös tárcsából áll, melyek egymáson forognak. Főleg horgonyok, dűbelek rögzítésére, falazat fúrására alkalmas. Sokan azonosítják az ütvecsavarozóval, de a két gép nem ugyanaz, ez utóbbi alkalmazható csavarok és imbusz csavarok behajtására, kihajtására. Az ütési energiát is alkalmazó fúrónak létezik akkumulátoros és elektromos verziója is.

Az ütvefúró működése

A gép ütő mozgását egy körmöstárcsás ütőmű állítja elő, ilyenkor a tokmánynak néhány mm-es mozgása van előre és hátra. Minél nagyobb a gép fordulatszáma, annál nagyobb az ütésszám és az ütési energia. Az ütőmű a tokmány mögött található, és ennek adja át az ütő energiát.

Csak abban az esetben próbáljon betont fúrni vele, ha nincs más lehetőség és nem túl kemény a beton, mert alapvetően nem erre találták ki! Betonnál a nagy fordulatszám miatt nagy a hőtermelés, ennek következtében a fúróhegy túlmelegszik, kiolvadhat a keményfém és tönkremegy. Ha mégis többször is betonfúrásra használja, elkopik a racsnija és a gép teljesítménye lecsökken.

Egy jó fúró mellett hobbi barkácsolóknak is jól jöhet egy csiszológép, például egy deltacsiszoló, nálunk ezeket is megtalálod nagy választékban!

 

Az ütvefúrók használata a különböző anyagoknál

 • fém fúráshoz: ebben az esetben kapcsolja ki az ütvefúró funkciót, másképp tönkremegy a szerszámgép. Színesfémek fúrásához a részlegesen csiszolt hegyű fúrószárak, míg rozsdamentes acél fúrásához titánium bevonatú fúrószár a legjobb.
 • fa fúrásához: ennél az anyagnál is kapcsolja ki az ütvefúró funkciót, a sima fúró mód elegendő. Fához alkalmas fúrószárat alkalmazzon, ezek precíz fúrást végeznek a fában. Az ilyen fúrószárak hosszú, központosító csúccsal és két elővágó éllel rendelkeznek.
 • kő, Ytong, tégla fúrásához: ezeknél az anyagoknál szükséges az ütvefúró üzemmód használata. Ytongot vagy téglát vídialapkás fúrószárral, míg például márványt vagy gránitot gyémánt fúrószárral fúrjon.

Ezt a szerszámgépet ugyan nem beton fúrására tervezték, de a puhább betonnal a jobb minőségű gépek elboldogulnak, ehhez az alábbiakat tartsa szem előtt:

 • használjon jó minőségű betonfúró készletet
 • több lépésben fúrjon, 2-3 mm-t egyszerre
 • szakítsa meg gyakran a fúrást, hagyja hűlni a fúrószárat

 

Elektromos vagy akkus ütvefúró?

Webáruházunkban vezetékes és akkumulátoros típusból is bőven van választék, Graphite, Einhell, Hyundai, Yato, Extol, Scheppach, Hecht, Sthor gépek hihetetlenül széles ár – teljesítmény skálán mozogva, hogy mindenki megtalálja az igényeinek legoptimálisabb szerszámgépet.

Az akkumulátorosok nagy előnye, hogy áramvételezési lehetőség nélkül is használhatóak, bárhol, bármikor, feltéve, ha az akksi fel van töltve. Ajánlott olyat venni akkumulátorosból, amihez gyárilag jár az akkumulátor, és ha gyakran kell használni, érdemes tartalék akksit is beszerezni! Az akkumulátor kapacitását mindig vegyük figyelembe vásárlás előtt, hiszen ez határozza meg, hogy mennyi ideig használható majd.

 

Az ütvefúrók lehetséges akkumulátorai

 • Ni-CD vagyis nikkel-kadmiumos: gyors feltöltési idő, olcsó a beszerzése, felújítása, de a teljesítményleadása csökken az akku merülésével, állásban tönkremegy és a kadmium mérgező.
 • Ni-MH vagyis nikkel-metálhibrid: 30 %-kal nagyobb a kapacitása, mint kadmiumosnak, a teljesítményleadás viszont maximális az akku lemerüléséig, állásidőre érzékeny.
 • Li-ion vagyis lítium-ionos: a legmodernebb technológia. Az akkus fajták nagy része ezzel szerelt, kapacitása közel kétszerese a kadmiumosnak, kicsi a súlya, bármikor tölthető, nem kell lemeríteni, nincs memória effektus.

 

Az ütvefúrók technikai adatai

 • teljesítmény: Wattban adják meg a gyártók, barkács célra egy 500-600 W-os gép is elegendő, professzionális felhasználásra 850-1000-1100 W az optimális teljesítmény.
 • fokozatok száma: praktikus, ha állítható, jobb esetben 2 fokozattal rendelkezik a gép, ennek inkább az eltérő anyagoknál van jelentősége. Nagyon hasznos, ha a fokozatot az adott anyaghoz és a kívánt furathoz lehet igazítani.
 • fordulatszáma: ha növeljük, növekszik az ütési energia, ha csökkentjük, lecsökken az ütő energia. Fontos, hogy mennyi a gép maximális fordulatszáma és szabáyozható -e? Nézze meg vásárlásnál mennyi a gép üresjárati fordulatszáma!
 • mennyi a percenkénti ütésszám?
 • milyen a gép fúrótokmánya? – 2 féle típus elterjedt:
  • klasszikus kulcsos tokmány: a fúróhegyet a helyén tartó pofákat kulccsal lehet megszorítani
  • gyorskioldású fúrótokmány
 • mekkora a maximális furatátmérő? – kisebb munkákhoz elegendő lehet a kisebb furatátmérős gép, de komolyabb munkákhoz, professzionálisabb felhasználásra a nagyobb furatátmérő előnyösebb.
 • jobbra-balra forgást tud -e?
 • ütvefúrás ki-be kapcsolható -e?
 • markolata: jó fogást biztosítson, ergonomikus legyen, stabil, csúszásmentes.
 • gép súlya: ne legyen túl nehéz.
 • egyéb tartozékok: például hordtáska, hosszú kábel, fúrószárak, fúrásmélység határoló.
 • akkus gép esetében fontos az akkumulátor típusa, teljesítménye, kapacitása, töltési ideje, illetve benne van -e az akkumulátor a csomagban a gép mellett vagy külön vásárolandó -e?

Ütvefúró használata falon

Ütvefúrót a Profibarkácstól!

Több, mint 50 féle gép közül választhat a kategóriában, akkumulátoros és elektromos kivitelben is. Néhány ezer forinttól kezdődően hozzájuthat barkács célra egyszerűbb ütvefúróhoz, de a drágább gépek már a profi igényeket is kielégítik, ráadásul számos tartozékkal, praktikus felszereltséggel rendelhetők. A neves gyártók termékei kínáljuk Önnek ellenállhatatlanul nagyszerű árakon! Rendelje házhoz az otthonából a legjobb gépet, utánajárás és időtöltés nélkül!

Legfontosabb kérdések az ütvefúrókkal kapcsolatban!

Betont fúrhatok az ütvefúróval?

Egy jobb minőségű géppel és megfelelő fúrószárral meg lehet próbálni egy puhább betont fúrni, de alapvetően nem erre tervezték. Ehhez a feladathoz a fúrókalapácsot válassza!

Fa fúrásához kapcsoljam be az ütvefúró funkciót?

Nem, fához elegendő a sima fúró mód, fához alkalmas fúrószárral.

Mennyiért tudok profi ütvefúrót venni?

30-40 ezer Ft között már nagy teljesítményű, tartozékokkal felszerelt gépet tud rendelni.