Gérvágó fűrész

Mindenképpen szüksége van egy gérvágó fűrészre, ha ferdeszögben illesztené össze munkadarabjait. Itt jön a kérdés, hogy mi is az a gérvágó és miért nem megfelelő ehhez a munkához egy sarokcsiszoló vagy dekopír. Ennek az oka, minthogy ezekkel a fűrészekkel nem lehet olyan pontosan kivágni a millimétereket, ami egy ilyen fajta munkánál nagyon sokat számíthat. Mindenek elött nagyon fontos, hogy csak akkor használjunk ilyet, ha előtte megfelelőképpen tájékozódtunk használatáról és megtettük a kellő óvintézkedéseket.

Biztonsági intézkedések a gérvágó fűrész használatakor

Először is védjük a szemünk az esetleges szálkák vagy más törmelékektől, amihez a legjobb egy védőszemüveg lehet, utána a kezünk épségéről is érdemes gondoskodni, hiszen itt is bármi átszúrhatja vagy vághatja a bőrünk netán komolyabb kárt is tehet. Erre ajánljuk védőkesztyűinket is.

Érdemes arra is gondolni, hogy ezekkel a gépekkel jellemzően több fajta anyagot vágunk, amik emiatt több féle módon képesek sebzésre. Teljesen más dolog történhet egyes műanyagok, vagy éppen a faanyagok fűrészelésénél.

 

Gérvágó fűrész típusok, miből tudunk választani?

 

Asztali vagy kézi gérvágó

Ez a legegyszerűbb típus, mert nincs semmilyen elektronikai meghajtása, és teljes mértékben manuálisan működik. A fűrész lényegéből, mindössze egy alumíniumból és fröccsentett műanyagból készült vágó test, amin könnyedén betudjuk állítani a kívánt vágási szögeket és vágási magasságot is egyaránt. A fűrészlap ebbe a talapzatba van beépítve, amit fontos, hogy idővel, a kopás miatt cseréljünk és szerencsére ez egy könnyű folyamat ennél a szerkezetnél.

 

Elektromos gérvágó

Ehhez a szerkezethez képest a kézi csak kezdőszint, ha egy valamire való barkácsoló ilyen gépet szeretne beszerezni, akkor ez az ő szintjének az megfelelő egyik típus. Az elektromos gérvágó működése tulajdonképpen hasonló elveken alapul, mint az asztali típusának, két fő egységből épül fel ez is, mindössze áll egy állványból és körfűrészből. Az elektromos meghajtás mellett csak egy fő különbsége van, mégpedig hogy itt a körfűrész végzi a munkát és nem a fűrészlap.

Akkus gérvágógép

Hasonló az elektromos fajtához annyi különbséggel hogy akkumulátora miatt nem igényel konnektor vagy hosszabbítót így bárhol használhatjuk, munkánkhoz csak figyeljünk arra, hogy kellőképpen fel legyen, töltve mielőtt neki látnánk a munkának.  A fűrészlap mellett fontos hogy akkumulátorát is időről időre ellenőrizzük, hiszen nem megfelelő használat esetén hamar tönkre mehetnek. Mivel ezek a gépek viszonylag nagy teljesítményűek emiatt kevésbé jellemző az akkumulátoros gérvágók használata, praktikus okokból. Ugyanakkor, ha valakinek kifejezetten erre van szüksége, ezt az igényt is ki tudjuk szolgálni.

 

Kombinált gérvágók

Kétség kívül ez a fajta a top kategória gérvágók között, hiszen egy több funkciós gépről van szó, ami pár másodperc alattaz alap funkcióból egyszerűen körfűrészé alakítható át. Ez a gép nem csak azoknak hasznos, akik jártassak a faipari barkács munkákban, de egy kisebb műhelyben jó befektetés lehet, hiszen nagyvalószínűséggel egy körfűrészt többször veszünk igénybe ilyen munkafolyamatokban. Főleg ebben a kategóriában találhatóak meg a lézeres gépek több sebességgel és akár LED világítással.

 

Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő gérvágó gépet

Fontos hogy végig gondoljuk mennyi és milyen munkához használnánk a gépet, például egy egyszerű kerti barkácsoláshoz nem feltétlen van szükség egy komplexebb darabre itt elég egy egyszerűbb kézi gérvágó is. De mondjuk, egy lakás felújításhoz van komolyabb barkácsoláshoz már inkább egy elektromos vagy akkus a megfelelő, hiszen gyorsabb precízebb munkát tud végezni. Ha pedig műhelybe vásárolnánk ilyen gépet fontos, hogy mekkora hely áll rendelkezésre és hogy mennyiszer szeretnénk ferdeszöget vágni a munkalapokba, hiszen ha ennek száma csekély és még műhelyünk is apró, akkor a kombinált gérvágó lehet az ön munkagépe. Legtöbb forgalmazott gépünk ergonómikus hordfogantyúval rendelkezik és hatékony forgácselszívást is biztosítanak.

Persze ez igénytől függ, de a mi személyes ajánlatunk az, hogy 1500 Wattos teljesítmény alá nem érdemes menni. A legtöbb munkát viszont egy 1800-2000 Wattos géppel már tökéletesen el lehet végezni. 

Fontos még figyelembe venni emellett a körfűrész maximális elérhető fordulatszámát. Ez a Scheppach HM 100 T modelljénél pl. 5000 fordulat percenként.

A gép lényege, hogy különböző vágási szögeket tud biztosítani, de azért ellenőrizzük rendelés előtt, hogy tudja-e az általunk kívánt max vágási szöget. A vágókorong mérete is lényeges lehet.

Az összeg gép esetében a 90 foknál elért vágási mélység magasabb lesz, mint a 45 fokos szögnél. Ennek is természetesen járjunk utána, de a gépek leírásában minden esetben fel lesz tüntetve.

Ezen felül csak a praktikum marad: mekkora helyet foglal el, milyen nehéz, van-e hozzá forgácselszívás stb. A praktikum részének tekinthetjük azt is, hogy mennyi garancia jár ezekhez a termékekhez. A Scheppach gépeinél pl. 2+2 év garancia is elérhető, tehát összesen 4 évig biztosan gond nélkül használhatja a barkácsműhely egyik ékét.

gérvágó körfűrész használata

Gérvágó körfűrészek beállítása és használata

Rögzítsük a gép állványt csavarral vagy szorítóval egy stabil munkafelülethez olyan erősen, hogy vágás során ne tudjon majd el mozdulni. Ha gérvágónk rendelkezik por elszívó nyílással, ami merőben megkönnyítheti, majd a későbbi takarítást akkor csatlakoztassunk rá egy porszívót.

Ezután a munkadarabot illesszük a léchez és persze tegyük ezt is stabilan, hogy megelőzzük az esetleges baleseteket. A vágási szögeket és egyéb paramétereket nagyon egyszerűen a rögzítő csavarok segítségével tehetjük meg, majd ha a rögzítőcsavarokat meghúztuk vagy a rögzítő gombot, akkor, ha korábban nem tetted most jelöld meg a munkadarabon a vágás kívánt helyét is. Ha ezek megvoltak kezdhetjük is a fűrészelést, amit célszerű két lépésben végezni, úgy hogy először csak a felületét karcoljuk meg a munkalapnak és csak másodjára vágjuk ketté, ezzel megakadályozzuk a munkalap vágás menti kiszálkásodását így utólag nem feltétlen kell csiszolni sem a vágás helyén az anyagot.

Ezek után pedig a kész elemmel dolgozhatunk akár más egyéb géppel és eszközökkel.

Fontos hogy felhívjuk a figyelmet a munkavédelmi felszerelések használatára minden esetleges baleset megelőzése céljából, és hogy csak akkor használjon ilyen gépet, ha kellőképpen utána járt működésének és használatának ajánljuk, hogy nézzen meg pár használati videot mielőtt neki kezd a munkának és még nem használt ilyen vagy ehhez hasonló gépezetet.

Weboldalunkon sok elektromos és akkus modell közül válogathat kedvére, és mint mindig kérdés esetén nyugodtan forduljon munkatárasinkhoz ők minden kérdésre szakszerűen válaszolnak és segítenek az önnek legideálisabb gérvágó kiválasztásában is.

Miután kiválasztotta az önnek legmegfelelőbb gépet és leadta rendelését munkatársaink a lehető leggyorsabban összecsomagolják, és már küldik is önnek futárszolgálattal, ami pár munkanapon belül házhoz viszi gépét. Ne felejtsd el hogy rendelésed összegének 1%-át profi pontokként meg kapod és a következő vásárlásodnál beválthatod nálunk a profibarkács.hu szerszám webáruházban.

Kínálatunkban megtalálhatóak a Hyundai, Scheppach, AEG, Einhell, Hecht, Yato és Verto márkák gépei.

 

Gyakori kérdések

Miért jó, ha van porelszívó funkció a gérvágón?

A gérvágó használata közben por keletkezik. Zárt térben érdemes olyan gépet használni, ami el van látva porelszívóval, ami csökkenti a fűrészpor mennyiségét a légtérben. A hatékonyságot tekintve nem befolyásol semmit, de egészségkárosító hatásai lehetnek.

Mekkora szélességű anyagot tudok a gérvágóval vágni?

A gérvágó fűrész maximális vágási szélessége és mélysége a fűrészlap átmérőjétől függ. A maximális vágási szélessége a fűrészlap átmérőjével egyenlő, ez általában 250 mm.

Milyen anyagok vágását tudom elvégezni a gérvágó fűrésszel?

A gérvágó fűrész fát, fémeket de akár műanyagokat is képes vágni, attól függ, milyen fűrészlappal dolgozunk.