Talajtakaró, geotextília

Miért jó a talajtakaró geotextília? A tavaszi munkák közeledtével a kertünk tervezésénél, átalakításánál figyelembe kell vennünk azokat a termékeket, amelyek megkönnyítik a későbbi kertgondozást. A növények, illetve a különféle kertdekorációs kavicsok, mulcsok alá ajánlatos geotextilt, vagy talajtakaró fóliát elhelyezni. Webáruházunkban többféle termékből választhatsz, amennyiben bizonytalan vagy, mire is van pontosan szükség nálatok, a döntésben szívesen segítenek munkatársaink is.

Olvasd el a Geotextília lerakás házilag című bejegyzésünket! >>

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
990 Ft - 279 000 Ft
Márka
Termék státusza
Szűrés és rendezés
46 termék
46 termék

Mire jó a geotextília?

  • nedvességmegtartó szerepe jelentős, mert nem engedi kipárologni a talajból a vizet
  • segít visszaszorítani a gyomnövekedést
  • rétegzáró funkciót tölt be térburkoló dekorkövek és murva alatt
  • vízelnyelő árkok bélelésére, kavicságy alá
  • kerti tó kiépítésénél a tófólia alá is érdemes elhelyezni, fóliavédelem miatt
  • hőszigetelő tulajdonsága miatt télen a fagyok ellen, nyáron a szárazság elkerülésében válik hasznunkra

 

Mire használhatom a talajtakaró fóliát?

  • gyomnövekedést hasonlóképpen megakadályozza, mint geotextil társa
  • míg a geotextil egy szövetanyag, addig a takarófólia egy fonott, műanyag textúra
  • kiválóan alkalmas térkővel borított területeken a kertünkben
  • kerti járdák, kocsibeállók, ültetőágy alá érdemes tenni

 

Tudta?

Nagyobb méretű fa ültetése során dréncső lehelyezése ajánlott, ezt is érdemes geotextillel bevonni, hogy a növények gyökerei, illetve az apró szennyeződések ne hatoljanak be a cső belsejébe.

 geotextília

Milyen típusú rétegzáró textilek vannak forgalomban?

Geotextil:

A geotextil egy filcszerű szövetanyag. Többféle vastagságban elérhető, ezt érdemes a használatnak megfelelően kiválasztani. Minél nagyobb terhelésnek van kitéve egy terület, annál vastagabb textilt érdemes választani. Minden geotextilnek van egy g/m² jelzése, ami a terhelhetőségét (szakadásállóság, taposás állóság) jelzi. Kisebb növényágyakhoz már elegendő az 50 g/m² vastagságú geotextilt lehelyezni, de például egy kocsibeálló, vagy tófólia alá a legerősebb, 200 g/m² vastagságú anyagot érdemes lerakni.

Használhatjuk továbbá homokozók kialakításakor, a homokréteg alá, magaságyásokba, vízelvezető kuléágy alá, víznyelő hordó köré. Határozott előnye, hogy hasonló intenzitással veszi fel a vizet, mint a talaj, így a talajnedvességet tovább megtartja.

A megfelelő vastagság kiválasztásában kérd bátran munkatársaink segítségét!

 

Talajtakaró fólia:

Fontott, műanyag anyagú fólia, ami rétegzáró felület funkciót lát el. Ez egy sokkal inkább zárt rendszert alkot, mint a geotextil, így jobban visszatartja a talajnedvességet, és a gyomnövekedés visszaszorítását is hatékonyabban végzi. UV állósága növeli az élettartamát, de érdemes takarni mulccsal, agy dekorkővel, hogy sokáig használatban maradhasson. Elhelyezése ugyanolyan egyszerű, a rögzítőkampók segítségével fixálni tudod a talajon, így nem mozdul el.

Rögzítőkampóinkat több típusban megvásárolhatod a webshopunkban.

Gyékényszőnyeg:

Természetes anyagú talajtakaró rendszert alakíthatunk ki a segítségével. Alkalmas arra, hogy földlabdás növények köré tekerjük, amit ültetés után nem szükséges levenni, ugyanis ez a földdel érintkezve lebomlik a talajban. Ez minimálisan a talajminőséget is javítja, mert rostosítja/lazítja azt.

 

Mire figyeljünk geotextil vagy talajtakaró fólia vásárlásánál?

Át kell gondolnunk, milyen célra szeretnénk használni a terméket, a megfelelő döntésben a Profibarkács csapata is készséggel segít.

Fontos, hogy tudjuk, hová és milyen réteg alá helyezzük el, hogy a megfelelő vastagságút szerezzük be.

 

Hogyan használhatom a geotextilt, vagy talajtakaró fóliát a kertemben, pl. növényágy kialakításánál?

A kívánt terület tereprendezése (talajlazítás, elegyengetés) után, a választott anyagot méretre vágjuk, ezt gondosan elhelyezzük a megmunkált területen. Leszúró tüskével kb. 70-100cm távolságot hagyva ezek között rögzítjük a talajhoz. Amennyiben a növények még nincsenek lehelyezve, utólag a helyükön kereszt formában kivághatjuk a fóliát. Így az ültetés gyerekjáték lesz. A megvágott fóliát tőig visszahajtjuk, hogy a felület fixen zárjon. Rögzíteni nem szükséges. Ezután mehet rá a következő réteg, ami többnyire fenyőkéreg (mulcs), vagy díszkő zuzalék.

Miért lehet hasznos számunkra a geotextília használata?

A már felsorolt tulajdonságaik mellett vegyszermentes és energiatakarékos kertet tarthatunk fenn a geotextília segítségével, ugyanis a gyomírtást régebben főként vegyszerek használatával érték el. Ennek határozott hátránya az, hogy a talajban elraktározódik, a növény pedig felszívja a káros anyagokat, így a környezettudatos szemlélet térnyerésével ezek háttérbe szorulhatnak geotextil, vagy talajtakaró fólia használatával.

 Ha figyel a természetre, akkor gondsokdojon a csapadék összegyűjtéséről esővízgyűjtő használatával.

Fontos tudnivalók a meleg elleni védekezésben, a talajtakaró fólia plusz előnyei

Az egyre melegebb időjárás miatt a szárazság hatalmas megoldandó problémává vált.

Akinek van kertje, annak érdemes megfontolni, milyen módokon segíti a növények fennmaradását. Át kell gondolnunk, hogy az öntözés mellett milyen lehetőségein vannak arra, hogy megvédjük növényeink élettartamát és minél tovább fenntartsuk vízellátásukat. Erre a fóliáink kiválóan alkalmasak vízmegtartó képességüknek köszönhetően.

Ahhoz azonban, hogy maximális védelmet biztosítsunk számukra, Rachel hálóink nyújtanak megoldást, ezeket az alábbi linken tekintheted meg:

Ezt a növények felé kifeszítve a tartós hőségben elkerülhetjük, hogy a tűző nap hatására megégjenek.

Tudta ezt a talajtakarásról?

Régebben szalmát használtak az emberek talajtakarásra, azonban az általunk forgalmazott korszerű anyag fekete színével egy növényágyban pl. a napsugarak vonzásával segíti az érési folyamatot. Előnye továbbá a könnyebb elhelyezés és a tartóssága, a szalma ugyanis hamarabb lebomlik.

Milyen talajtakaró fólia, vagy geotextil márkákat forgalmazunk a Profibarkácsnál?

A Nature termékeit kertbaráttoként is nagyon szeretjük, megbízunk benne, ezért seokféle ternékét forgalmazzuk.