Esővízgyűjtő

Az emberek többsége bele sem gondol abba, hogy mekkora luxus öblítésre vagy öntözésre elpazarolni az ivóvíz minőségű vezetékes vizet. Természetesnek vesszük, hogy egy mozdulattal megnyitjuk a csapokat és már használhatjuk is vizet, miközben alkalmazhatnánk más forrásból beszerzett, gyengébb minőségű vizet is ugyanazon célokra. Semmi másra nincs szükség ehhez, csak esőre és egy praktikus esővízgyűjtőre.

 

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
2 890 Ft - 76 690 Ft
Márka
Termék státusza
Szűrés és rendezés
25 termék
25 termék

Esővízgyűjtő - spórolás az esővíz segítségével

Sajnos manapság azt vesszük észre, hogy a víz és a csatornadíjak is növekvő tendenciát mutatnak, így egyre többen gondolják úgy, hogy hasznosítják az esővizet, amivel csökkenthetik a kiadásokat.

Ez azt jelenti, hogy egy esővíz hasznosító rendszerrel felére redukálódhat az az összeg, amit havonta kénytelenek vagyunk ráfordítani a mindennapi szükségletek elvégzésére.

Egy jól kialakított, formatervezett lapát segítségével öröm a kerti munka, nézz szét kínálatunkban!

Esővízgyűjtő

Legális, vagy tilos kerti csapadékvizet gyűjteni és felhasználni?

Mindenekelőtt azt érdemes tisztázni, hogy egyáltalán használhatunk-e ilyen rendszert. A rövid válasz az, hogy igen! De mielőtt azt gondolnánk, hogy ez is csak egy feleslegesen túlszabályozott kérdés, érdemes belegondolni a „veszélyekbe” is.

Szeretnénk meginni egy hetek óta napon aszalódó műnyagtárolóból származó vizet, ami már végigmosta a tetőt, meg a lefolyót is? Ugye, hogy nem.

 

Lehet ivóvízként használni az így gyűjtött vizet? 

Nem!

Alapvetően az egyetlen dolog, hogy ivóvízként szigorúan tilos használni a kerti vízgyűjtő amfórát. Engedély nélkül ugyanis nem létesíthető otthon víztermelő egység, vagy ivóvízmű. Tartózkodjunk a forralt formában történő fogyasztástól is, inkább maradjunk meg a leginkább kézenfekvő felhasználási módoknál.

Ezek a lentebb is kifejtett öntözés és WC-öblítés.

 

Felszíni és felszín alatt esővízgyűjtés

A felszíni rendszerek alapvetően a mindig valamilyen hordós, amfórás, edényes megoldást szoktak jelenteni, amik nem túl nagyok. Természetesen ide is beállíthatunk egy óriási IBC tartályt, de az nem a legcélszerűbb megoldás, már csak a kinézete miatt se. A felszíni esővízgyűjtők részeiről lentebb olvashatsz.

A felszín alatti rendszerek rendszerint nagyobbak és mivel szivattyúra is szükség lesz a működtetéshez, ezért jóval drágábbak. Viszont ha van szivattyú, akkor van megfelelő víznyomás is, ezzel akár a háztartás vízellátását is tudjuk biztosítani.

Mondani sem kell, hogy a szemnek és a helykihasználásnak is a legjobb megoldás, mert nem rabolják a helyet a jellemzően szép nagy tartályok.

 

Csapadékvíz gyűjtés, vagy szikkasztás?

A tető felületén összegyűlő, majd lefolyó csapadékvizet tilos más vízgyűjtő helyre bevezetni, vagy akár a csatornába! Azt ugyanis először ártalmatlanítani, majd szikkasztóba vezetni szükséges. Szikkasztókat egyébként manapság vagy műanyagból, vagy kulékavicsból szokás építeni.

 A szikkasztónak mindig korlátozott a befogadó képessége, hiszen a beérkező vízmennyiséget el kell szivárogtassa a talajba. Emiatt, ha a csapadékvíz egy részét előbb begyűjtjük, spórolhatunk. Egyrészt az összegyűjtött vizet fel tudjuk használni, másrészt kisebb szikkasztóra lesz szükségünk.

Csapadékvíz gyűjtés, vagy szikkasztás?

A kerti vízgyűjtő tartály előnyei öntözéskor

A legfontosabb előny öntözéskor az, hogy nem sokkoljuk a növényeket hideg csapvízzel. Ezt minden komolyabb kertimádó tudja, hogy a környezet-meleg víz az érzékenyebb virágos növényeknek nyáron rendkívül fontos.

A csapos vízgyűjtőknél egyszerűen meg tudunk tölteni egy kannát, vagy akár a locsolócsövet is csatlakoztathatjuk. És ingyen van! Természetesen a tartályba és alkotórészeibe be kell ruházni, de jellemzően nincsenek óriási költségeik.

 

Összességében igen. Egyrészt ki lehet számolni a matekot is, hány m3 vizet kell begyűjteni az eszköz élettartama alatt, hogy megérje. De ezen felül kell nézni a fentebb említett vízhőmérsékletet is, ami lényegében csak egy tartállyal lesz megoldható, senki nem fogja melegíteni a vizet.

 

Miért használjak a kerti esővízgyűjtő tartályt ilyen sokan?

Mert biztonságos, kényelmes, gyors és nem drága. Neked is ajánljuk, főleg, ha nagy a tetőd!

 

Biztonságos az esővíz tároló használata emberi fogyasztásra szánt zöldségek öntözésére?

Alapvetően igen. Ha nem hagyod elalgásodni a vizet, nincs mitől félni öntözéskor. A kertben termelt zöldségeket pedig amúgy is alaposan meg kell mosni fogyasztás előtt.

 

Megéri a csapadékvíz gyűjtése?

Az esővíz felhasználási területei otthon

Minden olyan tevékenységhez, mely nem igényel ivóvíz minőségű vizet, felhasználható az esővíz. Nézzük meg, melyek ezek a munkálatok!


Mosás: A mosáshoz nem szükséges kristálytiszta víz, hiszen a szennyes ruháink megtisztítására alkalmazzuk. Mivel az esővizet lágy vízként tartjuk számon, amiatt sem kell aggódni, hogy mosógépünk idő előtt tönkremegy, sokkal jobban kíméli azzal ha esővizet alkalmaz, mintha vezetékes vízzel mosna.


Wc-öblítés: Amint már említettük, igazán luxusnak számít, ha ivóvizet használunk arra, hogy leöblítsük használat után a toalettünket. Tökéletesen megfelelne rá a tárolókba felfogott csapadék.


Takarítás: A házimunkák elvégzéséhez hozzátartozik a takarítás is, amihez szintén nem szükséges ivóvíz. A csempemosásnál, a felmosásnál, ha esővízgyűjtőből oldja meg a vízvételt, máris sokat spórol. Nem beszélve arról, hogy az autóink lemosására is rengeteg vizet használunk, amit helyettesíthetnénk esővízzel is.


Öntözés: Ne feledkezzünk meg növényeink vízigényeinek kielégítéséről sem. Mi lenne természetesebb számukra, mint az esővíz, mely táplálja őket?

Ezen kívül számos dologra használhatja fel az esővízgyűjtőben visszatartott csapadékot, aminek a következményeképp alacsony vízdíjra számolhat és nem utolsó sorban a környezetünk kímélése érdekében is megteszi ezáltal a szükséges lépéseket.

Amit megspórol az esővíz használatával, fordítsa autójára, és válasszon egy masszív autóemelőt, vagy tartóbakot.


Hogyan gyűjtsük be az esővizet esővíz tartállyal?

Az esővíz begyűjtésének legegyszerűbb módja, ha a tetőről leérkező vizet, ami az ereszcsatornán keresztül folyik le, belejuttatjuk az esővíz tárolóba.

Mindenképp be kell iktatni egy vízszűrőt is, hogy a nagyobb szennyeződések ne kerüljenek bele. Fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy ne keveredjen bele sem olajszármazék, sem pedig valamilyen vegyi anyag.

Tehát a csapadékvíz gyűjtő rendszer alkotóelemei a következők:

  • ereszcsatornára szerelhető esővízgyűjtő tartály, vagy egyéb tároló
  • ereszcsatorna és tartályt összekötő szett, ami tartalmazza általában a szűrő berendezést is (pl. levelek ellen)
  • csap, esetleg külön tömlőcsatlakozó
  • talapzat, vagy emelő, stabilitás megőrzéséhez

 

Meg kell emelni az edényt?

Nem szükséges megemelni, de ha megemeled nyilván nagyobb lesz a víznyomás, illetve a talapzatok általában segítenek a stabilitásban is.

 

Hogyan kell felszerelni?

  1. Beállítod a vízgyűjtő tartályt az ereszcsatorna mellé.
  2. Ha van talapzat, akkor arra.
  3. Felszereled a csapot, vagy tömlőszettet. Ehhez néha fúrásra lesz szükség.
  4. A legfontosabb rész, hogy az összekötő szettet befúrod az ereszcsatornába és bevezeted a tartályba. Kész!
  5. Ha beültethető a fedele, akkor feldobod, valamilyen zöld növénnyel a tetejét!

Hogyan kell felszerelni?
A megfelelő méretű esővízgyűjtő lényeges

Ha úgy döntünk, hogy felhasználjuk az esővizet, akkor azt tegyük legjobb tudásunk szerint. Nem célravezető, ha kicsi a tartályunk, hiszen sok víz mehet így kárba, amit egy nagyobb méretű eszközzel felfoghattunk volna. Ha viszont egy nagyobb tárolót szerzünk be, fennáll annak a veszélye, hogy nem használjuk fel a visszatartott csapadékot és felhasználásnál nem friss, hanem állott vizet fogunk csak tudni hasznosítani.

 

Mekkora kerti esővízgyűjtőre van szükségem?

Ezt megválaszolni nem olyan egyszerű. Két irányból is meg lehet közelíteni. Egyrészt mennyi esővized lesz? Ha nagy a tető akkor sok, ha kisebb akkor ugye négyzetesen csökken a mennyisége.

Másrészt mennyi vízre van szükséged a locsoláshoz, öntözéshez? Egy kezdő párszáz literes tartállyal biztos nem fogsz mellélőni. Ha pontosabbat szeretnél, akkor viszont muszáj lesz leülni számolni.

 

A kerti vízgyűjtő hordó karbantartása

Hogyan kell tisztán tartani az esővízgyűjtőt?

Érdemes 2-5 évente, attól függően, hogy mennyire rothadt/algásodott be, megtisztítani. Javasoljuk, hogy szivattyúzd ki a benne levő vizet és magasnyomású mosóval csapasd ki a belsejét. Ne használj oldószert, vagy erős tisztítószereket, hiszen a növényeidet is ezzel fogod locsolni. Illetve a tartály anyagát is kikezdhetik.

 

Szükséges az esővíz tároló téliesítése?

Egyre kevésbé, ahogy egyre melegszik Magyarország klímája. Mindenesetre szivattyúzd ki belőle a vizet és maradhat kint télire! Tehát csak azt nem szabad hagyni, hogy szétfaggyon.

 

Mit tegyek bele szúnyog ellen?

Vegyél zárt vízgyűjtőt és így biztosan nem fognak belepetézni!

 

Mi történik ha megtelik?

Semmi. Az ereszcsatorna felé elkezd megindulni az extra mennyiség és lefolyik, ha pedig tele, eleve nem tud bele több folyni.


Esővízgyűjtő tartály és hordó kedvező áron

Webáruházunk széles kínálata között, mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő esővízgyűjtőket. Különböző méretben tudja megvásárolni kedvező áron a tárolókat és az esővíz felhasználáshoz szükséges kiegészítőket.

Aki csupán csak a kerti növényeit szeretné locsolni a felfogott csapadékkal, annak bizonyára elegendő egy 100 literes zöld esővíz gyűjtő, melynek anyaga műanyag, de természetesen ennél nagyobb, 120 literes és 210 literes valamint 250 literes kivitelben is beszerezhető nálunk.  

Ha esővízgyűjtő csatlakozó szettet keres, nos, nálunk azt is megtalálja. Külön rendelhető stabil, méretre gyártott talp az esővízgyűjtőkhöz, így egy mozdulattal behelyezhetjük az öntözőkannát, vödröt vagy akár egy kisebb permetezőt is a csap alá.

Rendkívül rugalmasak, és ami fontos, nagymértékben ellenállnak a külső hatásoknak, valamint az UV sugárzásnak is. Kösse össze a kellemest a hasznossal és válasszon egy szép és esztétikus esővízgyűjtő hordót, mely pompás fa hatású kivitelben kapható nálunk.

A takarékosság és a környezetvédelem mellett az is fontos, hogy megőrizzük az udvarunk lenyűgöző látványát, így egy hordó lehet, hogy jobban megfelel erre a célra.

Hasznosításnál jól jöhet még a tartályokhoz kompatibilis csapok alkalmazása, melyek rengeteg időt és energiát spórolnak meg Önnek. Használat után, a kerti szerszámok  lemosását is pillanatok alatt meg tudja oldani segítségével.

Számunkra a legfontosabb az Ön elégedettsége, így csakis minőségi kerti termékeket, szerszámokat kínálunk a vásárlóinknak. Bátran merjük ajánlani tehát a kitűnő kvalitású esővízgyűjtőinket és kiegészítőinket, melyekben garantáltan nem fog csalódni. Bármilyen kérdése lenne, forduljon hozzánk bizalommal. 

Fiskars, Yato, Neo márkák a Profibarkácson!