Térkősablon

A térkövezés közkedvelt módja a kerti sétányok, járdák és kocsibeállók kivitelezésének, azonban sokan lemondanak a vágyott összképről, ha a művelet költségeinek számbavételére kerül a sor. Erre nyújt pénztárcabarát alternatívát a térkősablon. Használatuk egyszerű, mégis igényessé teszik a kertben elénk táruló látványt, melyre a választékunkban elérhető geometriai minták többféle lehetőséget is biztosítanak, így kiválaszthatjuk a saját stílusunkhoz legjobban illeszkedőt.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
1 690 Ft - 2 290 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
5 termék
5 termék

Térkősablon

Lépj a sárgaköves útra, akár Dorothy! Vagy ha éppen nem is sárga, de a saját két kezünk munkájaként kapott ösvényen lépdelve úgy érezhetjük magunkat akár a császárok, még akkor is, ha nem minden út Rómába vezet. Ha már unjuk kissé a gyephézagos tégla látványát és valami igazán egyedire vágyunk a kertünkben, nincs is dekoratívabb megoldás a térkősablonnál!

Az általunk beton minta nyomó sablonoka Vorel márka termékei. Az említett brand alá tartozó cikkek, funkcionalitásukat tekintve, a háztartás körüli megoldásokhoz szükséges kellékekkel igyekeznek a házi barkácsmesterek keze alá dolgozni. Ezekkel a legtöbb otthon megvalósítható barkács- és kertimunka elvégezhető, köztük a szóban forgó, rendkívül praktikus és a már-már megszólalásig megtévesztő térköves- vagy csempe hatás elérése is.

Mit kell tudni a térkősablon formákról?

Elég a formákat egyszer megvenni, hiszen a kemény polipropilénből készült sablonok időtállók és a rendeltetésszerű használat következtében nem kopnak. Fontos, hogy a térkősablon kiválasztása előtt mérjük le a felhasználási terepen, hogy pontosan mekkora a sablonoknak szánt hely. Győződjünk meg róla még vásárlás előtt, hogy a forma odafér a kívánt helyekre, hiszen jól tudjuk, hogy pár centi is sokat számíthat a házi barkácsolások során. Termékeink szélessége 450-360 milliméter, hosszúsága 425-360 milliméter köztiek, magasságuk egyformán 40 milliméter.

A palettánk különböző térkősablonjait tekintve nincs jelentős árbeli különbség. Ezzel a csekély összegű beruházással jelentős kiadásoktól kímélhetjük meg magunkat és egy kis kézügyességgel a lerakás időigényességétől sem kell tartanunk.

Hogyan használjuk a térkősablont?

Végezzünk egy-két próbát vagy kezdjük nem túl szembetűnő helyen (pl. egy kocsibeállónál a kevésbé forgalmas résznél) a formák kiöntését, ugyanis ugyanúgy, mint bármi mást, ezt a technikát is szükséges kitapasztalni. Érdemes rutint szerezni a gyakorlatban az első néhány minta letételekor, mielőtt elkezdjük „élesben” használni a sablont.

  1. Ássuk ki a célterepen a sablon magasságával megegyező felső földréteget.
  2. Helyezzük el tetszés szerint a sablont a mélyedésben. (Úgy, hogy a következő sablonnal folytatni tudjuk majd a mintát.)
  3. Keverjünk ki annyi betont, amennyire 1-2 forma kitöltéséhez szükség van, nem ajánlatos az azonnal felhasználásra váró betonnál többet előkészíteni, hogy ne szikkadjon meg idő előtt.
  4. Töltsük ki a még folyós/földnedves betonnal a formát és húzzuk le a tetejét simára.
  5. Miután a beton megszikkadt, megkötött annyira, hogy már nem változtatja az alakját (nem folyik szét), de még kivehető a forma, válasszuk le róla a sablont óvatosan. Gondosan ügyeljünk rá, hogy ne töredezzen meg a beton széle. (A beton állapotától függően minimálisan megolajozhatjuk a sablont előzetesen, így csökkentve a lepattogás esélyét.)
  6. Ismételjük meg a forma elhelyezésének és kiöntésének műveletét a kívánt számban. Minden újraöntés előtt tisztítsuk meg eszközeinket!
  7. A betonnal történő kiöntés során tehetünk a mintába díszítő köveket, mely a letétel után a felület tetején még egyedibbé teszik a megjelenést. A végeredménynek csak a kreativitásunk és a fantáziánk szabhat határt! Töltsük ki a minta réseit füvesíthető földdel, dekorkavicsokkal, egyéb kitöltő anyaggal.

Extra időnyerő tipp: érdemes több sablont venni, hogy egymással párhuzamosan több munkafolyamatot is lehessen végezni, több mintát is ki lehessen önteni.

Térkősablon

Térkősablon, beton mintanyomó sablon egyéb felhasználási területei

A fentebb leírt rendeltetésszerű használattól eltérően, lehetőség van alternatív módon felhasználni a térkősablont, úgy, mint egy nyomóminta. Ez annyit tesz, hogy a simára, egyben kiöntött beton tetejére helyezzük szikkadás után a mintát és gumikalapáccsal , finoman addig ütjük a sablont, míg a kívánt mértékig nyomot nem hagy a beton tetején. Az eredmény ugyanaz a minta lesz, mint a szabályos leírást követve, azzal a különbséggel, hogy míg itt a sablon vonalai csak nyomot hagynak de a beton végig egy tömbként megmarad, addig a szabályokat követve egy rés marad a helyükön, vagyis ténylegesen különálló betondarabokat kapunk.

Szintén beszerezhetők nálunk a sablonos térkövezéshez szükséges egyéb eszközök is. Ne maradjon ki a munkálatok megkezdése előtti beszerző körút során a kőműves kanál és a vízszintező sem!

 

Térkősablonnal kapcsolatos kérdések

Mit használhatunk a térkősablon megolajozásához?

Étolaj, lenolaj, egyéb formaleválasztó folyadékok. A felesleget mindig távolítsuk el, nehogy a kiöntött forma felületén nyomot hagyjon.

Hány térkősablont érdemes venni?

Egy is elég, hiszen ezek az eszközök nem kopnak, de attól függően mennyire szeretnénk meggyorsítani a lerakást vehetünk többet is.

Milyen állagú beton kerüljön a formába?

Földnedves betonnal halad a leghatékonyabban a munka, de lehet annál hígabb is.