Szivattyú és házi vízmű

Milyen szivattyú fajták vannak? Laikusként már-már ijesztő tud lenni, hogy hányféle szivattyú típus közül lehet válogatni. A Profibarkács webáruházában segítséget fogunk neked nyújtani abban, hogy melyik mire jó, és, hogy igényeidtől függően melyik fajtával járhatsz a legjobban. Görgess lejjebb, ha nem tudod milyet válassz, segítünk!

 

A szivattyúk fajtái

A szivattyúk csoportosítása tulajdonképpen a készülék működéséből adódik, így két fő csoportról beszélhetünk: vannak elektromos, és benzinmotoros szivattyúk.

Az utóbbit leginkább olyan helyeken használják, ahol nem érhető el elektromos áramforrás. Ezeken belül pedig több alkategória is található:

  • Merülő szivattyú (más néven búvárszivattyú)
  • Szennyvíz szivattyú (más néven zagyszivattyú)
  • Felszíni kerti szivattyú
  • Házi vízmű szivattyú/házi vízellátó rendszer
  • Szivattyú fúrógép meghajtással
  • Magasnyomású mosó szivattyú

Nézd meg a szivattyúk árait a Profibarkács webáruházban!

 

Mire jók a különböző fajtájú szivattyúk? 

Az elektromos merülő szivattyú (búvárszivattyú) működése

Az ilyen szivattyúk a vízbe vagy más folyadékba merülve végzik dolgukat. A szivattyú motorja és kapcsolója pontosan ezért egy tökéletesen vízhatlan házban helyezkedik el: a gyártó által jelzett legnagyobb merítési mélységig ez teljesen biztonságos működést garantál. Egy rács biztosítja, hogy a szivattyúzásnál ne kerüljenek be olyan szilárd dolgok, amelyek károsíthatnák a gépet. Akkor kapcsold csak be a merülő szivattyút, amikor már teljesen ellepte a víz! 

Az elektromos/benzinmotoros szennyvíz szivattyú (zagyszivattyú) működése

A szennyvíz szivattyú akár a merülő szivattyú egy altípusának is tekinthető. Nagy beömlő nyílásokkal és nyomócsonkkal van ellátva, hogy elszállíthassa a szennyeződéseket tartalmazó folyadékokat. Bizonyos készülékek még vágókéssel is fel van szerelve (ezek az úgynevezett darálós szivattyúk). Ha a szennyezett vízbe belekerülhetett növény vagy egyéb szálas anyag, akkor erre a típusra lesz szükséged.

Szállítóképessége a magasság növekedésével csökken, viszont nem a kút mélysége az irányadó ilyenkor, hanem a szivattyú szívócsonkjától számított vízszint! 

Az elektromos felszíni kerti szivattyú beüzemelése

Ahogy a neve is jelzi, ez a szivattyú nem merül le sehova. Ehelyett a felszínről egy szívócsövön keresztül szívja fel a vizet. Fontos, hogy az üzembe helyezéséhez fel kell töltened a szivattyú házat a szállítandó folyadékkal! Ellenkező esetben a szárazon futó szivattyúd hamar tönkre mehet! A telepített szivattyú szívócsövének végére pedig lábszelepet kell szerelned.

Házi vízmű szivattyúk/házi vízellátó rendszerek működése

Akkor válaszd ezt a típust, ha arra van szükséged, hogy a készülék az otthoni vízfelhasználásnak megfelelően, automatikusan kapcsoljon be és ki. Ezek is felszíni szivattyúk, amelyek a csap elzárásakor tovább dolgoznak, és feltöltik a nyomócsővel azonos térben lévő tartályt. 

A fúrógép szivattyú működése

Ha csak időszakosan használnál szivattyút kevés folyadékra, akkor ezzel a típussal jársz a legjobban. Arra viszont figyelj, hogy soha ne használd benzin szivattyúzásához, mert akkor tűz is keletkezhet!

A benzinmotoros, magasnyomású mosó szivattyú működése

Ezt a készüléket műanyag, fa, beton, kő, fém, márvány és gránit felületek tisztítására használhatod. Eltávolíthatod vele a hajótestek, és az erősen szennyezett munkagépek szennyeződéseit, de akár a mohát is eltávolíthatod a sírkövekről és a műemlékekről.

Szivattyú márkák - Extol szivattyúk

Az Extol kínálatában számtalan géptípus megtalálható, házi vízműtől kezdve membrános szivattyún át az átemelőkig.

Heron zagyszivattyú

Heron esetében főképpen benzines, vagy gázos zagy-, vagy nyomó-, és vízszivattyúk vannak. Ezek tökéletesek tavak töltésére, vagy akár elöntött pincékből a víz kiszivattyúzására.

Einhell szivattyú

Az Einhell kínálatában szintén számtalan fajtájú és teljesítményű gépet megtalál. Legfőképpen az Einhell búvár és szennyvízszivattyúkat keresik vásárlóink.

Hecht szivattyú és házi vízmű

Hecht esetében főképpen házi vízműveket forgalmazunk. Elektromos meghajtással viszont számtalan más szivattyúfajta is rendelhető a Profibarkács.hu-ról.

Riwall Pro szivattyúk

Ha szuper szivattyú árakat keres, a Riwall termékei kitűnnek ár-érték arányukkal. Kerti kisgépet és nagy univerzális búvár szennyvízszivattyúkat is megtalálni a kínálatukban, mint pl. a Riwall Pro REP 1100 INOX 1100 Watt teljesítményű gép.

Hyundai szivattyú

Ha jó gépet akar jó áron, akkor Hyundai szivattyút is rendelhet. Mint minden termékük, ezek is kiemelkedő ár-érték aránnyal elérhetőek. 

Yato búvárszivattyú

Több házi vízmű is megtalálható a kínálatban, inox hidrofor tartállyal. Teljesítményük meghaladja az 1000 Wattot több esetben is.

AGT szivattyú

Honda motoros magasnyomású zagyszivattyúk széles választékban! Ezeket a gépeket akár ingyenes szállítással is megrendelheti.

Graphite szennyvízszivattyú

A Graphite kínálatában több szennyvízhez való gép található, már 650 Wattos teljesítménytől.

Fieldmann kerti szivattyú

A Fieldmann gépek már messziről felismerhetőek a szokásos zöld festésüknek hála. Forgalmazunk számunk kerti szivattyút és búvár gépeket is. Nagyon keresett gépek. Elektromos és benzines meghajtással is kapható pár típus!

Gyakori kérdések

Melyek a legismertebb szivattyú fajták?

Az elektromos szivattyúk körébe sorolhatjuk a búvárszivattyúkat vagy más néven a merülő szivattyúkat. A szennyvízszivattyú is ide tartozik, melynek nevéből kiderül az is, hogy a szennyvíz eltávolítására szokták alkalmazni. A kertekben a kerti szivattyú és a hidrofor, azaz a házi vízellátó rendszer kiváló szolgálatot tesz. A vízszivattyúk meggyőző teljesítményt és hatékonyságot biztosítanak a vízszállításban. A mélykúti szivattyúkkal kútmélységből emelhető fel a víz.

Mire használják a búvárszivattyút?

A kis teljesítményű búvárszivattyúkat elsősorban elárasztott pincékben használják, hogy víztelenítsenek, viszont a magasabb nyomással rendelkező búvárszivattyúk öntözésre is kiválóan alkalmasak.

Miről gondoskodik a házi vízmű?

A házi vízellátó rendszer feladata, hogy automatikusan oldja meg a ház vízzel való ellátását. Biztosítja a szükséges mennyiségű vizet az ingatlan használók igénye szerint. Otthonunkban a csapi vizek helyett esővíz pótolhatja a WC tartály víztartalmát, de a tisztálkodáshoz is megoldható ezzel a príma rendszerrel. Kiváló kerti öntözésre, locsolásra.