Autóemelő, tartóbak

Egy jó autóemelő és tartóbak minden autótulajdonos garázsában ajánlott eszköz, ha nem is mindennap, de adódnak olyan helyzetek, kerékcsere, autószerelés, kisebb-nagyobb javítási, alkatrészcsere feladatok, melyeket nem lehet a jármű szakszerű megemelése és megtartása nélkül elvégezni. Nemcsak a saját biztonságunk érdekében kell jó minőségű és az autóhoz megfelelő autóemelőt és tartóbakot használni, de a járműben is kárt okozhat, ha nem célszerszámmal és nem a megfelelő pontokon próbáljuk emelni, tartani. Ugyanígy ne próbáljunk gumicserét például kerékkulcs nélkül.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
6 090 Ft - 131 590 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
77 termék
77 termék

Autóemelők és tartóbakok használata

Otthoni felhasználásra 1,5-2 tonnás autóemelőt, szerelőműhelyeknek nagyobb teherebírásút érdemes beszerezni. A választásnál fontos, hogy az első két kerék egy tengelyen legyen és minél szélesebb az eleje, annál stabilabban tartja majd az autót.

Vegyük számításba mindig, hogy az autóemelők mobil, mozgó eszközök. Elromolhatnak, elmozdulhatnak, ezért az a biztos, ha emelés után az autó emelőbakokra van engedve. Az emeléshez és a bakoláshoz is meg kell találni a legmegfelelőbb pontokat. A bakolásnál a megfelelő támasztási pontok a hossztartóknál vagy a futóműalkatrészeknél lehetnek, de közben figyeljünk a szilárd, egyenes talaj meglétére is.

 A tartóbakokra engedésnél körültekintően kell eljárni, nehogy kárt okozzunk a járműben. Ezután a biztosításuk is szükséges. Mindenképp olyan tartóbakot vásároljunk, ami stabilan, szélesre nyitott lábakon áll és a feje is elég széles ahhoz, hogy az autó azon megfelelően támaszkodhasson.

Tartóbak helyett nem szabad tuskót, téglát, kisszéket stb. használni, ezek eltörhetnek, kibicsaklodhatnak, felborulhatnak, eldőlhetnek, a járműben kár keletkezik és személyi sérülés is történhet, nem beszélve arról az eshetőségről, ha az autó alatt egy gurulós aláfekvőn fekszik valaki és éppen szerel.

Autóemelő, tartóbak

Tartóbakok típusai

Webáruházunkban Yato, Proline, Neo gyártmányú emelőbakokat vásárolhat, mindegyik típus 2 darabos szettben van. Figyelembe kell venni a

maximum teherbírást:

 • 2 tonna
 • 3 tonna
 • 6 tonna

maximum emelési magasságot: az átlagot soroljuk fel, típustól függően (+) (-) néhány cm eltéréssel.

 • 265-418 mm (2 tonnás)
 • 280-420 mm (3 tonnás)
 • 382-600 mm (6 tonnás)

Biztonsági ékkel el vannak látva a tartóbakok a stabil rögzítés érdekében, ezenkívül a magasságuk is állítható több fokozatban.

 

Autóemelők típusai

 • gyári emelő: Az autó eredeti gyári emelőjének profilját általában úgy alakítják ki, hogy illeszkedik az emelési pontokhoz, nem roncsolja a küszöb hegesztett éleit, ugyanakkor nem túl erős, fárasztó a használata és nem a legstabilabb
 • kézi trapéz emelő: ezt általában a gyári emelők pótlása céljából vásárolják, ennek is fárasztó a használata, vannak tőle stabilabbak, viszont kis helyen elfér
 • palackemelő vagy olajjal töltött hidraulikus emelő
 • krokodilemelő

A hidraulikus autóemelő, olajemelő

A hidraulikus emelő olajjal töltött emelő, álló munkahengerrel. A közepéből legtöbbször egy menetes rész kitekerhető, ezt érdemes az emelési pontig kitekerni, hogy a munkahengert teljes magasságában lehessen használni. A karral emelhető, ugyanezzel lazítható a leeresztő szelep a leengedéshez.

Előnye, hogy a hidraulikus áttétel és erőkar miatt nem fárasztó a használata, stabil, széles talpon áll, nem nagy a helyigénye, az ára is barátságos.  A sokszor kis méretű fej miatt viszont nehéz a jó emelési pontot megtalálni.

Figyelembe kell venni a

maximum teherbírást: 2/3/5/8/10/12/15/20/30/32/50 tonna általában típustól függően.

maximum emelési magasságot: 89-359 mm a legkisebb, 2 tonnás teherbírásúnak és 300-480 mm az 50 tonnásnak az emelési tartománya.  Sokféle emelési intervallum gyártótól, teherbírástól függően.

A Profibarkácson Yato, MNC, Neo, Topex hidraulikus emelőket kínálunk nagyszerű árakon.

 

A krokodil autóemelő

Ez már nagyobb helyet fog, az autóban nehézkesen tárolható, defektnél gumicseréhez nem megfelelő emiatt. Otthon, műhelyekben viszont remek eszköz, mely nevét arról kapta, hogy hasonlít egy nyitott szájú krokodilhoz. Gurul, így könnyen mozdítható, karral emelhető és ezzel nyitható a leeresztő szelep is, gyors, pontos, biztonságos használatot tesz lehetővé. Stabilan 4 keréken és nagy felületen áll, ugyanakkor a mérete és súlya miatt nem autóba való, inkább műhelyek, garázsok alaptartozéka.

Webáruházunkban ebből is széles a kínálat, különböző márkájú (Proline, Vorel, Yato, MNC, Neo), eltérő teherbírású krokodil emelőket rendelhet igénytől függően.

Teherbírásuk általában: 2/2,5/3 tonna

Emelési magasságuk: teljesen változó, gyártótól függően (pld.:2 tonnás: 135-340 mm, 3 tonnás: 145-500 mm)

 

Néhány speciális autóemelő

Webáruházunk kínálatában elérhető néhány -talán kevésbé ismert- emelő és tartóbak is, ezek:

 • hidraulikus motorkerékpár emelő: 400 kg-ig, multifunkcionális emelő, motor, fűnyíró, egyéb ház körüli gép megemeléséhez, rögzítőhevederrel
 • alacsony profilú krokodilemelő: 3 tonnáig, 85-525 mm magasság tartományban
 • pneumatikus légpárnás emelő: 3,5 tonnáig 140-400 mm emelési tartománnyal

 

Milyen autóemelőt és tartóbakot ajánlott beszerezni?

Autósoknak, akik maguknál hordanák az emelőt, érdemes egy hidraulikus olajemelőt vásárolni, aki viszont otthoni szereléshez, javításhoz venné, annak inkább krokodilemelőt 2 tonnáig. Műhelyeknek, szervízeknek ettől természetesen nagyobb teherbírásra is szükségük van, de mindkét kategóriában számtalan kihagyhatatlan ajánlatunk van számukra is. A tartóbakot se feledjék, hiszen a megemelt autón szerelési munkálatokat biztonságosan csak bakra engedéssel lehet végezni. Ez utóbbinál is figyelembe kell venni a teherbírást, az emelési tartományt, ezek mérvadóak a választásnál.

 

Gyakran ismételt kérdések az autóemelőkkel, tartóbakokkal kapcsolatban

Otthoni téli, nyári gumicseréhez, személyautóhoz melyik emelőt vásároljam meg?

Jó választás lehet a Vorel hidraulikus krokodilemelője 2 tonna teherbírással.

Autószerelő műhelybe kiépített sűrített levegős rendszerhez melyik autóemelő lenne a legjobb választás?

A Neo pneumatikus légpárnás emelője a professzionális igényeket is kielégíti, 3,5 tonnáig használható. Az emelő precíz emelése és leengedése garantálja a felhasználó biztonságát és kényelmét.

Kisteherautóval többször volt már defektem útközben, vennék egy kis helyet foglaló autóemelőt, mit javasolnak?

A Yato hidraulikus emelőjét 5 tonna teherbírással. Kis helyet foglal és stabil talppal van ellátva.