Kézi gyalu

A kézi gyalu az asztalosmunka egyik alaptartozéka. Elsősorban fából készülő bútorok, egyéb tárgyak, elemek felületének simítására alkalmazható. A simításon, szálkamentesítésen túl alkalmas a méretre szabáshoz is, hiszen néhány milliméteres igazítást is el lehet vele végezni. A kézi gyalu kötelező szerszám az asztalosok műhelyében, asztalosipari vállalkozások számára és a rendszeresen barkácsoló, ezermesterek szerszámai között is ott a helye. Webáruházunk a kézi gyalukon kívül gyalugépekből is alaposan felszerelt, hogy mindenki megtalálja a számára optimális eszközt vagy gépet.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
3 190 Ft - 14 590 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
3 termék
3 termék

Kézi gyalu alkalmazása

A kézi gyalu nem kizárólag a felület simítására, szálkamentesítésére alkalmas, a méretre szabásban is segítség lehet. Az egyik gyakori gyalulási tevékenység a falcolás, vagyis oldalhorony készítése, mely igen hasznos például nyílászárók renoválásánál, de sok esetben használják kreatív alkotások elkészítésére is, a munkadarabon akár bordázott, hullámos, rusztikus felület is kialakítható tetszés szerint.

A gyalulás folyamata lehet egyengető, amikor a munkadarab jobbik felületét síkba gyalulják, és ehhez a jobbik élt általában 90 fokban munkálják meg úgy, hogy ez a felület is sík és egyenes legyen.

A gyalulás folyamata akkor vastagoló, ha a megmunkált lap és él vonalától meghatározott távolságra bejelölésre kerül a pontos méret és a fölösleg legyalulásra kerül. Ez főként a száradás következtében létrejött kisebb alakváltozások eltüntetését segíti.

Kézi gyalu fajták

A gyaluk a megmunkálás szerint lehetnek:

 • síkfelületek megmunkálására alkalmasak
 • nagyoló gyalu: keskeny a talpa, keskeny ívelt élű késsel, a faanyag durva megmunkálására ajánlott
 • simító: a nagyoló gyalu utáni felület tisztításra használják
 • kettős simító: ennél a kés tartozéka egy forgácstörő vas, a kés által levágott forgácsot elteríti, eltöri, nem tud az anyag felszakadni
 • tisztító: homorú élek tisztításánál használatos
 • eresztő: hosszabb anyagok egyengetésére alkalmas eszköz. Áthidalja az anyag görbületét, onnan vesz le forgácsot, ahol magasabb az anyag
 • fogas gyalu: finom, vékony forgácsot vág le. Fogasolásra, furnérozás előkészítésére használt eszköz
 • szerkezeti részek megmunkálására alkalmasak
 • párkány
 • horony
 • heveder
 • hajó
 • alap
 • fal
 • aljgyalu

Sokféle gyalu létezik tehát, de a legtöbb feladathoz egy univerzális gyalu és egy keskenyebb párkánygyalu már elegendő lehet.

A kézi gyalu anyaga, felépítése

 

 1. A gyalutok készülhet keményfából esetleg vasból. Legtöbb esetben -ha fából készül- az alapanyaga jó minőségű gyertyán-, bükk-, körte-, vagy almafa.
 2. A talpa fából, vasból.
 3. A gyalukés pedig lehet egyenes, íves, tört élű vagy vegyes.
 4. Létezik egyszerű és fedővassal ellátott gyalu is.

 

Az univerzális gyalukon van tok, talp, forgácslyuk, beállítógomb, állítókar, gyalukés, forgácstörő vas, ék vas. A gyalukést a forgácstörő vassal össze kell csavarni, az ékvassal a helyükre rögzíteni, a vágásmélységet a recés állítógomb forgatásával lehet beállítani. 

 

Párkánygyalu a kézi gyaluk között

 

A párkánygyalu apróbb munkák elvégzéséhez és a fa vég gyalulásához javasolt.  90-200 mm hosszú kéziszerszám, melynek kése 25 vagy 40 mm széles. Metszőszöge 45-48 fok. A kés lehet egyenes, ferde élű, egyszerű és forgácstörővel ellátott egyaránt. A párkánygyalut éles sarkok kitisztítására is használják, ezenkívül aljazások készítésére, igazítására, ajtók beillesztésére is. Webáruházunkban 245*30 mm-es változata rendelhető. Az úgynevezett tömpeorrú párkánygyalu a zárt végű párkányok és vállak gyalulásánál tesz jó szolgálatot.

Tipp: Szükséged lenne hegesztéshe kiegészítőre, esetleg forrasztó lámpára?

 

Kézi gyaluk beállítása

 • A fémházas gyaluk esetén a vágás mélységét a kés mögött elhelyezkedő recés állítógombbal lehet szabályozni.
 • Az állítókar a kés elején a gyalu vágólapjához viszonyított oldalirányú beállításra való. Tartsa fejjel lefelé a gyalut, nézzen végig a vágólapon, és állítsa egyenesbe a kés élét az állítókar mozgatásával, majd ezt követően a mélységet is állítsa be.
 • A gyalukés csavarral csatlakozik a leszorító ékvashoz és egy görbült fémlaphoz, az úgynevezett forgácstörő vashoz. Helyzete a késben lévő vágattal állítható úgy, hogy gyalulás közben előrefelé tekerje a forgácsot. A forgácstörő vas beállításához csavarhúzóval tudja meglazítani majd megszorítani a záró csavart.

Univerzális kézi gyalu

Az univerzális gyalu leggyakrabban 36-38 cm hosszú, 60 mm széles késsel. Hosszú deszkalapok, gerendák lesimítására alkalmas. A gyaluk lényegében tokba fogatott véső szerszámok. A tok lehet fa vagy fém, de a fémet azért kedvelik, mert könnyen beállíthatók és a használatuk is komfortosabb, mint a vaskosabb fa tokos gyaluké. Gyalulni mindig csak szálirányban lehet. Végezzen próbagyalulást, hogy megállapíthassa a szálirányt. Ha a gyalult felület sima lesz, akkor jó az irány, ha pedig kihasított szálas akkor nem jó, változtatni kell.  A rövid talpú gyaluk csak rövid deszkák, vagy lécek síkalakítására alkalmas. A rövid talp leköveti a hosszú anyagfelület nagyobb ívű egyenetlenségeit, a hosszabb talpnál ez nincs jelen.

 

 Kézi gyalu

Sokan gondolhatják, miért is vennének kézi gyalut, amikor szuper gyalugépekkel is el lehet végezni a munkát. De vannak olyan munkadarabok, amelyekhez a gép nem fér hozzá, vagy egyszerűbb, könnyebb kézi gyaluval elvégezni a gyalulást. A gyalulás után ráadásul a munkadarab csiszolást is minimálisan igényel. Olyan helyzet is előállhat, hogy valahol máshol van szükség gyalulásra, nem a műhelyben, ahol a gép üzemelése nem megoldható, ilyenkor is jól jön egy hatékony gyaluló szerszám. Webáruházunkból nem csak minőségi barkácsgépeit, de megbízható kéziszerszámait is beszerezheti, akár egy Top Tools masszív gyalut mindössze néhány ezer forintért.

Műhelyedet, garázsodat szereted tisztán tartani, szereted ha a nap végén minden a helyére kerül? Akkor szükséged lehet egy kiváló magasnyomású mosóra!

 

Milyen kézi gyalut vegyek?

Ajtó illesztéséhez univerzális vagy párkánygyalut vegyek?

A párkánygyalut javasoljuk, apróbb munkákhoz, fa végének gyalulásához ez alkalmasabb.

Öntöttvas kézi gyalut forgalmaznak?

Igen, a Top Tools 235*45 mm-es simítógyaluja öntöttvasból készült.

A Top Tools kézi gyalunál állítható a vágásmélység?

Igen, a kés mögött elhelyezkedő recés állítógombbal tudja szabályozni.