Metszőolló

Minden kerttel rendelkező ember tudja, hogy milyen fontos hogy időről időre meg metsszük a kertben található fásszárú növényeinket és nem kérdés hogy ehhez a legjobb eszköz a metszőolló. Természetesen a metszőollóknál is több féle közül választhatunk nem csak dizájnban és ár érték szempontjából, de még a metszés típusának megfelelőt is ki tudjuk választani. Fontos elsősorban eldönteni mindig, hogy milyen céllal szeretnénk meg ritkítani az adott növény ágait és arra a célra legalkalmasabb típust kiválasztani, és hogy milyenek közül válaszhat azt bővebben kifejtjük lejjebb.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
90 Ft - 101 190 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Terméktípus
Termék státusza
Szűrés és rendezés
127 termék
127 termék

Mire fogjuk használni a metszőollót?

Két féle okból metszhetünk meg egy fás szárú növényt. Az egyik, hogy valamilyen formára szeretnénk vágni, a másik pedig hogy a terméshozamot növeljük vagy növekedését esetleg fiatalító metszést végezzünk el egy idősebb növényünken. A diszkertek metszésekor egyáltalán nem vesszük figyelembe hogy milyen állapotúak az ágak, hiszen ilyenkor mindig formára vágjuk a növényeket. Viszont ha terméshozam növelés vagy növekedés serkentés a célunk fontos hogy kellően oda figyeljük arra melyik ágakat hogyan és milyen metsző ollóval vágunk.

Amikor pedig fiatalító metszést hajtunk végre akkor is fontos, hogy csak az elöregedett ágakat vágjuk le, hogy ott később új hajtások nőhessenek a helyükre. Fontos hogy alaposan utána járjunk ezeknek a beavatkozásoknak, és ha tehetjük, kérjünk szakvéleményt egy hozzáértőtől, hogy biztosan csak jót tegyünk növényeinknek, és ez minden féle beavatkozásra igaz a kertészkedésnél vagy termesztésnél.

 

Metszéshez használható szerszámok

A legalapvetőbb szerszám a metszőolló, aminek kialakítása nagyon egyszerű, hasonlíthatnánk a működési elvét a nevében szereplő ollóhoz vagy egy fogóéhoz, de itt ebben, szerszámban egy rugó is helyett kapott. A metszőollók a kisebb ágakra alkalmasak mivel itt csak a tenyerünk erejét tudjuk felhasználni a nagyobb ágak vágásához inkább egy ágvágó ollót használjunk itt már a kar és a törzs izmainak használatával tudunk dolgozni és ezáltal nagyobb erőt vagyunk képesek kifejteni.

A legvaskosabb ágak levágásához pedig a legjobb választás a kézi vagy elektromos fűrész, ha pedig a már levágott nagyobb ágakat szeretnénk aprítani, vagyis rönköket csinálni belőle akkor egy keretes kézi fűrészre, lesz szüksége. És ezek mellett fontos, hogy a kényelmes és biztonságos munkához néhány egyéb eszközt is beszerezzünk, például a magasabban lévőágak éléréséhez egy létra mindenképpen jó beruházás, de hogy a kezünk ne sérüljön meg a különféle növényekkel egy kesztyűt is érdemes beszerezni. A legjobb pedig hogy weboldalunkon minden kertészkedéshez szükséges szerszám és felszerelés megtalálható.

 

Metszőolló típusok

Többféle típusú és működési elvű metszőollóval találkozhatunk, minden fejlesztéssel arra törekednek a gyártók, hogy a lehető legtöbb igényt és a legkényelmesebb ugyan akkor hatékonyabb munkát végezhessünk szerszámainkkal.

Mellé vágó metszőolló: működési elvéről kapta ez a típus a nevét, ami úgy néz ki, hogy amikor vágunk, vele a vágópenge egyszerűen elsiklik a támasztópenge mellett, ezáltal ezek a fajták vágás közben szeletelik a fát. Ez a típus nem igényel nagy erőkifejtést és a fákat is kevésbé sérti meg.

Üllős metszőolló: Pengéje keskenyebb és élesebb, mint a mellé vágó típusé, éppen ezért a keményebb vagy szárazabb fákhoz alkalmas. Az oka pedig nem csak hogy a keskenyebb penge könnyebben hatol a fába, hanem hogy az üllő, ami tartja, az ágat segít szétoszlatni a nyomást vágáskor és ezzel csökkenti a sérülés mértékét is.

 

Kialakítás

Itt gondolunk elsősorban arra, hogy a gyártók figyelnek, hogy ne csak a jobb kezesek használhassanak metszőollót, ezért a balkezes modellek is könnyedén megtalálhatóak, emellett több féle markolat és penge méret is létezik már. A legjobb pedig hogy nem csak a hagyományos markolatú verziók közül válogathatunk, hanem vannak az úgynevezett forgó nyeles metszőollók.

Ez a fajta azért rendkívül népszerű, mert míg a hagyományos metszőollóknál az ujjainkkal csak egymás után tudunk erőt kifejteni, addig a forgó nyéllel rendelkező metszőollóknál mind a négy ujjunkkal egyszerre vagyunk képesek, így nem lesz olyan megterhelő a kezünknek a metszés.

 

Metszőolló ár és egyéb rendeléssel kapolcsatos információk

Reméljük sokat tudtunk segíteni, hogy a legmegfelelőbb metszőollót válassza majd ki, és hogy a metszés is gond nélkül menjen miután megérkezett a kiválasztott olló hozzá. A válaszott szuper árú ollót pedig majd tárolhatja akár egy stílusos kerti kisházban! Ha pedig még ezek után is kérdése esetleg segítségre lenne szüksége, akkor keresse munkatársainkat ügyfélszolgálatunkon vagy látogasson, el debreceni boltunkba ahol a raktáron lévő termékeket szemügyre veheti és kipróbálhatja. Weboldalunkon csakis a legjobb márkák termékei közül válogathat, olyanok, mint Fiskars, Extol, Yato, Verto és Hecht, maga a metszőollók mellett megtalálja a különféle kiegészítőket is külön. Nálunk mindig profi szerszámokat kap mindössze barkács árért itt a profibarkacs.hu-n.