Csapágylehúzó

A csapágylehúzó minden gép javítási munkánál hasznos szerszám, barkácsolók és ezermesterek garázsának, szerelő műhelyeknek, szervízeknek nélkülözhetetlen tartozéka. A csapágylehúzóval nem okoz fejtörést a csapágy eltávolítása, miközben nem sérül a csapágy sem.  A csapágy leszerelés veszélyes üzem, a külső gyűrű lerepülhet, nagyon fontos, hogy használjunk védőszemüveget munka közben. Lehetőség szerint védőkesztyű viselése is ajánlott csapágy szerelésnél, mivel kerülendő, hogy a kéz zsiradéka a csapágyra kerüljön.  Számtalan variánsa létezik, áttekintést adunk a választás megkönnyítéséhez.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
1 290 Ft - 157 390 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
95 termék
95 termék

A csapágy szerelése

Ma már szinte nincs olyan gép vagy berendezés, amiben ne lenne forgó, mozgó alkatrész. Ezen súrlódó felületek mozgását segítik a csapágyak, melyekből két félét különböztetünk meg:

1/ Amikor az álló és mozgó felületek közé gördülő testeket helyeznek, az a gördülő csapágyazás

2/Ha az érintkező felületek egymáson vagy olajrétegen siklanak, akkor siklócsapágyazásról van szó

 A csapágyak szerelésébe beletartozik a le majd vissza szerelésük. A leszereléshez fontos a megfelelő szerszám használata, például körmös lehúzók. A menetes orsó végét a tengely közepébe illesztve addig tekerjük kifelé míg a karmok bele nem tudnak kapaszkodni a csapágyba, ekkor ellenkező irányba tekerve az orsót a csapágy szépen le is jön a tengelyről. Nehezebb a munka, ha a csapágy zárt helyen, vagyis fészekben van, ekkor már speciális készletet javasolt használni.

Fontos feladatok  közé tartozik a berendezéseink karbantartása. Ez együtt jár bizonyos kopó alkatrészek cseréjével, javításával. Ez a művelet minden esetben nagy figyelmet kíván.

 

Csapágylehúzók fajtái

  1. Karos csapágylehúzók: léteznek 2 karos és 3 karos változatok egyaránt
  2. Belső csapágy kihúzók
  3. Hidraulikus lehúzók
  4. Csapágylehúzó készletek
  5. Egyéb csapágyszerelő eszközök

 

Csapágylehúzók eltérő paraméterei

A  csapágy eltávolítók eltérnek a hosszukban, a karok számában, az alapanyagukban, van-e elforgató tüskéjük, esetleg állítható-e a méretük? A legtöbb lehúzó anyaga szerszámacél vagy króm-vanádium acél, ez utóbbi szerszámok különösen szívósak, nehezen használódnak el, sok sok éven keresztül szolgálják tulajdonosukat.

 

Hogyan működnek a legelterjedtebb, ún. körmös csapágylehúzók?

A kis- és közepes méretű csapágyak kiszerelésének legáltalánosabban használt módja a mechanikus lehúzók alkalmazása. A célszerszámmal a  kiszerelés során elkerüljük a csapágyak és a tengelyek sérülését. A körmös csapágy eltávolítókkal könnyű és biztonságos a leszerelés.

A csapágy külső gyűrűjére a körmöket behelyezzük, illesztjük, és a menetorsót hozzáigazítjuk. Miután becsattan a külső gyűrűje alá a csapágynak, a menetorsót kézzel érintőlegesen megfeszítjük és egy csillag villás kulccsal letekerjük a csapágyat, amikor leoldott, lefordul a csapágy. Ilyen egyszerű. Persze csak ha van csapágylehúzónk.

 

Hidraulikus csapágylehúzók

A hidraulikus lehúzót a tengelyhez szorosan rögzített elemek összeszereléséhez és szétszereléséhez egyaránt használják. Ajánlott csapágyakhoz, szíjtárcsákhoz, fogaskerekekhez, kerékagyakhoz, tengelykapcsolókhoz, perselyekhez. A kiváló minőségű hidraulikus henger miatt a munkavégzéshez nem szükséges nagy erő. Precíz kivitelezés és szilárd, kiváló minőségű anyagok garantálják a hidraulikus szerszám hosszú élettartamát és a problémamentes működést. A gyártó megjelöli, hogy melyik hidraulikus lehúzó hány tonnáig tud teljesíteni.

 

Speciális csapágykihúzó, csapágyszerelő szerszámkészletek

A Profibarkácson számos speciális kihúzót is kínálunk, továbbá komplett készleteket műanyag táskában, melyek segítségével gyorsan és pontosan elvégezhető a csapágyak szerelése, miközben minimálisra csökkenthető a csapágyak sérülésének kockázata. Készleteknél a közgyűrű és a csőtoldat megfelelő párosítása lehetővé teszi, hogy a szerelőerő a szoros illesztésű csapágygyűrűn keresztül hasson, minimálisra csökkentve ezzel a futópályák és gördülőelemek sérülésének a kockázatát. A csapágyakon kívül alkalmas más alkatrészek, pl. perselyek, tömítések és tárcsák szerelésére is.

A készletek között van, amelyikkel egyszerű  a csapágy kiszerelés zárt csapágyfészekből. Ezek tartalmaznak több   különböző karkészletet és orsót,  amelyekkel a csapágyakat lehet kihúzni.

Az úgynevezett csúszókalapácsos készletek javasoltak belső menetes alkatrészekhez. A megfelelő menetes betétet a kihúzandó alkatrész menetes furatába csavarjuk, majd ezután a csúszó kalapács erőteljes ütésével tudjuk kihúzni. Ezek is praktikusan műanyag kofferben kerülnek forgalomba.

Léteznek ún. csúszókalapácsos persely lehúzók is. Ezekkel belső csapágyakat, hüvelyeket, külső gyűrűket lehet lehúzni. A szettekben csúszókalapács, körmös csapágykihúzó, szilent/belső csapágy kihúzó tárcsa, menetes adapter található, szintén átgondoltan összeállítva táskában.

 

Csapágylehúzók vásárlása a Profibarkácson

A Profibarkácson nagyon széles a kínálat a csapágy eltávolítókat tekintve, számos két és három körmös fajta, hidraulikus elvű, csúszókalapácsos és speciális szettek is megtalálhatóak különböző ismert gyártóktól, mint Yato, Extol,  Polonia, Proline, Neo.

Aki gyakran szerel otthon autót, motort, biciklit, bármilyen gépet, annak ajánlott egy állítható körmös csapágy leszedő beszerzése, valószínűleg ez elegendő is lesz az alkalmanként felmerülő csapágy levételekhez. A hidraulikus fajták azoknak javasoltak, akik rendszeresen nagyméretű, nehéz csapágyakat szerelnek, a szettek pedig egyéb speciális szerelési igényeket képesek ellátni.