Vágókorong

A vágókorongot különböző anyagok vágásánál tudjuk használni, amit már a nevéből is sejthettünk. Ezek a korongok vágás közben általában elég csak hőt adnak le, amit különböző töltőanyagokkal és adalékanyagokkal tudunk csökkenteni. Ezek nem tartalmaznak vasat, kéntartalmú illetve klórozott töltőanyagokat. Itt is, ahogy akár a fúrószáraknál érdemes tudni, hogy mikor milyen korongot érdemes használni, nehogy nagyobb bajt csináljunk akár a szerszámmal, akár a megmunkálni kívánt anyaggal.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
180 Ft - 429 900 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Munkadarab anyaga
Korong átmérője  (mm)
-
75 mm - 1 000 mm
Tengelyátmérő
-
9 - 32
Termék státusza
Szűrés és rendezés
296 termék
296 termék

A falvágó tárcsák jellemzően gyémánt vágókorongok

Az első típus a falvágó korong, amit V bevágású szegmenskivitellel készítenek azért, hogy jobban terhelhetőek legyenek és jobban bírják a nagyobb igénybevételt. Ezek a szegmensek szendvics szerkezettel rendelkeznek, amit annyit jelent, hogy a szegmenseknek az oldala keményebb, ezért az oldalkopás sokkal később jelentkezik. Ahogy minden más szerszámot és tartozékot, ezt is folyamatosan fejlesztik, például titán bevonatú gyémántot használnak a nagyobb teljesítmény érdekében, innen a név: gyémánt vágókorong.

 

Asztali vágógépek tárcsái

A második típus, amit szeretnénk megemlíteni az az asztali vágógépeken használt tárcsák, amik igazából különböző anyagok esetében is megfelelőek lehetnek. Ezek az anyagok például a beton, tégla vagy akár különböző kőzeteknek a vágása. Természetesen attól függően, hogy milyen anyagot vágunk, más és más tárcsa lehet a megfelelő. Akár egy kőzet típuson belül is nagy lehet az eltérés, mivel más tárcsa kell puha, közepes vagy kemény gránit esetében. Az asztali vágógépek, pl. gyorsdarabolók tárcsáinál nagyobb átmerőjű tárcsák a jellemzőek, nem ritkák az akár 1000 mm-es átmerőjű tárcsák használata sem. Ezek a vágókorongok főleg 650 mm, 700 mm, 900 mm, és 1000 mm nagyságban elérhetőek.

 

Aszfaltvágó tárcsák

Találhatunk még a piacon további tárcsa típusokat is, mint például az aszfaltvágó tárcsák, amik ezüstforrasztású vágótárcsák, amik a speciálisabb aszfaltozású területeken ajánlottak. Nagyon hatékonyan lehet velük dolgozni akár vágási sebesség akár tartósság tekintetében. Ha ár-érték arányban szeretnénk nézni a helyzetet, akkor inkább akkor ruházzunk be egy ilyen típusú tárcsába, ha nagy mennyiségű vágást szeretnénk velük ejteni, mivel az olcsóbb lézeres tárcsák kezdik átvenni a helyüket a piacon. Ezeknél a tárcsáknál nagyon fontos, hogy csak vizesen lehet velük vágni, ami azt a célt szolgálja, hogy vágás közben a víz hűti a tárcsát, másrészt pedig kihordja a vágási terméket, az iszapot.

 

Frissbeton (vagy zöldbeton) vágótárcsák

Amikor frissbetonról beszélünk, akkor ennek a fogalma nagyon függ attól, hogy milyen a beton bedolgozott összetétele, függ az adalékanyagoktól, kötésgyorsítóktól illetve magától a bedolgozási technológiától is. Ha egy szinte laboratóriumi körülmények között előállított betonról beszélünk, akkor a 6-8órás beton már vágható is. Ha viszont nagy odafigyeléssel és komoly technológia használata mellett készített acélhajas ipari padlóburkolat már inkább csak 12-24 óra után vágható. Ha frissbetonvágásáról beszélünk, és az ahhoz szükséges tárcsáról, akkor a rendkívül abrazív anyag vágása miatt nagyon nagy gondot kell helyezni a szegmensvédelemre illetve a nagy kopásállóság miatti szegmensreceptúrára.  Ami annyit jelent, hogy kemény kötőanyag és magas gyémántkoncentráció szükséges. Ezeket a tárcsákat már elég magas áron tudjunk beszerezni.

 

Betonvágó korong

Amikor falat vágunk, akkor a vágófej igazából egy sínpályán halad egyenletes előtolással és mélységben, szabályos körülmények között. Ha a padlóvágást említjük, akkor a betonvágó gép gumikerekeken gurul, amit sokszor egy egyenletlen felületen végez, és sajnos egy akadály több oldalról is kiterítgeti a vágógépet a munka során. Az ilyen körülményeknél és befolyásoló tényezőknél egy keményebb és nagyobb gyémántkoncentrációjú vágótárcsát kell használni, hogy megfelelő teljesítmény, gyors, szép és hatékony munkát tudjunk végezni. A padlóvágó gépek általában nagy teljesítményű (akár 40-50 kW) robosztus szerkezetek, az elektromos gépek akár 400-500 kg is lehetnek, míg a dízel gépek akár 800 kg-ot is nyomhatnak.

 

Mire figyeljen betonvágó korong kiválasztásakor?

Ma már elég széles kínálat áll rendelkezésünkre, hogyha betonvágó tárcsát szeretnénk venni, viszont nagyon meg kell válogatni, hogy mit veszünk meg, hogy valóban garantált legyen a hatékony munkavégzés. Ehhez van néhány szempont, amit figyelembe kell venni.

Az első szempont, ami az egyik legfontosabb is, hogy milyen a beton minősége, lehet friss, vagy akár öreg beton. Érthető módon minél nagyobb szilárdságú és vasaltabb a szerkezet, annál speciálisabb vágókorongot kell beszerezni. Ehhez hozzátartozik még az adalékanyag fajtája is, hogy bazalt, kavics vagy zúzott kő lett e használva, illetve függ a betonvágó gép teljesítményétől is. A vágógép típusa (padlóvágó, vagy sínes falvágó) esetében is különböző betonvágó tárcsákra lehet szükség. Ezeken felül még sok szempontot vehetünk figyelembe, ha betonvágó tárcsát szeretnénk vásárolni, így a megvizsgált szempontoknak köszönhetően valóban a megfelelő termék fogjuk tudni kiválasztani.

 

Rendeljen flex korongot fémhez, betonhoz, vagy akár fához, csempéhez a Profibarkácsról!

Nézz körül a webshopunkban és találd meg te is a számodra megfelelő típust. Válogathattok a különböző vágókorongok között, amelyek megfelelő választás fém esetében, vagy akár eltérő kövek vágásánál is. Számos gyémánt vágókorong közül is tudtok válogatni, vagy akár alumíniumhoz vagy acélhoz is meg tudjátok találni a tökéletes verziót. Kis flexhez, nagy flexhez és asztali vágógéphez, darabolóhoz is megtalálhatóak itt vágókorongok. Válogathatsz a Dr. Shulze, Graphite, Hecht, Top Tools, Verto, Wolfcraft és a Yato vágótárcsa kínálatából is.