LED fényforrás

LED fényforrás használatával akár 80 százalékkal csökkenhet az energiafelhasználása, sőt, emellett hosszú élettartamra számíthat, hiszen a LED izzók akár 25-50-szer hosszabb ideig bírják a hagyományos izzóknál. Drágábbak ugyan, mint a hagyományos izzók, de ez bőven megtérül a hosszabb élettartam, a kedvezőbb energiafogyasztás és a ritkábban felmerülő cserélés költségeiben. Használjunk LED izzót a háztartásban, munkahelyen, műhelyben vagy üzemben, és felejtsük el a magas energia számlákat, és a folyton kiégő hagyományos izzókat. 

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
890 Ft - 2 990 Ft
Márka
Termék státusza
Szűrés és rendezés
22 termék
22 termék

A LED fényforrás működési elve

A LED elnevezés az angol Light Emitting Diode, azaz fénykibocsátó dióda elnevezésből származik. A dióda által kibocsátott fény színe a félvezető anyag összetételétől, ötvözőitől függ, a fény kibocsátás pedig úgy jön létre, hogy a diódára adott áramforrás a dióda anyagában lévő atomok elektronjait gerjeszti, amiktől azok nagyon energia szintű elektronpályára lépnek, majd ezek, miközben visszatérnek a helyükre, fotonokat bocsátanak ki. Nagy előnye a LED-nek, hogy a kimeneti fény előállításához alacsony áramot és feszültséget igényel, miközben az élettartama igen hosszú, akár 50 ezer óra is lehet.

 

A LED fényforrás, izzók, villanykörték előnyei

 • több fényt képes produkálni 1 W-on, mint a hagyományos égők
 • közel 80 %-os energia megtakarításra képesek
 • a LED-ek akár kicsik, 2 mm-esek is lehetnek, emiatt jól alkalmazhatók nyomtatott áramkörön
 • nagyon gyorsan világítanak, a kapcsolási idejük mikro másodpercekben mérhető, nem villognak, nincs bemelegedési idejük
 • A LED-ek képesek színek kibocsátására színezés nélkül is
 • jól bírják a kapcsolgatást, ellenben pl. a fénycsövekkel
 • fényerejük könnyen változtatható
 • nagyon kevés hőt termel, így a környezetet nem melegíti (hűvös fény)
 • lassú az elhasználódás, ráadásul jelei vannak (halványodik a fényereje, ahogy kezd tönkre menni), de akár 35-50 ezer órát is képesek működni
 • szilárd összetevői vannak, ezáltal nehezen törik
 • fénye önmagában fókuszálható külső segédeszköz nélkül
 • nem tartalmaznak higanyt, ellenben a fénycsövekkel

Hideg fehér, meleg fehér színű LED fényforrás, LED villanykörték előnyei

A fehér fénynek vannak árnyalatai. A fényforrás színhőmérsékletét az általa okozott színérzet és egy feketetest sugárzó által létrehozott színérzet alapján határozzák meg. Míg hagyományos izzónál az izzószál izzításából keletkezik a fény, és így a színhőmérséklet megegyezik az izzószál hőmérsékletével, addig LED-eknél ilyen fizikai kapcsolat nincs, ezek esetén korrelált színhőmérsékletről (CCT-Correlated Color Temperature) beszélünk.

A LED hideg fehér színe eltér a Nap vagy a hagyományos izzók fényétől, a tárgyak színét másnak látjuk mellettük. A hideg fehér LED még így is jobban visszaadja a színeket, mint mondjuk a neon fénycsövek. A hideg fehér színű LED-eket egyes gyártók Daylight, azaz nappali fény megjelöléssel illetik, de az, hogy valakinek a hideg vagy a meleg fehér szín jön be jobban, teljesen szubjektív. Ha sok időt töltünk hideg fehér LED-el világított helyiségben, kékesnek tűnhet minden, de utána egy meleg fehér LED-es megvilágítással rendelkező másik helyiségben már sárgásnak látjuk a tárgyakat, a fényt.

LED fényforrások, LED izzók, LED szalagok színhőmérséklete

A színhőmérsékletet Kelvinben adják meg,  vannak  2200 Kelvines meleg fényforrások ezek inkább hasonlítanak egy hagyományos izzó fényére. Ezeknek a fénye arany - sárgás árnyalatú.

A legáltalánosabb LED-ek a 2700-3000 Kelvines meleg fehér fényforrások. Ezeknek az alkalmazási területei általában inkább lakossági, azon belül is a pihenésre tervezett helyiségek.

4000-4500 Kelvines LED fényforrásokra mondják, hogy hasonlít a Nap természetes fényéhez. Ez a fény még nem az a rideg hidegfehér, kellemesebb annál és a színeket is egész jól visszaadja.

6000-6500 Kelvines izzók már igazi hideg fehérek. Jól látni kékes fehéres fényüket.

 LED szalag

A LED fényforrások technikai adatai

A gyártók az alábbi paramétereket tüntetik fel a LED izzók csomagolásán, adatlapján:

 • hány W-os, és ez hány W hagyományosnak felel meg
 • hány lumenes az izzó – a fényteljesítmény számszerűsítve (a lumen a fényforrásból az adott térszögre kisugárzott látható teljesítmény)
 • hány kandela (cd) a fényerősség: olyan fizikai mennyiség, amely kifejezi a fényforrás, az emberi látás tartományában észlelhető fényének nagyságát
 • az izzók kiválasztásánál figyelnünk kell a megfelelő foglalatra is. Ennek minden esetben meg kell egyeznie az adott világítótest foglalatával. Több típusa és fajtája létezik. A leggyakrabban használatosak közé tartoznak az E27 (klasszikus nagy foglalat), E14 (klasszikus kis foglalat), GU10 (spotlámpa foglalat), MR16 (12 V spotlámpa foglalat)
 • energetikai tanúsítvány: 7 színnel megkülönböztetett sorban fel van tüntetve a fényforrás besorolása mennyire gazdaságos az üzemeltetése, mennyi elektromos áramot fogyaszt. 

A leggazdaságosabb a sötétzöld sávba sorolt izzó, aminek az osztálya A++, a LED izzók is ide tartoznak általában

 • színvisszaadási index (RA): a színek valós megjelenítését jelenti.  Ez pontosabban arra utal, hogy a körülöttünk lévő tárgyakat a valós színekbenláthatjuk összehasonlítva a természetes nappali fénnyel. Az RA érték 0 és 100 között mozoghat, minél magasabb az RA érték, annál jobb színvisszaadásról beszélünk
 • színhőmérséklet Kelvinben, illetve, hogy hideg fehér vagy meleg fehér az izzó

LED fényforrások, LED izzók, LED szalagok a Profibarkácstól minden helyiségbe, minden munkához, tevékenységhez!

Webáruházunkban Extol, Steck, Retlux, Phenom Led izzókat, fényforrásokat, szalagokat vásárolhat nagyszerű áron, bármilyen helyiségbe. Szerelje fel otthonát, üzletét, műhelyét LED fényforrásokkal, és takarítsa meg az eddigi hagyományos izzók energiafelhasználásának jelentős részét! Hosszú évekig nem kell majd cserélni ezeket, „zöldebb” lesz az otthona, munkahelye, és kevesebb az energiaszámlája. Talán nem is gondolta, de webáruházunkban akár LED-es  kézi reflektort is talál!

 

Vásárláskor felmerül kérdések LED fényforrás, LED izzó, LED szalag esetében

 

60 W-os izzónak megfelelő LED égőt keresek klasszikus nagy foglalattal. Melyikből rendeljek?

A Retlux RLL 244 A 60 E27 foglalatú 9 W-os izzója megfelel a paramétereknek. Árban is verhetetlen.

2 méter körüli LED szalagot melyiket ajánlják? Lépcsőkorlátra kellene

A Phenom 5 méteres LED szalagjait vagy, ha többet is áldozna rá a Phenom 2 méteres mozgásérzékelő szenzoros LED szalagja igazán látványos és praktikus LED fényforrás.

Mit jelent a LED lámpáknál a nem dimmelhető jelölés?

A nem dimmelhető megjelölés azt jelenti, hogy a LED lámpa nem működtethető fényerő szabályozóval.