H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Láncfűrész lánc

A láncfűrészek egyik alapvető és egyben legfontosabb alkatrésze a láncfűrész lánc. Ha a legtöbbet szeretné kihozni készülékéből, fontos, hogy az optimális láncot válassza ki. 3 fontos tényezőt kell tudni ahhoz, hogy megtalálja a megfelelőt, mégpedig a láncosztást, a vastagságot és a hajtószemek számát. Azt kell elérni a fűrész lánc választásakor, hogy a fűrész és a lánc egymáshoz tökéletesen illeszkedjen, mert ezzel lehet a gépet maximális teljesítményre bírni.


52termék 136
52termék 136

A láncfűrészek kiaknázásához kell az optimális láncfűrész lánc!

Láncfűrészlánc vásárlásál pontosan tudni kell, milyen láncra (méret, szemek száma, szemvastagság) van szükség a gépünkhöz, hiszen akkor működik hatékonyan a láncfűrész, ha a lánccal szinkronban van. Mindig figyeljen arra, hogy ugyanolyan méretekkel rendelkező lánc kerüljön a fűrészre, amilyen korábban is volt rajta. Az új láncnak illeszkedni kell a fűrész csillagkerekéhez, a láncvezető vastagságához, hosszához. Ahhoz, hogy a lánc hosszú élettartamú legyen, érdemes a munka végeztével a láncfeszítést kiengedni. Amikor a láncfűrész üzemel a lánc megfeszítése mellett, a nagy hőtől a lánc megnyúlik. A végén ezért érdemes meglazítani, hogy ne gyengüljön a lánc, ne szakadjon el, ne okozzon balesetet. Fontos, hogy a láncot ne hagyja teljesen elkopni, élezze meg vagy éleztesse meg szakemberrel! Így tovább fog tartani.

Láncfűrész lánc

A láncfűrész lánc felépítése

Mielőtt fűrészláncot vásárol, ismerje meg a részeit, a pontos felépítését, illetve az egyes alkotóelemek elnevezését:

 • vezetőszem
 • biztonsági vezetőszem
 • összekötőszem
 • összekötőszem szegeccsel
 • biztonsági összekötőszem
 • biztonsági összekötőszem szegeccsel
 • bal vágófog – lekerekített mélységhatárolóval
 • jobb vágófog – lekerekített mélységhatárolóval

A vágófog (jobb és bal) részei:

 • tetőlap
 • vágósarok
 • oldallap
 • fogtorok
 • mélységhatároló
 • talp
 • végsarok
 • szegecsfurat

A láncfűrész lánc méretezése

6 féle láncméret létezik: ¼”, 325”,3/8”,404”,750”,3/4”. Magyarországon 2 méret a legelterjedtebb, mégpedig a 3/8”, azaz 9,32 mm, illetve a 325”, azaz 8,25 mm.

A lánc mérete tolómérővel egyszerűen megmérhető. A méret a három szegecs közötti távolság osztva kettővel.

Webáruházunkban a legelterjedtebb méretezésű láncokat tudja megvásárolni kiváló minőségben a legnagyobb gyártóktól!

A láncfűrész lánc szemeinek száma

A legegyszerűbb, ha megszámolja a vezetőszemeket a láncon. Magyarországon leggyakrabban az alábbi vezetőszem számokkal találkozni: 44, 49,50,52,55, 57,60, 66,72

A láncfűrész lánc szemvastagsága

Újra a tolómérőre van szükség ahhoz, hogy a szemvastagságot megmérje. Különböző méretek léteznek: 1,1 mm, 1,3 mm, 1,5 mm, 1,6 mm.  (043”,050”,058”,063”). Nagyon fontos, hogy a lánc pontosan illeszkedjen a vezetőlemezre. Sohasem az alsó részen végezze a mérést, mert az a használattól kopott lehet. A mérés tizedmilliméter pontosságú kell, hogy legyen.

A modern láncfűrész láncok kialakítása

Manapság 3 féle kialakítással gyártják a fűrész láncokat:

 • full chisel
 • semi chisel
 • chipper

Full chisel: Ennél a fogak éles sarka könnyen széthasítja a fa rostjait és a leggyorsabb, leghatékonyabb vágást biztosítja a puhafában.

Semi chisel: Ennél a fogak sarka enyhén kerekített. Ez azért van, hogy a fogak hosszabb ideig élesek legyenek, ez nagyon előnyös kemény fa fűrészelésénél vagy ha fagyott a fa. Ezekben az esetekben a full chisel kialakítás nem optimális.

Chipper: Ez hasonlít a semi chiselhez, de a fogak sarka még inkább lekerekített.

A láncfűrész láncok és a gépek karbantartása

A láncfűrész a munka végeztével mindig meg kell tisztítani, így hosszabb lesz az élettartama, és a teljesítménye sem csökken. A port és faforgácsot fújassa le, vagy ecsettel seperje le a fűrész részeiről. Ezután vegye le a lánckerék fedelét, tisztítsa meg a lánckereket, a kenő és feszítő szerkezetet! A láncvezető hornyát is ki kell fújatni, az olajfurat eltömődését ellenőrizni. Ha ott kosz van, azt is távolítsa el! A lánchoz tapadt lánc olajat speciális tisztító folyadék (esetleg zsíroldó) segítségével kell letisztítani, mert ha ott van, rontja a gép teljesítményét, benzines gépnél okozhat motorindítási gondokat, csökkenhet a teljesítménye és erőteljesebb a kopás. Ez a ráfordított idő és energia segít abban, hogy a lánc sokáig bírja, a gép pedig megbízhatóan, sokáig szolgálja Önt a munkavégzés során.

 

Láncfűrész láncok a Profibarkácstól

Webáruházunkban nem csak akkus, elektromos vagy benzines láncfűrészt tud vásárolni, de a szükséges láncot, mint tartozékot is meg tudja venni, vagy tudja pótolni, ha meglévő gépéhez szükséges.

Yato, Hecht, Einhell, Riwall, Graphite láncokat rendelhet, sőt, a hiányzó, elkopott, szükséges láncszemeket is pótolhatja, egy komplett lánc megvásárlása nélkül is. Ehhez is van méretben több opciónk is.  Manapság elképzelhetetlen a fakitermelés és egyéb favágáshoz, famegmunkáláshoz kapcsolódó feladatok elvégzése a minőségi, hatékony láncfűrészek nélkül. A láncfűrészekhez a tökéletesen passzoló láncot kell mindig választani, hogy a gép maximális tudása, kapacitása, hatékonysága kiaknázott legyen. Otthona kényelméből rendelheti meg a láncfűrész láncokat, Önnek csak a méreteket kell tudnia, ehhez a rendelés előtt körültekintően, nagy pontossággal végezze el a szükséges méréseket!

 

Láncfűrész lánc vásárlásával kapcsolatos kérdések

 

Mit jelöl a láncfűrésznél a 3/8”?

A lánc méretezését jelöli, ez a szám úgy olvasható le, ha tolómérővel megméri a 3 szegecs közötti távolságot és osztja kettővel.

Mit jelent a mm-es szám a láncfűrész csomagolásán?

A szem vastagságát jelöli, lehet 1,1 vagy 1,3 vagy 1,5 vagy 1,6 mm.

A Yato 3/8”, 1,3 mm-es fűrészlánca megfelel a Husqvarna gépemhez?

A weboldalunkon a lánctípus alatt megtalálja felsorolva a kompatibilis gépeket, de a Husqvarna T 425-höz alkalmas ez a láncfajta.

Szűrés
Ár
 (Ft)
590 Ft - 87 991 Ft
Márka
Termék státusza

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!