Láncfűrész lánc

A láncfűrészek egyik alapvető és egyben legfontosabb alkatrésze a láncfűrész lánc. Ha a legtöbbet szeretné kihozni készülékéből, fontos, hogy az optimális láncot válassza ki. 3 fontos tényezőt kell tudni ahhoz, hogy megtalálja a megfelelőt, mégpedig a láncosztást, a vastagságot és a hajtószemek számát. Azt kell elérni a fűrész lánc választásakor, hogy a fűrész és a lánc egymáshoz tökéletesen illeszkedjen, mert ezzel lehet a gépet maximális teljesítményre bírni.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
1 190 Ft - 87 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
73 termék
73 termék

Láncfűrész lánc kiválasztása

Láncfűrészlánc vásárlásál pontosan tudni kell, milyen láncra (méret, szemek száma, szemvastagság) van szükség a gépünkhöz, hiszen akkor működik hatékonyan a láncfűrész, ha a lánccal szinkronban van. Mindig figyeljen arra, hogy ugyanolyan méretekkel rendelkező lánc kerüljön a fűrészre, amilyen korábban is volt rajta. Az új láncnak illeszkedni kell a fűrész csillagkerekéhez, a láncvezető vastagságához, hosszához. Ahhoz, hogy a lánc hosszú élettartamú legyen, érdemes a munka végeztével a láncfeszítést kiengedni. Amikor a láncfűrész üzemel a lánc megfeszítése mellett, a nagy hőtől a lánc megnyúlik. A végén ezért érdemes meglazítani, hogy ne gyengüljön a lánc, ne szakadjon el, ne okozzon balesetet. Fontos, hogy a láncot ne hagyja teljesen elkopni, élezze meg vagy éleztesse meg szakemberrel! Így tovább fog tartani.

 A láncfűrész lánc

Láncfűrész és ágvágó tartozékok között több, mint 50 féle láncfűrész láncot forgalmazunk, melyek különbözőek vastagságban, láncosztásban, hajtószemek számában. A legjobb láncfűrész lánc megtalálásához ismerni kell a láncfűrész paramétereit, melyik típusú lánc optimális hozzá.

Fontos, hogy mindig ugyanolyan paraméterű láncfűrész láncot vásároljon gépéhez, amilyen azon korábban is volt! A láncfűrész hatékony működéséhez kulcsfontosságú a minőségi, hibátlan láncfűrész lánc!

 

Láncfűrész láncokról általában

A láncfűrész láncok többféle méretben, kialakításban léteznek, hogy alkalmazkodjanak az eltérő típusú és méretű láncfűrészekhez, továbbá az eltérő felhasználási célokhoz is.

A láncok fogai és vágóélük finom vagy durva fogazatúak is lehetnek attól függően, milyen anyagot vágnánk vele.

Általában a láncfűrész lánc fogai erősen kopásálló anyagból készülnek, ami kovácsolt acél vagy karbidbetétes (karbidbetétes lánc esetén). A láncfűrész láncokat mindig tartsa karban, élezze, éleztesse rendszeresen a hatékony és biztonságos munkavégzés érdekében!
 

A láncfűrész lánc felépítése

Minden láncfűrész lánc az alábbi szemekből és fogakból épül fel:

 • vezetőszem
 • biztonsági vezetőszem
 • összekötőszem
 • összekötőszem szegeccsel
 • biztonsági összekötőszem
 • biztonsági összekötőszem szegeccsel
 • bal vágófog – lekerekített mélységhatárolóval
 • jobb vágófog – lekerekített mélységhatárolóval

A vágófog részei pedig:

 • tetőlap
 • vágósarok
 • oldallap
 • fogtorok
 • mélységhatároló
 • talp
 • végsarok
 • szegecsfurat

 A láncfűrész lánc fogai

A láncfűrész lánc vágófogainak kialakítása

A láncfűrész lánc vágófogai szerint 3 féle kialakítással találkozhatunk:

 • teljes véső
 • félvéső
 • aprító

A teljes véső vágófogak éles sarka könnyedén hasítja át a fa rostjait, a puhafában a legeredményesebb, leggyorsabb, leghatékonyabb vágás érhető el használatával. Ezeket elsősorban nagy teljesítményű láncfűrészekhez, professzionális felhasználásra javasolják.

A félvéső fűrészlánc fogak sarka enyhén kerekített. Ennek is köszönhető, hogy a fogak hosszabb ideig élesek maradnak. Ez nem elhanyagolható szempont, mikor kemény vagy fagyos fát kell vágni, esetleg nem tiszta a környezet a vágáskor, és a teljes véső lánc éle hamar megcsorbulna. A félvéső fűrészlánc sokféle területen használható, például építőipar, ácsmunkák, fafaragás során, de nyesés és hosszra vágáshoz, tűzifa és fekvőfa vágáshoz is kiválóak.

Az aprító fűrészlánc fogai még kerekebb sarkokkal rendelkeznek, de a félvésőhöz hasonlítanak. Ezek elsősorban otthoni vagy hobbi célra javasoltak, puha fűrészárukhoz, kis teljesítményű láncfűrészekhez. Ha keményfát vágunk ilyennel, nagy erőkifejtés miatt túl gyorsan kopik a fűrészlánc.

 

Láncfűrész lánc méretek

Láncfűrész lánc mérete tolómérővel egyszerűen lemérhető. A méret nagysága a három szegecs közötti távolság elosztva kettővel. 6 féle láncfűrész lánc méret létezik, ezek: ¼”, 325”,3/8”,404”,750”,3/4”.

Magyarországon általában 2 láncfűrész lánc mérettel találkozunk: a 3/8, vagyis 9,32 mm-es és a 325”, vagyis 8,25 mm-es típussal.

 

Láncfűrész lánc szemeinek száma és a láncfűrész lánc szemvastagsága

A láncfűrész lánc szemeinek száma a vezetőszemek számához kapcsolódó jellemző. Hazánkban általában az alábbi vezetőszem számokkal rendelkező láncfűrész láncokat lehet kapni: 44, 49,50,52,55, 57,60, 66,72.

Tolómérővel a láncfűrész szemvastagságot is meg lehet mérni, ezek 1,1 mm, 1,3 mm, 1,5 mm, 1,6 mm.  (043”,050”,058”,063”) lehetnek. A láncnak pontosan illeszkedni kell a vezetőlemezre. Ne az alsó részen mérjen, mert ott kopott lehet a használat miatt a lánc, a mérésnek tizedmilliméter pontosnak kell lennie!

 

Legjobb láncfűrész lánc kiválasztása

Mielőtt láncfűrész láncot rendel, pontosan tudni kell, méret, szemek száma, szemvastagság tekintetében milyen lánc kell a géphez! A láncfűrésznek és a láncfűrész láncnak szinkronban kell lennie, ezért is fontos, hogy olyan láncot vásároljon, ami a gépen korábban is volt. Az új láncnak illeszkedni kell a láncfűrész csillagkerekéhez, a láncvezető vastagságához hosszához!

Vegye figyelembe, hogy egy átlagos láncfűrészre egy agresszívebb fűrészláncot helyezve nem lesz jobb a fűrész teljesítménye. A lánc és a fűrész illeszkedjen egymáshoz, ekkor tud tökéletes vágásteljesítményt nyújtani a gép!

A legjobb láncfűrész lánc kiválasztásához a láncosztás, vastagság, meghajtószemek száma kulcsfontosságú. A láncfűrész lánc hosszát a láncosztás és a meghajtószemek száma határozza meg. A régi láncon számolja meg a szemeket, hogy ez a paraméter is meglegyen vásárlás előtt!

 

Láncfűrész lánc és láncfűrész gép karbantartása

A láncfűrészt a munka végeztével mindig meg kell tisztítani, így hosszabb lesz az élettartama, és a teljesítménye sem csökken idővel. A port és faforgácsot fújassa le, vagy ecsettel seperje le a fűrész részeiről. Ezután vegye le a lánckerék fedelét, tisztítsa meg a lánckereket, a kenő és feszítő szerkezetet! A láncvezető hornyát is ki kell fújatni, az olajfurat eltömődését ellenőrizni. Ha ott kosz van, azt is távolítsa el! A lánchoz tapadt lánc olajat speciális tisztító folyadék (esetleg zsíroldó) segítségével kell letisztítani, mert ha ott van, rontja a gép teljesítményét, benzines gépnél okozhat motorindítási gondokat, csökkenhet a teljesítménye és erőteljesebb a kopás.

A láncfűrész lánc karbantartására, a láncfűrész tisztítására ráfordított idő és energia segít abban, hogy a lánc sokáig bírja, éles és hatékony legyen, a gép pedig megbízhatóan, hosszú ideig szolgálja Önt a munkavégzés során.

Ahhoz, hogy a lánc hosszú élettartamú legyen, érdemes a munka végeztével a láncfeszítést kiengedni. Amikor a láncfűrész üzemel a lánc megfeszítése mellett, a nagy hőtől a lánc megnyúlik. A végén ezért érdemes meglazítani, hogy ne gyengüljön a lánc, ne szakadjon el, ne okozzon balesetet.

 

Mi vágható láncfűrész lánccal/láncfűrésszel?

A láncfűrész egy hordozható, motoros fűrész fajta, amit elsősorban erdőgazdálkodásban használnak, de családi házak, víkendházak, kerttel, fákkal rendelkezők számára is nélkülözhetetlen szerszámgépek. A háztájéki favágás, a tűzifa aprítás és kert rendezése ma már elképzelhetetlen láncfűrészek nélkül.

A láncfűrész láncok között speciális típusok is léteznek, melyek akár betont, követ vagy téglát is képesek vágni, például a gyémántszemes láncfűrész lánc.  A láncfűrész láncának kialakítása, a láncfűrész működése összefüggésben van a láncfűrész rendeltetésével.

A láncfűrész lánc élezése

 

Láncfűrész lánc élezése – mikor?

A láncfűrész láncot rendszeresen élezni, éleztetni szükséges a hatékony vágás érdekében. A láncfűrész fogai kopnak, főleg, ha a vágás során fémbe, kőbe, sziklába ütköznek, hiszen legtöbbjük alapesetben favágásra hivatott.

Amikor vágás közben megugrik a fűrész vagy a gépünk már igen nagy kézi nyomóerőt igényel, esetleg a fűrészpor mennyiség óriási, netán a vágás csak egyirányba működik, nem szabad folytatni a munkát, mindenképpen meg kell élezni a láncfűrész láncot! Ehhez használhatsz elektromos láncélezőt.

 

Hogyan kell cserélni a láncfűrész láncot?

Láncfűrész lánc cseréjének módja készülékről készülékre változhat, de általánosságban a következő lépések alkalmazhatók. Fontos, hogy az adott láncfűrész típusához tartozó használati útmutatót is megvizsgálja, mivel a lépések eltérhetnek.

Lépések:

A biztonság az első! Mindig vegye fel a megfelelő védőfelszerelést, beleértve a védőszemüveget, kesztyűt és védőruházatot. Ügyeljen arra, hogy a láncfűrész ne legyen bekapcsolva amíg dolgozik rajta.

Lánc és vezetőrúd rögzítése: Vegye le a láncfűrészt a vezetőrúdról, ha még nem tette meg.

Csavarok meglazítása: A láncrögzítő csavarokat lazítsa meg a láncfűrész oldalán. Ezek a csavarok általában egy csavarkulcs vagy speciális láncfűrész kulcs segítségével állíthatók be.

Láncfűrész lánc cseréje: Vegye le a régi láncot a vezetősínről, majd helyezze fel az új láncot a helyére. Ügyeljen arra, hogy a lánc fogai a vezetőrúd barázdáiba illeszkedjenek.

Láncfűrész lánc feszítése: Húzza meg a láncot a megfelelő feszességűre. Az optimális feszességet a gyártói útmutatóban találja megadva. Általában úgy kell ellenőrizni a feszességet, hogy a lánc középső fogai középkézen keresztül a vezetősín alatt legyenek, és az ujjával megnyomva a láncot, a fogai csak kissé kelljen kiemelkedjenek a barázdákból.

Csavarok meghúzása: Húzza meg a láncrögzítő csavarokat újra, hogy a lánc biztonságosan rögzítve legyen a helyén.

Láncfűrész lánc olajozása: Ne feledje ellenőrizni a láncfűrész olajszintjét, és bizonyosodjon meg róla, hogy a lánc megfelelően legyen kenve. Az olajra azért van szükség, hogy megakadályozza a lánc és a vezetősín túlzott kopását.

Ellenőrzés: Ellenőrizze, hogy a lánc megfelelően van-e feszítve, és hogy minden csavar biztonságosan van meghúzva, illetve a fogak jó irányban állnak.

Visszaszerelés: Szerelje vissza a láncfűrészt a vezetősínre, majd ellenőrizze, hogy minden a helyén van-e.

Tesztelés: Kapcsolja be a láncfűrészt, és hagyja, hogy pár másodpercig járjon, hogy ellenőrizze, hogy a lánc megfelelően működik-e.

Ez a folyamat általános iránymutatásokat tartalmaz a láncfűrész lánc cseréjéhez, de mindig ellenőrizze a saját láncfűrészének használati útmutatóját, mivel a részletek és az eljárások a különböző modelleknél eltérhetnek. A biztonságos működés és a karbantartás érdekében fontos betartani a gyártói ajánlásokat.

Láncfűrész lánc a Profibarkácstól házhozszállítással

Webáruházunk láncfűrész lánc választékában bármilyen elvárás esetén megtalálja az Önnek legideálisabb láncot! Csak a legnagyobb szerszámgyártók, minőségi fűrészláncait kínáljuk, melyekről tudjuk, hogy hosszú ideig, biztonságosan és hatékonyan szolgálják majd Önt a munkavégzés során.

 Akár Yato, Hecht, Einhell, Riwall, Graphite vagy Hyundai láncfűrész láncot vásárol biztos lehet benne, hogy színvonalas, ár-érték arányban kiemelkedő kiegészítőhöz jut, melyet ráadásul kényelmesen, házhozszállítással vásárolhat meg.

Rendelésnél ne felejtsen el regisztrálni, hogy minden későbbi vásárlásnál élvezhesse a törzsvásárlóknak járó előnyöket! Mielőtt véglegesíti rendelését, tekintse meg aktuális akcióinkat, újdonságainkat, nehogy lemaradjon egy kihagyhatatlan ajánlat.