Tolómérő

A tolómérő, más néven subler egy régóta ismert és alkalmazott mérőeszköz, mely igen pontos mérést tesz lehetővé. Analóg és digitális formája is létezik, a digitális kivitelezésű egy  kijelzőn jeleníti meg a mért értékeket. A gépforgácsoló üzemek elengedhetetlen alaptartozéka a gyártási folyamat során szükséges mérések elvégzéséhez. Az analóg mérőeszköz használatához kell, hogy a mérést végző jól lásson és pontosan le tudja olvasni a mért értékeket, míg a digitális kijelzővel rendelkezőnél a mért értékek a képernyőn jelennek, jól láthatóan, sőt az adatokat számítógépre is könnyedén átvihetjük a legfejlettebb típusoknál.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
2 690 Ft - 30 290 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
24 termék
24 termék

A tolómérő szerkezeti felépítése

A subler főbb részei:

  1. Külső pofák
  2. Belső pofák
  3. Mélységmérő rúd
  4. Főskála, metrikus osztással
  5. Főskála, colos osztással
  6. Nóniusz mellékskála, colos osztáshoz
  7. Nóniusz mellékskála, metrikus osztáshoz
  8. Rögzítő elem

A mérőlécen a főskála értékei láthatók, a mérés bázisa a mérőléchez tartozó álló mérő pofa.  A rögzítő elem általában egy rögzítő csavar, mely mozgó félben lévő menetes furatban található. Létezik rugós feszítésű rögzítéssel rendelkező subler is, melynél úgy lehet a mozgó felet mozdítani, ha benyomva tartjuk a rögzítő elem fülét. A belső pofákkal furatok átmérőit lehet mérni, a külső pofákkal külső méreteket.

Tolómérő

A tolómérők fajtái

Megkülönböztetünk:

  • analógot

1/ klasszikus analóg: főskála és hozzá nóniusz skála, felosztása általában 0,02 mm.

2/ mérőórás analóg: ez is hasonló, viszont ennél óraművel lassító áttéttel növelhető a műszer felbontása, felosztása általában 0,01 mm. Ez a mérőórás változat még érzékenyebb, mint a klasszikus. A mozgó pofa elmozdulását egy fogaskerekes áttételen keresztül forgatott mutató felnagyítja, a mért értéket körskálán lehet leolvasni.

  • digitálist:ennek is analóg a működése, csak a kijelzése digitális, vagyis képernyőn jelenik meg a mérés eredménye, legtöbbször folyadékkristályos kijelzővel rendelkeznek. Adatkimenettel ellátott változata megkönnyíti az eredmények számítógépre történő felvitelét.

A digitális változatok rendkívül elterjedtek, mivel gyorsan, hatékonyan lehet velük dolgozni, ráadásul a direkt hosszmérés mellett különbségek mérésére is alkalmas egy relatív nullpont beállításával. Felbontásuk 0,01-0,02 mm.

Léteznek zsebtolómérők, melyek kis helyet foglalva mindig kéznél vannak, a gyártás során a szakember mindig pontos mérést eszközölhet.

A mélységmérő sublerek furatmélységek és munkadarab vállak méréséhez alkalmasak.

Speciális tolómérők is léteznek, mint a prizmás mérőszárral rendelkező (marószerszámokhoz) vagy a horonytolómérő (belső beszúrások mérésére).

 

A tolómérő, digitális tolómérő, órás tolómérő anyaga

A mérőeszköz legtöbbször rozsdamentes acélból (INOX) készül vagy szénszálas kompozit, ez utóbbinak az ipari felhasználása egyre elterjedtebb, magas a szakítószilárdsága és rugalmassági tényezője. Nem olcsó, de ez is egy kiváló alapanyaga a sublernek.

Fából és műanyagból készült termékek is léteznek a piacon, de tartósságuk nem tud versenyezni a fémekkel, sőt a műanyag mérők esetében a pontosság sem olyan szintű, mint a fém daraboknál.

 

A tolómérők használata

A pontos méréshez fontos, hogy a mérőeszköz pofái tiszták legyenek, a mérőléc mélységmérő rúdjának vezető hornya is szennyeződéstől mentes legyen.

A mérés során a külső méret mérése esetén az álló pofát az alkatrész egyik felületéhez kell illeszteni, majd a mozgó résszel a másik pofát az átellenben lévő oldalhoz közelíteni. Ne szorítsuk meg erősen a sublert, de figyeljünk a pontos felfekvésre.

Az, hogy melyik részével kell a mérést elvégezni, legfőképpen a munkadarabtól függ. A külső pofáknak van egy késes kialakítású része, vagyis hegye, ha a munkadarab felülete érdesebb, a késes részével kell mérni. Ha a munkadarab felülete sima, akkor a munkadarabot a mérőléchez közelebbi, síklapos pofákkal kell mérni. A mérőlécen találhatóak a főskála értékei. Mérés esetén azt kell figyelni először, hogy a mozgó rész „0” értéke melyik egész milliméter osztást hagyta el. Utána, azt keressük, hogy a nóniusz skála mely osztása esik egybe a fő skála értékével. Ha két skálaosztás egybeesik, akkor a tizedes vesző utáni értéket tudjuk leolvasni a sublerről.

 

Hogyan válasszunk tolómérőt?

1/ El kell dönteni, hogy analóg vagy digitális típust szeretnénk?

2/ Vegyük figyelembe a nóniuszbeosztást, érdemes olyan mértékegységű skálát választani, amivel az üzem, a kollégák dolgoznak, hogy ne legyen félreértés az átváltásoknál, sőt ne is kelljen átváltani, ha lehet!

3/Jó ár-érték aránnyal rendelkezzen!

Fontos lehet még, hogy a szerszám ellenálljon a por, szennyeződés, különböző folyadékok hatásainak, az IP67 védettség megjelöléssel rendelkezők például korlátozott ideig teljes védelemre képesek porba vagy vízbe merülés esetén.

Egy jó tok a sublerhez mindig praktikus, szakszerűen tárolható, megóvja a mérőeszközt, hosszútávon biztosítja ezáltal a pontosságát. Sok esetben tokkal, tárolóval együtt rendelhetők.

A tolómérő és minden mérőeszköz napi szintű, megbízható, nagy pontosságú működéséhez fontos az időszakosan, erre szakosodott laborokban elvégeztetett kalibrálás.

Hasonlóan fontos alapeszköz lehet a hossz- és szögmérésre  egy digitális szögmérő

 

Tolómérők házhozszállítással, kiváló ár-érték aránnyal a Profibarkácstól!

Vorel, Yato,Topex, Neo, Extol, Top Tools különböző méretekben, felosztással analóg, órás, digitális változatban igény szerint elérhetőek webáruházunkban, néhány kattintás és már csomagoljuk és küldjük is Önnek ezt a hasznos mérőműszert, mely nélkülözhetetlen a pontos méréshez, a profi munkához.

Kérdések a tolómérővel kapcsolatban

Műhelyünkbe digitális tolómérőt keresek, amelyik hüvelykben és milliméterben is mér, Önök melyiket ajánlják?

Az Extol Prémium digitális tolómérője mélységmérővel (0,01*300 mm) képes mindkét mértékegységben mérni, kiváló minőségű termék.

Az analóg vagy a digitális tolómérő a jobb?

A mérést mindkettővel pontosan el lehet végezni, van, aki az analóghoz ragaszkodik, kevesebb a meghibásodási lehetőség, mint a digitálisnál, ugyanakkor a digitális egyértelműen leolvasható, nincs tévedési/látáshiba lehetőség.

Otthoni felhasználásra, barkács célokra megfelelő a legolcsóbb tolómérőjük is?

Igen, tökéletesen alkalmas egy analóg tolómérő, nem igényel nagy anyagi ráfordítást, nincs meghibásodási lehetőség és tökéletesen pontos mérést tud végezni vele.