H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Fűnyíró és traktor

Fűnyíró rendelését intézze a Profibarkács.hu webáruházból! A fűnyírók mára a kertápolási munkák egyik legalapvetőbb gépévé nőtték ki magukat. Bátran állíthatjuk, hogy nincsen kert nélkülük! Vásárlásánál alaposan át kell gondolnunk, hogy pontosan milyenre is van szükségünk, hiszen kínálat nagyon széles. Részletesebb leírást lent teszünk közzé, a termékek után.

Fűnyíró rendelése, árak és más tudnivalók

A legalapvetőbb kérdés, ami eldönti, hogy milyen fűnyíróra lesz szükség, az az, hogy mekkora területre kerül beszerzésre. Ezután megkapjuk, hogy melyik kategóriából érdemes választani. Lehet, hogy akkus, benzines, vagy épp elektromos fog kelleni, de lehet, hogy nagy területre már traktort kell beszerezni. Ez pedig az árát is befolyásolni fogja. A fűnyíró árak kategóriától na és persze márkától függően a pár tízezrestől akár a párszázezres kategóriáig is terjedhetnek. Ezen felül azt is tudni érdemes, hogy évről-évre egyre fejlettebb robotfűnyírókat lehet kapni, amik bizonyos területeken akár teljes mértékben leveszik vállunkról a fűnyírás terheit. 

Kínálatunkban a Riwall, Einhell, Hecht, Scheppach gépek mellett megtalálhatóak az Extol, Hyundai, Fieldmann, Yato, Tryton és a Verto megoldásai is.

Lehet, hogy egy fűnyíró nem fog tudni mindennel megbírkózni, szükséges lehet a pázsit karbantartására egy fűszegélynyíróra, vagy egyéb gépre is.

Érdemes figyelembe venni a fűnyírónk választásánál ezeket a paramétereket

 

Ajánlott munkaterület nagysága

A legtöbb modellnél meg szokták adni, hogy mekkora területre ajánlják használatát. Ennek főleg az akkus gépeknél van jelentősége, hiszen ott a tárolt energia limitáló faktor.

 

Motor teljesítménye

Alapvetően egy gyengébb motorral is teljesen jól lehet metszeni a pázsitot, azonban, ha tömött, jól fejlett, húsos fűszálakat szeretnénk a legszebben levágni, elkélhet a motorerő. Ennek még akkor van jelentősége, ha nem csak fű akad a fűnyíró alá, hanem kicsit erősebb szárú gyomnövények is. Hogy még egy kicsit bonyolultabb legyen, ez elektromos gépeknél Watt-ban szokott megjelenni, míg benzines pázsit trimmelőknél kW, vagy lőerő. A benzines gépek jellemzően jóval erősebbek szoktak lenni.

 

Fordulatszám

Minél magasabb a fordulatszám, annál szebb lesz a fűnyírás végeredménye. Minél magasabb, annál jobb.
Vágószélesség (munkaszélesség)
Ez egyértelmű, ilyen széles sávot lehet vágni a fűnyíróval. Minél szélesebb, annál kevesebb kört kell mennünk. Jellemző szélesség: 320 mm.

 

Vágási magasság

Fontos, hogy a vágás magassága állítható legyen. Így attól függően, hogy mennyire akarjuk lenyírni a gyepet, lesz választási lehetőségünk. Ez különösen fontos annak fényében, hogy az eltérő gyeptípusok eltérő magasságú vágást igényelhetnek.

 

Fű gyűjtőkosár mérete (és hogy van-e)

Ez megint magától értetődő. Kicsi kertben nincs jelentősége, de kicsit nagyobb területen nem mindegy, hogy hányszor kell leállítanunk a munkát, hogy ürítsük a gyűjtőkosarat. Értelemszerűen, a nagyobb kosárral hatékonyabb lesz a munka, kevesebb leállás.

 

Egyéb egyedi fűnyírási funkciók

Érdemes lehet megnézni, hogy az adott gépnek van-e valami olyan okos funkciója, ami a versenytársainak nincsen. Pl. olyan kábelelvezetési megoldás, figyelmeztetés, ha tele a gyűjtókosár stb.

 

Mit tartalmaz a csomag

Nem mindegy, mit kapunk alapból a gép mellé. Ennek legnagyobb jelentősége az elektromos és akkus gépeknél van. Akkumulátoros fűnyíró gépeknél legtöbbször nem jár az akku és akkutöltő a csomagba - ezeket külön kell megvásárolni. Elektromosnál pedig jellemzően szükségünk lesz ugyebár egy hosszabbítóra, hogy elérjük a legközelebbi konnektort.

 


Benzines fűnyírók - előnyök, hátrányok, mikor válasszuk ezeket

A benzines fűnyírók legnagyobb hátránya egyértelműen az, hogy több odafigyelést kívánnak. Sokkal több a mozgó alkatrész mint egy elektromotor esetében, ráadásul több inputre is figyelni kell. Van benne benzin? Elég olaj? Kap levegőt? Jó a gyertya? Kiemelendő még a nagyobb zajterhelés is, elektromos társaihoz képest.

Ugyanakkor, míg egy elektromos gép legtöbbször max 1400-2000 wattos teljesítményre képes, a benzines nyírók több lóerősek is lehetnek. Pl. a Scheppach MS 225-53 E multifunkciós önjáró gépe 5,2 lóerős, ami kb. 7000 Watt teljesítménynek felel meg. Így látható, hogy kb. 3-4x olyan erős, mint zümmögő társai. Ezzel egybevág, hogy a benzines gépeket jellemzően nagyobb területekre pázsitjának ápolására szokás javasolni. Mi úgy gondoljuk, hogy ilyeneket akkor kell venni, ha vagy valamilyen fás szárú, keményebb dolgot is vágni kell, vagy legalább 500 m2 kell vágni.

 

Elektromos fűnyírók - előnyök hátrányok, mikor válasszuk ezt otthonra

A legelterjedtebb típus. Tökéletes otthonra, vagy a ház köré. Ha nem túl nagy a terület és van a közelben áramforrás, akkor vásárlóink jellemzően elektromos fűnyírót vásárolnak. Ha ezek nem állnak fenn, a benzinest veszik. Előnye, hogy nem igényel annyi karbantartást, mint a benzines, bármikor, bárhol azonnal működik, csak áramot kell neki adni. Hátránya a benzineshez képesti kisebb teljesítmény, azonban ha kizárólag a pázsitra megy, ez nem lesz probléma.

 

Akkumulátoros fűnyíró - van előnye, vagy hátránya a többihez képest?

Egyértelműen legnagyobb hátránya, hogy ahogy csökken a töltés, csökken a teljesítmény is és persze a töltés véges. Emiatt kifejezetten akkor érdemes akkus fűnyírót vásárolni, ha a másik két típus valamiért nem jöhet szóba. Pl. nincs elektromos áram a közelben, vagy nagyon hosszú hosszabbító kéne, de közben nincs idő, vagy lehetőség egy benzines ápolgatni.

Az akkus gépek egyértelmű előnye, hogy ha van az adott márkához való akkumulátor, akkor szuperül használható és nem kell egyebet beszerezni. Ezért vásárlóinknak akkor javasoljuk, ha viszonylag kicsi a terület és kifejezetten valamilyen oknál fogva nem jöhet szóba az elektromos, vagy benzines variáns.

 

Robotfűnyírók, avagy már nem is kell nekem a gyep vágásával foglalkozni?

A robotfűnyírók egyre több terhet vesznek le a vállunkról, de nem mindig tudnak még teljes mértékben megbírkózni a gyepvágás egészével. Akkor javasoljuk, ha nem olyan nagy a terület és viszonylag szabályos alakja van, egyenletes a talaj. Hátránya, hogy üzembe kell helyezni, betanítani, hogy merre hogyan menjen. Ha ezt megugrottok, imádjuk fogjuk ezt a kis gépet.

 

Fűnyíró traktor előnyök, hátrányok

Fűnyíró traktort egyértelműen akkor veszünk, ha jelentős mértékű területen kell fűnyírást végezni. Ilyen lehet parkok karbantartása, vagy akár focipályákon a pázsit metszése. Hátránya a magasabb ár, illetve, hogy jóval több helyet foglalnak el, mint egy hagyományos fűnyíró. Viszont ha nagy a terület, muszáj egy kerti traktort beszerezni.

 

Biztonsági előírások és felszerelések fűnyíró használatakor

Mint minden gép esetében, különösen a forgókéses gépnél érdemes egyrészt a biztonsági előírások áttanulmányozásával kezdeni, másrész betartani pár fontos szabályt. Így elektromos gépeknél különösen ügyeljünk arra, hogy ne menjünk át a hosszabbító kábelen és ne metszük el azt.

Fontos még kiemelni, hogy a késekhez csak és kizárólag áramtalanított gép esetében, különös elővigyázatosság esetén szabad nyúlni. Ami a védőfelszereléseket illeti, mivel gépünk bármikor kivethet kődarabot, vagy egyéb szilárd darabokat bármilyen irányba, érdemes munkacipőben és hosszú nadrágban vágni a füvet. Emellett egy pormaszk beszerzése is jól jöhet, tekintve, hogy felveri a polleneket, port a fűnyírógép.

 

Kérdések és válaszok fűnyíró választással kapcsolatban

 

Milyen fűnyírót válasszak otthonra?

Vásárlóink nagy része elektromosat veszi a kerti munkákhoz. Ha nem olyan nagy a terület (kisebb, mint 500nm), csak a pázsitra kell és van áramforrás, ez a legegyszerűbb választás. Ha nagy a terület, nem csak füvet vág, vagy nincs áram, érdemes a benzinesen elgondolkodni, esetleg akkuson. Ha pedig automatizálna, szuper dolog lehet egy fűnyíró robot.

Elektromos, vagy benzines fűnyírót érdemes venni?

Ha nagy a terület, (legalább 1000nm), inkább benzinest, mint elektromost. Ha nincs áramforrás a közelben, akkor csak a benzines jöhet szóba, esetleg akkumulátoros. Fontos figyelembe venni, hogy a benzines több karbantartást igényel, hangosabb és van helyi szennyezése is.

Mi a robotfűnyírók előnye a hagyományoshoz képest?

Előny, hogy ha nem egyenetlen a talaj és viszonylag szabályos formájú a munkaterület, gyakorlatilag a teljes fűvágást le tudják venni a vállunkról. Fűnyíró robot vásárlása előtt érdemes ezekről tájékozódni és a betanítás mikéntjéről is.

Szűrés

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!