Fűnyíró és traktor

Fűnyíró rendelését intézze a Profibarkács.hu webáruházból! A fűnyírók mára a kertápolási munkák egyik legalapvetőbb gépévé nőtték ki magukat. Bátran állíthatjuk, hogy nincsen kert nélkülük! Vásárlásánál alaposan át kell gondolnunk, hogy pontosan milyenre is van szükségünk, hiszen kínálat nagyon széles. Részletesebb leírást lent teszünk közzé, a termékek után. Akkus, benzines, elektromos fűnyírók, illetve a méltán népszerű robotfűnyírók közül válogathat. A megfelelő fűnyíró kiválasztásához ismernünk kell a telkünk méretét, a domborzati viszonyokat, és döntenünk kell arról is, hogy milyen árkategóriában van lehetőségünk keresni. 

Kell nekem fűnyíró otthonra?

Bár tudjuk, hogy "régen minden jobb volt", azért valami mégsem. A fűnyírás, sok más háztartási teendőhöz hasonlóan sokkal macerásabb volt a modern gépek megjelenése előtt. lehet mosni mosógép nélkül is, a tányérokat is el lehet mosni kézzel, porszívó nélkül is lehet tiszta a lakás, de tudjuk, hogy egy minőségi háztartási gép óriási könnyítést jelent a hétköznapi életben. Ha csak kisebb büdzsével rendlekezünk, vehetünk egy olcsóbb elektromos fűnyírót, ha pedig többet tudunk részánni, szétnézhetünk a robotfűnyírók között is. Mindegy melyiket választjuk, ha gondozott gyepet szeretnénk, elkerülhetetlen a fűnyíró vásárlása.

Az ideális fűnyíró kiválasztása - a legfontosabb paraméterek

Az ideális fűnyíró kiválasztásánál a legfontosabb szempont az, hogy mekkora felületen kell munkát végezni. Egy kisebb, átlagos méretű zöldfelület rendben tartásához bőven elegendő lehet egy elektromos vagy éppen akkus fűnyíró, de számításba jövet robotfűnyíró is. A terület növekedésével egyre inkább előtérbe kerülnek a benzinmotoros modellek és akár a fűnyíró traktor használata is. Befolyásolhatja a típusválasztást a fentieken túl, hogy mennyire homogén a zöldfelületünk, ugyanis egy cserjékkel tagolt zöldfelületen kevésbé domborodnak ki a robotfűnyíró előnyei. Szempont lehet, hogy rendelkezik-e a terület megfelelő számú elektromos csatlakozóval, hogy még a hosszabbítónkkal elérjünk a kertünk minden szegletébe. Amennyiben a válasz nem, mindenképpen akkus, vagy robbanómotoros fűnyíróban kell gondolkoznunk.

Fűnyíró paraméterek

Mekkora a kerted?

Első lépésben a kert méretét - és egyéb adottságait – kell felmérni, mert ez alapvetően fogja meghatározni a modellválasztást. Kisebb kertekben könnyűsúlyú, kezelhetőbb fűnyírót érdemes választani, míg nagyobb területeken erőteljesebb, esetleg önjáró fűnyírót ajánlott használni. A kert méretén túl meghatározóak lehetnek még a kertünk domborzati viszonyai, de akár a fű típusa is döntő lehet. Minden fűnyíró esetében megadják, hogy hány négyzetméterre javasolják. Kisebb kertben jó az akksis fűnyíró, de nagyobb kertben már mindeképpen a benzines fűnyíró az ajánlott.

A fűnyíró vágási szélessége

A fűnyírók műszaki specifikációjának egyik lényeges eleme a vágási szélesség. Az első gondolatunk az lehetne, hogy minél nagyobb vágási szélességgel rendelkező eszközt válasszunk, de természetesen ebben az esetben is a zöldfelületünk méretei és a terepviszonyok a döntőek. Amennyiben egy nagy, egybefüggő, homogén fűfelület rendben tartására kívánunk fűnyírót beszerezni, akkor valóban a minél nagyobb vágásszélesség, annál jobb elv érvényesül. Abban az esetben viszont, ha a kertünk cserjékkel tagolt, esetleg szűk területeken kell haladnunk, már sokkal előnyösebb lehet egy kisebb vágási szélességgel rendelkező fűnyíróban gondolkodni.

A motorteljesítmény

Alapvetően egy gyengébb teljesítményű motor is elegendő lehet a pázsitunk rendben tartásához. Abban az esetben viszont, ha nagyobb felületen dolgozunk, esetleg a fűszálak közzé erősebb szárú gyomnövények is keverednek, már számíthat a nagyobb teljesítmény. Érdemes megjegyezni, hogy a motorteljesítmény az elektromos gépeknél Watt-ban szokott megjelenni, míg benzines modelleknél kW, vagy lőerő. Általánosságban elmondható, hogy a robbanómotoros gépek nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek az elektromos, vagy akkus társaiknál.

Fordulatszám

A fűnyírók esetében a fordulatszámnak a kapott végeredmény szempontjából kiemelt jelentősége van. Minél magasabb a fűnyírónk fordulatszáma, annál szebb lesz a nyírás után kapott zöldfelületünk.

Vágási magasság

Lényeges szempont, hogy a vágás magassága állítható legyen. Így attól függően, hogy mennyire akarjuk lenyírni a gyepet, lesz választási lehetőségünk. Ez különösen fontos annak fényében, hogy az eltérő gyeptípusok eltérő magasságú vágást igényelhetnek.

Általában elmondható, hogy 5-6 centiméteres magasság a legideálisabb az utolsó vágáskor, ennyivel vágjon neki a télnek a gyep. Ha az utolsó vágás túl alacsonyra sikerül, akkor nagyobb a veszélye, hogy fagykárt szenved az állomány.

Fű gyűjtőkosár mérete

Ma már általános, hogy még a legalacsonyabb kategóriába tartozó modellek is rendelkeznek gyűjtőkosárral, ami nagyon praktikus, hiszen nem kell minden fűnyírás után hosszas gereblyézéssel tölteni az időnket. A fű gyűjtőkosár mérete – elég logikusan – a fűnyírók teljesítményéhez igazodik. A nagyobb teljesítményű és nagyobb terület lenyírására tervezett modellekhez értelemszerűen nagyobb méretű gyűjtőkosár tartozik, hogy ne kelljen a munkafolyamatot indokolatlanul túl gyakran megszakítani. Ezzel szemben a kisebb teljesítményű fűnyírók kisebb méretű gyűjtőkosárral vannak ellátva.

Extra funkciók a fűnyíróknál

A magasabb kategóriába tartozó modellek számos extra funkcióval rendelkezhetnek, amelyek kényelmesebbé tehetik a munkavégzést és tökéletesebbé a kapott végeredményt. Ilyen például az önjáró funkció, amely az elektromos, vagy akkus társaiknál sokkal nehezebb robbanómotoros fűnyírók esetében lényegesen megkönnyítik és felgyorsítják a munkafolyamatot. Itt kell megemlíteni a mulcsozásra alkalmas fűnyírókat. Ennek az extra funkciónak az előnyei akkor domborodnak ki igazán, ha a levágott füvet nem kívánjuk külön komposztálni, így a gyepre visszajutó fűapríték természetes trágyaként hasznosul a talajon.

Mit jelent az önjáró funkció a fűnyírónál?

Azt, hogy a gép súlyát nem nekünk kell tolni. Az önjáró fűnyírók nagy, összefüggő, lejtős-emelkedős területek esetében mindenképp megkönnyítik a dolgunk, hisz helyettünk a fűnyírót a hátsó, vagy esetleg összkerék meghajtás viszi előre, így a több órás fizikai munka kevésbé is megterhelő.

Melyik fűnyírót vegyem meg?

Melyik fűnyírót vegyem meg

Az anyagi lehetőségeinken túl elsődlegesen a zöldfelületünk adottságai a döntőek. Számításba kell vennünk, hogy mekkora a terület, amin használni kívánjuk a fűnyírónkat, milyenek a terepviszonyok, mennyire homogén a terültet, kell-e szűk helyeken mozognunk, biztosított-e az áramellátás stb. Egy átlagos méretű zöldfelület gondozására mindenképpen alkalmas lehet egy kisebb teljesítményű elektromos, vagy akkus modell is. Amennyiben ez a gyepfelület cserjékkel tagolt, esetleg szűk helyeken kell mozognunk, mindenképpen szűk vágási szélességgel rendelkező modelleket válasszunk. Nagyobb terület esetében elmozdulhatunk a robbanómotoros modellek felé.

Melyik a legjobb fűnyíró a számomra?

Mindenki számára az a legjobb fűnyíró, amelyikkel a legrövidebb időn belül a legjobb eredményt érheti el munkavégzése során. Itt leginkább a munkaterület adottságai a döntőek. Nem lehet elhallgatni azonban, hogy a fűnyírás egy fizikai munka és ebből a tekintetből számíthat a fűnyíró súlya is. A robbanómotoros fűnyírók lényegesen nehezebbek az elektromos, vagy akkus társaiknál, így az ezekkel való munkavégzés nagyobb fizikumot is kíván, még az önjáró modellek esetében is, viszont a terhelést is jobban bírják, és nagy kertekbe ez ajánlott.

Melyik a legjobb elektromos fűnyíró?

Leginkább az, amelyik az igényeinknek a legjobban megfelel. Az elektromos fűnyírókat általában a kisebb, házkörüli munkákhoz ajánljuk. Léteznek azonban olyan elektromos fűnyírók, amelyek már a nagyobb teljesítményű robbanómotoros gépek képességeivel vetekszenek. Ilyen például a Hecht elektromos önjáró fűnyíró (1800 W) amely önjáró és mulcsozó funkcióval is rendelkezik. Egy ilyen, vagy ehhez hasonló eszközzel akár 1000 négyzetméteres felületen is bátran nekikezdhetünk a munkának, nem fog csalódást okozni.

Melyik a legjobb akkumulátoros fűnyíró?

Leginkább az, amelyik az igényeinknek a legjobban megfelel. Az akkumulátoros fűnyírókat általában a kisebb, házkörüli munkákhoz ajánljuk. Kifejezetten előnyös a használatok az olyan munkakörnyezetben ahol nem érhető el elektromos hálózat, vagy számos cserje tarkítja a zöld felületet, amelyekbe beakadhatna a kábel a munka során. Léteznek olyan akkumulátoros fűnyírók, amelyek már a nagyobb teljesítményű robbanómotoros gépek képességeivel vetekszenek. Ilyen például az Einhell GE-CM36/47 S HW Li (4x4,0Ah) akkus fűnyíró, amely önjáró és mulcsozó funkcióval is rendelkezik. Egy ilyen, vagy ehhez hasonló eszközzel akár 700 négyzetméteres felületen is bátran nekikezdhetünk a munkának, nem fog csalódást okozni.

Melyik a legjobb benzines fűnyíró

Leginkább az, amelyik az igényeinknek a legjobban megfelel. A benzines fűnyírókat tipikusan nagyobb zöldfelületeken történő munkavégzéshez ajánlunk, különösen akkor, ha a fű közzé egyéb vastagabb szárú gyomnövények is kerülnek, tehát azokban az esetekben, amikor jelentősége van a teljesítménynek. A kínálatunkban szereplő egyik csúcsmodell a Tryton Benzinmotoros fűnyíró - 150 ccm, 2,9 LE amely az önjáró funkció mellett4 az 1-ben funkcióval is rendelkezik (gyűjtés, mulcsolás, hátulkidobás, oldalkidobás). 

Melyik a legjobb robotfűnyíró

Legjobb robotfűnyíró

Leginkább az, amelyik az igényeinknek a legjobban megfelel. Az robotfűnyírókat általában a kisebb, házkörüli munkákhoz ajánljuk. Kifejezetten előnyös a használatok a homogén zöldfelületek esetében. A Profibarkács.hu kínálatának egyik csúcsmodellje a Gardena SILENO life 1250 robotfűnyíró.  Ideális a közepes méretű gyepekhez, mivel a nagy teljesítményt és pontosságot kényelmes fűnyírással ötvözi. A fűnyíró motorja különösen csendes, így zajszintje kategóriájában a legjobb, mindössze 57db(A). A szomszédjai is nyugodtan pihenhettek a kertben, még akkor is, ha a robot éppen dolgozik.

Melyik a legjobb fűnyíró traktor

A fűnyíró traktorok alkalmazási területe túlmutat az átlagos kertkörüli munkavégzéseken. Kifejezetten nagy felületű, több ezer négyzetméteres zöldfelületek rendben tartására ajánljuk ezeket az eszközöket. 2000 m2 felettmár mindenképpen fűnyíró traktor vásárlását ajánljuk. A Profibarkács.hu kínálatában szereplő csúcsmodell a  Hecht kerti traktor (6,5 le vág.sz:61 cm 1500-2000) remek társa lehet a legnagyobb igénybevételt jelentő munkák során is.  Az erőforrása Hecht OHV 4 ütemű motor, mely 196cm3 térfogatával 6,5LE leadására képes. A motor teljesítményének optimalizálását a traktor sebességváltója biztosítja, mely 4 sebességes előre, és 1 hátra. Sebessége előre 1,5-5km/h, hátra 2,3km/h. A levágott fű tárolására egy 150 l-es fűgyűjtőben van lehetőség. A vágási magasság 35mm és 75mm között központilag állítható. Munkaszélessége 61cm, az önjáró üzemmóddal kényelmesen végezheti munkáját. Vágótér eltakarítását megkönnyíti a locsoló gyorscsatlakozó, melyre a vizet rákötve, a kést forgatva önmagát takarítja.

Melyik a legjobb benzines fűnyíró márka

Erre a kérdésre nem lehet egyértelműen válaszolni, mert a "legjobb" benzines fűnyíró márka szubjektív és függ az egyéni preferenciáktól, igényektől és tapasztalatoktól. Az mindenesetre elmondható, hogy a Profibarkács.hu kínálatában szereplő valamennyi gyártó nagy hagyományokkal és tapasztalattal rendelkező cég. Az azonos kategóriába tartozó benzines fűnyíróik között lényegi, minőségbeli különbség nem tárható fel.

Hogyan működik a fűnyíró?

Hogyan működik a fűnyíró

A fűnyíró egy olyan kerti eszköz, amely egy forgó acélpenge, vagy damil segítségével levágja a pázsitot, amelyet tipikusan egy a gép testéhez rögzített kosárban gyűjt össze. Ezek az eszközök a meghajtás szempontjából lehetnek elektromosak, akkusak, robbanómotorosok, vagy emberi erő által hajtott mechanikus fűnyírók.

Hogyan lehet elindítani a benzines fűnyírót?

Nagyon lényeges, hogy a benzines fűnyírók esetében a különböző modellek között lényegi különbségek lehetnek az elindítás szempontjából. Nem lehet tehát eléggé hangsúlyozni, hogy minden esetben az adott modell gyártójának az utasításait kövessük, de van néhány pont ami minden robbanómotoros fűnyíró esetében megegyezik. Ellenőriznünk kell, hogy van-e megfelelő mennyiségű üzemanyag a tartályban. (Nem mindegy, hogy milyen!) Amennyiben nincs, üzemanyagot csak hideg készülékbe töltünk. Járó motornál szigorúan tilos ez a munkafolyamat! Ellenőrizni kell az olajszintet, ha szükséges után kell tölteni. (Ugyanazok a biztonsági előírások érvényesek, mint az üzemanyag feltöltésnél és itt sem mindegy az olaj típusa.) A következő lépés a gyújtógyertya pipa ellenőrzése. A motort csak ezt követően lehet beindítani. Fontos, hogy ha a fűnyíró rendelkezik önjáró funkcióval azt mindenképpen ki kell kapcsolni az indítás pillanatában. Az indítókar meghúzása előtt tipikusan néhányszor meg kell nyomnunk a szivatógombot. Önindítós rendszerű fűnyíróknál indító gomb van, nincs indító zsinór.

Fűnyíró karbantartása

Fűnyíró karbantartása

Mint minden munkagépre, így a fűnyíróra is igaz, hogy optimális eredményt csak akkor kaphatunk a munkavégzés során, ha gondot fordítunk az eszköz karbantartására. Legyen a fűnyírónk benzines, vagy elektromos meghajtású, van néhány karbantartási munka, amit mindenképpen meg kell tennünk visszatérő rendszerességgel. A karbantartási munkákat elektromos fűnyíró esetén annak áramtalanításával (akkus modell esetén az akkuk eltávolításával), robbanómotoros eszköz esetén pedig a gyertyák eltávolításával kezdjük.  Az egyik legfontosabb visszatérő feladatunk ezen a téren a fűnyírónk tisztán tartása, elsősorban a vágóegység környékén. A legjobb eszköz erre minden bizonnyal a magasnyomású mosó, de egy erősebb kefe is célravezető lehet. A másik visszatérő feladatunk minden típus esetében a kések állapotának ellenőrzése. Ez azért szükséges mert elkerülhetetlen, hogy idővel a vágófelület csorbulni fog, azon sérülések jelentkeznek, amely fogyatékosságok le fogják rontani a munkavégzés színvonalát. A késeket, azok leszerelése után, magunk is megélezhetjük egy sarokcsiszoló segítségével, de ha nincs ebben gyakorlatunk mindenképpen forduljunk szakemberhez. Fontos megjegyezni, hogy az életlen vágókések nemcsak rosszabb minőségű fűnyírást eredményeznek, hanem megnövelik a fűnyíró motorjának terhelését is.

Fűnyíró kés élezése

A kés a fűnyíró lelke, legfontosabb alkatrésze. Minden típus esetében a legalapvetőbb karbantartási munkák közzé tartozik a kések rendszeres ellenőrzése és szükség esetén azok élezése. Amennyiben gyakorlott, a késeket megélezheti otthon is egy sarokcsiszoló segítségével, vagy akár hagyományos módon fenőkővel is, bár ez utóbbi megoldás kétségkívül időigényes. lehet kapni tartozékként külön fűnyíró késeket is. 

Elektromos fűnyíró karbantartása

Összességében elmondható, hogy az elektromos (és az akkus) fűnyírók igénylik a legkevesebb karbantartást. Az eszközünk tisztán tartásán és a kések élezésén túl nincs túl sok dolgunk ezen a téren.  Talán annyit lehet megemlíteni, hogy az elektromos fűnyírók esetében mindig ellenőrizni kell a kábel állapotát, mert még az esetleges mikrosérülések is komoly munkavédelmi kockázattal járhatnak.

Benzines fűnyíró karbantartása

Kétségtelen, hogy a benzines fűnyírók jóval több karbantartást és odafigyelést igényelnek, mint az elektromos, vagy akkus társaik. Az egyik legfontosabb teendőnk a motorolaj szintjének folyamatos ellenőrzése és bizonyos időközönkénti cseréje. (A motorolaj típusát illetve a csere gyakoriságát tekintve mindenképpen kövessük a gyártó előírásait.) Lényeges, hogy csak a gyártó által előírt üzemanyagot használjunk. Kevesen tudják, de a benzin „megromlik”, ezért ha tudjuk, hogy huzamosabb ideig nem fogjuk használni a fűnyírónkat akkor az üzemanyagtartályt le kell eresztenünk. Lényeges a gyújtógyertya állapotának folyamatos figyelemmel kísérése, tisztítása és szükség esetén cseréje. Figyelmet kell fordítani a porlasztó légszűrőjének tisztítására és az üzemanyag vezeték átjárhatóságát is rendszeresen ellenőriznünk kell. 

Amint feltöltötte a fűnyíró motorját az előírt olajjal, hidegindításnál háromszor be kell nyomni a szivatógombot : így tudja berántani a motort. Fontos, hogy helyes irányba húzza a berántót, különben idővel kárt fog tenni a benzines fűnyíróban. A berántó markolatot ráncigálni sem szabad: finoman kezdje el húzni, majd amikor érezhetően beakad, akkor rántsa be határozottan. Nedves füvön lehetőleg ne használja a benzines fűnyírót, mert kikaparhatja a füvet.

Robotfűnyíró karbantartása

A robotfűnyírók karbantartása lényegében megegyezik az elektromos és az akkus modellek esetében elvégzendő feladatokkal. Néhány specifikumot azért meg lehet jelölni. Elsősorban győződjön meg arról, hogy a robotfűnyíró kerekei megfelelően működnek, nem sérültek-e és nem ragadtak-e meg valamilyen szennyeződés miatt. Ellenőrizze a különböző szenzorokat is, például az esésérzékelőket, hogy azok tiszták-e, mert ellenkező esetben jelentősen romlik a robotfűnyírónk hatásfoka. Amennyiben a robotfűnyírón van lehetőség szoftverfrissítésre, akkor érdemes időnként ellenőrizni, hogy elérhető-e újabb verzió, és frissítse a szoftvert a legújabb funkciók elérése érdekében.

Fűnyíró hibák

A különböző típusú fűnyírók, aszerint, hogy elektromos, akkus, vagy benzines meghajtásúak eltérő hibajelenségeket produkálhatnak. A legtipikusabb hiba természetesen az, hogy nem indul el a fűnyíró, amely a fűnyírónk erőforrásának típusától függően számos okra vezethető vissza. Mielőtt szakemberhez fordulnánk érdemes ellenőrizni, hogy az elektromos fűnyírónk megfelelően csatlakoztatva van-e az elektromos hálózathoz, az akkus modellesetében az akku fel van-e töltve, benzines típusnál pedig célszerű meggyőződni, hogy van-e üzemanyag a gépünkben és a gyertya megfelelő állapotáról. Természetesen az egyik leggyakoribb fűnyíróhibát, a gyenge vágási teljesítményt magunk is könnyen orvosolhatjuk a kések megélezésével.

Benzinmotoros fűnyíró hibák

Általánosságban elmondható, hogy a benzines fűnyírók igénylik a legtöbb törődést és karbantartást az elektromos és akkus modellekkel összevetve. Ebből következik, hogy a robbanómotoros típusok produkálhatják a legtöbb hibajelenséget is. Ezek közül a legfontosabbak a következőek: Nem indul el: Ez egy gyakori probléma, és lehet több oka, például üzemanyaghiány, gyújtási problémák, a gyújtógyertya hibája, vagy karburátor problémák. Gyenge motor teljesítmény: Ha a fűnyíró motorja alacsony teljesítményt nyújt, lehet, hogy szükség van karbantartásra, például tisztításra vagy karburátor beállításra. Nem tartja meg a fordulatszámot: A fűnyíró fordulatszáma ingadozhat, vagy nem marad stabil, ami általában a karburátor beállításával vagy tisztításával kapcsolatos. Füstölés: Ha a fűnyíró túlzottan füstöl, lehet, hogy az olajszint túlzott mértékű csökkenése vagy az égéstermék-elvezetési problémák miatt van gond. Hangos működés: Ha a fűnyíró hangja rendkívül hangos és kattogóvá válik, lehet, hogy sérült alkatrészek vagy kopott csapágyak vannak. Gyors üzemanyag-fogyasztás: Ha a fűnyíró jelentősen több üzemanyagot fogyaszt, mint korábban, ez lehet az égéstermék-elvezetési hibák, a karburátor beállításainak problémái vagy az olajszint csökkenése miatt. Gyújtási problémák: A gyújtási rendszer hibái miatt előfordulhat, hogy a fűnyíró nem indul el, rosszul működik, vagy kihagy a munka közben.

Elektromos fűnyíró hibák

Ugyan az elektromos fűnyírók lényegesen kevesebb karbantartást igényelnek a benzines társaiknál, de természetesen ezeknél a modelleknél is jelentkezhet számos hiba a működésük során. Ezek a közül a legtipikusabbak a következőek: Nem indul el: Az elektromos fűnyíró nem indulhat el több ok miatt, például hibás csatlakozás, meghibásodott kapcsoló, vagy megszakadt vezeték. Kábelhiba: A hosszabbító kábel vagy a fűnyíró kábelezésében megtört vezetékek vagy szakadt szigetelés is előfordulhat. Zajos működés: Az elektromos fűnyíró működése során kialakuló rendkívül hangos zaj általában olyan kopott vagy meghibásodott alkatrészekre utal, amelyeknek cserére van szükség. Melegedés: Ha az elektromos fűnyíró hosszabb használat után túlzottan felmelegszik, az jelentheti a túlterhelést vagy a hűtőnyílások elzáródását. Működés közben leáll a motor és csak egy idő után indul újra: nagy valószínűséggel újra kell tekercselni a motort, mindenképpen forduljon szakemberhez.

Robotfűnyíró hibák

Robotfűnyírók általában megbízható és hatékony eszközök, de időnként előfordulhatnak hibák és problémák. Néhány speciálisan a robotfűnyírók esetében előforduló hiba: A terep akadályok nem megfelelő észlelése: A robotfűnyírók szenzorok segítségével érzékelik a környezetüket és kerülik az akadályokat. Ha ezek a szenzorok piszkosak vagy megsérültek, a robotfűnyíró ütközhet akadályokkal, vagy nem képes elkerülni azokat. Töltési problémák: A robotfűnyírók automatikusan visszatérnek a töltőállomásra, hogy újratöltődjenek, amikor az akkumulátor lemerül. Ha a töltőállomás nem működik megfelelően, a robot nem fogja feltölteni magát, és nem folytatja a vágást. Csatlakozási problémák: A robotfűnyíró kommunikál a mobilalkalmazás vagy a távirányító segítségével. Ha a kapcsolat megszakad, vagy nem működik megfelelően, akkor nem lehet távolról irányítani a robotot.

Miért nem indul el a fűnyíróm?

Számos oka lehet annak, ha a fűnyírója nem indul el. Elektromos modellek esetében, kezdve az olyan banális esetektől, hogy nincs csatlakoztatva a fűnyíró az elektromos hálózathoz, vagy meghibásodott a kábel, az olyan szakembert igénylő esetekig, hogy tekercselési probléma adódott. Benzines fűnyírók esetében az egyik leggyakoribb ok, hogy nincs elég üzemagyag a gépben, vagy gyertya hiba adódott. Ez utóbbi esetben gyakran orvosolható a hiba mindössze a gyertya megtisztításával. A robbanómotorok esetében, ezeken túl,  előfordulhat, hogy a gyakorlatlan felhasználó nem tartja be az indítási protokollt, például nem használja a szivatót.

Miért füstöl a fűnyíró?

Ha a fűnyíró túlzottan füstöl, lehet, hogy az olajszint jelentős mértékű csökkenése vagy az égéstermék-elvezetési problémák miatt van gond. De előfordulhat, hogy csak annyi a probléma, hogy az olajcsere folyamán a szelepek is kaptak némi kenőanyagot és a meleg motor lényegében ezt égeti el. Lényeges, hogy ha a füstülés nem múlik el az mindenképpen komolyabb hibára utal és forduljunk szakemberhez.

Túlmelegedhet a fűnyíró?

Igen. Ha az elektromos fűnyíró hosszabb használat után túlzottan felmelegszik, az jelentheti a túlterhelést vagy a hűtőnyílások elzáródását.

Olaj nélkül elindul a fűnyíró?

Elindul, de nagyon hamar tönkremegy. A belsőégésű motorok használatához nem véletlenül nélkülözhetetlen a motorolaj. Elsődleges feladata a motor mozgó alkatrészeinek kenése, a fém-fém érintkezés megakadályozása és a súrlódás csökkentése. További feladatai a hő elvezetése, a motor tisztántartása, a tömítések kondicionálása és a fém alkatrészek korrózió elleni védelme.

Milyen egyéb hibalehetőségek vagy kérdések merülhetnek fel a fűnyíró használata során?

Fordítva szereltem be a fűnyíró késem?

Nem követett el helyrehozhatatlan hibát. Annyi fog történni, hogy a fűnyírója nem vágja, hanem tépi a füvet, lényegében úgy fog viselkedni mintha a kések életlenek lennének.

A fűnyíró kések és pengék univerzálisak?

Borotválkozni és kenyeret vágni ne próbáljon velük, de természetesen nem csak fű vágásra alkalmasak. Amennyiben a kések felett egy komolyabb erőforrás van, a kések alkalmasak lehetnek vastagabb szárú, tipikusan gyomnövények vágására is. Minden márkához lehet kapni pót pengéket, ha szükséges. Mindig érdeklődjünk az eladónál, hogy az adott márka pengéje alkalmas lehet - e a mi fűnyírónkhoz is. 

A fűnyíró akkumulátorok 12 voltosak?

A fűnyíró akkumulátorok feszültsége – az alapmodellek esetében – általában 18 volttól kezdődik. Fontos, hogy a fűnyíró akkumulátor cseréjénél vagy vásárlásánál az eredeti gyártó által javasolt feszültségű és kapacitású akkumulátort használjuk. Ha nem biztos az akkumulátor típusában vagy cseréjében, mindig konzultáljon a fűnyíró gyártójával vagy egy szakemberrel, hogy megfelelő akkumulátort válasszon.

Melyik fűnyíró motorja bírja a legtovább?

Erre a kérdésre nagyon nehéz egyértelmű választ adni. A fűnyírók erőforrásainak az élettartamát számos tényező határozza meg. Ilyen  például a használat módja és mennyisége, vagy, hogy mennyi időt és energiát fordítunk a karbantartási munkálatokra. Természetesen nem mindegy, hogy benzines, vagy elektromos modellről van szó. Annyi azért elmondható, hogy ha a Profibarkács.hu kínálatában szereplő, nagy múltú és jelentős tapasztalattal rendelkező gyártók termékei közül választ magának fűnyírót, akkor az a gép rendeltetésszerű használat és megfelelő karbantartás mellett hosszú évekre, akár évtizedekre hű társa lesz a kertje gondozásában.

Túl tud melegedni a fűnyíró?

Ha az elektromos fűnyíró hosszabb használat után túlzottan felmelegszik, az jelentheti a túlterhelést vagy a hűtőnyílások elzáródását.

Szabad, hogy a fűnyíró nedvességet kapjon?

Alapvetően a fűnyírókat úgy tervezték, hogy kisebb nedvességnek ellenálljanak, hiszen a harmatos gyepet is gond nélkül vághatjuk bármelyik típussal. A probléma ott kezdődik, amikor a munkálatok végeztével a fűnyírónkat az udvaron felejtjük és kap egy nagyobb esőt és ez már gondot jelenthet, elsősorban az elektromos készülékeknél (könnyen zárlatot okozhat), de természetesen kárt tehet a benzinmotoros fűnyírók elektronikájában is. Ilyenkor annyit tehetünk, hogy igyekezzünk a fűnyírót a lehetőségekhez képes a legjobban kiszárítani, akár a ház eltávolításával. Miután úgy ítéltük meg, hogy az eszköz száraz, helyezzük üzembe, de az első hibajel, vagy gyanús körülmény esetén azonnal állítsuk le és forduljunk szakemberhez.

 

Fűnyíró árak

Fűnyíró árak

A fűnyíró árak széles skálán mozognak. Mint minden kerti gép. barkácshép esetében, itt sem érdemes a legolcsóbbat megvásárolni. És nem azért, mert nekünk az az érdekünk, hogy a vásárlóink a legdrágábbat vegyék. Egészen egyszerűen egy olyan gép, ami nem felel meg az elvárásainknak, amitvel sok a macera, nehézkes vele a munka, nyeklik-nyaklik, nagyon megnehezíti a munkánkat, és még nagyobb nyűg lesz a kerti munka. Ez igaz a használtan vásárolt fűnyírókra is. Nem tudjuk hogyan tárolták, foglakoztak-e a karbantartásával, illetve már garancia sem vonatkozik rá.

Egy kiváló Riwall PRO elektromos fűnyíró már 32 900 ft - ért megvásáolható (ebből az állandó törzsvásárlói kedvezmények még levonásra kerülnek).

Ha a német minőségben bízunk inkább, akkor egy Einhell GE-CM 36/37 LI-SOLO akkus fűnyíró (akku és töltő nélkül) 89. 990 forintba kerül.

Ha valahol a kettő között keresgélünk, akkor a kiváló Yato elektromos fűnyírót (YT_85205) ajánljuk, ez teljes áron 57 790 forint.

A benzinmotoros fűnyírók 79 900 - 281 000 Forint között mozognak. Sokan a benzines fűnyírót tartják a kerti gépek királyának. Nagy területre tényleg verhetetlenek, és a benzngőz szerelmeseinek igazán férfias "játék" ezzel füvet nyírni. 

Fűnyíró akció

Fűnyíróinkat megvásárolhatja 5 % - os törzsvásárlói kedvezménnyel, így lényegében mindig akciós a fűnyíró a Profibarkácsnál. Árainkat úgy alakítjuk, hogy ha éppen nincs fűnyíró akció, akkor is mindenki találjon megfelelő kerti gépet a saját pénztárácájához igazítva. a minőségből nem engedünk, így alacsonyabb árfekvésű fűnyíróink között is minőségi termékeket talál. Nézzen szét többi kerti gépünk között is, például egy minőségi fűszegélynyíró tökéletes kiegészítője lehet a fűnyírójának.

Fűnyíró vélemények

Oldalunkon hiteles, nem szerkesztett vásárlói véleményeket talál az adot termék alatt, érdemes ezeket elolvasni, illetve ha fűnyírót vásárol, kérjük véleményezze a terméket. A szűrőt be tudja állítani "népszerűség szerint" listázásra, így láthatja, hogy melyek a legnépszerűbb termékek, amiket a vásárlóink megnéznek, illetve a megvásárolnak. Arról nem oszlanak meg a vélemények, hogy a fűnyíró a legnápszerűbb kerti gép, de mindenkinek más a véleménye arról, hogy melyik a legjobb, hiszen millió szempont, egyéni preferencia van, amit ilyenkor figelembe kell venni.

Legnépszerűbb kerti gépek

A fűnyírók mellett a fűszegélynyírók, fűkaszák, ágvágók, permetezők, lombszívó-lombfújók, láncfűrészek a legnépszerűbbek, ezek mind-mind megkönnyítik a kerttulajdonosok életét, és meggyorsítják a kerti munkát. Mindegyik kerti gépből létezik elektromos, akkus, vagy benzines, az igénybevételtől függ, hogy nekünk melyik az ideális. Kisebb kertekbe az akkumulátoros változatokat ajánljuk, de fontos, hogy egy márkacsaládból válasszunk akksis gépet, így mindegyik ugyanazzal a töltővel és akksival fog műkdöni. ha pót akkumulátort is vásárolunk hozájuk, akkor mindig lesz kéznél egy feltöltött akksi, amíg a másik a töltőn pihen. Az Einhell, Graphite legedi az akksis kerti gépek termékskáláját, mindegyiket jó szívvel ajánljuk, mert ezek a márkák barkácsgépeket is gyártanak, így azokat is tudjuk ugyanazzal az akksival működtetni, de a teljesítményt feltétlenül ellenőrízzük, mert egy fűnyíróhoz valószínűleg magasabb telejsítményű aksi kell, mint mondjuk egy csavarozóhoz.

Legjobb kerti gép és fűnyíró márkák

Rivall, Hecht, Einhell, Hyundai, Graphite, Gardena, Verto a legismertebb kerti gép és fűnyíró márkák, de a Neo, Fiskars, Yato is megtalálható a piacon. A fent említett okok miatt érdemes egy márka családból megvenni a gépeinket, amennyiben az akksis gépekre esik a választásunk.