Kőzetvéső

A kőzetvéső, laposvéső szerszámokra számíthatunk, amikor téglafalat bontunk, fugákat, vasalatokat kell megtisztítani, lyukakat kell vésni, csempét eltávolítani. Falvésőknek is nevezik éppen emiatt.  Ez egy acélból vagy vasból készült vágószerszám, melyet különféle kialakítással gyártanak, és vagy puszta kézzel való nyomás, vagy valamilyen eszközzel való ütés segítségével használnak standard vésésre, felújítási, javítási munkáknál, csempe felszedésnél, vakolat eltávolításnál például. 

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
590 Ft - 8 290 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
30 termék
30 termék

Kőzetvésők felépítése

A szerszám két fő részből áll. Pengéből és nyélből vagy más néven markolatból. Régebben a nyelet minden esetben a pengétől eltérő anyagból készítették el, ennek oka a fémmel való takarékoskodás volt. A markolat és a penge összeköttetésének módja eltérő lehet. Ezek alapján megkülönböztetünk markolattüskés vagy markolathüvelyes rögzítésű kőzetvésőt.

1/ Markolattüskés rögzítés: ennél a kifúrt nyelet ráütik a penge szögletes markolattüskéjére.

2/ Markolathüvely rögzítés: ennél a penge markolatfelőli végére kúpos üreget kovácsolnak, ebbe ütik bele a kúposra faragott végű markolatot.

Amikor a vésőket használatkor kalapáccsal vagy más eszközzel ütnek, komoly terhelésnek vannak kitéve. Ahhoz, hogy a szerszám bírja ezt a terhelést, a markolattüske fölött gyámot alakítanak ki, melyre a markolat feltámaszkodik. Ezzel lehet elérni, hogy a markolat az ütések hatására ne csússzon le a pengén és ne hasadjon szét. Egyes daraboknál pedig nem különül el a nyél és a markolat, így biztosítva a stabilitást.

 

A leggyakrabban használt kőzetvéső, a laposvéső

A laposvéső leggyakrabban használt vésőféle. Illesztő és tisztító munkákra használják, de az erősebb felépítésűek alkalmasak lyukvésési munkákra is. A laposvésőknek általában pengéje és gyűrűzetlen nyele is hosszabb az általános célra készítettekénél. A laposvéső kemény anyagok vésésére, zúzására szolgál, lapos élben végződik.

Egyszerű eszközről van, de mivel speciális a kialakítása, pont ezért nem igazán pótolható semmivel. Mint ahogy például egy kábeldob esetében is a használat jellege határozza meg, hogy miylen számunkra a legpraktikusabb.

Kőzetvésők eltérő paraméterei

 

Webáruházunkban sokféle kőzetvéső szerszámot talál és nincs két teljesen egyforma közöttük. Van néhány olyan tulajdonság, melyekben eltérnek egymástól, és amelyek miatt az egyik szerszám alkalmasabb a kívánt feladatra, mint a másik.

Anyaguk szerint: a legtöbb termék esetében az alapanyaguk acél vagy acél ötvözet, mint például króm-vanádium, de más acél ötvözőelemeket is alkalmaznak, leggyakrabban az alábbiakat:

Króm: csökkenti a kritikus lehűlési sebességet, növeli a keménységet, kopásállóságot, meleg szilárdságot.
Volfram: növeli a kopásállóságot, meleg szilárdságot, éltartósságot.
Mangán: alkalmas a folyékony acélban lévő oxigén eltávolítására, kéntelenítésére, nagyobb mennyiségben növeli az acél szívósságát, kopásállóságát.

 

Markolatuk szerint:

 

  • műanyag
  • gumibevonat

 

A kőzetvéső szerszámok végén ún. kézvédő vagy más néven tenyérvédő kialakítás van. Olyan, mintha gallérja lenne a szerszámnak. Kézvédő gallérnak is nevezik.

 

Hosszúságukban is eltérnek a szerszámok, általában 25-30-40-50 cm-esek, és a penge szélessége szerint is több félét találunk a kínálatban. Különböző szélességű, hegy kialakítású vésőkkel rendelkeznek a véső készletek, hogy változatosabban felhasználhatóak legyenek.

 

A vésők élvégződése lehet keskenyebb, szélesebb egyaránt. A szélesebbeket laposvésőnek hívják, a keskenyebbeket egyszerűen falvésőnek, amelyiknek nagyon hegyes a vége, azokat hegyesvésőnek vagy hegyes falvésőnek, esetleg spiccvésőnek is nevezik. A hegyes vésőszerszámok penge átmérője körülbelül 0,5 cm, a keskenyebb falvésőknek 1,5-2 cm, a szélesebb, ún. laposvésőknek 5-6 cm is lehet.

Egy általános felhasználású kőzetvéső a Topextől

A TOPEX 300*19 mm-es vésője kemény anyagok vésésére, zúzására szolgál. Lapos élben végződik, kiváló minőségű, nagy szilárdságú króm-vanádium acélötvözetből készül. A kézből való kicsúszást megakadályozó, a munka kényelmét növelő ergonomikus markolattal látták el. Előnye a kezeket az ütésektől védő kézvédő gallér. A TOPEX márka célcsoportja főként az ezermesterek, otthoni barkácsolók.

Egy prémium kőzetvéső a Neotól

A 22*18*300 mm-es véső kiváló minőségű króm-vanádium acélból készült, hatszögkeresztmetszetű nyéllel, nyílások kivágására szolgál falakban, illetve kemény anyagok vésésére, zúzására. Lapos élben végződik. Nagyon jó forma kialakítású kéziszerszám, a szerszám tartását megkönnyítő, csúszásmentes markolat tartozik hozzá, valamint kézvédő gallér. A Neo a professzionális igényekre is tudja a megoldást. Ez a véső akkor is megállja a helyét, ha mindennapi igénybevételnek teszi ki.

Kőzetvésők verhetetlen áron a Profibarkács webáruházban

Ha éppen bontási, vésési munkákhoz véső után kutat, a legjobb helyen jár. A Profibarkács webáruház a vásárlók minden igényére felkészült, ezért tartjuk készleten a legjobb laposvésőket, falvésőket, spiccvésőket a Topextől, Extol Crafttól, Extol Premiumtól, a Voreltől, Handytől, Yatotól, Neotól, Top Toolstól .Kőzetvéső készletet is tud rendelni tőlünk, mely 6 db vésőt tartalmaz, természetesen kézvédővel együtt.

Bármilyen falazatot kell bontani, csempét levésni, betont törni, lyukakat kialakítani, betonvasakat felfedni, nem lehet akadály, ha megfelelő vésőkkel rendelkezik. Bontási munkáknál, vagy olyan esetben, ahol fennáll a veszélye, hogy a lábára eshet valami, mindenképp viseljen megfelelő védelmet nyújtó biztonsági bakancsot, mely megvédi lábát a leeső törmeléktől, kövektől. A megelőzés mindig a legfontosabb, ha lehet el kell kerülni a baleseteket, ennek pedig egyik eszköze a munkavédelmi felszerelések viselése.

Laposvéső, kőzetvéső

Segítség kőzetvéső, laposvéső vásárlásához

 

Króm- molibdén vésőt forgalmaznak? Kiváló acélötvözetnek tartom, vésőből is ilyet keresek.

A Neo 29*18*300 mm-es laposvésője kézvédővel CroMo acélötvözet, professzionális termék, ergonomikus, csúszásmentes markolattal.

Hosszabb laposvésőt keresek otthoni barkácsfelszerelésembe. Mit ajánlanak?

A Topex 500 mm-es laposvésője nagyszerű választás ár-érték arányban barkács célokra.

Mindenképp kőzetvésőt vegyek falbontáshoz? Van otthon favésőm, az nem jó?

A favéső fa megmunkálásához alkalmas, a keményebb anyagokhoz, mint például a tégla falazat, kőzetvéső szerszámot használjon! A célját is eléri vele és a szerszám sem megy tönkre, ha a megfelelőt választja és azt rendeltetésének megfelelően használja.