Kézi csörlő

A kézi csörlő egy,  az egyszerű gépek közé tartozó emelőgép, ami nem meglepő módon az emelők elve alapján működik. Felépítése nem sok mindenből áll.  Mindössze egy henger alakú, állványra felszerelt kötéldobból, egy arra felcsévélt kender esetleg drótkötélből, és a dobot fogaskerék-áttételek által hajtót forgatókarból áll. Persze léteznek gépi meghajtású kissé komolyabb emelésre tervezett csörlők is melyek lehetnek villamos, azaz elektromos vagy belső égésű, azaz benzinmotoros modellek is.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
2 290 Ft - 87 390 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
42 termék
42 termék

Kézi csörlő, láncos emelő 

Az emeléstechnikai segédeszközök, mint a kézi csörlő hatékony segítséget nyújt a mindennapokban, mikor súlyosabb tárgyakat kell megemelni és mozgatni. A csörlő lényegében egy emelőszerkezet, az egyszerű gépek családjába tartozik. A Profibarkácson kézi csörlőből sincs hiány, több, mint 30 féle minőségi kézi emelőből választhatja ki a legjobb csörlőt! A teherbírást tekintve az 1-2 tonnás csörlőkön kívül akár 9-10 tonna teherbírású szerkezetet is rendelhet, igényeihez igazodva.

Mire figyelj kézi csörlő vásárláskor és kiválasztáskor

Kézi csörlő és láncos emelő vásárlásakor nemcsak a megfelelő típus és méret kiválasztása az amire figyelni kell. Fontos  a megbízhatóság és a biztonság is.

zekere a paraméterekre figyelj:

Terhelhetőség: A legfontosabb tényező az, hogy mekkora terhet szeretnél emelni vagy húzni a csörlővel. Ellenőrizd a csörlő vagy emelő terhelhetőségét, és válassz olyan típust, amely képes elviselni az  erőhatásokat anélkül, hogy azok meghaladnák a maximális terhelhetőségét.

Minőség és tartósság: Válassz olyan terméket, amely jó minőségű anyagokból készült, és masszív kivitelezésű. A csörlő vagy emelő tartósságának és megbízhatóságának fontos szerepe van a biztonság szempontjából.

Biztonság: Ellenőrizd, hogy a kiválasztott csörlő vagy emelő megfelel-e a helyi biztonsági előírásoknak és szabványoknak. Szükséges lehet olyan biztonsági funkciókra is odafigyelni, mint például az automata fékezés.

Méret és hossz: Válassz olyan csörlőt vagy emelőt, amelynek a mérete és hossza megfelel az általad tervezett felhasználásnak. Ellenőrizd, hogy a kiválasztott eszköz elég hosszú láncot vagy kötelet tartalmaz-e a terhek emeléséhez vagy húzásához.

 

Csörlő funkciója

A csörlők hatékony segítséget nyújtanak, mikor súlyosabb dolgokat, építőanyagot vagy akár bútort kell az emeletre húzni vagy éppen a pincébe ereszteni. Számos felhasználási módja lehet a csörlőnek, de tény, hogy legalább olyan hasznos a nehéz tárgyak mozgatásánál, mint például egy aláfekvő mikor autót kell szerelni! Elsősorban függőleges irányú emelésre és eresztésre alkalmasak, korlátozottan használhatóak vízszintes vagy ferde mozgatásra. A kézi csörlőket elsősorban az építőiparban, élelmiszeriparban, autóiparban használják, de költözésnél, felújításnál, lomtalanításnál is nagyszerű segítőtársak lehetnek, feltéve, hogy kellő teherbírással rendelkeznek és kifogástalan a minőségük!

A mechanikai csörlők mezőgazdasági telephelyeken, tanyákon is gyakran használt eszközök, hiszen az állattartáshoz, földműveléshez, favágáshoz szükséges szerszámok vagy alkalomszerűen használt munkaeszközök könnyen felemelhetőek és mozdíthatóak a csörlővel, annak ellenére, hogy jelentős súllyal bírnak.

kézi csörlő

Kézi csörlő működése

A kézi csörlő felépítése lényegében egy henger alakú, állványra szerelt kötéldob, egy erre felcsévélt kender vagy drótkötél és a dobot fogaskerék áttétel segítségével meghajtó forgatókar. A kézi csörlők fékes kivitelű, önzáró, préselt acéllemezből álló vagy hegesztett vázú emelőszerkezetek.

A kézi csörlő esetében az önműködő fékrendszer elengedhetetlen ahhoz, hogy biztonságosan használni lehessen a szerkezetet, hiszen ez akadályozza meg, hogy a kötél és a végén futó teher vissza ne essen. Kézi csörlő segítségével nehezebb tárgyak, építőanyagok, bútorok is felemelhetőek, áthelyezhetőek.

Kézi csörlők, láncos emelők fajtái

  • Univerzális kézi csörlő

Az univerzális kézi csörlő a legegyszerűbb és inkább csak teher vonszolásra használják, mert ezeket valamilyen oszlophoz állványhoz vagy fatörzshöz kell rögzíteni. A vízszintes mozgatáshoz ez a legalkalmasabb típus, melyet egy alternáló karral mozgatunk és miután felcsévéltük a dobra a vonszoló kötelet egy rugós kilincsmű akadályozza meg a teher vissza csúszását. A racsnijuk kétirányban állítható és önsúlyuk is elég csekély. 

  • Szalagos kézi csörlők

Hasonló a kézi racsnis csörlőkhöz, viszont ez a fajta nem képes teher emelésre, de hatótávolságuk jóval nagyobb, - köszönhetően teher húzó szalagjuk méretének (akár 7-12 m). Hátránya, hogy jóval kisebb súlyt képesek megmozgatni, mint drótköteles társaik és fontos, hogy csévélő művet valamilyen fixen álló tárgyhoz kell erősíteni.

  • Kézi racsnis csörlők

Ezt a fajtát általában gépkocsi után futóra, platóra esetleg oszlophoz szokták erősíteni. Fontos az átéttel aranyszáma, hiszen hajtókaros mechanikával történik a teher mozgatása, egyúttal meghatározza a kezelésük nehézségét mely elég széles határok között mozog. Kötél hossza sokféle lehet, általában 5-34 m közötti, hajtókar nagysága típustól függ, 160-400 mm közötti általában, és szigorúan tilos meghosszabbítani a balesetek megelőzése érdekében.

  • Láncos emelő csörlő

A láncos emelő csörlő kizárólag függőleges teheremelésre alkalmas, amit mindig szilárdabb kikötési ponthoz kell erősíteni, mint az adott maximális emelési terhelés. Két típus közül választhatunk egyik a kézi a másik pedig a lánccal meghajtott emelődobos. A lánccal hajtott emelőszerkezetűek, amiknek akár 3 tonna is lehet a teljesítményük jóval nagyobb a kapacitásuk, mint egyszerűbb kézi társaiknak éppen ezért ezeket inkább műhelyekben szokták alkalmazni. Az ilyen emelők kivétel nélkül zárt házzal rendelkeznek, és mindegyik önzáró fékkel és kiakadás gátló horgokkal van felszerelve.

 Csörlők húzáshoz

Amikor a csörlővel vízszintesen húzunk, nem kell tartani a drótkötél elszakadásától. Ezért a vontatócsörlők kialakítására más előírások vonatkoznak, mint az emelőcsörlők esetében. A vontatócsörlők például engedik a tengelykapcsolat oldását, és a kötéldobok is kisebbek, mint emelőcsörlő esetében. Azonos hajtőmű nagyság mellett kisebb dobbal mégis nagyobb húzóerő fejthető ki.

A csörlők lehetnek:

  • mechanikusak: ezeket a kardánon keresztül hajtják. Annyi fokozat lehetséges, amennyi sebességes az autó vagy munkagép.
  • hidraulikus hajtásúak: a hidraulikus csörlők az átfolyó olaj mennyiségének változtatásával, az olajnyomás szabályzó karral fokozatmentesen szabályozható. Nagy erőt tud kifejteni, nagyon finoman tud működni.
  • elektromos hajtásúak: ezeknél, ha kész a rögzítés és a kábelek bekötése, azonnal munkára foghatóak. Ugyanakkor magas a hőtermelésük és energiaigényük, így egy autó esetén erősen megterhelik az akkumulátort, hosszabb ideig, nehéz tárgy csörlőzésére nem alkalmasak.

Csörlő választás és vásárlás

Nem könnyű a legjobb csörlőt kiválasztani, de ha figyelünk néhány fontos tényezőre, menni fog! A csörlőknek a gyártók megadják a teherbírását, például, ha 4000 kg-os a csörlő, azt jelenti, hogy 4 tonnás terhet lehet vele függőlegesen emelni.

A teherbíráson túl arra is figyeljünk, hogy a teherbírásnál jelzett érték melyik felcsévélt kötélrétegnél érvényes? Ez azért fontos, mert a csörlő motorja nem ugyanazzal az erővel húzza a kötelet, hanem állandó nyomatékkal forgatja a dobot, ezáltal a felcsévélt kötélrétegek számával aranyosan csökken az erő. Nagyjából minden kötélrétegnél 10 %-kal, ez azt jelenti, hogy az ötödik kötélréteg felcsévélésénél már a felére csökkenhet a csörlő ereje az első kötélréteghez viszonyítva.

Csörlő választásnál figyeljünk a csörlő vonalsebességére, azaz, hogy milyen gyorsan tekeri fel a drótkötelet, mert ez hatással van az élettartamára. Ha nő a vonalsebesség, csökken az élettartam. A csörlő élettartama szempontjából nem mindegy, milyen gyakran van használatban az eszköz.

vorel láncos emelő

Csörlő használata

A kézi csörlők, láncos emelő használata nem bonyolult, ugyanakkor a biztonság érdekében néhány dologra fokozottan figyeljünk! A csörlő köteleinek, drótköteleinek állapotát minden csörlő használat előtt ellenőrizze és csak teljesen hibátlan csörlővel kezdjen dolgozni!

 

Kézi csörlők a Profibarkácson

A Profibarkácson kiváló minőségű kézi csörlőket, karos kézi csörlőket, kézi láncos emelőket, drótköteles csörlőket talál, hogy minden helyzetben megtalálhassa az Önnek legjobb kézi emelőt! A csörlő teherbírását tekintve is széles választék, olcsóbban juthat hozzá az 500 kg-os, 1 t-s vagy 2 t-s kézi csörlőkhöz, de ha magasabb teherbírást vár a csörlőtől, 9-10 tonnáig terhelhető csörlők közül is választhat.

A legnagyobb szerszámgyártók termékeit kínáljuk vásárlóinknak, mint a Scheppach, Einhell, Yato, Proline, Vorel, Neo, Topex. Van, amelyik csörlő a „barkács kategóriába” tartozik, míg más termékek már a professzionális igényeket is képesek kielégíteni.

Legjobb csörlő kiválasztása

A Scheppach csörlők például csúcsminőségű szerkezetek, akárcsak a 100 éves gyártó egyéb szerszámai, szerszámgépei, kompresszorai, generátorai, barkácsgépei, kerti gépei. A Scheppach nemcsak a kiváló minőséget tartja szem előtt, de az eszköz használhatóságát, funkcionalitását is előtérbe helyezi a tervezés, gyártás során. Innovatív megoldásai jól tükrözik, hogy a vállalat több, mint 100 szabadalmi jog birtokosa.

Rendelje meg a legjobb kézi csörlőt házhozszállítással a Profibarkács webáruházból, és amíg megérkezik, kövesse figyelemmel a Profibarkács Blogját, ahol mindig érdekes és friss bejegyzéseket olvashat barkács, kert, ház körüli teendők, szerszámok, szerszámgépek témakörben.