H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Kézi csörlő

A kézi csörlő egy az egyszerűgépek közé tartozó emelőgép, ami nem meglepő módon az emelők elve alapján működik. Felépítése nem sok mindenből áll mindössze egy henger alakú, állványra felszerelt kötéldobból, egy arra felcsévélt kender esetleg drótkötélből, és a dobot fogaskerék-áttételek által hajtót forgatókarból áll. Persze léteznek gépi meghajtású kissé komolyabb emelésre tervezett csörlők is melyek lehetnek villamos, azaz elektromos vagy belső égésű, azaz benzinmotoros modellek is. Ezeket leginkább ipari használatra tervezték, ilyenek az elevátorok, daruk, emelővillás targoncák, és kanalas kotrógépek. Valamint használják még beépített emelők, a hajók horgonyzatát leeresztő, vagy felhúzó horgonycsörlő szerkezet is.

 

 


31termék 131
31termék 131

Kézi csörlők, láncos emelők rendelhetőek a Profibarkács.hu webshopból

Fontos gondoskodnunk a gépezet megfelelő működéséről, amihez elengedhetetlen, hogy néha megolajozzuk őket. Ehhez megtalálja a megfelelő eszközöket is webshopunkban és hogy óvjuk kezünket az ilyen gépek használata közben elengedhetetlen egy pár védőkesztyű is.

Csörlő típusok

Főleg függőleges irányú teheremelésre, és eresztésre használható, és csak korlátozottan vízszintes esetleg ferde irányú vontatásra. A biztonságos üzemeltetéshez, tehát a kötél és a függő teher visszafutásának megakadályozását mechanikus kilincsmű vagy fék biztosítja. Fajtáit tekintve lehet vonszoló és emelő csörlők, kézi vagy gépi, ami lehet elektromos, mechanikus, vagy hidro hajtásos 

  • Vonszoló vagy önmentő csörlő

Ezeket a csörlőket kimondottan vonszolásra találták ki, és terhelhetőségük az emelési erő által becsült, de ezekben a csörlőkben csak kötélfék van, és a zuhanásgátló hiánya miatt, nem alkalmasak emelésre. Figyelnünk kell, hogy a teherbírás mértékét nem kg-ban, hanem angol fontban adják meg és ezt az értéket a sorozat számuk mutatja.

  • Emelő csörlők

Ahogy nevében is benne van emelésre használják, ennek a fajtának teherbírását viszont kg-ban adják meg. Az emelő csörlőknél fontos hogy beépített zuhanásgátlóval vannak ellátva ezzel megelőzve az esetleges baleseteket.

  • Kézi csörlő

Sok magyarázatot nem igénnyel, hiszen egyértelműen emberi erőkifejtéssel történik a mozgatása. Így nem is képes hatalmas terhek mozgatására éppen emiatt.

  • Gépi csörlő

Ezeket a csörlők rendkívül erősek és hatékonyan mozgatják a rájuk erősített terhet ezáltal meggyorsítva bármilyen folyamatot. Többféle meghajtású is létezik belőle, van elektromos, mechanikus, és hidro hajtásos.

 Kézi csörlő és láncos emelő fajták 

  • Univerzális kézi csörlő

Ez a fajta a legegyszerűbb és inkább csak teher vonszolásra használják, mert ezeket valamilyen oszlophoz állványhoz vagy fatörzshöz kell rögzíteni. A vízszintes mozgatáshoz ez a legalkalmasabb típus, melyet egy alternáló karral mozgatunk és miután felcsévéltük a dobra a vonszoló kötelet egy rugós kilincsmű akadályozza meg a teher vissza csúszását. Emelet a racsnijuk kétirányban állítható és önsúlyuk is elég csekély. 

  • Szalagos kézi csörlők

Hasonló a kézi racsnis csörlőkhöz, viszont ez a fajta nem képes teher emelésre, de hatótávolságuk jóval nagyobb köszönhetően teher húzó szalagjuk méretének, ami akár 7-12m hosszú is lehet. Hátránya lehet, hogy jóval kisebb súlyt képesek megmozgatni, mint drótköteles társaik és fontos hogy csévélő művet valamilyen fixen álló tárgyhoz kell erősíteni.

  • Kézi racsnis csörlők

Ezt a fajtát általában gépkocsi után futóra, platóra esetleg oszlophoz szokták erősíteni. Fontos az átéttel aranyszáma, hiszen hajtókaros mechanikával történik a teher mozgatása, egyúttal meghatározza a kezelésük nehézségét mely elég széles határok között mozog. Kötél hossza meglehetősen nagymértékű lehet, általában 5-34 m közötti, hajtókar nagysága típustól függ, ami lehet úgy 160-400 mm és szigorúan tilos meghosszabbítani a balesetek megelőzése érdekében.

  • Láncos emelő csörlő

Ez a fajta kimondottan csakis függőleges teheremelésre alkalmas, amit mindig szilárdabb kikötési ponthoz kell erősíteni, mint az adott maximális emelési terhelés. Két típus közül választhatunk egyik a kézi a másik pedig a lánccal meghajtott emelődobos. A lánccal hajtott emelőszerkezetűek, amiknek akár 3 tonna is lehet a teljesítményük jóval nagyobb a kapacitásuk, mint egyszerűbb kézi társaiknak éppen ezért ezeket inkább műhelyekben szokták alkalmazni. Az ilyen emelők kivétel nélkül zárt házzal rendelkeznek, és mindegyik önzáró fékkel és kiakadás gátló horgokkal van felszerelve.

 

A megfelelő kézi csörlő kiválasztása és használata

Minden vásárlás esetén érdemes a várható emelési kapacitáshoz és a csörlők felerősítésének módjához igazodva kiválasztani az elvégzendő feladathoz leginkább megfelelő csörlőtípust. Érdemes mindig a szakeladók véleményét kérni, hiszen ők sokkal tájékozottabbak lehetnek e téren, és a segítségük sok fejfájástól kímélhet meg minket. Ugyan a kézi csörlők viszonylag egyszerűnek mondható szerkezetek, emelet saját erőnket többféle áttételművek segítségével képesek könnyedén megsokszorozni. Sokszor ezt a hatást egyszerű homlok-fogaskerekes áttételekkel érik el, amit kilincsműves rögzítővel egészítenek ki a gyártók. Ezáltal bármilyen helyzetben rögzíthető a mozgatott teher, és ezzel meg akadályozható a teher váratlan elmozdulása is. Az igényesebb és egyben nagyobb teherbírású kézi csörlőkön már inkább csak csigahajtást alkalmaznak, illetve kettős áttételművel oldják, meg hogy a csörlőnek nagyobb legyen terhelhetősége.

Láncos emelő és kézi csörlő márkák

Webshopunkban Yato láncos emelőt, Scheppach és Einhell, valamit Proline, Topex, Neo csörlőket lehet kapni jelenleg kapni, ezeknek a körét folyamatosan bővítjük.

Bármilyen emelőszerkezetet, láncos emelőt is tervezünk használni, fontos hogy szem előtt tartsuk, hogy ez egy kimondottan veszélyes tevékenység. Így fokozottan ügyeljünk, arra hogy soha ne terheljük túl a szerkezetet, és a vonókötelet, mert könnyen szakadás, törés lehet a vége. Fontos hogy soha ne engedjük teljesen letekeredni a dobról a kötelet, és hagyjunk 4-5 menetet felcsévélve. A csörlők rögzítését is körültekintően csináljuk, mert csak ezzel lehet teljesen biztosítani a biztonságos munkát.

Kérdés esetén forduljon, ügyfélszolgálatunkhoz ahol munkatársaink mindenre készséggel felelnek majd a profibarkacs.hu-n.

Szűrés
Ár
 (Ft)
11 490 Ft - 146 190 Ft
Márka
Termék státusza

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!