A házi kolbásztöltés a magyar hagyományok egyik kincse, amely nemcsak finom, de közösségi élményt is nyújt, megfelelő eszközök és alapanyagok birtokában pedig bárki saját ízlésének megfelelő, finom kolbászt készíthet otthon. Ez a folyamat azonban nem csak az ízekről szól – a kolbásztöltés olyan, mintha a nagyszüleink emlékei és tanításai egyesülnének minden egyes falatban. Éppen ezért érdemes a legideálisabb felszereléssel és a pontos lépések tudatában nekilátni ennek.
Tűzrakóhely, grillezés és BBQ
A kempingezés egyre népszerűbb szabadidős tevékenység, amely lehetőséget nyújt a természet közelségének élvezetére. Akár egy hosszú kalandos nap után térünk vissza a táborba, akár a természetben pihenünk a hétvégén a barátainkkal, az étkezés olyan része a kiruccanásnak, amire érdemes előre gondolni, ehhez pedig szükséges lehet beszerezni egy hordozható gázfőzőt. Annak érdekében azonban, hogy a megfelelőt választhassuk ki ezek közül, fontos néhány szempontot figyelembe venni.
Manapság már sok olyan eszközt, felszerelést hoztak forgalomba, amik nagyban hozzájárulnak kikapcsolódásunkhoz. Egy szép időtöltés a természetben, kirándulások, kempingezések a testnek és a léleknek is egyaránt feltöltődést nyújtanak. Fontos tehát maximálisan felszerelkezve nekiindulni egy ilyen alkalomnak, hogy a legminőségibb pihenésben részesüljünk. A kényelem, az alvás, a túrafelszerelések, a higiéniai szempontok mellett nagy gondot kell fordítani az étkezésekkel kapcsolatos teendőre is. Hiszen gondoljunk bele, nemcsak maga túra adja az élményt, hanem a főzés közös élménye is, ilyenkor sem szabad a gasztronómiai élményekről lemondani. Járjuk körül részletesebben a kempingfelszerelési listánk igen fontos elemét, ami nem más, mint a főzés.
Manapság már minden családi ház udvarában elengedhetetlen egy tűzrakó hely. Hiszen gondoljunk csak bele: meleg nyári esték, egy finom bor, egy jó társaság. Természetesen ebből a körből a tűz pattogása, a jó gulyásleves vagy a pörkölt illata sem hiányozhat. A kertben, tűzön számos ételt el lehet készíteni, akár nyárson sült szalonnát, lecsókolbászt, vagy grillezhetünk is húsokat, zöldségeket. Az egyik klasszikus kerti főzés azonban minden bizonnyal a bográcsozás. Bográcsban többféle ételt főzhetünk, a leggyakrabban pörkölt, halászlé, paprikáskrumpli és lecsó készül bennük.
Előkerülnek a sufniból a különböző nyársak, grillsütők esetleg a smokerek és az utóbbi évtizedekben, igazi magyar hungarikumként a grilltárcsák. Ez utóbbi eszköz használatának jellegzetességeiről lesz szó az alábbi bejegyzésben.
Ebben a bejegyzésben kifejezetten a faszenes grillsütő begyújtásának legfontosabb ökölszabályairól szeretnénk írni.
Mit tud egy alacsonyabb árfekvésű smoker? Leteszteltük az Activa kombinált grillsütőjét, érdemes kattintani, ha vásárlás előtt állasz!
Egy pici teraszon is ki lehet alakítani egy sütögetésre alkalmas helyet, a nagy kertekben pedig egy komplett grillteraszt is. Ötleteket adunk!
Nincs annál jobb, mint egy saját kerti grill építése házilag. Így nem csak a fantasztikus ízekkel tudjuk levenni a lábukról vendégeinket, hanem barkácstehetségünket is meg tudjuk csillogtatni.