graphite-kiegeszito-akcio

Mit tud egy olcsó BBQ sütő vagy smoker?
Módosítva: 2024. március 28.
Létrehozva: 2022. szeptember 07.

Mit tud egy olcsó BBQ sütő vagy smoker?

Mit tud egy alacsonyabb árfekvésű smoker? Leteszteltük az Activa kombinált grillsütőjét, érdemes kattintani, ha vásárlás előtt állasz!

Tartalomjegyzék
 1. Mit tud egy olcsó bbq sütő, van értelme megvenni?
 2. Milyen eszközök lehetnek alkalmasak bbq-ra, füstölésre?
 3. Milyen BBQ irányzatok léteznek?
 4. Mit tud az Activa többfunkciós grillezője?
 5. A bbq sütő, smoker szakszerű begyújtása
 6. A rub – tehát a száraz pác készítése házilag
 7. A hőmérséklet fontossága a bbq smoker használata közben
 8. Kinek ajánljuk az alacsonyabb árfekvésű Activa többfunkciós grillt?

Mit tud egy olcsó bbq sütő, van értelme megvenni?

Van-e értelme egy alacsonyabb árfekvésű, kombinált grill és smoker megvásárlásának? A kérdés megválaszolása előtt érdemes tisztázni a barbecue fogalmát. Magyarországon kicsit összemosódnak a fogalmak, sokszor használják a grillezés szinonimájaként, pedig van egy nagyon fontos különbség:

A grillezés, mint ételkészítési technika alapvetően a hús forró grillrácson, közepes, vagy inkább magas hőmérsékleten, direkt hővel történő elkészítése. Ezzel szemben a barbecue, avagy bbq indirekt, low&slow, azaz alacsony hőfokon (100-130 fok körül), és hosszú ideig történő elkészítést jelent…és még mennyi mindent…

Olcsó barbecue sütő

Milyen eszközök lehetnek alkalmasak bbq-ra, füstölésre?

 • Gömbgrillek (kettel grill)
 • Kamado grillek
 • Függőleges vizes füstölők (vertical bullet smoker)
 • Ofszet füstön sütők
 • Tűzgödrök, tűzterek házilag készítve (barbeque pit)

Milyen BBQ irányzatok léteznek?

Megvan a Kártyavár című sorozatból Freddi ikonikus bbq büféje, és a ragacsos szósszal vastagon bevont borda, amivel Frank Underwood pihent rá a következő gaztettére? Na ez a sertés borda egy észak-karolinai irányzat, ami egy savasabb, ecetes,fűszeres pácolást-kenegetést jelent. Létezik még dél-karolinai, kansasi, texasi, alabamai, és ezek permutációi. Ezekbe most nem mennék bele, mert egy egész könyvet lehetne róla írni, de nagyon izgalmas téma. A bejegyzés végén majd egy kansasi száraz rub (tehát pác) receptjét adom meg, mi ezzel készítettük a próba sertés oldalast.

Egy igazán profi eszköznek az ára bizony akár milliós nagyságrend is lehet. Ez sokszor felesleges luxuskiadásnak tűnhet, azonban van egy nagyon fontos tulajdonsága ezeknek a luxi eszközöknek: bőven van bennük anyag, ami a hő 6-8-10 órán keresztüli egyenletesen tartása szempontjából nagyon fontos.

Persze az igazán nagymenők, a pit masterek saját maguk által hegesztett, drabális bbq szörnyekre esküsznek. Elfoglalt családapák inkább vegyenek valamit készen.

Ha csak az olcsóbb, minden barkácsáruházban megtalálható bbq sütőre van keretünk, akkor sem kell elkeseredni – és ezzel le is lövöm a „poént”: belépő szintnek, gyakorlásra ezek is éppen úgy megfelelnek, csak néhány trükköt érdemes tudni, hogy a hőt egyenletesen tartsuk a folyamat során. Nézzük, mit tud egy olcsó bbq sütő, grillező!

Nyáron volt szerencsénk egy, a Profibarkácsnál is kaphato Activa grillt kipróbálni, az eredmény tesztelésén pedig a barbecue világában nem csak jártas, de már-már profi séfek is részt vettek, és azóta sem törölték a telefonszámunkat, az elkészített 3 kg húsból pedig éppenhogy maradt másnapra...pedig azt akartam ebédre hozni az irodába.

barbeque oldalas

A hosszú bevezető után pedig lássuk:

Mit tud az Activa többfunkciós grillezője?

Az Activa többfunkciós grillezőjét (AC_11225) teszteltük. Mit tud egy alacsonyabb árfekvésű, olcsó bbq sütő?

Ez egy offszet típusú smoker, grillező. Összeszerelése egyszerű, nem igényel különösebb felkészültséget, vagy eszközt kb. 1 óra alatt megvan.

Található rajta hőmérő (nagyon fontos!), levegő szabályozó kémény. Két tűztere van, két grillező felülettel.

A grillező felület hatalmas, bármilyen méretű családi összejövetelen megállja a helyét. Mi 3 db, egyenként 2kg bbq oldalast készítettünk egyszerre. Mivel a smoker funkcióját használtuk, ezért a kisebb tűztérbe tettük a begyújtott faszenet. Ahol a húsok voltak, egy tűzálló tálban vizet tettünk, a sütés folyamán jót tesz a húsnak, és a hőmérséklet szabályozásában is segít. Maga a smoker  váza erős, stabil de azért az árával arányban van a robosztussága, picit lehetne vastagabb az anyaga, illetve az illesztéseknél sem mindenhol áll tökéletesen, de ahogy említettük ez egy belépő szint. 

A bbq sütő, smoker szakszerű begyújtása

Na ez a része a legnehezebb. Itt inkább a mérnöki véna szükséges. 6-8-10 órán keresztül egyenletesen tartani a hőt nem kis kihívás. Szükség van először is egy jó faszén alapra (elégetett fából izzó parázsra). A lehető legtöbb izzó brikettel kell feltölteni a tűzteret, ez fokozza a stabilitást. A hőtartást fokozza még ha a smoker füstölő hengerének az alját sóval töltjük fel.  A szükséges füstöt úgy tudod előállítani, hogy a megfelelő hőmérsékletet tartod a rárakott fa, illetve az oldalán található levegőszabályozó segítségével. Ehhez vágd a fát apró hasábokra. 

Egy jó begyújtó kémény, faszén begyújtó segítségével remek parazsat tudsz készíteni. Száraz, aromás fát használj! Vegyszer, begyújtó folyadék NE kerüljön rá! Fát próbáld felváltva, keresztbe, és hosszába rátenni a parázsra.

Ha az alap megvan, mehet a tűztérbe a hús.

Barbecue smoker

A rub – tehát a száraz pác készítése házilag

Ahogy említettem ez egy kansas típusú száraz pác lesz. Az a jó, ha a rub darabos, és nem selyempor állagú, hanem kicsit „durvább”. Ez a mennyiség egy kb 2 kg-os sertés oldalashoz elég.

Hozzávalók:

 • 1,25 dl (fél pohár) barna cukor
 • 4 ek. pirospaprika
 • 1 ek. őrölt bors
 • 1 ek. só
 • 4 gerezd fokhagyma
 • 1 tk. cayenne bors

A húst először bekenjük mustárral, hogy jobban tapadjon a száraz pác. Lehet extraként római köményt, koriander magot is tenni bele. Ezekből nem kell sok, hogy ne legyen túl markáns-keleties a fűszerezés. Álljon ebben a VASTAGON felkent pácban néhány órát, vagy egy egész éjszakát.

barbecue rub, száraz pác házilag

Utána mehet a rácsra, mellé kis tálban víz. Lehet közben vízzel permetezni, kb 1-2 óránként.

A hőmérséklet fontossága a bbq smoker használata közben

Ajánlatos a maghőmérő használata, ezzel 2 óránként érdemes ellőrizni a hőfokot a húson belül is. A sütőbe épített hőmérő egyébként teszi a dolgát, pontos. Ha skerül a smokerben 110 fok körül tartanunk a hőmérsékletet, akkor kb 6-8 óra múlva kész a szaftos, omlós húsunk, gyönyörű smoke ringgel (a rózsaszínes gyűrű a hús "kérge" körül) melynek belső maghőmérséklete (sertés esetében!) kb 65-70 fok között ideális.  A sütés vége előtt be lehet kenni házilag készített savas-édeskés bbq páccal, persze lehet adni hozzá tálaláskor is.

Maghőmérő húsban

Kezdők bátran próbálkozhatnak ezzel a recepttel, hiszen a sertés oldalas zsíros, nehéz kiszárítani, és nem is drága hús, ha esetleg mégis elrontanánk. Egy japán wagyu marhaszegyet szétszárítani...nos...meg lehet állni röhögés nélkül 

Kinek ajánljuk az alacsonyabb árfekvésű Activa többfunkciós grillt?

Ezt az Activa többfunkciós grillt azoknak ajánljuk, akik csak most bontogatják a szárnyaikat akár a bbq, füstölés, akár a grillezés terén. Pár évig kiszolgál majd, akkor pedig már be lehet ruházni egy komolyabb eszközre, vagy ha pit masterré képeztük magunkat, akkor egy texasi tanulmányút után lehet házilag is hegeszteni egy kivénhedt villanybojlerből egy igazán nagy bbq szörnyet, csak ne felejtsetek el minket is meghívni egy igazi texmex bbq vacsorára. Visszük a bort!

BBQ sertés oldalas

Ha egyéb konyhai témák is érdekelnek, olvasd el az Őszi Befőzésről szóló bejegyzésünket!

 

Kapcsolódó ötletek