Begyújtó eszköz

Egy jó begyújtó eszköz kellene a grillezőhöz? A nyári baráti összejövetelek elengedhetetlen velejárója a grillezés. Használjon hagyományos faszenes grillt, vagy gázgrillt netalán smokert, szüksége lesz néhány olyan eszközre amelynek segítségével könnyebben tudja felizzítani a tüzet a sütőjében, vagy gázgrill esetében optimalizálhatja a hőátadást.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
2 990 Ft - 7 590 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
6 termék
6 termék

Begyújtó eszköz grillezéshez

Amennyiben hagyományos – tehát nem gázüzemű – grillsütőt használ, mindenképpen ajánljuk a begyújtó kocka, valamint a faszénbegyújtó hordó együttes használatát. A faszéngrillek ellenzői gyakran hangoztatják a nehéz begyújtás problémáját. Ez a két eszköz éppen abban segít önnek, hogy a grillezés első lépésén problémamentesen haladjon tovább.

Ha egyszer kipróbálja, milyen grillgyújtó kockákkal begyújtani a szenet, többé nem használ mást. A grillgyújtó kockák jelentik a megoldást a faszén gyors, hamumentes és környezetvédelmi szempontból is biztonságos begyújtására. A kockák még szeles vagy nedves időjárási körülmények esetén is meggyulladnak – és másodperceken belül a faszén többi részét is begyújtják –, a grillgyújtó folyadék ételt beszennyező szaga vagy íze nélkül.

faszenes grill begyújtáshoz

Faszénbegyújtó hordó - eszközök grillezéshez, begyőjtáshoz

Hogy a grillezéshez megfelelő mennyiségű faszén gyorsan elérje a kellő hőmérsékletet, használjon faszénbegyújtó hordót, kéményt. A füllel ellátott fémhenger remek hővezetésének és hőeloszlatásának köszönheti hatékonyságát. A jól szellőző alsó részre kell behelyezni az éghető anyagot (a legjobb megoldás a grillgyújtó kocka), majd e fölé jöhet a faszén. Ezután már csak egy gyufára lesz szükség: gyújtsa meg vele a grillgyújtó kockát, hogy felmelegítse a faszent. A fém kürtőnek köszönhetőn – további beavatkozás nélkül is – a faszén mennyiségétől függően 10-20 percen belül elkészül az izzó parázs, amit utána csak át kell borítani a grillre és már kezdődhet is a sütés. A grillgyújtó kémények egy tipikusan faborítású, vagy műanyag fogóval vannak ellátva, de mindenképpen ajánlott a hőálló kesztyű használata az előbbi műveletnél, mert a henger nagyon fel tud forrósodni. Ezeket az eszközöket többfajta méretben is megvásárolhatják, igazodva a grill méretéhez. Érdemes ezen a ponton röviden kitérni arra, hogy mi kerüljön a faszénbegyújtó hordóba, faszén, esetleg grillbrikett? Ha a húst vagy a zöldséget faszenes grillen süti, akkor a faszén és az úgynevezett grillbrikett között választhat. A faszén akkor ajánlott, ha spontán módon, gyorsan és nem túl hosszú ideig szeretne grillezni. Ennek a széntípusnak az az előnye, hogy nagyon gyorsan felforrósodik, így időben megkezdheti a grillezést. Azonban nem ég túl sokáig, átlagosan csak 45-75 percig és viszonylag egyenetlenül adja le a hőt. A grillbrikett szénporból készül nagy nyomáson. A nagyobb sűrűség miatt ezért hosszabb ideig izzik, mint a faszén és a hőleadása egyenletes. Ezért leginkább hosszabb grillezésekhez, például füstöléshez használható. Itt a grillezett ételek akár 48 órán át lehetnek a parázs felett. A brikett a közvetett grillezéshez is ideális.

 

Hasznos begyújtó eszköz grillezéshez

Az Activa lávakő a gázgrillek használatánál nyújthat számunkra jelentős segítséget, elsősorban a hőátadás optimalizálása miatt. Az Activa lávakövek minden típusú lávaköves gázüzemű grillhez használhatók. A lávakövek átveszik a hőt az égőfejekből, és átadják a nyersanyagoknak. A pórusok felszívják a lecsöpögő zsiradékot. A magas hőmérséklet következményeként a lávakövek fokozatosan töredezni, morzsolódni kezdenek, elnyelik a zsiradékot, ezért időnként szükséges azokat lecserélni (a grillsütő használatának gyakoriságától függően, egy feltöltés 1-3 szezonra használható). Összegezve a lávakövek előnyeit, egyrészt az egyenletes hőátadás miatt jobb eredményt tudunk elérni, másrészt pedig lényegesen megkönnyítik a sütőnk tisztántartását.

Végezetül, néhány hasznos tanács arra vonatkozóan, hogy mire figyeljünk grillezés közben

·         A tűzgyújtó hely feltétlenül szélvédett helyen legyen, ugyanakkor úgy kell elhelyezni, hogy ne jelentsen tűzveszélyt, azaz ne rakjuk gyúlékony dolgok közelébe.

·         Az égő tüzet, vagy parazsat soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni.

·         Minél nagyobb tűzgyújtó helyet akarunk elhelyezni, annál fontosabb, hogy stabil legyen a felület, amire rakjuk. Legjobb, ha betonra helyezzük, de legalábbis valamilyen stabil alapzatra. Nagyon jó megoldás, ha térkővel burkoljuk le a sütő környékét. Így könnyebben meg is tudjuk közelíteni.

·         Mindig legyen odakészítve egy vödör víz, vagy a kerti slag legyen elérhető közelségbe húzva. Amikor pedig végeztünk a sütögetéssel, oltsuk el a tüzet. Nem elegendő hagyni magától elaludni.

Kínálatunkban az Activa és a Perfect Home begyújtó eszközeit találhatja meg.

Gyakori kérdések faszén begyújtó eszközök vásárlásakor

 

Mi a grillgyújtó kocka előnye?

A kockák még szeles vagy nedves időjárási körülmények esetén is meggyulladnak – és másodperceken belül a faszén többi részét is begyújtják –, a grillgyújtó folyadék ételt beszennyező szaga vagy íze nélkül.

Miért ajánljuk a faszénbegyújtó hordó használatát?

A füllel ellátott fémhenger remek hővezetésének és hőeloszlatásának köszönheti hatékonyságát. A jól szellőző alsó részre kell behelyezni az éghető anyagot (a legjobb megoldás a grillgyújtó kocka), majd e fölé jöhet a faszén. Ezután már csak egy gyufára lesz szükség: gyújtsa meg vele a grillgyújtó kockát, hogy felmelegítse a faszent. A fém kürtőnek köszönhetőn – további beavatkozás nélkül is – a faszén mennyiségétől függően 10-20 percen belül elkészül az izzó parázs, amit utána csak át kell borítani a grillre és már kezdődhet is a sütés.

Hogyan működik a lávakő?

Az Activa lávakő a gázgrillek használatánál nyújthat számunkra jelentős segítséget, elsősorban a hőátadás optimalizálása miatt. Az Activa lávakövek minden típusú lávaköves gázüzemű grillhez használhatók. A lávakövek átveszik a hőt az égőfejekből, és átadják a nyersanyagoknak. A pórusok felszívják a lecsöpögő zsiradékot.