Szünetmentes tápegység

A szünetmentes tápegység egy olyan villamos energiát biztosító eszköz, mely ellátja a berendezéseket árammal akkor is, ha a hálózaton bármilyen ok miatt megszűnik a berendezés működéséhez szükséges tápfeszültség. Ez az ok lehet feszültségingadozás, feszültségletörés vagy áramszünet egyaránt. Angol rövidítése: UPS – Uninterruptible Power Supply. A napjainkban elérhető legmodernebb készülékek a lehető legmagasabb fokú védelmet is képesek biztosítani, nemcsak számítógéprendszereknek, de egyéb elektromos rendszerek számára is.  Webáruházunkban a legmodernebb készülékek közül választhat, eltérő paraméterekkel.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
63 690 Ft - 237 790 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
13 termék
13 termék

A szünetmentes tápegység előnyei

A számítástechnikai eszközök, egyéb elektromos berendezések folyamatos üzemeléséhez bárhol szükségessé válhat szünetmentes tápegységek alkalmazása, melyeknek köszönhetően az átmeneti vagy tartós feszültségesések, áramkimaradások nem okoznak üzemzavart vagy meghibásodást.

Manapság a folyamatos munkához az állandó, megfelelő minőségű energiaellátás nélkülözhetetlen, ugyanakkor a hálózatról kapott áram tulajdonságait befolyásolhatja az időjárás, a napszak miatti igénynövekedés, egyéb váratlan feszültségingadozások. Ezek veszélyként leselkednek elektromos berendezéseinkre, melyeknek védelemre van szükségük. Szünetmentes tápegységek használatával – a teljesítményüktől függően- néhány perctől akár hosszabb időre is ellátják a csatlakoztatott fogyasztókat és szűrik a hálózati áramot.

A tápegységeket mindössze be kell csatlakoztatni a hálózati áramforrás és az adott számítógép, vagy más elektromos eszköz közé. A tápegység akkumulátorok segítségével tárolja az elektromos energiát, amelyből áramellátási problémák esetén a magyar szabványnak megfelelő feszültséget generál, így megoldja a szünetmentes áramellátást.

Szünetmentes tápegység

A szünetmentes tápegység áramszolgáltatási technológiái

Háromféle technológia létezik a tápegységek áramszolgáltatását tekintve:

 • Off-line/ Standby: Alapesetben az áram átmegy a készüléken, mely feszültségstabilizálást végez. Ha kiesést érzékel, átkapcsol és a berendezés akkumulátora biztosítja az áramot. Az akksi egyenáramát egy inverter váltóárammá alakítja át. Ha az áramszolgáltatás rendeződik, az inverter működése leáll, a normál üzemmód visszaáll.

Jellemzői:

 • alacsonyabb ár
 • készenlétnél csendes
 • csak csekély hálózati védelmet nyújt
 • nem véd áramerősség ingadozás vagy túlárammal szemben
 • a kapcsoláskor (inverter-normál) a szolgáltatás néhány másodpercre megszakad

 

 • Line-interaktív: Valamelyest hasonlóak az off-line rendszerűekhez, viszont jobban szűrnek és a kimenő feszültség is jobban szabályozható rajtuk. A túlzott hálózati kilengések csúcsait levágják ezek a berendezések, ha problémát, kiesést érzékelnek, átkapcsolnak és az akkumulátor biztosítja az áramot, inverteres átalakítással. A kapcsolási idő kevesebb, mint az off-line esetén.

 

Jellemzői:

 • alacsonyabb ár
 • erősebb hálózati védelem, mint az off-line esetén
 • készenlétnél csendes
 • nem véd tökéletesen, a feszültségingadozások, kiugrások ellen
 • a kapcsoláskor a szolgáltatás pár másodpercre megszakad (kevesebbre viszont, mint az off-line esetén)

 

 • On-line /kettős konverziós: ezek az UPS-ek biztosítják a legmagasabb fokú védelmet. Ezek a 230 VAC váltóáramú bemenő hálózati feszültséget egyenárammá (DC) alakítják, majd egy inverter 230 VAC kimenő feszültséggé alakítja vissza. EZ lehetővé teszi, hogy teljes egészében független legyen a hálózati ingadozások hatásaitól. Tiszta és stabil szinuszos kimeneti jelet biztosít a rendszer. Hálózati probléma során nincs kapcsolási idő, nem szakad meg a szolgáltatás. Jól viselik a bemeneti feszültség ingadozást és sok berendezés öndiagnosztizálásra is képes. (UPS túlterheltsége, UPS hardverhiba)

Jellemzői:

 • magasabb ár
 • legerősebb hálózati védelem
 • üzembiztos: túlterhelés elleni védelem
 • nincs kapcsolási idő, nincs megszakadás

A szünetmentes tápegység teljesítménye

A gyártók többféle teljesítménnyel kínálják az UPS-eket, és ahhoz, hogy biztosan elegendő legyen számunkra, ki kell számítani a teljesítményigényünket. A védendő berendezések, komponensek fogyasztását össze kell adni. A konfigurációnk fogyasztása műszeres méréssel is megállapítható. A szünetmentes vásárlásnál érdemes picit nagyobb teljesítményűt venni, mert akkor nem leszünk gondban, ha még valamit védenénk vele vagy a PC-re egyéb konfigurációk kerülnek, esetleg beruházunk egy erősebb gépre. Ezzel ráadásul az áthidalási idő is jócskán kitolódhat. (Áthidalási idő az az idő, amíg a feltöltött áramforrás az akkumulátorok DC energiájából képes előállítani a kívánt kimeneti teljesítményt.)

UPS-ből akkorát érdemes venni, amelyet jelenleg nem használunk ki 100 %-osan, csak 70-80 %-ban. Ez elegendő mozgásteret ad a későbbi bővítésekhez, illetve az akkumulátorok kapacitása is csökken, a túlméretezéssel ez is kompenzálva van.

Szünetmentes tápegységek alkalmazása

Manapság már nem csak irodai, ipari környezetben, de háztartásokban is egyre elterjedtebb a szünetmentes tápegységek használata. Egyrészt mindenki igyekszik megelőzni az áramellátási problémákból eredő károkat, a rendszerek sérülését, az adatok elvesztését, ugyanakkor lehet bármilyen más olyan igény a háttérben, ami indokolja az UPS-ek használatát, hogy nem lehet leállás a rendszerben, folyamatos üzemre van szükség. A sokféle UPS-nek köszönhetően egyedi számítógépek és komplett rendszerek védelme is megoldható, ráadásul ezek már nemcsak áramkimaradás esetén lépnek közbe, orvosolják a túl magas, alacsony feszültséget, megelőzik a problémás áramforrás hullámokból eredő károkat is. Kórházakban, műtőkben, légiirányításban stb. szintén szünetmentes tápegységeket használnak, csak sokkal komolyabbakat, mint például háztartásokban.


Szünetmentes tápegységek a Profibarkács webáruházból gyorsan, házhozszállítással

A Profibarkács webáruházban 12 féle, raktáron lévő szünetmentes közül rendelheti meg azt a típust, amely az Ön által védeni kívánt rendszerhez megfelelő. Ezek a kiváló minőségű KEMOT UPS-ek fali és álló változatban is raktáron vannak, 300-1600 W teljesítmény közöttiek közül lehet Öné a kívánt típus. Mindegyik tiszta szinuszhullámot állít elő. Ez biztosítja a terhelés stabil működését. Akkumulátorral együtt komplett szünetmentes tápegységet biztosítanak, túlterhelés, túlfeszültség elleni védelem, rövidzárlat, túlmelegedés ellen. Védje elektromos eszközeit a legnívósabb szünetmentes tápegységek beiktatásával!

A Profibarkács webáruházból nemcsak UPS-eket, de feszültség átalakítókat, invertereket, feszültség stabilizátorokat is vásárolhat nagyszerű áron!

 

Tipp: Ön szereti az akkumulátoros gépeket? Szüksége lenne egy jó körfűrészre? vegyen akkus körfűrészt!

 

Gyakori kérdések a szünetmentes tápegység működéséről

 

Telephelyen raktárba rendelnénk szünetmentest, nincs fagy, de hideg van, fogják bírni?

A KEMOT UPS-ek 0-40 Celsius fok között üzemképesek, 0 fok felett nem lesz gond velük.

Mekkora teljesítményű szünetmentes tápegységet vegyek, érdemes nagyobbat, mint az igényem?

A jelenlegi igényeihez képest érdemes kissé nagyobb teljesítményűt venni, mert ez ad egy kis mozgásteret a bővítésre, a későbbi változásokhoz való alkalmazkodásra. Az ajánlás, hogy az UPS kapacitását nagyjából 75%-ban használja ki, eszerint válasszon!

Akkor is megéri szünetmentest beszereznem az irodának, ha van túlfeszültségvédőnk?

Mindenképpen. A túlfeszültségvédő nem biztosítja a számítógépek, telefonok működését, ha elmegy az áram, mindössze a túlfeszültség ellen védenek. Az UPS-ek pedig szabályozzák a bejövő feszültséget és áthidalást biztosítanak áramszünetre is.