Hosszabbító elosztó

Hosszabbítóra és hosszabbító elosztóra mindenhol szükség van, ahol elektromos gépeket használnak. Bármennyire is meg lett tervezve a lakás, a garázs vagy a műhely elektromos hálózata, a dugaljak kialakítása, elhelyezése, mindig van olyan helyzet, hogy az elektromos gép vezetéke nem ér el a konnektorig, vagy több gépnek is áramvételezési lehetőséget kell biztosítani. Ez kültéren még gyakoribb. Ilyenkor igazán jól jönnek az elosztók és lengőkábelek, melyekből a legjobb, ha a háztartásban, műhelyben, üzemben, bárhol, ahol élünk vagy dolgozunk, több darabot és több fajtát is tartunk, hogy mindig legyen megoldás a felmerülő problémára.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
1 290 Ft - 13 190 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
25 termék
25 termék

Mire figyeljünk hosszabbító elosztó, hosszabbító vásárlásánál, használatánál?

 • mindig biztonságos helyről szerezzük be, ne a piacról, utcai árusoktól, kerüljük a kétes eredetűeket. Az üzletekben kapható típusok, így természetesen a Profibarkácson is, a szabványoknak megfelelnek, nem kell félni, hogy áramütést szenvedünk el használatukkor, vagy balesetet okoznának.
 • figyeljünk arra, hogy az elosztókat, hosszabbítókat mindig a megjelölt maximális terhelhetőség erejéig terheljük. Ha elosztós, azaz több csatlakozási lehetőség van, az eszközök együttes áramfelvételét kell figyelembe venni. Általában 10-16 Amper között mozog a terhelhetőség, bár a nagyteljesítményűek akár 32 A-ig terhelhetők, a gyártók ezt minden esetben feltüntetik az adott terméken.
 • mindig biztonságos, szakember által kiépített konnektorba dugva használjuk!
 • vásárlás előtt figyeljünk, hogy kint vagy bent fogjuk használni, ki lesz -e téve mechanikai sérülésnek a kábel, esetleg vegyi anyagnak, és ennek megfelelően válasszuk ki a megfelelő védelmi szintű terméket.
 • kültéren, vagy olyan helyen, ahol nagyobb a sérülésveszély, pl. átvághatja a fűnyíró, építőipari gépekhez használják stb., érdemes élénk színű elosztót választani, hogy jól látható legyen a rosszabb látási viszonyok, körülmények között is, pl. narancssárgát.
 • kültéri használatnál szintén fontos, hogy ellenálló legyen a fagyos időjárási viszonyoknak is, illetve a tűző napsugarak se égessék szét, továbbá ebben az esetben érdemes zárósapkás kivitelt választani, mert az védi a csatlakozást a portól, víztől, nedvességtől is. A drágább változatok akár -35 Celsius fokos hőmérsékletet és akár +60 Celsius fokos hőmérsékletet egyaránt kibírnak. Ez fontos tényező lehet például egy magas hőmérséklettel rendelkező üzemhelyiségben vagy üzemi konyhán.

 

Miért van szükség hosszabbító elosztókra, hosszabbítókra?

 Ritkán van olyan szerencsés eset, hogy a konnektor éppen ahhoz a berendezéshez közel esik, amelyiknek áramvételezésre van szüksége. Talán új ház építésekor, lakásfelújításnál lehet ezeket betervezni, de idővel minden változik, átalakul az egyes helyiségek használata vagy funkciója, máshová kerül az íróasztal, a tv szekrény, vagy éppen a mosogatógép, így előbb-utóbb biztos, hogy szükség lesz lengőkábelekre, hosszabbító elosztókra. Ráadásul hiába van egy konnektor ott, ahol kellene, ha több gépet is abba szeretnénk csatlakoztatni, nincs más megoldás, mint az elosztók használata.

 Figyeljünk, hogy ne terheljük túl az használatkor a hosszabbító elosztókat, nem ugyanannyi az áramfelvétele például egy telefon töltésének, mint egy hősugárzónak. Ugyanígy a műhelyben sem annyi az áramigénye egy inverteres hegesztőnek, mint egy elektromos fúró-csavarozónak. Az elosztóknál az összes csatlakozási lehetőségbe csatlakoztatott berendezések együttes áramfelvételét kell számolni. Ehhez mérten válasszuk mindig a terhelhetőséget!

 

 Hosszabbító elosztó

Biztonságos kiválasztás és használat az ipari hosszabbító elosztók esetén

Ezek a villamossági termékek a legveszélyesebb elektromos készülékek közé tartoznak. Balesetet, tűzesetet, katasztrofális esetben halálesetet okozhatnak, és ezek leggyakrabban a helytelen kapacitás választás és használat miatt következnek be. Ez egyszerűen megelőzhető a feladathoz megfelelő típusú elosztó használatával.

A hosszabbító elosztó lényegében egy szigetelt elektromos vezeték köteg, amelynek mindkét végén dugó van. A vezetékeken átáramló elektromos áram hőt termel, és ha túl sok áram áramlik át a vezetéken, túlmelegedhet és megolvaszthatja a vezetékek műanyag szigetelését, ami rövidzárlatot és tüzet okozhat.

Ha alulméretezett elosztót használ a készülék vezetékének kiterjesztéséhez, akkor túllépheti a biztonságos terhelhetőségét, és ez rendkívül balesetveszélyes.

 

Hosszabbító elosztók fontos paraméterei

 • hány eszköz csatlakoztatható? Mennyi a védőérintkezős aljzatok száma?
 • van-e rajta kapcsoló? – amivel megszakítható az áramkör anélkül, hogy a fogyasztót kihúznánk
 • vannak -e külön aljzatkapcsolók rajta minden egyes aljzatnál?
 • kábel hosszúsága: elosztók esetén általában 1-3 m közötti kábelekkel kaphatóak
 • hány Amper a terhelhetőség? – általában 16-32 A közöttiek
 • túlfeszültség védelemmel ellátott-e?
 • az aljzatok védősapkával ellátottak -e?
 • ütés és törésálló -e? – ennek főleg kültéren vagy műhelyben, építkezéseknél, üzemek területén van jelentősége, ahol mechanikai károsodás veszélye is fennáll
 • IP védettség szintje
 • felakasztható -e az elosztó?

Hosszabbító elosztó kapcsolóval a Profibarkácson

Steck, Vorel, Brennenstuhl gyártók színvonalas elosztóit kínáljuk Önnek, a nálunk forgalmazott elosztók esetén nem kell attól tartania, hogy nem felelnek meg a szabványoknak. A termékeket a kereskedelmi forgalomba hozatal előtt a gyártók szigorú minőségellenőrzésnek vetik alá. Beltéri, általános használatra és kültéri, üzemi, műhelyi használatra egyaránt megtalálja nálunk, amit keres.

A Steck túláram elleni védelemmel ellátott, külön kapcsolható, 4 db aljzattal rendelkező elosztója kiváló például háztartási, irodai célokra, a Brennenstuhl sárga, IP 54 védelemmel ellátott, 2 méteres 5-ös elosztója a maga teljes ütés és törés elleni védelmével nagyszerű választás ipari, üzemi, műhelyi vagy kültéri körülmények közé.

 

 Hosszabbító, ipari hosszabbító vásárlása soráán felmerülő kérdések

 

Irodába keresek legalább 3 állásos elosztót. Melyiket rendeljem meg?

Önnek a Steck 3-as elosztója kapcsolóval tetszés szerint fekete vagy fehér színben, 1,5 vagy 3 méteres kábellel tökéletes erre a célra.

IP 54-es védelmi szintű hosszabbítót keresek faüzembe, tudnának segíteni?

A Brennenstuhl 5-ös elosztóját ajánljuk, IP 54 védelemmel, ütés és törésálló, kapcsolós elosztó, a dugaljakon védősapkával.

Mindegyik elosztóban van túlfeszültség elleni védelem?

Nem, a hagyományos elosztók lényegében a fali konnektor kiterjesztéseként funkcionálnak. Egy esetleges villámcsapásnál csak a túlfeszültség védelemmel rendelkező elosztók védik meg a csatlakoztatott eszközeit.