Ragasztópisztoly

Legyen szó javításról, felújításról vagy akár csak egy kis kézműves foglalkozásról mindig jó, ha van nálunk egy ragasztópisztoly. Ezzel az eszközzel bármikor dolgozhatunk és nagyon egyszerű a használata, ha kellően elsajátítjuk minden trükkjét. Görgess lejjebb, tudj meg mindent a ragasztópisztolyokról, hogy megfelelően dönthess. Akár elektromos ragasztópisztoly, akár akkus ragasztópisztoly, nálunk megtalálod azt, amelyikre szükséged van.

A ragasztópisztoly és tartozékai

A ragasztópisztolyhoz pedig mindenféle tartozékot és kiegészítőt megtalál weboldalunkon, na meg persze a biztonságos használathoz is találkozhat védőfelszerelésekkel nálunk. Tartozékai közé tartoznak maga a ragasztó rudak, amiket akár átlátszó fehér, de még színesben is megtalál a webáruházban, emellett érdemes beszerezni egy vagy több pár kesztyűt a sérülések elkerülése érdekében. Ha esetleg vágni is kell mondjuk egy fa munkadarabot előtte, akkor nézzen szét a dekopírfűrészek között is.

Ragasztópisztoly

A ragasztópisztoly egy nagyon sokoldalúan felhasználható eszköz mind az otthoni hobbi, mind a professzionális felhasználás során. Remek segítőtárs a dekor jellegű ragasztási munkálatoknál, vagy egyéb kreatív munkáknál, de mindezeken túl a háztartásokban felmerülő kisebb javítási feladatoknál is nagy segítség lehet. Eltört a gyerek kedvenc játéka? Mindig feljön a padlószőnyeg, vagy elválik a szegélyléc? A megoldás egyértelműen a ragasztópisztoly. A ragasztópisztollyal való ragasztás legnagyobb előnye a ragasztóanyagok hagyományos felviteléhez képest az, hogy lényegesen precízebb munkavégzést tesz lehetővé és szakszerű használat mellett a ragasztóanyag nem kívánt helyre való csöppenésével járó járulékos károk jelentősen csökkenthetőek.

Ragaszpisztoly

A ragasztópisztoly egy nagyon egyszerűen használható eszköz, amely különösebb szakmai tapasztalatot és képzetséget nem igényel. Ennek ellenére azért fontos, hogy mindig ellenőrizzük használat előtt az eszközt és megtegyünk minden óvintézkedést a balesetek elkerülése érdekében, és ha ezeket megettük, akkor rengeteg tevékenységben hasznát vehetjük majd.

Hogyan működik a ragasztópisztoly?

Működését tekintve egy nagyon egyszerű eszközről van szó. Használatához elengedhetetlenül szükséges egy ragasztórúd, amit a ragasztópisztoly adagoló nyílásán be kell töltenünk az eszközbe. Ezt követően a ragasztópisztoly felmelegíti a ragasztórúdat, aminek következtében ez folyékony ragasztóvá alakul át, amelyet a pisztolyon lévő ravasz segítségével tudunk megfelelően adagolni a munkafelületre.

Lényeges tudnunk, hogy a ragasztópisztolyokban nincsen termosztát, vagy bármilyen más szabályzó elektronika, amely szabályozná a hőmérsékletet, amely tulajdonság végtelenül egyszerűvé teszi az eszközt amely így tulajdonképpen nem tud meghibásodni. A ragasztórúd megfelelő felmelegítéséért a fűtőelem felelős. A fűtőelem jellemzően úgy lett kialakítva, hogy a hőmérséklet emelkedésével a bemeneti teljesítménye csökkeni fog. Ez lényegében azt jelenti, hogy egy 100 wattos készülék bekapcsoláskor 100 wattot fogyaszt. A fűtőelem felmelegedésével párhuzamosan azonban csökkeni fog a teljesítménye, amelynek eredményeképpen a rendszer védett a túlmelegedéstől.

 

Mire használhatom a ragasztópisztolyt?

A ragasztópisztoly remek segítőtársunk lehet kisebb javítások, dekorációs célú ragasztások, vagy akár felújítások esetében is. A ragasztópisztoly segítségével szinte minden típusú anyaggal dolgozhatunk.

A ragasztópisztolyok a mindennapokban leginkább a kisebb javítási munkálatoknál kerülnek elő. Nagy hasznát vehetjük az eszköznek mind a fa, mind a műanyag felületek esetében, de padlószőnyegeinken, vagy laminált járófelületünkön is végezhetünk vele kisebb javítási munkálatokat. Előfordulhat, hogy a szegőlécet nem tudjuk, vagy nem akarjuk szögekkel rögzíteni. Ezekben az esetekben egyértelműen a ragasztópisztoly a megfelelő megoldás. Nagy segítségünkre lehet a lapra szerel bútorok összeszerelésénél, amikor az egyes elemek kötőerejét megnövelhetjük a ragasztópisztoly segítségével.

 

Mit lehet a ragasztópisztollyal ragasztani?

A ragasztópisztoly segítségével szinte minden típusú anyaggal dolgozhatunk. Érdemes azonban szem előtt tartanunk, hogy a különböző anyagból készült munkadarabok eltérő előkészítést igényelhetnek. Dolgozzunk viszont bármely anyaggal is, legyen az műanyag, üveg, bőr, vagy fém, a ragasztás előtt a munkafelületet szárazzá és zsírmentessé kell tennünk, ellenkező esetben a ragasztás során nem kapunk kielégítő eredményt. Abban az esetben, ha üveget, vagy üvegre szeretnénk ragasztani, a felületet mindenképpen tisztítsuk meg valamilyen alkohol tartalmú anyaggal, de tökéletesen megteszi a minden háztartásban megtalálható ablakmosó folyadék is. A fa és fém felület esetében elég lehet egy finom csiszolás, majd portalanítás. Műanyag felületek esetében számításba jöhet vegyszeres tisztítás, majd ezt követően szárazra törlés.

A ragasztandó anyag jellegétől függetlenül, a ragasztóanyag felvitele után a felületeket mindenképpen erősen össze kell nyomnunk. Érdemes erre a célra asztalos szorítókat használni, ha azt a munkafelület adottságai lehetővé teszik.

Fontos tudni, hogy a különböző gyártóktól származó ragasztórudak specifikációi eltérőek lehetnek, így mindenképpen érdemes elolvasni a ragasztórudhoz tartozó használati utasítást. Itt alapvetően két szempontra érdemes kiemelten figyelni. Egyrészt a száradási időre, amelyet ajánlott precízen betartani a megfelelő eredmény elérése érdekében. Másrészt pedig szem előtt kell tartanunk azt a hőmérséklet tartományt, amely között a ragasztó optimális mértékben fejti ki hatását.

Ragasztópisztoly típusok

Ragasztópisztoly típusok

A ragasztópisztolyok működési elvében nincs lényegi különbség, inkább az egyéb paraméterek kapcsán lehet különbséget tenni az eszközök között, amelyek egyértelműen a felhasználás módjához igazodnak. Ebben a tekintetben a ragasztópisztolyok két jól elkülöníthető csoportját határozhatjuk meg. Léteznek otthoni felhasználásra szánt, alapvetően hobbi és dekor munkákra kifejlesztett ragasztópisztolyok. Ezeknek az eszközöknek jellemzően alacsonyabb a teljesítményük és nem egész napos, építőipari munkavégzésre lettek fejlesztve. A nagyobb teljesítményű ragasztópisztolyok alkotják a professzionális munkavégzésre szánt eszközök csoportját. Minél nagyobb az eszköz teljesítménye annál gyorsabban olvad meg a ragasztórúd az olvasztókamrában. Másképpen fogalmazva a ragasztópisztoly teljesítményének növekedésével egyenesen arányosan csökken az az idő, amely alatt az eszközünk készen áll a használatra. A felső kategóriás ragasztópisztolyok teljesítménye 200 watt körül kezdődik és ezek az eszközök nagyjából egy perc alatt elérik a munkavégzéshez szükséges üzemi hőfokot.

A ragasztópisztolyok csoportosításának egy másik lehetséges módja szerint különbséget tehetünk elektromos és akkus eszközök között.

Általában az elektromos ragasztópisztolyok tekinthetőek alap típusnak. Nagyon lényeges, hogy a ragasztó pisztoly beszerzése előtt átgondoljuk, hogy milyen típusú munkához és milyen minőségben kívánunk eszközt vásárolni, ugyanis a termék kínálatban a legalapvetőbb teljesítményűtől a legprofibb fajtáig megtalálhatunk minden félét. Nem csak árában vannak nagy különbségek, de a teljesítményükben is nagy eltérések vannak, mert lehet csak 10W-os, de akár 200W is lehet ez az értékük. Mint minden elektromos eszköz, így az elektromos ragasztópisztolyok elsődleges felhasználási területe az olyan munkavégzési helyszín ahol elérhető közelségben van elektromos csatlakozási lehetőség.

Az akkus eszközök használatát általában akkor szokták ajánlani, amikor terepen dolgozunk és távol vagyunk az elektromos csatlakozási lehetőségektől. Természetesen otthonunkban, vagy műhelyünkben is számosos előnnyel járhat, ha akkus ragasztó pisztollyal dolgozunk. Sokkal szabadabban dolgozhatunk ezekkel az eszközökkel, mert nem kell a tápkábelt folyamatosan igazgatnunk és kerülgetnünk. Az akkus ragasztópisztolyok esetében annyi a hátrány hogy több órás munkákat nem bír az akkumulátor, de akár két órát is bírnak töltés nélkül, persze csak ha használat előtt teljesen feltöltöttük. Érdemes tehát, hosszabb munkavégzések esetében feltöltött pótakkumulátorokról gondoskodni.  Fontos hogy pontosan kövessük a töltésére vonatkozó utasításokat, hiszen nem megfelelően töltött akkumulátor hamar tönkre megy és többnyire ezek a pisztolyok nem működnek vezetéken keresztül.

 

Elektromos ragasztópisztoly

Általában ez tekinthető alap típusnak. Nagyon lényeges, hogy a ragasztó pisztoly beszerzése előtt átgondoljuk, hogy milyen típusú munkához és milyen minőségben kívánunk eszközt vásárolni, ugyanis a termék kínálatban a legalapvetőbb teljesítményűtől a leg profibb fajtáig megtalálhatunk minden félét. Nem csak árában vannak nagy különbségek, de a teljesítményükben is nagy eltérések vannak, mert lehet csak 10W-os, de akár 120W is lehet ez az értékük. Mint minden elektromos eszköz, így az elektromos ragasztópisztolyok elsődleges felhasználási területe az olyan munkavégzési helyszín ahol elérhető közelségben van elektromos csatlakozási lehetőség.

Akkus ragasztópisztoly

Az akkus eszközök használatát általában akkor szokták ajánlani, amikor terepen dolgozunk és távol vagyunk az elektromos csatlakozási lehetőségektől. Természetesen otthonunkban, vagy műhelyünkben is számosos előnnyel járhat, ha akkus ragasztópisztollyal dolgozunk. Sokkal szabadabban dolgozhatunk ezekkel az eszközökkel, mert nem kell a tápkábelt folyamatosan igazgatnunk és kerülgetnünk. Az akkus ragasztópisztolyok esetében annyi a hátrány hogy több órás munkákat nem bír az akkumulátor, de akár két órát is bírnak töltés nélkül, persze csak ha használat előtt teljesen feltöltöttük. Érdemes tehát, hosszabb munkavégzések esetében feltöltött pótakkumulátorokról gondoskodni.  Fontos hogy pontosan kövessük a töltésére vonatkozó utasításokat, hiszen nem megfelelően töltött akkumulátor hamar tönkre megy és többnyire ezek a pisztolyok nem működnek vezetéken keresztül.

Einhell ragasztópisztoly

A Profibarkács.hu kínálatában több fajta Einhell ragasztópisztoly közül válogathat, legyen az akkus vagy elektromos készülék.

A legfontosabb ragasztópisztoly paraméterek

A ragasztópisztoly beszerzésénél az egyik legfontosabb paraméter amit figyelembe kell vennünk az a teljesítmény amit wattban határoznak meg a gyártók. Minél nagyobb az eszköz teljesítménye annál gyorsabban olvad meg a ragasztórúd az olvasztókamrában. Másképpen fogalmazva a ragasztópisztoly teljesítményének növekedésével egyenesen arányosan csökken az az idő, amely alatt az eszközünk készen áll a használatra. A felső kategóriás ragasztópisztolyok teljesítménye 200 watt körül kezdődik és ezek az eszközök nagyjából egy perc alatt elérik a munkavégzéshez szükséges üzemi hőfokot. Természetesen a teljesítménynek jelentősége van abból a szempontból is, hogy házi hobbi felhasználásra, vagy professzionális munkavégzésre szeretnénk az eszközt beszerezni. Ez utóbbi esetben mindenképpen nagyobb teljesítményű eszköz beszerzésében érdemes gondolkodni.

A ragasztópisztollyal elvégezni kívánt munka jellege szempontjából meghatározható paraméter lehet az eszköz súlya és a mérete is.

Hogyan válasszak ragasztópisztolyt?

A ragasztópisztoly beszerzése előtt elsősorban azt kell tisztáznunk, hogy mire szeretnénk használni az eszközünket. Otthoni kreatív munkáink során lesz a segítségünkre, vagy esetleg professzionális építőipari munkálatok során szeretnénk hasznát venni? Elsősorban műhelyben, vagy a lakásunkban szeretnénk használni a ragasztópisztolyt, vagy olyan munkavégzési helyszínen ahol nincs elérhető közelségben elektromos csatlakozási lehetőség. Professzionális felhasználás esetén mindenképpen érdemes nagyobb teljesítményű modellek mellett döntenünk amelyek megközelítik, vagy esetleg meg is haladják a 200 wattos teljesítményt. Érdemes kiemelni, hogy a teljesítménynek nem csak abban van jelentősége, hogy az eszközünk mennyi idő alatt éri el a munkavégzéshez szükséges üzemi hőfokot. Az alacsonyabb teljesítményű, alapvetően otthoni felhasználásra szán eszközök nem arra lettek fejlesztve, hogy egy egész munkanapot végig dolgozzanak. Persze meg lehet ezt tenni ezekkel a hobbi eszközökkel is, de élettartamuk jelentősen csökkeni fog. Amennyiben otthoni kreatív munkákra, vagy kisebb javításokra szeretnénk eszközt beszerezni bőven elég lehet számunkra egy alacsonyabb teljesítményű típus is. Elsősorban az építőipari, tehát professzionális felhasználás során állhat elő az a helyzet, hogy olyan helyszínen kell munkát végezni ahol nincs, vagy korlátozott mértékben elérhető az elektromos hálózathoz való csatlakozás lehetősége. Ezekben az esetekben mindenképpen akkus modellek beszerzése javasolt. Érdemes megemlíteni, hogy otthonunkban, vagy műhelyünkben is számosos előnnyel járhat, ha akkus ragasztó pisztollyal dolgozunk. Sokkal szabadabban dolgozhatunk ezekkel az eszközökkel, mert nem kell a tápkábelt folyamatosan igazgatnunk és kerülgetnünk. Az akkus ragasztópisztolyok esetében annyi a hátrány hogy több órás munkákat nem bír az akkumulátor, de akár két órát is bírnak töltés nélkül, persze csak ha használat előtt teljesen feltöltöttük. Érdemes tehát, hosszabb munkavégzések esetében feltöltött pótakkumulátorokról gondoskodni.  Fontos hogy pontosan kövessük a töltésére vonatkozó utasításokat, hiszen nem megfelelően töltött akkumulátor hamar tönkre megy és többnyire ezek a pisztolyok nem működnek vezetéken keresztül.

 

Melyik a legjobb ragasztópisztoly?

Nagyon nehéz egzakt módon meghatározni, hogy melyik a legjobb ragasztópisztoly. Talán az amelyik az igényeinknek és anyagi lehetőségeinknek a legjobban megfelel. Más ragasztópisztoly a „legjobb” otthoni felhasználásra és más professzionális munkavégzésre.  Eltérő modellt kell választanunk, ha az ragasztópisztolyunkkal kizárólag a műhelyünkben szeretnénk munkát végezni és eltérőt, ha a munkavégzés helyszíne más és más, tehát terepen történik a munkálatok dandárja. 

Összességében elmondható, hogy ha professzionális munkavégzésre szánjuk az eszközt akkor egy nagyobb teljesítményű modell lesz számunkra a legjobb, amelyek megközelítik, vagy esetleg meg is haladják a 200 wattos teljesítményt. Érdemes figyelembe vennünk, hogy a teljesítménynek nem csak abban van jelentősége, hogy az eszközünk mennyi idő alatt éri el a munkavégzéshez szükséges üzemi hőfokot. Az alacsonyabb teljesítményű, alapvetően otthoni felhasználásra szán eszközök nem arra lettek fejlesztve, hogy egy egész munkanapot végig dolgozzanak. Persze meg lehet ezt tenni ezekkel a hobbi eszközökkel is, de élettartamuk jelentősen csökkeni fog. Amennyiben otthoni kreatív munkákra, vagy kisebb javításokra szeretnénk eszközt beszerezni bőven elég lehet számunkra egy alacsonyabb teljesítményű típus is. Elsősorban az építőipari, tehát professzionális felhasználás során állhat elő az a helyzet, hogy olyan helyszínen kell munkát végezni ahol nincs, vagy korlátozott mértékben elérhető az elektromos hálózathoz való csatlakozás lehetősége. Ezekben az esetekben mindenképpen akkus modellek beszerzése javasolt. Érdemes megemlíteni, hogy otthonunkban, vagy műhelyünkben is számosos előnnyel járhat, ha akkus ragasztó pisztollyal dolgozunk. Sokkal szabadabban dolgozhatunk ezekkel az eszközökkel, mert nem kell a tápkábelt folyamatosan igazgatnunk és kerülgetnünk. Az akkus ragasztópisztolyok esetében annyi a hátrány hogy több órás munkákat nem bír az akkumulátor, de akár két órát is bírnak töltés nélkül, persze csak ha használat előtt teljesen feltöltöttük. Érdemes tehát, hosszabb munkavégzések esetében feltöltött pótakkumulátorokról gondoskodni.  Fontos hogy pontosan kövessük a töltésére vonatkozó utasításokat, hiszen nem megfelelően töltött akkumulátor hamar tönkre megy és többnyire ezek a pisztolyok nem működnek vezetéken keresztül.

 

Ragasztópisztoly árak

A Profibarkács.hu kínálatában számos eltérő típusú felhasználásra szánt ragasztópisztolyt talál, az otthoni felhasználásra készült alap modellektől egészen a professzionális gépekig. A kisebb teljesítményű modellek 1.290 Ft-tól kezdődnek. A ragasztópisztolyok közül a top modellünket a Steinel Glue PRO 400 LCD ragasztópisztolyt 87.290 Ft-ért tudja megvásárolni.

Az árakba rejlő különbségek a hobbi felhasználásra szánt készülékek és a professzionális eszközök között elsősorban a teljesítményből, a hőfok szabályzásának a lehetőségeiből és egyéb kényelmi funkciók meglétéből adódnak.

Az otthoni kreatív tevékenységekhez, modellezéshez, ünnepi dekorációk készítéséhez tökéletesen megfelelő egy olcsóbb és kisebb teljesítményű ragasztópisztoly beszerzése.

Professzionális építőipari felhasználáshoz, lécek rögzítéséhez, járófelületek rögzítéséhez, bútorok összeszereléséhez, esetleg nyílászárók rögzítéséhez viszont ajánlott egy nagyobb teljesítményű, magasabb árkategóriába tartozó ragasztópisztoly megvétele.

A ragasztópisztoly biztonságos használata

Mielőtt elkezdenénk a munkát a ragasztópisztollyal, ellenőriznünk kell, hogy működésre és munkavégzésre képes állapotban van-e. Ha kisebb repedéseket, vagy egyéb sérüléseket találunk rajta, semmiképpen ne kezdjük el a munkánkat. Elektromos eszköz esetében külön figyelmet kell fordítanunk az elektromos kábel állapotának az ellenőrzésére.

Amennyiben mindent rendben találtunk, kezdődhet a tényleges munka, amelynek első lépése a ragasztórúdak behelyezése az eszközbe. Érdemes tisztába lenni a ragasztórúdak lehetséges specifikációival, ugyanis egyes típusok eltérő hőmérséklet beállítást igényelnek. Mindenképpen érdemes tehát a munka megkezdése előtt átnézni a gyártó használati utasításait.

Az összes pisztolynak van bekapcsoló gombja, ami a professzionálisabb típusoknál többfázisú, azaz több hőfokra állítható és található az eszközökön hőmérséklet indikátor, ami jelzi, ha elérte a melegítő a kívánt hőmérsékletet.

Nagyon fontos szabály, hogy a munka végeztekor, vagy esetleges megszakításakor soha ne vegyük ki az eszközből a ragasztórúdat meleg állapotba, mert az a bőrfelülettel érintkezve kellemetlen sérüléseket okozhat, vagy egyéb használati tárgyainkban keletkezhet károsodás, ha azokra rácsöppen.

A ragasztópisztoly néhány perc alatt felmelegíti a ragasztórúdat, úgy hogy az ragasztásra alkalmas állapotba kerüljön. Óvatosan dolgozzunk, ugyanis a pisztoly nyomófeje nagyon forró. Éppen ezért kesztyű – leginkább hőálló kesztyű – használata mindenképpen indokolt, de nem tekinthető túlzott óvatosságnak a munkavédelmi szemüveg használata sem.

Érdemes a ragasztás megkezdése előtt tesztelni, hogy a ragasztórúd megfelelőképpen felmelegedett-e. A ragasztórúd akkor van ragasztásra alkalmas állapotban, ha a ragasztófej lenyomásakor kifolyik a munkafelületre. Amennyiben először használjuk a ragasztó pisztolyt a tesztelés során érdemes gyakorolni az adagolás módját is.

Fordítsunk figyelmet a munkaasztalunk védelmére, ugyanis a lecsöppenő forró ragasztó komolyan károsíthatja asztalunkat. Érdemes erre a célra speciálisan erre a célra kifejlesztett ragasztó alátétet használni, amelyről a rákerült ragasztó egy egyszerű mozdulattal letörölhető.

Nagyon lényeges, hogy az egyes ragasztási munkafázisok között mindig használjuk a ragasztópisztoly állványt, amely szinte minden kínálatunkban megtalálható eszköz esetében része az alapfelszereltségnek.  Soha ne tegyük le a pisztolyt az oldalára, mert így a ragasztó könnyen kifolyhat belőle.

A munkavégzés befejeztével mindig gondosan takarítsuk le a megfelelően áramtalanított ragasztópisztolyunkat. Vigyázat, a ragasztó pillanatok alatt ráköthet az adagolófejre, így ezt még forró állapotban kell letisztítanunk egy száraz rongy segítségével. Igyekezzünk gyorsan dolgozni - általában egy mozdulat bőven elég – és természetesen viseljünk hőálló kesztyűt.

Érdemes tudnunk, hogy a forró ragasztót nyugodtan a pisztolyban hagyhatjuk, amely meg fog keményedni, de bármikor „újrahasznosítható”, akár hetekkel, vagy hónapokkal később is. Amennyiben nem használtunk a munkánk során védőtakarót a munkaasztalunkon és a forró ragasztó a bútorunkra vagy egyéb felületre csöppen, nem kell megijedni, valószínűleg annak megkeményedése után valamilyen lapos tárggyal óvatosan lepattinthatjuk, vagy lekaparhatjuk a felületről. 

A ragasztópisztolyhoz számos tartozékot és kiegészítőt megtalál weboldalunkon. Érdemes külön megemlíteni a biztonságos használathoz szükséges védőfelszereléseket. A legfontosabb tartozékok természetesen a ragasztórúdak, amiket akár átlátszó fehér, de még színesben is megtalál a webáruházban. Emellett érdemes beszerezni egy vagy több pár kesztyűt a sérülések elkerülése érdekében.

 Ragasztórúd

A ragasztópisztoly betét, ragasztópisztolyba való ragasztórúdak

A ragasztópisztoly használata során központi kérdés a megfelelő ragasztórúd kiválasztása. A ragasztórúdak paramétereiket tekintve eltérőek lehetnek, ezért a beszerzésük előtt mindenképpen győződjünk meg arról, hogy a kiválasztott rúd kompatibilis-e a ragasztópisztolyunkkal. Ebben a tekintetben a ragasztópisztoly műszaki leírása, vagy használati útmutatója nyújthat számunkra támpontot. A ragasztórúdnak egyrészt méretében, másrészt pedig az olvadáspontja tekintetében kell megfelelőnek lennie. Érdemes még megemlíteni, hogy eltérő lehet az egyes ragasztórúdak kötőereje is, így egyértelműen meg kell különböztetnünk a hobbi és a professzionális felhasználásra szánt rúdakat.

 

A ragasztórúdak mérgezőek?

A kiskereskedelmi forgalomban beszerezhető ragasztórúdak mérgező anyagot nem tartalmaznak.

Ragasztópisztoly márkák

Nálunk csak a top ragasztópisztoly márkákat találja meg. Neo, Einhell, Extol Lady, Topex, Graphite, Yato mind mind megbízható alternatíva.