Fűnyíró olló

Egy kerti fészerbe lépve sokat megtudhatunk annak tulajdonosáról. Egy szakértőé minőségi szerszámokkal felszerelt, egy kezdőé még csak alapdarabokat rejt, ha viszont az illetőnél találunk kézi fűnyíró ollót, akkor egészen biztosak lehetünk abban, hogy a világ legprecízebb kertészei egyikének műhelyében járunk.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
1 690 Ft - 25 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
15 termék
15 termék

Fűnyíró olló

Tömör falak, udvar közepén lévő tereptárgyak, tűzrakók mellett, kutak tövében fűnyíróval elhaladva hátrahagyunk egy vékony sáv magasan éktelenkedő füvet. Olyan, mint autómosás után az ablakra szárad vízcseppek, vagy vasaló által otthagyott egyetlen gyűrődés. Mindenki látja, hogy gyönyörűen karbantartjuk a kertünket, gondozzuk a gyepet, senki nem von minket kérdőre amiatt a két kis fűcsomó miatt, de egy szenvedélyes kertész szemében a parányi részletek sem vesznek el és egészen addig finomítja azokat, míg tökéletessé nem válik az összkép. Szerencsére egyszerű, de nagyszerű megoldás kézi fűnyíró ollóval megszabadulni a kósza fűszálaktól. Azonban nem csak a fűnyírás utáni kiegészítő munkához lehet szükségünk fűnyíró ollóra, ez a kellék megbízható társunk lehet a sziklakertben, fűszernövényeink visszavágásakor, de a kertészeti magazinok címlapjára vagy nemesi címmel bírók kertjébe illő formára vágott sövények, díszbokrok és minden egyéb kertész-szobrászati műremekek megalkotásában.

Tipp: Az egyik legnépszerűbb kertigépünk a lombszívó, lombfújó. Nem véletlenül, hasznos segítség az őszi időszakban.

Fűnyíró olló típusok

Kínálatunkban többféle megjelenésű eszköz is található. Előszöris az ujjnyílások lehetnek a pengékkel párhuzamosan vagy azokra merőlegesen. Ezutóbbi ollók közt még további differenciálódásra ad lehetőséget, hogy az ujjnyílásokkal egysíkban, alattuk vagy felettük helyezkednek el a pengék. Az eltérő magasságban lévő fogási felületet egyrészt a munkavédelem, másrészt a kényelem miatt fejlesztették ki, mivel így kevésbé terhelődnek a kéz ízületei és izomzata. Ezen felül az említett munkavédelmet a legtöbb esetben biztonsági kapcsoló vagy zár is garantálja.

Fűnyíró olló

Van olyan típusú olló is, melynek a vágófeje állítható, forgatható 180 vagy akár 360 fokban is, így, ha elfáradt ugyanabban a tartásban a kezünk akár válthatunk is, illetve jobb- és balkezesek egyaránt tudják használni. (Ez nagyon figyelemre méltó, hiszen ez a fajta körültekintés a formatervezésben igencsak ritka a szerszámok körében, amiért a balkezes kertészek rendkívül hálásak!) A hát- és derékfájósok használhatnak térdeplő párnát vagy kisszéket (melyek szintén elérhetők a webshopunkban) a kézi fűnyíró ollók használatakor, ugyanakkor külön figyelmet érdemel a számukra kiemelten praktikus, hosszúnyelű, talajmenti gyep gondozásához állva is funkcionáló olló.

 Ha még mindig nem lenne elég opció, webshopunkban külön kategóriában megtekinthetők a teljesen általános kerti ollók (azaz virágollók), metszőollók, ágvágó ollók, sövényvágó ollók, az akkumulátoros- (fűnyíró olló vagy szegélynyíró), benzinmotoros- vagy elektromos szegélynyírók, illetve még a nagyobb munkákhoz tervezett testvérük a fűkasza is. A teljesség igénye (de mindenféle vagdalkozás) nélkül, még rengeteg kerti feladathoz kínálunk hozzá illő ollót, még olyanokhoz is, melyek nem a növényápolással kapcsolatosak, mint például a lemezvágó olló, kábelvágó olló vagy a csapszegvágó olló. (Egy ilyen gyűjteményt még maga, Ollókezű Edward is megirigyelne!)

A jó fűnyíró olló ismérvei

Fontos tulajdonsága minden típusú kézi fűnyíró ollónak az ergonomikus markolat formatervezése, az ujjvédelem miatt elengedhetetlen csúszásmentesség és a korróziónak ellenálló kivitelnek köszönhető hosszú élettartam. (Ezutóbbi talán a legfontosabb, amit az is bizonyít, hogy a fűnyíró ollók esetében nem ritka az akár 20-25 éves szavatossági idő vállalása is a gyártó részéről!) A tapadásmentesség megakadályozza, hogy a levágott nedves fű a pengéhez tapadjon és megnehezítse a további gördülékeny munkavégzést. Nem kell elektromos vezetékkel vagy akkumulátor töltéssel sem kell bajlódnunk, nem kell félnünk, hogy félbe kell hagynunk az akku lemerülése miatt a munkát.

A kézi fűnyíró ollók kialakítási elve a legtöbb kertészeti szerszámhoz viszonyítva feltűnően változatos, a vásárlónak több lehetősége is van a feladatához legjobban illőt választani. Mindezen felül nem csak a stílusok sokszínűsége miatt, de a minőségi felhozatal miatt is nehéz a döntés, hiszen szinte az összes nagy kerti szerszám gyártó (Extol Premium, Yato, Fiskars, Gardena, Verto, Flo, Proline) gondolt ennek a precíziós kerti eszköznek a széleskörű keresletére. A Fiskars három termékcsaládjában is szerephez jutott a kézi fűnyíró olló. A Solid termékcsalád megalkotásának legfőbb elve a tartósság és a praktikum, ezeket a jegyeket viseli magán a választékunkban megtalálható olló is. A SmartFit család a formára nyírás mestere, a Servo-System pedig nagy hangsúlyt fektet az élek tapadásmentességére, hogy semmilyen anyag (természetesen, elsősorban a fű) ne tudjon a pengék közé szorulni, növelve ezzel az eszköz élettartamát.

Árkategóriát tekintve akkor is megtaláljuk a nekünk megfelelőt, ha párezer forintnál nem szeretnénk többet áldozni rá, hiszen nem feltétlenül egy napi használatban lévő eszközről van szó, de szerencsére egy minden kényelmi igényt kielégítő, bármilyen szögben használható forgatható fogójú vagy hosszúnyelű típus értéke sem egy csillagászati összeg.

Figyelem! Habár használaton kívül az ollók éles pengéitől a környezetet biztonsági zár óvja, az eszközeinket ne felejtsük a terepen vagy a munkapadon. Minden éles, balesetveszélyes kerti szerszám gyerekektől gondosan elzárva tartandó!

Fűnyíró ollóval kapcsolatban felmerülő kérdések

 

Hogyan válasszunk fűnyíró ollót?

Próbáljuk előzetesen felmérni, milyen gyakran mennyi időre használnánk az eszközt. Ha sok helyen van a fűnyírónak nem hozzáférhető helyen nem kívánt növényzet, akkor válasszunk minél ergonomikusabb kialakítású eszközt. Adott kerttől függően óriási segítség lehet a forgatható vágófej, ha nem szokványos szögben kényelmes vágni az ollóval a füvet. A balkezeseknek kifejezetten ajánlottak az állítható változatok.

Mit határoz meg a pengehossz?

A pengehossz nagyon változatos lehet. A legkisebbek épphogy felülről súrolják a 100 milimétert, de elérhetik akár majdnem a 400 milimétert is. Fűnyíráshoz ajánlott egy hosszabb típus a szaporább munka elősegítésére, viszont, ha a fűszernövényeinkből egy-két szál levágásakor attól tartunk, hogy egyetlen mozdulattal akaratlanul belevágunk több szálba is, akkor érdemesebb egy rövidebb ollót választani.

Milyen messzire érnek el a hosszúnyelű fűnyíró ollók?

Ezek jellemzően úgy vannak megtervezve, hogy egy átlag testmagasságú felnőtt kezében lévő eszköz feje a talajszint felett kb. 5-10 centiméterrel érjen véget. A kínálatunkban elérhető ollók közül a Gardena terméke 117 centiméteres, míg a Fiskarsé 112 centiméteres nyéllel rendelkezik.