Csontfűrészgép

A csontfűrész gépek speciális ipari eszközök. Elengedhetetlen elemei a húsiparnak, mivel hatékonyságuk és precizitásuk révén jelentős szerepet játszanak a nagy mennyiségű hús és csont feldolgozásában, hozzájárulva ezzel a termelési folyamatok gördülékenységéhez és a termékminőség fenntartásához.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
9 290 Ft - 432 690 Ft
Márka
Termék státusza
Szűrés és rendezés
3 termék
3 termék

Milyen területeken alkalmazható?

Különböző feladatok elvégzésére alkalmasak. Elsősorban a hús- és élelmiszer feldolgozásban jelentős a használata, de találkozhatunk vele a vendéglátóiparban, állatkertészet és kutatás területén, vagy egyéb ipari felhasználás esetén is. Alkalmas hús és csont vágására, darabolására, porciózásra, preciziós vágásokra, ha speciális húsrészekre van szükségünk (pl steak).

  • Húsfeldolgozás: Ipari méretű gépeket használnak a hentesüzemek és vágóhidak, ahol nagy mennyiségű hús és csont feldolgozása folyik. Hentesüzletekben kisebb gépeket használnak a friss hús feldolgozására.
  • Élelmiszer feldolgozás: A sertés- és marhahúson túl, hal és baromfi feldolgozására is alkalmas, főleg a csontos részek vágásakor jelent segítséget.
  • Éttermek, nagy konyhák: A gyors és hatékony előkészítés érdekében a nagy mennyiségű nyersanyagot itt is gépi segítséggel darabolják.
  • Állatkertészet és kutatás: Kevésbé ismert tudományág, viszont itt is jelentős segítséget nyújt az állati maradványok vizsgálatakor, például a paleontológiában vagy állatorvosi kutatásoknál.
  • Ipari felhasználás: Olyan iparágakban használatos, ahol a csontokat különböző célokra dolgozzák fel, mint például a zselatin gyártása.

Csontfűrészek típusai

Több típusban elérhető, amelyek feladata a különböző igényeknek és alkalmazási területeknek megfelelni.

  1. Szalagfűrész: Egy végtelenített keskeny fűrészlappal van ellátva, ami folyamatosan körben fut. Állítható a vágási sebessége, ami rugalmasságot biztosít különböző anyagok vágásához. Kiválóan alkalmasak finom, pontos vágásokra. Sokféle hús- és csonttípus feldolgozására használható. Hentesüzletekben, kisebb húsfeldolgozó üzemekben, éttermekben használják.
  2. Tárcsafűrész: A fűrészlap körkörösen forog, ami nagy sebességgel vág, nagy teljesítményű motorral van ellátva, ezért a kemény csontokkal is könnyen boldogul. Általában robusztusabbak és hosszabb élettartamúak. Főleg nagy húsfeldolgozó üzemekben, vágóhidakon találkozhatunk ezzel a változattal.
  3. Asztali csontfűrész: Asztalra szerelhető kivitel, stabil és erős lapon van elhelyezve, lehetővé téve a precíz és biztonságos vágást. Beépített biztonsági elemekkel (védőburkolat, vészleállítógomb) van ellátva. Kis helyigényű, könnyen mozgatható. Kisebb hentesüzletek, élelmiszer-feldolgozó üzemek, éttermek dolgoznak vele.
  4. Kézi csontfűrész: Működtetéséhez nincs szükség elektromos áramra, könnyen szállítható és használható. Karbantartása egyszerű. Kisebb hentesüzletekben, vidéki henteseknél láthatjuk, ahol a mobilitás fontos szempont.
  5. Automata csontfűrész: Működése teljesen automatizált, ami minimalizálja a kézi beavatkozást. Lehetőség van előre programozott vágási minták és sebességek beállítására. Alkalmas nagy mennyiségű hús és csont gyors és hatékony feldolgozása. Nagy húsfeldolgozó üzemekben, ipari húsfeldolgozásnál használják.

Csontfűrész gép anyaga

Az anyagválasztásnál kulcsfontosságú a tartósság, a higiénia és a hatékonyság, emiatt leggyakrabban rozsdamentes acélból készítik, hiszen korrózióálló, tartós, erős könnyen tisztítható. A gép fő szerkezeti elemei, burkolati és védő elemek és a vágóasztal is készülhet belőle. Ezen kívül találkozhatunk ötvözött acéllal, ami szintén kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, ellenálló a kopással és fáradással szemben. A szalagfűrészek és tárcsafűrészek pengéi gyakran ötvözött acélból készülnek, amely extra keménységet és tartósságot biztosít. Alumíniumból készülnek a kisebb alkatrészek, keretek és burkolatok egy része is. Általa kisebb a gép súlya és hőelvezetést is segíti. Markolatok, gombok és védőburkolatok esetében főként műanyaggal találkozhatunk. Míg egyes fűrészlapokat a tartósság növelése érdekében kerámia bevonattal is ellátnak.

Milyen méretekkel rendelkeznek az egyes típusok?

  1. Szalagfűrész: Magassága: 120-200 cm, szélessége: 60-100 cm, mélysége: 60-80 cm, vágási kapacitása: 20-40 cm vágási magasság és szélessé
  2. Tárcsafűrészek: Magassága: 100-150 cm, szélessége: 60-90 cm, mélysége: 50-70 cm, tárcsa átmérője: 25-40 cm
  3. Asztali Csontfűrészek: Magassága: 60-120 cm, szélessége: 40-60 cm, mélysége: 40-60 cm, vágási kapacitás: 15-30 cm
  4. Kézi Csontfűrészek: Hosszúsága: 40-60 cm, szélessége: 15-20 cm, súlya: 1-3 kg
  5. Automata Csontfűrészek: Magassága: 150-250 cm, szélessége: 80-120 cm, mélysége: 80-120 cm, vágási kapacitás: 30-50 cm

Követelmények a csontfűrészekkel szemben

  • Biztonsági követelmények: A fűrészlapok körül védőburkolatot kell elhelyezni. A vészleállító gomb könnyen elérhető legyen a gép gyors leállításához. A gép munkafelülete és a lábak csúszásmentes kialakításúak legyenek. Automatikus kapcsoljon ki, ha a védőburkolatot eltávolítják.
  • Higiéniai követelmények: A gép alapanyagának és alkatrészeinek rozsdamentes acélból kell készülniük a könnyű tisztíthatóság és tartósság érdekében. Az alkatrészek könnyen szétszerelhetők és tisztíthatók legyenek. Minden alkatrész, amely érintkezik az élelmiszerrel, élelmiszeripari minőségű anyagból kell készüljön.
  • Teljesítmény és hatékonyság: A motor teljesítménye a gép típusától függően változik, de általában 1-5 kW között mozog. Sebessége állítható legyen a különböző anyagokhoz és vágási igényekhez. Precíziós vágási képesség, amely minimalizálja a hulladékot és biztosítja az egyenletes vágást.
  • Ergonómiai követelmények: Ergonomikus kialakítás a könnyű és kényelmes használat érdekében. Állítható magasságú munkafelületek a különböző munkakörnyezetekhez és felhasználókhoz. Csökkentett vibráció a hosszú távú használat során a felhasználói kényelmet és biztonságot növeli.

Kiegészítő termékek

  • cserélhető fűrészlapok
  • védőburkolatok, védőeszközök
  • fűrészlap karbantartó készletek
  • vágásvezetők és mérők
  • hűtőrendszerek
  • po- és forgácselszívó rendszerek
  • csontdaráló tartozékok
  • tároló és szállítókocsik

Egyéb húsfeldolgozó gépek

Nézz szét a Profibarkács.hu Gastro kínálatában, hiszen megtalálhatóak például húspuhító gépekkolbásztöltő, vákuumcsomagoló gép is.