Szerelőállvány

A Profibarkács szerelőállvány kategóriájában alapvetően három féle termék kapható, melyek a gépkocsi motorjának szerelését segítik elő. Ez nem egy minden háztartásban előforduló művelet, általában szerelőműhelyekben szükségesek ezek a berendezések, azonban megfelelő hozzáértéssel és különösen a régebbi kontsrukciójú motorok szerelhetők otthoni körülmények között is, így ezek a termékek bárki számára ajánlottak.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
12 590 Ft - 37 290 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
10 termék
10 termék

Lentebb most megnézzük pontról pontra, hogy mik ezek a motorfüggesztő eszközök:

Motorfüggesztő gerenda

Bizonyos szerelési műveleteknél szükségtelen a motort teljesen kiemelni a gépjárműből, viszont a rögzítési pontjait oldani kell, és némileg meg kell emelni. Ilyen tipikus eset például a váltó kicserélése, vagy a motortartó bakok felújítása. Ehhez az esethez kiváló választás egy motorfüggesztő gerenda. Felépítése egyszerű, mivel magán a gépjárművön tudjuk megtámasztani, így nincsenek nagyméretű, drága tartószerkezetek. Az eszköz gyakorlatilag egy vízszintes gerenda, két végén állítható (a gerenda mentén mozgatható) alátámasztási pontok. Ezeket kell bepozicionálni a gépkocsi motorterének szélére, egy, a motor tömegét ideiglenesen megtartani képes felületre. Ügyeljünk rá, hogy az alátámasztások stabilan álljanak, ne tudjanak megmozdulni. Túlzottan elkorrodált felületre ne támasszuk le őket, nem biztos, hogy képesek megtartani a teljes motor súlyát. Ezután a gerenda közepén található láncok segítségével rögzítjük a motort, majd a tetején található meneten forgatott karral a láncot óvatosan megfeszítjük. Figyeljünk rá, hogy amíg a motor felfüggesztési pontjai nincsenek leszerelve, addig a lánc se túl feszes, se túl laza ne legyen, ez a motor rögzítéseket feszíti, és ezek kicsavarozásánál a motor elmozdulását okozhatja. Következhet a motor leszerelése a gépkocsiról, motorrögzítő csavarok oldása, váltó leszerelése. Amikor ezzel megvagyunk, akkor a karokkal a motort tovább tudjuk emelni, még néhány 10cm magasságba, ha szükséges.

A motorfüggesztő gerenda kiválasztásának szempontjai

A legfontosabb szempont a teherbírás, melyet nyilvánvalóan úgy válasszunk meg, hogy a motort elbírja, amit szeretnénk megemelni vele. Ezenkívül jellemző még a gerenda hossza, mely azért lényeges, hogy az alátámasztási pontok elhelyezhetőek legyenek a motortér szélénél. A Profibarkács kínálatában kapható 500kg teherbírású, 1500mm hosszú gerendák a legtöbb személygépkocsihoz használhatóak.

Motorkiemelő zsiráf

Amennyiben a motor helyben nem szerelhető, vagy például gazdaságosan nem is javítható, így motorcsere szükséges, akkor elengedhetetlen a motor teljes kiemelése a gépkocsiból, melyet az imént bemutatott motorfüggesztő gerendával annak kialakítása miatt nem tudunk megvalósítani. Itt szóba jöhetnek olyan megoldások is, hogy egy felüljáróról, valamilyen épület megfelelő teherbírású gerendája segítségével, esetleg targoncával, vagy valamilyen munkagéppel, csiga és csörlő használatával kiemeljük a motort. Ehelyett azonban létezik erre a problémára professzionális megoldás is, ez pedig a motorkiemelő zsiráf. Ez nem más, mint egy hidraulikus elven működő mini daru, mellyel melyjel ki tudjuk emelni a motort, és kerekei segítségével el tudjuk gurítani, majd a megfelelő helyen le tudjuk engedni. Ezek az eszközök jellemzően nagy teherbírásúak (1-2t), így a műhelyen belül nem csak motorkiemelésre fogjuk tudni használni, hanem egyéb, kézi erővel nem mozgatható tömegek megemelésére is alkalmas.

A motorkiemelő zsiráf kiválasztásának szempontjai

Itt is a legfontosabb szempont a teherbírás, mely meghatározza, hogy mekkora tömegeket tudunk felemelni vele. Ezenkívül lényeges szempont a maximális emelési magasság, hiszen a motort át kell emelni a gépkocsi karosszériáján, és adott esetben szükség lehet a felemelésre egy másik gépkocsi platójára, beemelésre egy furgonba, stb. Mivel a motorkiemelő zsiráfok viszonylag nagy méretőek, fontos szempont az is, hogy összecsukható legyen, hiszen ha nincs napi használatban, akkor csak feleslegesen foglalná a helyet.

Szerelőállvány

Ha kiszereltük a motort, és épp lóg a motorkiemelő zsiráfon, akkor felmerülhet bennünk, hogy hogyan tovább, hol álljunk neki a javításnak. Magán a zsiráfon azért nem célszerű, mert ugyan minden részéhez hozzáférünk, de a motor nem áll stabilan, elfordul, elmozdul. Ha lerakjuk a földre, akkor pedig ugyan stabilan áll, viszont nem férünk hozzá minden részéhez, adott esetben újra és újra meg kell emelnünk, és más pozícióban letenni, ami nem túl kényelmes. Erre találták ki a motorszerelő állványt, melyre 4db felfüggesztési ponttal tudjuk a motort rögzíteni. Egy kar segítségével a motorblokk forgatható az állványon, és adott pozícióban rögzíthető, így a motor javítása igazán kényelmes egy ilyen eszközzel.
A motorszerelő állvány kiválasztásának szempontjai
Mint az előzőeknél, itt is a teherbírás a legfontosabb szempont. Míg egy átlagos személygépkocsihoz elegendő a 450-500kg teherbírás, tehergépkocsihoz válasszunk nagyobbat, de a legbiztosabb, ha ellenőrizzük a gépkocsi adatai között a motor tömegét. A tárolás szempontjából szintén praktikus, ha összecsukható változatot választunk.

A Profibarkács kínálatában speciális motor és sebességváltó emelőt is találsz.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy ezek az eszközök egy átlagember számára nem feltétlenül szükségesek, azonban ahol gépkocsi motorok szerelése zajlik, ott elengedhetetlen ezek beszerzése. Teljes autószerelő és motorszerelő szerszám kínálatunkban megtalálod a legnépszerűbb autószerelési szerszámokat.