Hőlégfúvó

Egy jó minőségű hőlégfúvó akár barkácsoláshoz vagy sokféle ipari munkálathoz hasznos eszköz lehet, hiszen nagy segítség hőre száradó anyagokhoz vagy éppen javításhoz, de ezentúl még rengeteg felhasználási formája van. Külsőre sokszor hasonlítják a hajszárítóhoz, ami nem is akkora tévedés, hiszen működési elve hasonló, annyi a különbség hogy ezek a gépek sokkal melegebb levegőt áramoltatnak az adott térbe és könnyebben tudjuk koncentráltan használni.

 

Hőlégfúvó

Ha valamilyen ipari munkát végzünk, vagy csak egyszerűen szeretünk barkácsolni akkor célszerű az ütvecsavarozó és egyéb szerszámaink mellé beszerezni egy ilyet. Weboldalunkon pedig a többféle modell mellett különféle tartozékokat is megtalálhat, legyen szó fúvókákról vagy csak hőmérőről eszközünkhöz, de találhatunk különböző eszköz rögzítőkkel és a hegesztéshez hegesztő pálcát is akár.

 

Egy jó minőségű hőlégfúvó akár barkácsoláshoz vagy sokféle ipari munkálathoz hasznos eszköz lehet, hiszen nagy segítség hőre száradó anyagokhoz vagy éppen javításhoz, de ezentúl még rengeteg felhasználási formája van. Külsőre hasonlít a hajszárítóhoz és a működési elve is hasonló, annyi a különbség, hogy ezek a gépek sokkal melegebb, akár 700 fokos levegőt fújnak, így semmiképp se használjuk ilyen célra!

Miért jó egy hőlégfúvó

Miért jó egy hőlégfúvó?

A legtöbb barkácsolónak általában nincs a beszerzendő eszközök listájának az élén, pedig felhasználási területeinek skálája nagyon széles és már akár néhány ezer forintért is megvásárolható egy egyszerűbb típus. Léteznek speciális célra szánt, professzionális és otthoni, barkácsolós készülékek is. Ezek az eszközök forró levegő kibocsátására alkalmasak, és mivel ezt a hőt tartósan képesek előállítani, ezért rendkívül praktikus felszerelésnek bizonyulnak, ha szárítás, olvasztás vagy anyagok formázása a célunk. Persze ezek a gépek is fokozott figyelmet igényelnek, hiszen több száz fok hőmérsékleten működnek, így az égési sérülés veszélye igen magas, ezért mindenképpen gondoskodjunk megfelelő védőfelszerelésekről.

Tipp: védőszemüvegeink között is nézz szét!

Hogyan működik a hőlégfúvó?

A hőlégfúvóban egy fűtőtest található, ami elektromos áram hatására felforrósodik és egy ventilátor biztosítja a folyamatos hőáramlást. Az egyszerűbb gépek bekapcsolva fix hőmérsékletet bocsátanak ki, esetleg van két-három fokozatuk. De választhatunk elég precíz hőfokszabályzóval rendelkező eszközt is. Ennek előnye, hogy sokkal több, speciális célra alkalmazható, mivel a használattól függően úgy tudjuk beállítani, hogy az biztonságos legyen. A különböző felhasználási célokra különböző fejek alkalmazhatóak, amikkel befolyásolhatjuk az áramlás területét. Léteznek lapos, lesugárzó, forrasztó, reflektor fúvókák, melyek különböző szögekben is tudják irányítani a forró levegőt. Érdemes akár olyan készüléket választani, amihez minél több tartozékot adnak, de utólag is beszerezhetünk ilyeneket a kompatibilitás figyelembevételével.

Elektromos hőlégfúvó és akkus hőlégfúvó

Alapvetően vezetékes, avagy elektromos és akkumulátoros hőlégfúvót különböztethetünk meg.

Elektromos hőlégfúvó

Mint ahogy nevében is szerepel, ezt a gépet hálózatra kell kötnünk a működtetéséhez, ezért a vezetékes verziót csak adott távolságban tudjuk majd használni. Előnye, hogy bármeddig képes a folyamatos és egyenletes működésre, így, ha nagyobb munkáknál hosszabb ideig kell üzemeltetni, az sem probléma. A kézi modellek rendkívül kényelmesek, hiszen a gyártók figyelnek a megfelelő markolat kialakítására. Az eszközök súlya is elég könnyű, így több órán át tartva sem fáradunk el.

Akkus hőlégfúvó

Ez az eszköz akkor a legjobb választás, ha olyan helyen végeznénk munkát, ahol nem megoldható a hálózati csatlakozás vagy nagy mozgásteret igényel az adott munka és a vezeték csak zavaró lenne közben. A hátránya az, hogy nem lehet vele huzamosabb ideig dolgozni, hiszen az akkumulátor lemerül egy idő után. A használati útmutató betartása itt is nagyon fontos, hogy hosszú élettartamot biztosítsunk az akkumulátornak.

Mire használhatunk egy hőlégfúvót?

Nagyon sok területen alkalmazható hatékonyan egy hőlégfúvó, még elég meglepő felhasználási módjaik is vannak.

Olvasztás, lágyítás

Sok mindent tudunk ezzel az eszközzel olvasztani, kezdve akár a jéggel. Jól alkalmazható például elfagyott fémcsöveknél a jég megolvasztására. Műanyag csövek alakítása is könnyen végezhető segítségével, akár a közbetétekre való felhúzás során vagy egy csőhajlításnál. Ilyenkor a törés elkerülése végett érdemes valami rugalmasabb térkitöltőt tenni a csőbe, akár homokot.

Ragasztók és festékek eltávolítására is kiváló megoldás. Például faablakok régi festékrétege egy széles fúvóka használatával könnyen felválik, amit már egyszerűen le tudunk kaparni.

Szárítás

Hajszárításra semmiképp se használjuk! Viszont számos magas hőfokon száradó festék vagy ragasztó alkalmazásakor jól jön, de akár autók gumiszőnyegeinek gyors szárítására is hasznos eszköznek bizonyul. Természetesen minden esetben megfelelően válasszuk meg a fúvókát és a hőfokot, hogy ne csináljunk nagyobb kárt, mint hasznot.

Forrasztás

Ezek a gépek képesek akkora hőt továbbítani, amivel már bizonyos fémeket meg tudunk olvasztani, így használható akár ereszcsatornák forrasztására is. Erre a célra speciális fúvókát kell használni. Ugyanez a folyamat fordítva is végrehajtható, így a forrasztás eltávolítására is jól alkalmazható.

Fóliázás

Ezzel az eszközzel könnyedén be is fóliázhatunk szinte bármit. Használják például autók matricázására, feliratozására vagy azok eltávolítására. Csomagolás során a fóliát rá tudjuk zsugorítani a csomagolt eszközre, amivel jó védelmet és vízállóságot érhetünk el.

További felhasználási módok

Szinte csak a képzelet szab határt annak, hogy mire használhatjuk még a hőlégfúvót. Akár a sütemény vagy a húsételek tetejének pirítására, de a grill begyújtására is elképzelhető a használata. Természetesen minden ilyen kreatív használat során gondoljuk át, valóban megfelelő-e a készülék az adott célra és biztonságos-e ránk és egyéb tárgyakra nézve. Hallani olyanról, hogy némelyek fagyasztó leolvasztására is alkalmazták már, de ez nem biztos, hogy a legjobb ötlet, hisz könnyen kárt tehetünk a fagyasztószekrényben.

Hőlégfúvó választása

Hogyan válasszunk hőlégfúvót?

Először is döntsük el, hogy vezetékes vagy akkus gépet szeretnénk vásárolni. Az akkumulátoros verzió nyilvánvaló előnye mellett sajnos hátránya, hogy kisebb maximális hőmérséklet és kisebb levegőszállítási kapacitás érhető el, de így is lehet, hogy ezek az értékek is elegendőek egy adott feladathoz. Ezután az alábbi tulajdonságokat vegyük szemügyre.

Teljesítmény

Ez a vezetékes hőlégfúvóknál szempont. Kisebb hőfokot már akár egy 350W-os, kompakt készülékkel is elérhetünk, de akár több, mint 3000W-os gépek is léteznek. Otthonra, kisebb feladatokhoz valószínűleg elegendő alacsonyabb teljesítmény is.

Motor típusa

A vezetékes hőlégfúvóknál léteznek már szénkefementes motorral szerelt gépek is. Ezek előnye a hosszabb élettartam és a karbantartásmentes kezelés, viszont drágábbak is a szénkefés kivitelűekhez képest.

Hőmérséklet

A minimális és a maximális elérhető hőmérséklet egyaránt fontos lehet a tevékenységtől függően. Bizonyos készülékek már 20 foktól szabályozhatóak és akár 700 fokot is elérhetünk némelyikkel. Az sem mindegy, hogy hány fokozata van, esetleg fokozatmentesen szabályozható. Utóbbi előnye, hogy nem csak 2-3 meghatározott fokozatot, hanem az adott típus hőfoktartományán belül bármilyen hőmérsékletet elérhetünk, így sokkal szerteágazóbban használhatjuk.

Levegőszállítási kapacitás

Számíthat még, hogy a készülék percenként mennyi levegőt képes fújni az adott hőmérsékleten. Ez 100 litertől akár közel 1000 liter is lehet. Több típusnál ez is szabályozható.

Tartozékok

Sokrétű felhasználásra vásárolt eszköznél előny, ha minél több fajta fúvókát tartalmaz a szett, de gyakori szállítás esetén előny az is, ha a gép egy kofferben kap helyet.

Hőlégfúvó árak és kínálat

Számos márka kiváló terméke elérhető a Profibarkácsnál. Ha csak a legegyszerűbb készülékre van szükség, akkor a Hecht 2000W-os készüléke már néhány ezer forintért elérhető.

Több, speciális célra szánt gép is létezik, amit kifejezetten például autófóliázásra vagy műanyag karosszériák javítására találtak ki. Természetesen ezek is alkalmasak azért egyéb célokra is.

Ha nem szeretnénk a legolcsóbbal beérni, de azért nincs is szükségünk egy profi hőlégfúvóra, akkor nagyon jó ár-érték aránnyal rendelkezik a Wagner Furno 750 számos tartozékkal és kofferrel. Ez már egy fokozatmentesen szabályozható hőlégfúvó, aminek még a szállított légmennyiségét is beállíthatjuk.

Ha pedig kérdése lenne a kiválasztott modellel kapcsolatban vagy csak a választásban kérne, segítséget hívja ügyfélszolgálatunk vagy látogasson el Debreceni üzletünkbe, munkatársaink mindenben segítenek majd. És szerencsére rengeteg profi márkával találkozhat nálunk, mint például Steinel, Graphite, YATO, Einhell, Hecht, Wagner, Furno, Aeg vagy különféle Extol modellek közül kedvére válogathat, persze mindezt barkács áron kínáljuk önnek, különféle garanciákkal itt nálunk a profibarkacs.hu-n.