Ventilátor

A ventilátor szó hallatán mindenkinek a nyári hőség jut eszébe, hiszen ilyenkor mindig előkerülnek a különböző típusok, legyen szó szobai vagy hordozható fajta. Sok féle képpen csökkenthetjük a körülöttünk lévő levegőt, de ez a készülök minden típusában az egyik legalapvetőbb és egyszerűbb megoldás, de nem csak magunkat hűthetjük, de ventilátorokat alkalmazunk mindenféle motor vagy gép hűtésére is.

Sokféle méretű ventilátorral találkozhat weboldalunkon és még sok más egyéb gépet és szerszámot is beszerezhet mellette. Persze gépek között az egyéb fűtési és hűtési technikákat is megtalálhat nálunk kedvező áron, mint például egy hatékony klíma vagy légkondicionálót, ha pedig éppen befűtenénk, akkor érdemes elgondolkoznunk egy hősugárzó beszerzésén.

 

A ventilátor mechanikája

A ventilátor egy áramlástani forgógép, aminek működési elve hasonló a szivattyúk és kompresszorokéhoz, de itt sokkal inkább az áramlás mértéke és nem a nyomáskülönbség számít. Az ipari forradalom elött merőben másabb volt ugyanis ezek a gépek akkoriban még a térfogatkiszorítás elvén működtek ezek a berendezések. A ventilátor forgórészére vagy járókereke csapágyakkal van a házhoz rögzítve, aminek két fontos dolga van először is a forgórész megtámasztása, másrészt az áramló levegő terelésére szolgál.

A ventilátorok nagytöbbsége villanymotor által hajtott, de persze léteznek egyéb meghajtásosok, is mint például hidraulikus vagy belsőégésű motorokkal működtetett ventilátorok is. Alkalmazási területei többnyire a klimatizálásban és a hűtés személyes komfort fokozása érdekében, de ilyen eszközökkel hűtjük, a gépeket is gondoljunk csak egy egyszerű számítógépre vagy laptopra, amiben ventilátorok hűtik az alkatrészeket a túl melegedés elkerülésé végett.

Viszont fontos hogy tudjuk, hogy ezek az eszközök nem állítanak, elő hideg levegőt csak úgy érezzük, mert a verejték erőteljesebb párologtatásán keresztül érezhetjük a hűtőhatását, amihez a test hőmérsékleténél hűvösebb levegő áramoltatása konvektív hűtéssel járul hozzá.

 

Ventilátorok működési elv szerint

Három fő csoportja a ventilátoroknak, amik az axiális, radiális és keresztáramú névre hallgatnak.

Axiális: Az axiális ventilátorok forgó lapátjai tengelyirányú áramlásra késztetik a környező levegőt, ezek a típusú ventilátorok, találhatóak meg igen sok területen ahol különböző dolgok hűtésére használják. Persze a legtöbb háztartásban is ilyen típusú készülékeket használunk, melyek nagy része egyszerű kerek furattal, egy csődarabbal ellátott lemez alakú állórészbe van szerelve, az esetek többségében a járókereket közvetlenül a hajtómotor tengelyére van fel erősítve. Az asztali ventilátorok motorja egy stabil talpra van erősítve, és általában nem tartalmaz a lapátok körül csőházat, ezért balesetek elkerülése érdekében hálóval van körülvéve.

Radiális: Ez a fajta tengelyirányban szívja be a levegőt és erre a tengelyre merőlegesen fújja ki azt. A járókerekének pedig sík körlap a hátlapja, előlapja, ami lehet akár, sík kör alakú sík lemez vagy trombita-szerűen kialakított forgástest, amely úgy szívja be a levegőt, hogy a szívócsonk irányában kialakított kerek lyukon keresztül történik. A levegő itt sugárirányban lép ki a járókerékből, ami a csigaház külsejű burkolat segít a csonk irányába terelni a kilépő levegőt. Ezt a típust a nagyobb nyomásnövekedés miatt olyan eszközökben használják, mint például hajszárítóba, levélszívóba, porszívóba, sátrak-, matracok felfújásához, légkondicionáláshoz is használják, és ezek mellett ipari berendezésekbe is sűrűn beépítik.

Keresztáramú: A klíma berendezések ventilátorai csaknem mind ebbe a típusba tartoznak, hiszen ezek a típusok igen csak csendesek, jó hatásfokuk van, és viszonylag magas nyomáskülönbséget képesek előállítani. Ez azért lehetséges, mert itt a járókerekébe belépő levegő radiális irányban halad, ezután a lapátokon kétszer átáramoltatva ugyancsak sugárirányban lép ki.

 

Ventilátor fajták a webshopban

Ha ellátogatsz, hozzánk négy féle típus közül választhatsz miszerint van asztali, álló, padló és torony vagy másnéven oszlop ventilátorok széles választéka közül válogathatsz majd.

 

Asztali ventilátorok

Itt az egészen kicsi méretűek, amik legtöbbször USB csatlakozóval rendelkeznek, tehát leginkább gépekbe kell bedugni vagy adapter szükséges hozzá. De megtalálhatóak a régi klasszikus modellek is, akár amik több fokozattal vannak ellátva illetve beállíthatjuk, hogy forogjon.

 

Álló ventilátorok

Ez a típus a klasszikus asztali nagyobb változata, aminek a szára is állítható magaságú.

 

Padló ventilátorok

Ilyennel leginkább nem légkondicionált kondi illetve tornatermekben találkozhatunk, de persze azt sem zárja ki, hogy otthonra is ilyet szerezzünk be. Egyszerűen azért ilyen helyeken alkalmazzák, mert a nagy lapátoknak köszönhetően erőteljesen áramoltatja a levegőt, ami az ilyen helyeken szükséges nem mellesleg mérete is praktikus.

 

Torony vagy oszlop ventilátor

Ezek a modern álló változatok igazából, hiszen kinézetünk nagyon esztétikus rendkívül kis helyet foglalnak, és emelet rendkívül jól áramoltatják a levegőt.

Weboldalunkon a legjobb márkák közül válogathat olyan, mint Sencor, Hausmeister, Neo és Hecht. Tehát ha ezek után bármilyen kérdése merülne fel ventilátor vásárlás kapcsán, kérje munkatársaink segítségét ügyfélszolgálatunkon vagy látogasson el debreceni üzletünkbe.

És ha már weboldalunkon jár, tekintse meg kínálatunk is, garanciával kapcsolatos kérdéseire pedig szintén megkapja a választ oldalunkon. Rendelését mindössze pár kattintással leadhatja, ezután pedig amilyen gyorsan lehet, csomagoljuk, és már küldjük is önnek futárszolgálatunkkal. Ne felejtse, hogy mi mindig profi szerszámokkal várjuk, de csakis barkács áron itt a profibarkacs.hu-n.