Feszültség stabilizátor

A feszültségstabilizátorok minden háztartás nélkülözhetetlen eszközei. Olykor előfordulhat, hogy a hálózaton érkező áram feszültsége eltér a megfelelőtől, így az károkat okozhat a háztartási eszközökben. Az ilyen esetek megelőzésére szolgál a feszültségstabilizátor. A Profibarkács webáruházában kedvére válogathat a minőségi feszültségstabilizátorok közül.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
24 990 Ft - 88 690 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
5 termék
5 termék

A feszültségstabilizátor szerepe

Magyarországon a standard áram 230 V, 50 Hz, szinuszos jelalakkal. Ám előfordulhat, hogy nagy teljesítményű fogyasztók esetén, illetve a reggeli vagy esti órákban csúcsterhelés miatt az áram ezen paraméterei eltérhetnek 25-40%-kal. Az ilyen esetekben az esetleges túlfeszültség veszélyt jelent az elektromos háztartási eszközökre nézve. A televíziók, hűtők, számítógépek és kazánok, illetve más eszközök leállhatnak, megsérülhetnek a bemeneti áramkörök, esetleg teljes elektronikájuk leéghet. A feszültségstabilizátor megakadályozza mindezt. Előfordulhat, hogy egy olyan, régi eszköz használunk, mely a mai standardnál kisebb feszültségre lett tervezve. A feszültségstabilizátor az ilyen esetekben is rendkívül jó szolgálatot tehet, hiszen az olykor akár 240 V-ot is elérő hálózati áramot 220 V-on stabilizálja, így megvédve az adott eszközt a meghibásodástól.

Tipp: otthon extra kábeldobra, elosztóra, hosszabbítóra is szükség lehet. Nálunk ezeket is megtalálja nagy választékban.

Hogyan működik a feszültségstabilizátor?

Az elektromos berendezések nagyrésze váltakozó áramkörű hálózatról működik, ám ezek működéséhez egyenáramra van szükség. Mivel ennek értékei általában eltérnek a hálózat feszültségétől, ezért szükség van egy feszültségstabilizátorra. Erről a modern eszközök úgynevezett tápegysége gondoskodik, amely átalakítja és hálózati áramot, illetve egyenirányúvá teszi azt. Azonban, ha biztosra szeretnénk menni, érdemes egy külön feszültségstabilizátort beszerezni és arról működtetni az eszközt, így megóvva azt az esetlegesen túl nagy feszültségingadozástól.  Összesítve tehát, a feszültségstabilizátor segítségével biztosíthatjuk a feszültség állandó értéken tartását.

A feszültségstabilizátorok típusai

Számos típusú feszültségstabilizátor létezik. Egyesek működési elve és megjelenése manapság már elavult, ám ezek is tökéletesen ellátják a kívánt feladatot. A legmodernebb feszültségstabilizátorok már viszonylag kis méretben kaphatók és csendesen működnek, gyors válaszidővel. A legelterjedtebb típusok az elektromechanikus és elektromos feszültségszabályozók.  

Elektromechanikus feszültségstabilizátorok

Az elektromechanikus feszültségstabilizátorok megbízhatóan működnek, egyszerűen változtatják meg a másodlagos tekercs feszültségét a kívánt értékre. Hátránya azonban, hogy csupán kis késleltetéssel lépnek működésbe, illetve az eszközben található szén alkatrészek hamar elhasználódnak, így cserére van szükség. Ezen felül, habár alig hallhatóan, de a stabilizátor működése zajjal jár, mely okozhat esetleges kényelmetlenségeket.

Elektronikus feszültségstabilizátor

Az elektronikus feszültségstabilizátorok működési elve eltérő az elektromechanikuséhoz képest. Az ilyen stabilizátorok szinte teljes csendben működnek és rendkívül gyors válaszidővel rendelkeznek. Hátránya, hogy az ilyen eszközök fokozatosan szabályozzák a kimeneti feszültséget, ezzel egyes esetekben disszonanciát előidézve a rácsatlakoztatott eszközök működésében.

Ferromágneses feszültségstabilizátorok

A ferromágneses feszültségszabályozók nem háztartási célokra készültek, ám egyes korai modellek helyenként még mindig használatban vannak. Az ilyen eszközök nagyon megbízhatóak, ám túlzott méretük és zajos működésük miatt használatuk manapság csupán nagy teljesítményű villamosmotorok, esetleg szerszámok esetében fordul elő.

Feszültségstabilizátor

Feszültségstabilizátorok áramkör szerint

A feszültségszabályozókat áramkör szerint is elkülöníthetjük, így megkülönböztetünk soros és párhuzamos stabilizálást.

Soros stabilizálási módszer

A soros stabilizálási módszer egy olyan eljárás, mintha egy szabályozó elem lenne sorosan kötve a terheléssel, amely egy változtatható ellenállásként viselkedik. Ennek növekedése vagy csökkenése biztosítja az kimeneti feszültség állandóságát.

Párhuzamos stabilizálási módszer

Az ilyen stabilizátoroknál a terheléssel párhuzamosan kapcsolódik a szabályozó elem. A kimeneti feszültség változásának hatására az elem söntölő hatása megváltozik, így próbálja állandó szinten tartani a kimeneti feszültség szintjét.

Hogyan válasszunk feszültségstabilizátort?

A megfelelő feszültségszabályozó kiválasztásához az alábbi paramétereket érdemes figyelembe venni:

  • fázisok száma
  • teljesítmény
  • válaszsebesség
  • túlterhelés elleni védelem
  • csatlakozási módszer

Feszültségstabilizátorok a Profibarkácsnál

A Profibarkács webáruházában számos Kemot feszültségstabilizátor közül válogathat. Termékeink 500-3000 VA közöttiek és egyfázisúak, melyek közül mindegyik megbízható és időtálló választás.

Ajánlat: Kertekveb, tanyákon szükség lehet állatoknak házra, ketrecre, állat kifutóra. Tudta, hogy nálunk azt is lehet kapni?

Gyakran felmerülő kérdések feszültségstabilizátor vásárlásakor

 

Mikor érdemes feszültségstabilizátort vásárolnom?

VHa különösen értékes, esetleg régi, feszültségingadozásra érzékeny eszközt használ, érdemes beszerezni egy feszültségstabilizátort, ezzel megelőzve az eszköz meghibásodását.

Milyen feszültségstabilizátort válasszak?

A megfelelő eszköz kiválasztásához a legfontosabb a teljesítmény és a megfelelő feszültség ellenőrzése.

Kapok-e garanciát a feszültségstabilizátorra?

Igen, minden termékhez 1 év garancia jár, illetve lehetőség van plusz garancia vásárlására.