Akkus szegélynyíró

Egy akkus szegélynyíró, szegélyvágó óriási segítség, ha a kertünk nagy és zegzugos. A legeldugodtabb helyren is le tudjuk nyírni a füvet. Ott is, ahol nincs áramforrás. Válassz akkus szegélyvágóink közül. Görgess legalulra, segítünk választani. Egy minőségi kerti géppel időt és energiát spórolsz meg, a kerti munka pedig öröm lesz!

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
19 390 Ft - 69 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Akkumulátor típusa
Akku és töltő a csomagban
Maximális fordulatszám  (rpm)
-
7 200 rpm - 10 000 rpm
Munkaszélesség  (cm)
-
20 cm - 32 cm
Vágószerszám típusa
Vezetőgörgő
Teleszkópos nyél
Szögben állítható vágófej
Termék státusza
Szűrés és rendezés
20 termék
20 termék

Akkus szegélynyíró

Egy akkus szegélynyíró legalább olyan kiemelt eszköz a kertünk rendben tartása során, mint egy hagyományos fűnyíró.

Az akkumulátoros szegélynyíró, segítségével megtisztíthatja a szegély menti területeket, kiszedheti a bokrok tövében, a sziklakertben vagy egyéb nehezen elérhető területeken maradt fűszálakat. Ha mindene a szép zöld gyep, akkor elengedhetetlen egy akkus szegélyvágó beszerzése, ugyanis csak ennek az eszköznek a segítségével lehet tökéletessé alakítani a zöld felületetet. Az akkumulátoros szegélyvágó működése egy nagy fordulatszámon forgó damilszálon alapszik, így csupán a zsenge füvet képes levágni, vastagabb és fás szárak már kifognak rajta. A késsel felszerelt akkumulátoros szegélyvágók már nagyobb erőhatásra képesek. 

Tipp: kerted rendezettebbnek tűnik, ha fűszegélyt, ágyásszegélyt használsz. 

Késes vagy damilos akkus szegélynyíró a jobb?

Mind kés és mind a damil esetében jó vágási eredményre számíthatunk, azonban használatuk teljesen különböző. A kés azonnal kész a nyírásra, ugyanakkor gyakran meg kell élezni vagy cserélni kell. A damil nem válik tompává, azonban elhasználódik, azaz egyre rövidebb lesz a vágások után, így idővel mindig le kell tekernünk az orsóról a megfelelő hosszúságot belőle, hogy megfelelően tudjuk használni. Ez történhet félig automatikusan az orsó földhöz való érintésével vagy teljesen automatikusan – ez utóbbi leginkább a drágább modelleknél jellemző.

akkus szegélnynyíró

Az akkus fűszegélynyíró használata

Van néhány olyan aranyszabály, ami megkönnyítheti az akkumulátoros szegélynyíróval végzett munkát, ezeket szedjük most össze:

 1. Először az akkumulátoros szegélynyírót használd, utána a fűnyírót, mert utóbbi összegyűjti a levágott füvet!
 2. Sose térj el a gyárilag meghatározott damilszál-vastagságtól! A vékonyabb túl gyenge lesz, a vastagabb túlterheli a gépet!
 3. Ne használd az akkus szegélynyírót a védőfej nélkül, hiszen a felverődő kavicsok és növényi darabkák sérülést okozhatnak!
 4. Kerüld a keményebb akadályokat, köveket, hiszen ez tönkreteheti a gépet!
 5. Határozott, de nem túl gyors mozdulatokkal dolgozz!

A szegélynyíró damil cseréje

 1. Szedjük szét a damilfejet!
 2. Mérjünk ki a gépnek megfelelő hosszúságú damilt!
 3. Hajtsuk félbe a damilszálat, a hurkos végét kell majd ráakasztani a kijelölt helyre!
 4. Tekerjük fel a damilt az orsóra forgásiránynak megfelelően!
 5. Figyeljünk rá, hogy a kijelölt vájatok mentén tekerjük a damilt!
 6. A damil két végét dugjuk ki az orsófedél lyukain, majd pattintsuk rá az orsót a rugóra!

Előkészületek az akkus szegélyvágó használata előtt

Mielőtt üzembe helyeznénk az akkumulátoros szegélyvágót, javasolt a készülék előzetes ellenőrzése. A vágófejnek és az orsónak simán kell mozognia. Abban az esetben, ha nem mozog, meg van szorulva, akkor meg kell keresnünk a hiba okát és megszüntetni. Emellett fontos, hogy elég damillal rendelkezzen az orsó. Javasolt egy pótdamilfej tárolása otthon, hiszen előfordulhat, hogy munka közben elfogy a damil. Mindezek mellett bosszúságot okozhat az is, ha eltört egy vágópenge és emiatt nem tudjuk folytatni a munkát. Következő lépésként ellenőrizzük a gép erőforrását. Érdemes ellenőrizni az akkumulátor töltöttségének a fokát. Ha nagyobb területen dolgozunk ésszerű lehet pót akkumulátort beszerezni a szegélynyírónkhoz, hogy ne kelljen megszakítanunk a munkavégzést az esetleges töltéssel.

Ezek mellett saját biztonságunkra is fokozott figyelmet kell szentelnünk a megfelelő ruházat választásakor, úgy, ahogy tesszük azt a többi olyan gép használatának esetében is, melyeken szintén forgó alkatrészek találhatók. Kerti munkák során sok esetben azért történik baleset, mert a készülék nem a megfelelő állapotban lett üzembe helyezve és használva, vagy olyan ruházat viselése miatt, mely nem nyújtott teljes védelmet. Érdemes szem- és fülvédő, fültokot, hosszú, vágásbiztos nadrágot, masszív cipőt, csúszásgátlós talppal viselnünk a munka közben.

Végezetül ellenőrizzük a vágandó területet. Minden olyan tárgyat (pl. követ, gyerek- és állatjátékot stb.) távolítsunk el, mely esetleg sérülést okozhat bennünk és az akkus szegélynyíróban.

Kínálatunkban a Einhell, Extol Premium, Gardena, Graphite, Hecht, Riwall és a Yato akkus szegélynyíróit találhatja meg.

Milyen kerti munkák elvégzésére a legalkalmasabb az akkus szegélynyíró?

Az akkumulátoros szegélynyíró, segítségével megtisztíthatja a szegély menti területeket, kiszedheti a bokrok tövében, a sziklakertben vagy egyéb nehezen elérhető területeken maradt fűszálakat.

Milyen esetben érdemes késsel felszerelt akkumulátoros szegélyvágót választani?

A késsel felszerelt akkumulátoros szegélyvágó használata nagyobb igénybevétel esetén javasolt. Ez a vágófelület, szakszerű használat mellett és megfelelő teljesítményű erőforrásra felhelyezve alkalmas lehet kisebb fás szárú növények kivágására is.

Kell-e védőfelszerelést viselni akkumulátoros szegélyvágó használatakor?

Mindenképpen ajánlott. Az alap védőfelszerelések: az arcvédő, vagy munkavédelmi szemüveg, munkavédelmi fülvédő (ezek mindegyike egyszerre található meg a multifunkcionális munkavédelmi sisakokon) továbbá erősen ajánlott még lábszárvédő használata, de ha ez utóbbival nem rendelkezünk mindenképpen erős szövésű hosszú nadrágot viseljünk.

Ha még hezitálsz, hogy akkumulátorrs kerti gépet válassz-e, akkor segítünk dönteni, olvasd el az Akkumulátoros kerti gépek előnyei és hátrányai című bejegyzésünket.