Fűnyírás és a gyep karbantartása

Helyszín - Kert
Idő - Kevesebb, mint 2 óra
Idő - Teljes délután
Kategória - Fűnyírás és a gyep karbantartása
Nehézség - 1
Nehézség - 2
Típus - Útmutató
Alternáló kasza működése

Bevezetésképp érdemes tisztázni, hogy mit is takar az a fogalom, hogy kaszálás, és mi a különbség közte, és a fűnyírózás között. Fűnyírás során egy jellemzően egyszikűekből álló, alacsony magasságú (max. 10-15 cm) növénytakarót vágunk alacsonyabbra. Ilyenkor a levágott növényi részeket jellemzően nem hasznosítjuk, vagy maximum mulcsként, ha fűgyűjtős fűnyíróval dolgozunk. Kaszálás során magasabb, és változatosabb fajú növényzettel dolgozunk, és jellemző a kaszálék felhasználása is szálastakarmányként vagy alomanyagként. Néhány jellemző növény, melyeket kaszálással takarítunk be: egyszikű takarmánynövények, vegyes egyszikű állomány, lucerna, bükköny stb. Hazánkban a legtöbb szálastakarmányt megfelelő időjárási körülmények között évi 2-4 alkalommal tudjuk kaszálni, az első kaszálások jellemzően májusban indulnak.

Herpácsi Gábor
Módosítva | 2024. szeptember 27.
Hogyan használd a fűnyírót?

A fűnyírók manapság nélkülözhetetlen kerti gépek, hiszen a pázsit rendszeres nyírást igényel, ami ezzel a berendezéssel könnyen és gyorsan elvégezhető. Nézzük most meg, hogy hogyan működik a fűnyíró?

Herpácsi Gábor
Módosítva | 2024. augusztus 19.
Leggyakoribb fűnyíró hibák

A különböző típusú fűnyírók, aszerint, hogy elektromos, akkus, vagy benzines meghajtásúak eltérő hibajelenségeket produkálhatnak. A fűnyíró hibák között a leggyakoribbak például, hogy nem indul el a fűnyíró, az akkumulátor nem működik megfelelően, gyenge a vágási teljesítmény, esetleg a kerekeivel adódik probléma vagy mondjuk a robotfűnyírónál szalagszakadás történik. Van olyan fűnyíró meghibásodás, amit házilag is meg tudunk javítani, de van, amihez szakembert kell hívni.

Herpácsi Gábor
Módosítva | 2024. július 03.
Fűfolt Felülvetés
Idő: Kevesebb, mint 2 óra

Tél végén amikor elolvadt a hó, kellemesebb az idő, fel kell mérni a kert állapotát. Meg kell nézni, hogy milyen állapotban van a pázsit, az egész pázsit erőtlen-e vagy nincs akkora gond, inkább csak foltokban kopasz?

Mihala Ferenc
Módosítva | 2024. május 13.
Fűmag Fajták

A sűrű, életteli zöld, egybefüggő gyepfelület minden kerttulajdonos álma, de ennek eléréséhez tudni kell, milyen fűmag fajták léteznek és melyik számunkra az egyéni körülményeket figyelembe véve a legoptimálisabb.

Mihala Ferenc
Módosítva | 2024. május 13.