H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Füvesítés Lépésről Lépésre

Fűnyírás és a gyep karbantartása
Nehézség:
Idő: Teljes délután

Milyen típusú fűmagot válasszunk, hogyan kell a különböző fajtákat telepíteni, milyen gondozást igényelnek az egyes fajták és stb. Ezt a témát járjuk körbe.

Tartalomjegyzék
A füvesítés lépésről lépésre -  ezeket a kérdéseket érdemes átgondolnunk
Füvesítés lépésről lépésre – vízelvezetés és tereprendezés
Telepítés és fűmagvetés a füvesítés fő lépései
A fű gondozása füvesítés után az utolsó lépés

A füvesítés lépésről lépésre -  ezeket a kérdéseket érdemes átgondolnunk

Ahhoz, hogy mesés füves kertünk legyen, igen is sok és kemény munkát igényel. Rengeteg befolyásoló tényező van és sok mindent számításba kell vennünk, hogy a növénynek és a fűnek is meg tudjuk adni azt, ami lehetővé teszi hogy szépen fejlődjön és virágozzon. Pont ezek miatt alaposan meg kell terveznünk, hogy mit, miért és hogyan teszünk, mielőtt bele vágunk ebbe az izgalmas projektbe.

Először is tegyünk fel magunknak pár kérdést, mielőtt neki kezdünk a füvesítésnek. Milyen típusú fűmagot válasszunk, hogyan kell a különböző fajtákat telepíteni, milyen gondozást igényelnek az egyes fajták és stb. Azt is érdemes átgondolni, hogy mennyire fogjuk igénybe venni a füvet a kertünkben, ami alatt arra gondolunk, ha például gyerekes család vagyunk és a gyerekek éjjel nappal kint játszanak, futkároznak a kertben, akkor olyan fűmagot érdemes ültetni, ami jól viseli a taposást és a rohangálást. Erre tökéletes választás lehet a sport- vagy golffűmag, amivel akár a focipályákon találkozhatunk. Ha viszont az a cél, hogy egy gyönyörű japánkertben szeretnék mindennap élvezkedni és nézelődni, akkor jobb döntés díszfüvet választani, aminek sokkal vékonyabb a szálai, viszont sokkal szebb látvány fog elénk tárulni.

Zöld fű

Nem utolsó sorban pedig azt is érdemes mérlegelni, hogy milyen fekvése van a kertnek. Sok árnyék fogja majd takarni a kertet, vagy esetleg gyönyörű fák fogják megszűrni a napsugarakat? Ha árnyékosabb a kertünk, akkor pedig érthető módon árnyéktűrő magot válasszunk, ami megelégszik kevesebb napsugárral is.

Füvesítés lépésről lépésre – vízelvezetés és tereprendezés

Miután kiválasztottuk azt a típusú magot, ami az életvitelünkhöz a legmegfelelőbb, azután jönnek az izgalmasabb teendők. Neki kezdhetünk a valódi munkának, tehát érdemes megfontolni az öntözőberendezések és a vízelvezetés kérdését is. Amikor ezen gondolkodunk fontos tudni, hogy a pázsit ugyanúgy érzékeny a víz túladagolására, mint a szárazságra. Pont emiatt fontos, hogy a tereprendezéssel szimultán találjunk megoldást a vízelvezetésre is. Ha a talajba nagyon könnyen beszivárog a víz, akkor érdemes csak egy kis lejtést adni a talajnak, hogy a felesleges víz el tudjon folyni. Ha pedig túlságosan kötött a talaj, akkor a tereprendezéssel egyenlítsük ki a kisebb mélyedéseket, amiben megállhat a víz.

Mielőtt túl előreszaladnánk, ahogy feljebb írtuk a másik szimultán lépés a tereprendezés lesz, ami vonatkozik a talajnak az elsimítását, fellazítását, a gyomok kiirtását illetve a talajfertőző baktériumot és kártevők eltávolítását is. A talajt először ássuk, vagy kapáljuk fel kb. 20-30cm mélyen. Mindenképp távolítsunk el minden nagyobb gyökeret, követ majd dolgozzuk be a földbe a szerves trágyát. Egyengessük el a talajt gereblyével mivel fontos, hogy minél egyenletesebben el tudjuk teríteni a földet, hogy ne tudjanak  kis gödröcskék, és buckák kialakulni. Ezek a későbbiekben nehezíteni fogják a fűnyírást és a vízellátás, ezáltal a fű növekedése is egyenetlen lesz. A füvesítés lépésről lépésre nem is olyan egyszerű igaz?  Dehogynem!

A talaj lazítása nem lesz egy bonyolult feladat, mivel a fűmagoknak elég ha kb. 1 cm mélyen vannak a földbe helyezve. Ez pont optimális, hiszen így nem fogja a szél sem arrébb fújni, a madarak sem férnek hozzá, és könnyen kap majd vizet is. Amikor a tereprendezést intézzük, nagyon fontos a szerves trágya, hiszen hosszútávon ez fogja elősegíteni a növény gyökeresedését, bokrosodását. Talajlazító, vagy gyepszellőztető rendelését intézheti a Profibarkács.hu webáruházból is.

Telepítés és fűmagvetés a füvesítés fő lépései

Ha még nem vagyunk túlzottan gyakorlott magvetők, nagy segítség lehet számunkra, ha spárgával kisebb négyzetekre taglaljuk a földet, akár egy 5x5m-es négyzetet. Minden 5x5m-es területre 1 kg fűmagot érdemes bejuttatni (a szükséges fűmag mennyiség kb. 1kg / 20-25 m2), amit mindenképp próbáljunk szélmentes időszakban megtenni. A füvesítés lépésről lépésre követésében fontos elem, hogy ezután óvatosan gereblyével juttassuk a földbe, amint említettük kb a felső 1-2cm mélysége, mad finoman permetezve öntözzük meg. Ha ügyesek voltunk, akkor kb. Két héten belül meg kell jelenniük a kis fűszálaknak a kertünkben. Folyamatosan tartsuk nedvesen a területet és csak élvezzük ahogy a kopár kertünk egy gyönyörű zöld szőnyeggé növi ki magát.

fűnyírás

Nagyon figyeljünk oda, hogy az elején még nagyon érzékeny tud lenni a taposási károkra, így vigyázzunk rá és ne pazaroljuk el a sok befektetett időt és energiát. Ha már növekszik a gyönyörű füvünk a kertben, és elérte a 6-8 cm-t neki is foghatunk már a fűnyírásnak is. Legjobb fűnyíró a gyűjtős típus, hiszen így nem hullik vissza a levágott fű a talajra.

A fű gondozása füvesítés után az utolsó lépés

Miután már gyönyörű kertünk van és a füvünk is gyönyörűen nő napról napra, fontos hogy odafigyeljünk annak gondozására is. Fontos, hogy a vegetációs időszakban nitrogéntartalmú műtrágyával segítsük a növényeket hogy elég tápanyagot kapjanak. Nyár végén érdemes ezt abba hagyni, mert ha pedig túl nagyra nő, az a fagy közeledtével inkább csak nagyobb károkat okoz. A gyep karbantartását és visszavágását nehezen odaférhető helyeken fűszegélynyíróval is végezhetjük.

Ha be akarjuk biztosítani, hogy a gyomok ne jöjjenek vissza, akkor a legjobb védekezés a támadás, azaz a legjobb ha kellő sűrűségű füvet ültettünk a kertünkbe.

Fűszegélynyíró

Emellett a fűnek a színe is nagyon fontos, hiszen ettől függ, hogy mennyire mutat szép látványt számunkra a kert. Keserűsó füldbe juttatásával tudunk "zöldesíteni".  Végezetül pedig egy kis plusz információ illetve érdekes tény, hogy a fű gyökere általában 5-7 naponta váltja a gyökérzetét, emiatt fontos a gyep kezelése rugós fűszellőztetővel, ha megoldható. Így nem csak a füvünket frissítjük ezzel a módszerrel, hanem könnyebben el lehet távolítani a gyomokat is a földből.

Most hogy megismerkedtünk, hogyan zajlik a füvesítés lépésről lépésre, megpihenhetünk. Ha pedig végre elégedettek vagyunk a gyeppel, nekivághatunk egy hasonlóan izgalmas kerti projektnek, a medenceépítésnek! Itt a blogon a medencefűtés fajtákkal is megismerkedhet.

Kapcsolódó ötletek

Fűnyírás és a gyep karbantartása

A sűrű, életteli zöld, egybefüggő gyepfelület minden kerttulajdonos álma, de ennek eléréséhez tudni kell, milyen fűmag fajták léteznek és melyik számunkra az egyéni körülményeket figyelembe véve a legoptimálisabb.

Kerti gépek és kéziszerszámok útmutató

Ma sorra vesszük, hogy mik a forgalomban lévő fűnyíró típusok, főbb tudnivalókat, karbantartásukat, hogy kellő információval rendelkezz a számodra legjobb fűnyíró beszerzéséhez

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!