H-P: 8:00-16:00

+36-1-323-77-21

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

yato aug

Mikor kell locsolni?

Kertgondozás és haszonnövények
Nehézség:

Ez a bejegyzés a helyes öntözés, locsolás általános szabályait mutatja be. Akkor lesz a kertünk zöld és üde, ha rendszeresen öntözzük a nyári hőségben.

Tartalomjegyzék
A locsolás aranyszabályai
A földrétegek jelzik, hogy mikor kell locsolni
Mi az öntözés legideálisabb időpontja?
Mire figyeljünk még a locsolás időpontján túl? – öntözéstechnika haladóknak
Melyik növényt milyen gyakran öntözzünk?
Locsoljunk szükség szerint, az időjárás figyelembevételével!
A rendszeres locsolás a szép kert záloga

A locsolás aranyszabályai

Ez a bejegyzés a helyes öntözés, locsolás általános szabályait mutatja be. Akkor lesz a kertünk zöld és üde, ha rendszeresen öntözzük a nyári hőségben. Mint minden kerti tevékenységnek, ennek is megvannak a maga szabályai. Most kifejtjük, hogy pontosan mikor kell locsolni.

Az öntözés, locsolás a kerti munka egyik legidőigényesebb tevékenysége, lényeges, hogy az öntözés valóban elérje a célját, és ne csak kidobott pénz, idő és energia legyen. Ehhez viszont ismernünk kell az alapszabályait, sőt, a növényeink fajtáit, a talaj minőségét, hogy milyen módon tudjuk elérni a gyökérzetet, mennyire vízigényes az adott növény illetve az egyéb járulékos tényezőket. Ha ezeket ismerjük, tudni fogjuk, hogy mikor kell locsolni.

„Azt hisszük, hogy mi gondozzuk a kertünket, de valójában a kertünk gondoz minket.” (Jenny Uglow)

Tagadhatatlan, hogy sokszor kimerülünk a kerti munkák során, de mégis örömmel, fáradhatatlanul tesszük a dolgunkat, mert való igaz, hogy sok munka van egy kerttel, de a kertészkedés jó hatással van a testi-lelki egészségünkre egyaránt. Érdemes a kertünkért fáradozni és igyekezni kihozni belőle a maximumot. A víz pedig nélkülözhetetlen a növényeknek, fontos, hogy öntözésüket jó időben, jól csináljuk.

Most a locsolás optimális ideje kerül a középpontba,  ebben  a bejegyzésben igyekszünk minden releváns információt átadni a hatékony öntözéshez, amit idővel  a  kertetek és növényeitek meg fognak hálálni!

Locsoló nő

A földrétegek jelzik, hogy mikor kell locsolni

Öntözésnél mindig a gyökérzónára kell összpontosítani, elengedhetetlen, hogy a víz elérje a gyökereket. A felszínes, rövid ideig tartó locsolás hatástalan. Tudnunk kell, mely növényünknek hol helyezkedik el a gyökérzete, a fű és az egynyári növények gyökerei a talaj felső részében, a fák, cserjék és évelők gyökerei  pedig a talaj felső  30-60 cm-es szintjén. Nem a gyökérzóna átnedvesítése a cél, hanem a gyökérzóna alatti földréteg nedvesítése, mert ez serkenti a  növény gyökereit a lefelé növekedésre.

Ha megfelelően átnedvesedett a növény gyökérzete körül a talaj, ne öntözd megint, amíg a föld ki nem szárad. Így az időjárástól függően akár két-három nap is eltelhet két locsolás között. Ez a kiszáradási idő azért is hasznos, mert így nem áll folyamatosan a gyökérzet pangó vízben, és ezért elegendő oxigénhez jut. Ezért is fontos tudni mikor kell locsolni.

 • Slaggal és locsoló kannával öntözés

Aki ezt a módszert alkalmazza,  akkor juttassa a vizet közvetlenül a növények tövéhez.  Így lesz a legtakarékosabb az öntözés, kevesebb víz párolog el és a gombás betegségeknek sem lesz ínyére.

A legkorszerűbb és legkényelmesebb vízellátást teszi lehetővé, hiszen akkor is öntöz a „gazda” helyett, amikor az esetleg nyaral, dolgozik, pihen. Beprogramozható változataival a rendszeres és egyforma mennyiségű vízellátás kivitelezhető, ráadásul a legkedvezőbb napszakban, csak tapasztaljuk ki, hogy mikor kell locsolni, hogy mikorra programozzuk be.

Csepegtető öntöző magaságyáson

Mi az öntözés legideálisabb időpontja?

 1. Öntözzünk korán reggel, még  mielőtt a hőmérő higanyszála az egekbe szökik, vagy az esti szürkületben, mert ilyenkor a legkisebb a kiöntött víz elpárolgása.  
 2. Automata öntözés esetén legcélszerűbb az éjszakai beállítás. Ilyenkor a víznyomás is kedvezőbb a nappalinál, valamint ritkábban van  öntözési tilalom.
 3. Tűző napsütésben nem szabad öntözni a növények leveleit, mert a nagy hőkülönbség következtében megperzselődnek.
 4. A melegkedvelő növényeket (paprika, paradicsom, uborka, dinnye, tök, padlizsán, eper, muskátli, stb.) reggel kell öntözni, hogy minél hamarabb fel tudjon melegedni a  gyökerük.
  A hidegkedvelőket (káposztafélék, borsó, retek, stb.) este kell öntözni, hogy minél tovább tartson számukra a lehűlt időszak.
 5. Ritkábban és egyszerre nagyobb vízmennyiséggel öntözzünk!  A gyakori, de felszínes locsolás csak a talaj felszínét hűti le és nedvesíti meg,  de a növények gyökérzete nem kap belőle.

Mire figyeljünk még a locsolás időpontján túl? – öntözéstechnika haladóknak

 • A talaj felszínét érdemes takarni gyaluforgáccsal, kéregtörmelékkel, rostos tőzeggel.  Ezek hűvösen tartják a talaj felszínét, csökkentik a nedvesség elpárolgását, megakadályozzák a gyomosodást és elbomolva növelik a talaj humusztartalmát.
 • Elhúzódóan öntözzünk, hogy a víznek legyen ideje leszivárogni a talaj mélyebb rétegeibe. Homokos talaj gyorsabban fölveszi a vizet, mint a nehéz, kötött talajok. Ezért a gyökérzóna átnedvesítése tovább tart kötött talajokon, mint könnyű, homoktalajokon.
 • Hagyjuk magasabbra nőni a füvet. A  fűnyíró pengéjét magasabbra állítsuk,  a megmaradó szárrészek segítenek a vízmegtartásban. A fű növekedése lassul, ami kevesebb tápanyag és vízelvonással jár. Ha fűnyírót keresel, nézz szét a Hecht termékei között is webáruházunkban!
 • Használj esővizet, ha nem szeretnél ivóvizet pazarolni, jó ötlet a tárolóban gyűjtött esővíz. Átlagosan fejenként napi 6 liter vizet fogyasztunk kertjeink öntözésére. Ehhez nem szükséges ivóvíz tisztaságú víz, a locsolás legpraktikusabban, és a növények számára is legkedvezőbben az összegyűjtött csapadékvíz használatával kivitelezhető.
 • A pangó vizet nem szeretik a növények, mert a gyökérzet nem jut elég levegőhöz, a gyep sárgul, a növények pusztulásnak indulnak.
 • A locsoláson túl nagyon fontos a talaj tápanyagellátása, a metszés, a permetezés elvégzése. A tavaszi és a télre felkészítő munkálatokról nem beszélve!

Automata öntöző

Melyik növényt milyen gyakran öntözzünk?

Néhány tanács a  leggyakoribb  növényekről és a vízigényükről:

 • a veteményeseket és virágágyásokat: rendszeresen, nagy melegben naponta locsolni kell
 • a gyógy- és fűszernövényeket : csak aszályos időszakban ( különben csökkentjük az illóolaj tartalmukat)
 • sziklakertiek és kaktuszok: hetente, kéthetente elegendő öntözni
 • gyümölcsfák: szeretik, ha a tövüknél kapnak vizet, számukra  elegendő hetente
 • szeder, málna, ribizli: rendszeresen, 2-3 naponta öntözni kell
 • füvet: nyári időszakban 2 naponta locsolni szükséges
 • a legtöbb egynyári növény jól bírja a tűző napot,  ezért gyakran teraszokon, cserépben, balkonládában élnek.  Ha az erkélyünkön vagy teraszunkon tartjuk ezeket a növényeke, mindig figyeljünk arra, hogy rendszeresen locsoljuk meg őket, de ne álljon alattuk a víz. Öntözésüket a kora reggeli órákban vagy alkonyatkor végezzük. 2 naponta öntözzük, nagy meleg esetén akár naponta is

Locsoljunk szükség szerint, az időjárás figyelembevételével!

Az optimális locsoláshoz figyelni kell az időjárást, a csapadékot, a hőmérsékletet, a környezet klímáját. A növényzet túllocsolása is káros, nemcsak a vízhiány.  Ha automata rendszert használunk, és naponta esik az eső, állítsuk át a megszokott locsolási időpontokat, vagy kapcsoljuk le néhány napra teljesen.

Időszakosan több öntözésre is szükség lehet, mint máskor, például ha nagy a kánikula és nem esik hosszú ideig, vagy ha száraz és eleve homokos a talaj, sőt akkor is, ha a növények sűrűn helyezkednek el egymás mellett. Gyakrabb locsolást igényelnek a frissen ültetett növények is.

A locsolás szükségességét ellenőrizhetjük a talaj szárazság vizsgálatával, ha ásóval megássuk és 15-30 cm mélyen is nedvesnek látszik, nincs ok aggodalomra. Ha pedig füvet nyírnánk, ehhez a tevékenységhez is tudunk remek fűnyírókat.

Öntözés locsolócsővel

A rendszeres locsolás a szép kert záloga

Ugye most már te is tudod hogy melyik növényedet mikor kell locsolni? Még a kezdő kertészek is tudják,  hogy rendszeres öntözés nélkül bizony nincs egészséges, buja, zöld növényzet, szemet kápráztató kert, pázsit de gyümölcsöket, zöldségeket sem igen szüretelhetünk. Ismerjük meg a kertünket, a növényeinket, figyeljük az időjárást, hogy a locsolást éppen akkor és úgy végezhessük el, amikor és ahogyan a kertünknek a leginkább hasznára válik. Ha pedig házilag szeretnél öntözőrendszert telepíteni, olvasd el az erről szóló bejegyzésünket is. 

 

Kapcsolódó ötletek

Idő: Kevesebb, mint 2 óra
Terasz, erkély, kerti pihenő és árnyék

Egy minőségi napvitorla felszerelése, felhelyezése nem csak az árnyékolás szempontjából fontos, de ha szépen van rögzítve, akkor nagyon esztétikus látvány is, elhozza a “beach” hangulatot.

Idő: Teljes délután
Kertgondozás és haszonnövények

A gyomnövény vagy más néven dudva, gaz olyan növény, amelyeket nem mi vetettünk, mégis nőnek, haszontalanok a kertben, sőt kimondottan károsak.

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!