H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Napvitorla rögzítése és felszerelése

Terasz, erkély, kerti pihenő és árnyékolás
Nehézség:
Idő: Kevesebb, mint 2 óra

Egy minőségi napvitorla felszerelése, felhelyezése nem csak az árnyékolás szempontjából fontos, de ha szépen van rögzítve, akkor nagyon esztétikus látvány is, elhozza a “beach” hangulatot.

Tartalomjegyzék
Napvitorla Rögzítése és Felszerelése
Kisebb méretű napvitorla felszerelése és rögzítése
Napvitorla felszerelése és rögzítése bebetonozott csövekhez
A napvitorla rögzítésének a lépései
Az árnyékoló napvitorla helyének kijelölése, magasság meghatározása
Palstek csomó napvitorla, árnyékoló háló felhelyezéséhez
A napvitorla felszerelése és rögzítése utáni teendők ősszel és tavasszal
Szakszerűen felszerelt és rögzített jó minőségű napvitorla, gondtalan árnyékolás éveken át
Milyen anyagú anyagú és formájú napvitorlák, árnyékoló hálók léteznek?

Napvitorla Rögzítése és Felszerelése

Egy minőségi napvitorla felszerelése, felhelyezése nem csak az árnyékolás szempontjából fontos, de ha szépen van rögzítve, akkor nagyon esztétikus látvány is, elhozza a “beach” hangulatot. Érdemes időt szánni rá, átgondolni a szükséges eszközöket, az egyes lépéseket. Ehhez nyújtunk most segítséget.

A napvitorla felszerelése és rögzítése egyáltalán nem nehéz, de fontos a szakszerű kivitelezése, mert ez nagyban befolyásolja, hogy az árnyékoló el tudja -e majd látni a funkcióját. A napvitorlák piacra kerülése a kezünkbe adta a lehetőséget, hogy  gyorsan, könnyen és pénztárcabarát módon megoldható legyen az árnyékolás ahol csak szükséges. 

A nyári időszakban a legtöbb ember szeret kint lenni a szabadban, de ehhez az kell, hogy legyen a kertben, udvaron egy kis árnyék, ahová húzódhatunk a tűző napsugarak ellen, ugyanakkor nem zárjuk el magunkat a természettől. Ha az árnyékolás megoldott, akár az egész napot kint tölthetjük, érezzük az illatokat, a lágy szellőt, halljuk a madarakat, mindezt úgy, hogy nem kell tartanunk a napszúrástól, leégéstől.

Ha meghoztuk azt a nagyszerű és okos döntést, hogy egy ilyen árnyékolót vásárolunk, már csak a szakszerű napvitorla rögzítés van hátra, aztán átadhatjuk magunkat a pihenésnek. Nézzük hogyan is fogjunk neki a felszerelésnek!

Kisebb méretű napvitorla felszerelése és rögzítése

A napvitorlákat sokféle módon lehet rögzíteni, attól függ, mekkora a mérete és hol használjuk. Erkélyen, teraszon, kertben?

Kisebb méretnél stabilan álló kerti bútorhoz, fához, erkély szerkezetéhez rögzíthetjük, esetleg falra szerelt tartókhoz,  de nagyobb vitorlák esetében tartóoszlopokat szükséges beállítani. Nagyon fontos, hogy stabil legyen a napvitorla rögzítése, az anyag kifeszüljön. 1-2  sarkát legalább 30 fokos szögben ferdén szükséges rögzíteni, hogy le tudjon folyni róla a víz és a ráhulló falevelek, száradt virágszirmok ne álljanak meg rajta.

Napvitorla felszerelése és rögzítése bebetonozott csövekhez

Ha nagyobb méretű napvitorlával rendelkezünk, annak stabil rögzítéséhez csöveket kell telepíteni, ez a módszer természetesen akkor is helytáll, ha egyáltalán nincs mihez rögzíteni még egy kisebb napvitorlát sem. Ez a megoldás megbízható tartást ad majd, sőt a napvitorlánk a széllel is sokkal ellenállóbb lesz.

Az alábbiakat készítsük elő, hogy kéznél legyenek:

 • Fúrógép
 • Nemesacél tűzoltó karabiner
 • Nemesacél gyűrűs csavarok (M8 x 40) anyákkal és alátétekkel
 • Nemesacél ernyőfeszítő
 • Öntözőkanna
 • Ragasztószalag
 • Csőhüvelyek (2 colos)
 • Gyorsbeton
 • Vitorlakötél (8 mm)
 • Horganyzott acélcsövek (1 col, 50 mm átmérő, 2,5 vagy 3,65 falvastagság)
 • Ásó
 • Vízmérték
 • Éles sniccer

napvitorla felszerelése

A napvitorla rögzítésének a lépései

A megvásárolt napvitorlánkat, árnyékoló hálónkat tegyük le a földre, ott, ahová kifeszíteni szeretnénk. Amennyire tudjuk feszítsük ki, és a sarkoknál jelöljük meg a talajon hová kell majd a csöveket telepíteni. Nézzük meg, milyen magasan kell álljanak majd a betonozott csövek, hogy a szükséges magasságba kerülhessen a napvitorlánk. Balesetveszélyes lehet, ha túl alacsonyra tesszük, a magasság tervezésénél azzal számoljunk, hogy felnőttek és gyermekek is tartózkodnak majd alatta, labdáznak, használják az árnyékos helyet, akkor lesz jó a magasság, ha nem akad bele senki.

Az árnyékoló napvitorla helyének kijelölése, magasság meghatározása

 • A csövek helyének kiásása
  Az előzőleg megjelölt pontokon ássunk kb. 40-50 cm-es mélyedéseket, és állítsuk bele a csőhüvelyeket kissé a talajba szúrva.
 • A betonozás, csőhüvelyek elhelyezése
  Rétegenként váltakozva öntsünk gyorsbetont és vizet a mélyedésekbe a csőhüvelyek köré, az utolsó 10 cm-t hagyjuk ki, így szinte láthatatlanná tudjuk majd tenni a betonbiztosítékot.
 • A csövek beállítása a csőhüvelyekbe és a csövek összeszerelése
  A csövek összeszerelésénél  át kell fúrni az acélcsöveket a  végükön 9 mm-es fúróval, óvatosan,  csak az egyik csőfalat.  Aztán már rögzíthető is a gyűrűs csavar mindkét oldalról anyával és alátéttel.

  A csöveket egyenesen, de még jobb, ha kb. 15 fokos döntéssel állítjuk a csőhüvelyekbe, a lyukakba, mert ez a pici dőlésszög kifelé segíti a széllel szembeni ellenállást.
 • A betonozás helyének eltüntetése
  Néhány nap elteltével, amikor a beton megköt, az utolsó kihagyott 10 cm-t befedhetjük földdel, fűmagos keverékkel, díszkővel tetszés szerint.
 • A napvitorla felszerelése, rögzítése, kifeszítése
  Fontos, hogy a rögzítő elemek jó minőségűek legyenek, ha ez megvan és egy stabil tartószerkezetet is sikerült kialakítanunk, biztos, hogy napvitorlánk úgy fog állni, ahogy kell.

A kötelek méretre vágásakor ajánlott ragasztószalaggal betekerni és a maradékot sniccerrel levágni, majd erre a végére palstek csomót kötni.

Palstek csomó napvitorla, árnyékoló háló felhelyezéséhez

Palstek csomó: A palstek vagy ahogy angolul hívják bowline, a vitorlázók legismertebb és egyik legfontosabb csomója. Vitorlást nem lehet elképzelni enélkül, legyen az bármekkora. Nagy előnye, hogy nem csúszik, nem laza és nem nehéz kibontani még, ha a kötélen nagy feszültség is volt előtte. A napvitorla felhelyezéséhez is hasznát vesszük!

palstek csomó kötése

Akasszuk be  a palstek csomót a kötélfeszítőbe, majd a kötélfeszítőt a gyűrűs csavarba! Végül erősen meghúzzuk a kötél feszítőt  ezáltal pedig kifeszül a napvitorla. legyen szó háromszög alakú, vagy négyzet alakú napvitorláról, ezzel a csomóval biztonságosan tudjuk rögzíteni.

A napvitorla felszerelése és rögzítése utáni teendők ősszel és tavasszal

Őszi vitorlabontáskor (szeptember, október körül ) minden feszítést ki kell lazítani, majd a feszítőelemeket – nem szétszedve – az árnyékoló textíliával együtt szárazon kell becsomagolni, hogy a tavaszi felszereléskor (március, április környékén) ugyanúgy kerüljön vissza, esetleg az igényeknek megfelelően lazítva vagy meghúzva az egyes sarokpontokat.

napvitorla

Szakszerűen felszerelt és rögzített jó minőségű napvitorla, gondtalan árnyékolás éveken át

Az egyik legjobb minőségű és legnagyobb méret-, szín- , és formaválasztékkal rendelkező napvitorla gyártó a Nortene. A világ egyik piacvezető, több, mint 50 éves szakértelemmel és múlttal rendelkező kertészeti és barkács termékeket gyártó vállalata, mely folyamatosan figyelemmel kíséri a technikai újításokat, a trendet, a vevők igényeit. Árnyékolói bárhol megállják a helyüket, akár kertben, erkélyen, közösségi tereken, éttermek teraszain kell megoldani a napvédelmet. Minőségi napvitorlák, gyors rögzítést, leszerelést tesz lehetővé, színben illeszthető a homlokzathoz, a külső designhoz, a különböző méretek és alakzatok pedig kombinálhatók szükség esetén. Érdemes télre leszerelni a napvitorlát, és zárt helyen tárolni, például egy kerti kis házban. Térköveznéd az udvarod? Olvasd el Térkő az udvarra bejegyzésünket.

Milyen anyagú anyagú és formájú napvitorlák, árnyékoló hálók léteznek?

Szőtt, vagy polyester. Négyzet alakú árnyékolóháló, vagy háromszög alakú napvitorla, nálunk mindent megtalál!

Nem elég viszont, hogy vásárolunk egy jó minőségű terméket, a rögzítésénél körültekintően járjunk el, és óvjuk a téli időjárástól, hogy hosszú évekig megoldott legyen az árnyékolás. 

Kapcsolódó ötletek

Kertrendezési ötletek

Mindig vágyunk a legjobbra. Mindenben. Ebből az elvárásunkból ne engedjünk akkor sem, mikor trambulint vásárolunk. Számtalan féle-fajta variációja létezik, és nem egyszerű kiválasztani a legjobbat. Felvetődik a kérdés: Melyik a legjobb trambulin? 

Terasz, erkély, kerti pihenő és árnyékolás

Az egyik legfontosabb funkció biztosan mindenkinek eszébe jut, ha a napernyőről esik szó, mégpedig az, hogy árnyékoljon. De ettől többre képes, lássuk milyen előnyöket élvezhetünk egy napernyő használatával.

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!