Bozótvágó, gallyazó

Tereprendezés, bozótirtás, kiszáradt, elfásult növényzet felszámolása, gallyazás, fa aprítás, számtalan kerti munka, de még akár egy erdei kirándulás során is hű segítőtársunk lehet egy megfelelő bozótvágó, gallyazó kéziszerszám.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
2 390 Ft - 36 790 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
15 termék
15 termék

 

Bozótvágó, gallyazó - milyen típusk léteznek

A szakirodalmak hívhatják bozótvágónak, gallyazónak, machete-nek, macheta-nak, macsétának, kerti késnek, egy szó, mint száz, tagadhatatlan, hogy ezek az eszközök olyan sokoldalúak, akár egy ezermester. Az általunk kínált kések olyan márkákat képviselnek, melyek mindegyike sok évre visszamenő jelenléttel már bizonyított a piacon, így a termékeinket választók biztosan nem táncolnak borotvaélen!

Vadregényes tájakon kirándulva, előfordulhat, hogy az elhagyatott ösvényeket benőtték szúrós, indás cserjék, melyeken igen embertpróbáló lehet átverekedni magunkat és ahelyett, hogy a természetben gyönyörködnénk és élveznénk a szabadidőnket, értékes időt veszítünk az erdei csapáson való átkeléssel. Képzelje mindenki azt, hogy ő maga Indiana Jones és válasszon egy macsétát a kínálatunkból, legközelebb garantáltan átugorhatja ezt a kellemetlen jelenetet.

Fiskars gallyazók, bozótvágók

A Fiskars történelme gigászi távlatokba, egészen 1649-ig nyúlik vissza a vele azonos nevű finn városba. Az olvasztó- és rúdkovácsműhely öntöttvas és kovácsoltvas termékei egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek, a vállalat folyamatosan erősödött, növekedett. Nem állította meg sem gazdasági válság, sem a versenytársak megjelenése. (Sorra gyártottak le az újabbnál újabb, forradalmi ötleteiket, mint például az első műanyag nyelű ollót is!) A nagyon szélesen diverzifikált termékpalettáján kerti szerszámok is fellelhetők, a kínálatunkban megtalálható Fiskars termékek már első látásra valami pluszt hordoznak magukban egyedi, baltaszerű megjelenésükkel.

macsete

A rozsdamentes pengének ez a része kiválóan hasít, míg az élesített oldala a vágást, a hegye pedig a vésést hivatott ellátni. Nem csak a formavilágában, de erőkifejtésében és használati módjában is hasonlít a baltához, ugyanúgy fél kézzel lendítve is használható. Ezt a mozdulatot a biztos fogást lehetővé tevő markolat végét megragadva tudjuk kivitelezni, míg másik kezünkkel biztosan tudjuk tartani a célterületet. A markolatot középen fogva bármilyen más, átlagos vágó munkálatot gyorsan tudunk ellátni. Ideális otthon a kertben gallyazáshoz, a sufniban a tűzifa hasogatáshoz, illetve akár erdészeti célokhoz is.

Extol kések

Az Extol külön márkát hozott létre a hobbi- és a profi barkácsolók, illetve az ipari igények kielégítésére. A profik márkája az Extol Premium, mely esetében a hangsúly a formatervezésre és a technológiára kerül. Ennek a családnak tagja a nálunk is megtalálható bozótvágó kés, melyet egyértelműen kerti munkára terveztek. Markolata időjárásálló, a hátoldala V alakú fogazattal rendelkező rozsdamentes acél penge.

Bozótvágó, gallyazó márkák kínálatunkban

A termékpalettánkon végignézve látható, hogy a legváltozatosabb formavilág az amerikai gyártótól származó Gerber termékekre jellemző. A Bolo, a Gator és a Gator Bush pengéi kifejezetten hosszúak (bár a Gator-nak van rövidebb változata is), közepes hosszúságúak a Clearpath és a Versafix Pro, ezutóbbi kissé bárdszerű, a Kukri pedig egy különlegesen rövid pengéjű macheta. Az extra pengehosszal rendelkező bozótvágók kialakítására jellemző, hogy a penge markolattól távolabb eső része a nehezebb, így egy erőteljes lendítéskor a penge ezen részével fokozott vágóerő is kifejthető. Ahogyan a Bolo, úgy a Kukri létrejöttét is az ázsiai hadászati történelem egy-egy darabkája, egy-egy régi fegyver ihlette.

Míg előbbi a hosszával és ennek köszönhetően a nagy vágóerejével, addig a régen bökő-szúró eszközként használt Kukri éppen ellenkezőleg, a rövid penge praktikusságával tűnik ki a választékból. Ez a pengehossz a daraboláshoz és aprításhoz előnyös. A Gator speciális markolatán belül is folytatódik a magas széntartalmú penge, a lehető legbiztonságosabb rögzítés érdekében.

A Hecht, cseh gyártó, saját országában piacvezető, de kiváló minőségű kerti gépeivel és eszközeivel már számos európai piacra szintén betört. Rozsadementes acél machetéjének egyik éle egy erős penge, míg másik oldala fűrészként használható. Ergonomikus markolata mindkét használathoz csúszásmentes fogást biztosít.

A Grupa Topex egy lengyel cégcsoport, melynek hat márkája közül egyik a Neo Tools. A profi termékei közt lévő machetéje könnyen a rutinos túrázók kedvencévé válhat. Közepesen hosszú pengéjével, illetve a másik élén fogazatával is hasznunkra válhat, ha egy sűrű bozótos kerül az utunkba. Praktikussága miatt ugyanakkor szintén helyet kaphat, nem csak a hobbi kertészek szerszámos falán is. Ugyancsak a lengyel csoporthoz tartozik a Verto, melynek kése egy hosszú acél pengével rendelkező, fa markolatú darab. Ezt a márkát kifejezetten otthoni kerti munkálatokhoz tervezték.

Ha inkább a modern technikában bízunk, akkor használjunk ágaprítót. Gyors, pontos munkát tesz lehetővé.

Használati tippek gallyazóhoz, macsetéhez

Tipp! Ha kímélni szeretnénk magunkat, sose kezdjünk munkába, ha nedves a fa, hiszen akár egy kis nedvességtartalom miatt sokkal nehezebben aprítható bármelyik fafajta. Mindig hagyjuk teljesen kiszáradni a célba vett darabokat.

Választékunk kései közt tehát a hobbijukhoz új kiegészítőt keresők és a kertészkedést magasabb szinten űzők is megtalálják az igényeiknek megfelelő minőségű eszközt. Az árak igen eltérőek lehetnek attól függően, hogy mennyire professzionális munkához szükséges maga a bozótvágó. A szó szerint egy-kétezer forintostól egészen a huszonezres nagyságrendig terjed a skála, így érdemes alaposan átgondolni milyen paraméterű machetára van szükségünk.

Figyelem! Habár több termék védőtokkal együtt kapható, használatot követően minden éles, balesetveszélyes kerti szerszám gyerekektől gondosan elzárva tartandó! Használjunk védőfelszerelést, például speciális munkavédelmi kesztyűt.

Gyakori kérdések bozótvágó, gallyazó vásárlásával kapcsolatban

Mi alapján válasszunk pengehosszt?

Természetesen a munka típusa határozza meg, milyen fajtájú kést érdemes választani. A hosszú pengével rendelkezők nagy erőkifejtésre alkalmasak, keményebb anyagokat is képesek hatékonyan átvágni. A baltaszerű véggel rendelkezőket fél kézzel is könnyen lehet használni. A rövid pengéjűek kisebb (akár kézben elférő) fadarabok aprításában, darabolásában, illetve szúrásban-vésésben a legjobbak.

Bármilyen kemény vagy vastag fát el lehet vágni ezekkel az eszközökkel?

Kitartó munkával lehetséges, de a keményebb anyagok esetében a szükséges fizikai erőbefektetés egy ponton túl már nem állna arányban a munka hatékonyságával. Egyes esetekben a gallyazók kialakítása hasonlíthat egy fejszére vagy egy baltára, de ettől még nem képesek helyettesíteni ezeket. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a bozótvágók eleve jóval könnyebbek az említett favágó szerszámoknál. Ne vágjuk túl nagy fába a fejszénk helyetti gallyazónkat!

Melyek az ide vonatkozó munkavédelmi szempontok?

Természetesen feladat függő, de ha tudunk használjunk valamilyen állványt, fűrészállványt akár. Mindenképpen érdemes beszerezni védőfelszerelést is (főleg sisak vagy rostély, szemüveg, cipő, vágásbiztos kesztyű) hiszen bármelyik fa esetében előfordulhat, hogy a vártnál könnyebben eltörik, esetleg a lábunkra esik, vagy egy szilánk repül felénk. Ha épp szünetet tartunk munka közben, mindig használjuk a kések védőtokjait és a munka végeztével tegyük biztonságos helyre az eszközöket. Gondolkodjunk előre és előzzük meg a baleseteket!