Lombszívó, lombfúvó

Lombszívó vagy lombfúvó?A Profibarkács webáruházában mindegyik típust megtalálhatod, beleértve az elektromos és benzines lombszívókat és lombfúvókat: nézd meg az árainkat! A legtöbb ember már szinte egymás szinonimájaként kezeli ezt a két szót. Ezzel egyébként nem is tévednek sokat, hiszen a legtöbb eszköz ebben a kategóriában már mindkét műveletre képes: lombszívásra és lombfúvásra is. Ugyanakkor azért fontos megemlítenünk, hogy ez nem minden egyes esetben igaz, mivel továbbra is találhatsz termékeket külön-külön mindkét fajtából. 

 

 

Lombszívó, lombfújó

Az egyik legelterjedtebb kerti gép a fűnyíró mellett, népszerűsége nem véletlen, hiszen nagyon sok olyan funkciója van, amire nem is gondolnánk. 

Mire való a lombszívó és a lombfújó?

A legtöbb felhasználó lényegében szinonimaként használja a két eszköz elnevezését, sokban nem is tévednek, hiszen a két funkciót tipikusan ugyanannál a munkafolyamatnál, jellemzően az ősszel lehullott levelek eltávolításakor használjuk és a legtöbb eszköz rendelkezik mindkét képességgel. A lombszívó és lombfúvó képességgel rendelkező eszközök óriási szolgálatot tehetnek a kertünkben, ha azokat lombhullató fás szárú növények, vagy nagyobb cserjék színesítik. A két képesség némileg eltérő célt szolgál. Míg az előbbi a lehullott levelek egy halomba való gyűjtésénél tehet nagy szolgálatot, addig az utóbbi a lehullott lombtakaró eltüntetését, esetleg ledarálását végzi el. Érdemes olyat választani, amelyik mindkét funkciót tudja, és csak egy gombnyomás kiválasztani, hogy éppen mire használnánk. 

 Mi a különbség a lombszívó és lombfújó között

Mi a különbség a lombszívó és a lombfúvó között?

A lombfúvó elsődleges feladata, hogy segítségével a kertünkben lehullott leveleket egy csomóba „tereljük” a segítségével. Ezt elsősorban egy erős levegősugár segítségével éri el. Ugyan a lombfúvók fő rendeltetése a levelek „összeseprése” , de számos más feladatra is alkalmasak lehetnek. Akár egy poros felületet is tisztára fújhatunk a segítségükkel, de a porhó eltávolításakor is nyugodtan számításba vehetjük ezeket az eszközöket.

A készülékek egy jelentős része rendelkezik lombszívó funkcióval is. A lényeg az, hogy ebben az esetben a légáram iránya megváltozik és lényegében egy porszívó szerű eszközzé alakul át a gépünk, amely a lehullott leveleket egy gyűjtőzsákba gyűjti össze és legtöbbször le is darálja azokat.

Érdemes a két funkciót, két munkafázisban használni. Első lépésben a lombfúvó funkcióval gyűjtsük egy kupacba a leveleket, majd a lombszívó képesség segítségével tüntessük el az összegyűjtött leveleket.

 

Milyen hatása van a környezetre a lombfújónak?

Ugyan a lomszívó/lomfúvók nagyon praktikusak és nagyon hasznosak, de természetesen ezeket az eszközöket is, mint sok más munkagépnek lehetnek káros hatásai és szembemehetnek a környezettudatosság szempontjaival. A legújabb környezetvédelmi iránymutatások felhívják a figyelmet arra, hogy nem szükséges az avart a kertünk minden részletéből eltüntetni, ugyanis ez számos élőlény otthonául szolgálhat. Érdemes tehát kertünk egy szegletében néhány avarkupacot meghagyni a sündisznók legnagyobb örömére. Ezen túl, fel kell hívni még a figyelmet arra a körülményre, hogy ezek az eszközök kifejezetten hangosak. Ezért mindenképpen ajánlott a fülvédő viselése, megelőzendő a halláskárosodásunkat,  és igyekezzünk olyan idősávban végezni a munkálatokat amikor a szomszédinkat nem zavarjuk.

 

Hogyan válasszak lombszívót?

Mint minden munkaeszköz beszerzése előtt, úgy ebben az esetben is, elsősorban azt kell tisztáznunk, hogy mire használnánk az eszközt. Házkörüli munkákra? Esetleg professzionális munkavégzésre kívánjuk beszerezni és nagyobb területen kívánunk dolgozni vele? A terület viszonylag homogén, vagy cserjékkel és fás szárú növényekkel sűrűn tagolt? Szűk helyekre is be kell jutnunk a lombszívó/lombfújónkkal?  Szükségünk van mind a lombfújó, mind a lombszívó képességre?  Milyen anyagi lehetőségeink vannak? Amennyiben a fenti kérdésekre tudjuk a választ, könnyen le tudjuk szűkíteni azoknak az eszközöknek a körét, amelyek számításba jöhetnek a Profibarkács.hu széles kínálatából. Abban az esetben, ha csak egy átlagos méretű kert rendben tartására keresünk eszközt, bőven elég egy kisebb teljesítményű elektromos modell. Ha ez a kert cserjékkel sűrűn tagolt, esetleg szűk helyen is mozognunk kell a lomfújó/lomszívónkkal, érdemes megfontolni az akkus eszköz beszerzését. Professzionális felhasználás esetében pedig amikor nagy területen dolgozunk és jelentős igénybevételnek tesszük ki az eszközünket, mindenképpen a nagyobb teljesítményű benzines modelleket javasoljuk.

Hogyan válasszak lombfúvót a kimenő légáram, azaz a CFM alapján?

Mi az a CFM érték? A lombfúvók besorolása köbméter / perc (CFM) mértékegység alapján történik, amely az eszközön keresztül áramló levegő térfogatát méri percenként. A lombfúvók CFM-je általában 200 és 800 egység között van. A magas tartomány, 500 és 800 közötti CFM értéket jelent, amely lehetővé teszi, hogy sokkal több levelet „mozgasson meg” a gép, mint a skála alsó részén elhelyezkedő modellek. Ha nagyobb mennyiségű levélkupacot kell arrébb tessékelni, akkor a magasabb CFM értéket kell figyelni.

 

Melyik a legerősebb, legnagyobb teljesítményű lombszívó, lombfújó

Elsősorban azt kell tisztázni, hogy milyen mérőszámok alapján határozható meg egy lombszívó, lombfújó teljesítménye. Erre három mértékegység létezik, amelyek némileg különböző képességeket mérnek.

  • A lombfúvók besorolása köbméter / perc (CFM) mértékegység alapján történik, amely az eszközön keresztül áramló levegő térfogatát méri percenként. A lombfúvók CFM-je általában 200 és 800 egység között van.
  • A kmph érték azt a sebességet méri, amellyel a levegő kilép az egységből órákra lebontva. A lombfúvók ideális kmph értéke 150 és 300 km / óra között mozog. (Az hogy a CFM, vagy km/h a fontosabb érték, az attól függ, hogy mi a cél. Ha nagyobb mennyiségű levélkupacot kell arrébb tessékelni, akkor a magasabb CFM értéket kell figyelni. Ha az a cél, hogy adott levélkupacot minél messzebbre, minél nagyobb távolságra mozgassuk, akkor a magasabb kmph értékű gépet érdemes választani.)
  • A belsőégésű erőforrással rendelkező lombújó, lombszívók esetében a motor méretét köbcentiméterben (cc) mérik. Az ampert (A) a vezetékes elektromos lombfúvók teljesítményének mérésére használják, a volt (V) pedig általában a vezeték nélküli, akkumulátoros lombfúvók teljesítményének mérésekor használatos.

A Profibarkács.hu kínálatában szereplő legerősebb és legnagyobb teljesítményű lombszívó, lombfújó a Hecht b.lombszívó/aprító gyűjtős önjáró gép.

A legjobb lombszívó és lombfújó

Talán legtöbbünk egyből rávágná, hogy a legjobb minden bizonnyal a legdrágább és legnagyobb teljesítményű eszköz.  A valóság azonban ennél jóval összetettebb.  Nagyon nehéz, talán nem is lehet általánosságban meghatározni, hogy melyik a legjobb lombszívó, lombújó, ugyanis  ezt a speciális felhasználói igények döntik el,amelyek nagyon szerteágazóak lehetnek. Példának okáért, ha önnek egy cserjékkel és fás szárú növényekkel felszabdalt kis kertje van a háza körül és ennek a rendben tartására keres eszközt, a nagyobb méret és a nagyobb teljesítmény kifejezetten hátrányt jelenthet és valószínűleg a kollegáink egy kisebb teljesítményű, de az adott körülmények között sokkal hatékonyabban használható akkus lombszívó, lombfúvót fognak önnek ajánlani.

Hogyan működik az akkumulátoros lombszívó?

A konkrét működést tekintve az akkumulátoros  modellek semmiben sem különböznek az elektromos modellektől. A különbség csupán az, hogy az erőforrás számára szükséges elektromos áramot egy Li-Ion akkumulátor biztosítja, ami jellemzően azzal jár, hogy nagyjából egy órás folyamatos munkavégzéssel kalkulálhatunk. Természetesen, ha rendelkezünk tartalék akkumulátorokkal ez az idősáv jelentősen kitolható.

Melyik a legjobb akkumulátoros lombszívó és lombfúvó

Nagyon nehéz erre a kérdésre egzakt választ adni. Leginkább az, amelyik az igényeinknek a legjobban megfelel. Amennyiben önnek egy cserjékkel és fás szárú növényekkel felszabdalt kis kertje van a háza körül és ennek a rendben tartására keres eszközt akkumulátoros lombszívó, lombfújót ajánlunk önnek. A Profibarkács.hu kínálatában szereplő legjobb akkus lombszívó, lombfújó a Gardena PowerJet 18V P4A Lombfújó. A lombfúvó maximális 7,9 m3 / perc légtömegáramlási sebességével akár 400 négyzetméternyi terület is gyorsan letisztítható.
Használattól és a kerti munkától függően a lombfúvás sebessége egyedileg állítható.

Melyik a legjobb benzines lombszívó?

Tekintettel arra, hogy a felhasználás módja és a személyes preferenciák nagyon eltérőek lehetnek nagyon nehéz erre a kérdésre konkrét választ adni. Általánosságban annyi elmondható, hogy professzionális felhasználás esetében, amikor nagy területen dolgozunk és jelentős igénybevételnek tesszük ki az eszközünket, mindenképpen a nagyobb teljesítményű benzines modelleket javasoljuk. A Profibarkács.hu kínálatában szereplő legerősebb és legnagyobb teljesítményű benzines lombszívó, lombfújó a Hecht b.lombszívó/aprító gyűjtős önjáró gép.

Melyik a  legjobb elektromos lombszívó

Leginkább az, amelyik személyes preferenciáinak és a tervezett felhasználás módjának leginkább megfelel. Összességében azt mondhatjuk, hogy abban az esetben, ha csak egy átlagos méretű kert rendben tartására keresünk eszközt, bőven elég egy kisebb teljesítményű elektromos modell. A Profibarkács.hu kínálatában szereplő legerősebb és legnagyobb teljesítményű elektromos lombszívó, lombfújó a Gardena ErgoJet 3000 Lombfúvó-, szívó.  Legfőbb előnyei közzé sorolható, hogy a  szívó- és fújó funkció közötti átalakítás szerszám nélkül is gyors és egyszerű az egyedülálló ClickFit funkciónak köszönhetően. A beépített fém turbina- és aprítófej a felszívott avar 16:01 arányú térfogatcsökkentését teszi lehetővé. A szívócső végén található kaparóél segítségével a nedves avar is könnyen eltávolítható.

Az elektromos lombszívó előnyei

Az elektromos lombszívók előnyei elsősorban a házkörüli munkák során domborodnak ki. (professzionális felhasználásra általában nem ezeket a modelleket szoktuk ajánlani.) Abban az esetben, ha csak egy átlagos méretű kert rendben tartására keresünk eszközt, bőven elég egy kisebb teljesítményű elektromos modell. Kifejezett előnyként kell megemlíteni, hogy az elektromos modellek hanghatása jelentősen alacsonyabb a benzines típusokénál és ez a lakókörnyezetben való használat esetén nem elhanyagolható szempont.

A benzinmotoros lombszívó előnyei

A benzinmotoros modellek előnyei elsősorban a professzionális, nagy igénybevételt jelentő felhasználás során domborodnak ki, amely esetekben a belsőégésű típusokat jellemző nagyobb teljesítménynek kifejezett jelentősége van. Nyilvánvaló előnye a benzinmotoros lombszívó, lomfújóknak az elektromos társaikhoz képest, hogy munkavégzésünk során nem vagyunk az elektromos kábel hatósugarához kötve. Természetesen hátrányokkal is számolnunk kell, ilyen például a magasabb hanghatás, a benzinmotoros modellek nagyobb karbantartási igénye, valamint a magasabb árfekvés.

Az akkumulátoros lombszívó előnyei

Az akkumulátoros típusok előnye, hogy ön nincs az elektromos hálózathoz kötve. Hátránya, hogy kisebb terület rendben tartására alkalmas, de egy szűk egy óra alatt lemerül. Persze ha van tartalék akkumulátora, akkor ez a hátrány máris eltűnik. Beszerzését elsősorban cserjékkel és fás szárú növényekkel felszabdalt kisebb területek rendben tartására ajánljuk. 

 Lombfúvó, lombszívó karbantartása

A lombszívó, lombfúvó karbantartása

Mint minden munkagépre, így a lombszívó, lombfúvóra is igaz, hogy optimális eredményt csak akkor kaphatunk a munkavégzés során, ha gondot fordítunk az eszköz karbantartására. Legyen az eszközünk benzines, vagy elektromos meghajtású esetleg akkus, van néhány karbantartási munka, amit mindenképpen meg kell tennünk visszatérő rendszerességgel. A karbantartási munkákat elektromos lombszívó, lombfúvó esetén annak áramtalanításával (akkus modell esetén az akkuk eltávolításával), robbanómotoros eszköz esetén pedig a gyertyák eltávolításával kezdjük.  Az egyik legfontosabb visszatérő feladatunk ezen a téren a lombszívók, lombfúvók tisztán tartása, amit egy kefével, vagy kisebb seprűvel végezzünk. Lényeges, hogy rendszeresen ellenőrizzük a csavarkötések stabilitását ugyanis az erős vibrációs hatástól azok kilazulhatnak.

Az elektromos lombszívó karbantartása

Összességében elmondható, hogy az elektromos (és az akkus) lombszívók, lombfúvók igénylik a legkevesebb karbantartást. Az eszközünk tisztán tartásán túl nincs sok dolgunk ezen a téren.  Talán annyit lehet megemlíteni, hogy az elektromos eszközök esetében mindig ellenőrizni kell a kábel állapotát, mert még az esetleges mikrosérülések is komoly munkavédelmi kockázattal járhatnak.

 

Az akkumulátoros lombszívó karbantartása

Elmondható, hogy  az akkus (és az elektromos) lombszívók, lombfúvók igénylik a legkevesebb karbantartást. Az eszközünk tisztán tartásán túl nincs sok dolgunk ezen a téren.  Talán annyit lehet megemlíteni, hogy az akkus eszközök esetében mindig ellenőrizni kell az akkumulátorok töltöttségi szintjét.

A benzines lombszívó karbantartása

Egyértelműen kijelenthető, hogy a benzines lombszívó, lombfúvó esetében lényegesen nagyobb figyelmet kell fordítani az eszköz karbantartására, mint az elektromos, vagy akkus társaiknál.  Az egyik legfontosabb teendőnk a motorolaj szintjének folyamatos ellenőrzése és bizonyos időközönkénti cseréje. (A motorolaj típusát illetve a csere gyakoriságát tekintve mindenképpen kövessük a gyártó előírásait.) Lényeges, hogy csak a gyártó által előírt üzemanyagot használjunk. Kevesen tudják, de a benzin „megromlik”, ezért ha tudjuk, hogy huzamosabb ideig nem fogjuk használni a lombszívó, lombfúvónkat, akkor az üzemanyagtartályt le kell eresztenünk. Lényeges a gyújtógyertya állapotának folyamatos figyelemmel kísérése, tisztítása és szükség esetén cseréje. Figyelmet kell fordítani a porlasztó légszűrőjének tisztítására és az üzemanyag vezeték átjárhatóságát is rendszeresen ellenőriznünk kell. 

 Extra funkciók és tartozékok

Mik a lombfúvók, lombszívók extra funkciói, tartozékai

A magasabb kategóriájú eszközök aprító funkcióval is bírnak, amely nagyon nagy segítség  a munkavégzésünk során. Itt az aprítási arány lehet egy fontos paraméter, ez azt jelöli, hogy hány zsák levelet képes egy zsák levéllé tömöríteni 9:1 és 16:1 között szokott lenni általában ez az arány. Lombszívók esetében természetesen 40-50 literes gyűjtőzsák is alapfelszereltség, illetve egy széles vállpánt, ami megelőzi a hátfájást.

 

A lombszívó zsák

A lombszívó, lombfúvók esetében a gyűjtőzsák alapfelszereltségnek számít, amelynek mérete tipikusan a teljesítménnyel arányosan nő.  Az alacsonyabb kategóriájú eszközök zsákjának űrtartalma általában 40 liter körül van, míg a felsőbb kategóriában az űrtartalom meghaladja a 100 litert is.

 

Aprítós lombszívó

Az aprító képesség a magasabb kategóriájú lombszívó, lombfúvók nagyon hasznos extra funkciója.  Itt az aprítási arány lehet egy fontos paraméter, ez azt jelöli, hogy hány zsák levelet képes egy zsák levéllé tömöríteni 9:1 és 16:1 között szokott lenni általában ez az arány.

 

Teleszkópos lombszívó

A teleszkópos szár egy nagyon praktikus extrafunkció a lombfúvók, lombszívók esetében.  Használatával, nehezen elérhető, cserjékkel szegélyezett szűk helyekre is könnyedén elérhetünk.

Vállpánt

Vállpánt a legtöbb modell esetében alapfelszereltségnek számít. Nagy jelentősége a nagyobb teljesítményű és ezért nyilvánvalóan nehezebb eszközök esetében van.

Kerék

Néhány lombszívó, lombfúvó kerekekkel van felszerelve. Ezek az eszközök első ránézésre inkább egy porszívóra, vagy fűnyíróra hasonlítanak. Használatuk is némileg eltér a vállpánttal ellátott modellektől, ugyanis ezeket az eszközöket a kerekeknek köszönhetően tolni tudjuk a zöldfelületen. Tipikusan a nehezebb, nagyobb teljesítményű  modellek némelyike rendelkezik kerekekkel. Meg kell jegyezni, hogy használatuk ez egynemű, cserjékkel és egyéb „akadályokkal” kevésbé tarkított felületen ajánlott. 

Melyik lombszívót, lombfújót vegyem meg?

A kérdés megválaszolásához először tisztázni kell, hogy milyen felhasználásra kívánjuk beszerezni az eszközt és milyen személyes preferenciáink vannak. Házkörüli munkát szeretnénk végezni a lombszívónkkal? Esetleg professzionális munkavégzésre kívánjuk beszerezni és nagyobb területen kívánunk dolgozni vele? A terület viszonylag homogén, vagy cserjékkel és fás szárú növényekkel sűrűn tagolt? Szűk helyekre is be kell jutnunk a lombszívó/lombfújónkkal?  Szükségünk van mind a lombfújó, mind a lombszívó képességre?  Milyen anyagi lehetőségeink vannak? Amennyiben a fenti kérdésekre tudjuk a választ, könnyen le tudjuk szűkíteni azoknak az eszközöknek a körét, amelyek számításba jöhetnek a Profibarkács.hu széles kínálatából. Abban az esetben, ha csak egy átlagos méretű kert rendben tartására keresünk eszközt, bőven elég egy kisebb teljesítményű elektromos modell. Ha ez a kert cserjékkel sűrűn tagolt, esetleg szűk helyen is mozognunk kell a lomfújó/lomszívónkkal érdemes megfontolni az akkus eszköz beszerzését. Professzionális felhasználás esetében pedig amikor nagy területen dolgozunk és jelentős igénybevételnek tesszük ki az eszközünket, mindenképpen a nagyobb teljesítményű benzines modelleket javasoljuk.

Miylen paraméterekre figyeljek lombszívó vagy lombfúvó vásárlásakor?

A  lombszívó, lombfúvó gép teljesítménye

A lombszívó, lombfúvók teljesítménye alapvetően három mérőszám alapján határozható meg. Ezek az alábbiak:

  • A lombfúvók besorolása köbméter / perc (CFM) mértékegység alapján történik, amely az eszközön keresztül áramló levegő térfogatát méri percenként. A lombfúvók CFM-je általában 200 és 800 egység között van.
  • A kmph érték azt a sebességet méri, amellyel a levegő kilép az egységből órákra lebontva. A lombfúvók ideális kmph értéke 150 és 300 km / óra között mozog. (Az hogy a CFM, vagy km/h a fontosabb érték, az attól függ, hogy mi a cél. Ha nagyobb mennyiségű levélkupacot kell arrébb tessékelni, akkor a magasabb CFM értéket kell figyelni. Ha az a cél, hogy adott levélkupacot minél messzebbre, minél nagyobb távolságra mozgassuk, akkor a magasabb kmph értékű gépet érdemes választani.)
  • A belsőégésű erőforrással rendelkező lombújó, lombszívók esetében a motor méretét köbcentiméterben (cc) mérik. Az ampert (A) a vezetékes elektromos lombfúvók teljesítményének mérésére használják, a volt (V) pedig általában a vezeték nélküli, akkumulátoros lombfúvók teljesítményének mérésekor használatos.

 

A lombfúvók légsebessége

A légsebesség mérésére a kmph érték szolgál, ami azt a sebességet méri, amellyel a levegő kilép az egységből órákra lebontva. A lombfúvók ideális kmph értéke 150 és 300 km / óra között mozog. Ha az a cél, hogy adott levélkupacot minél messzebbre, minél nagyobb távolságra mozgassuk, akkor a magasabb kmph értékű gépet érdemes választani.

A szívóteljesítménye

A lombszívók, lombfúvók szívóteljesítménye 6 köbméter/perc és 13 köbméter/perc  között mozog.

Gyűjtőzsák kapacitás

A lombszívó, lombfúvók esetében a gyűjtőzsák alapfelszereltségnek számít, amelynek kapacitása tipikusan a teljesítménnyel arányosan nő.  Az alacsonyabb kategóriájú eszközök zsákjának űrtartalma általában 40 liter körül van, míg a felsőbb kategóriában az űrtartalom meghaladja a 100 litert is.

Aprítási arány

Az aprító képesség a magasabb kategóriájú lombszívó, lombfúvók nagyon hasznos extra funkciója.  Itt az aprítási arány lehet egy fontos paraméter, ez azt jelöli, hogy hány zsák levelet képes egy zsák levéllé tömöríteni 9:1 és 16:1 között szokott lenni általában ez az arány.

A lombszívó, lombfúvó súlya

Általánosságban elmondható, mint minden más eszköz esetében is, hogy az eszköz súlya nő a teljesítmény növekedésével, ha nem is egyenesen arányosan. A Profibarkács.hu kínálatában szerelő alap modellek súlya 5 kg körül van, míg a top kategóriában lévő ipari felhasználású lombfúvók, lombszívók elérhetik a 90 kg-ot is.

Használhatom a lombfúvót szárításra?

A lombfúvók alkalmasak lehetnek szárítási feladatokra is, de vegyük figyelembe, hogy ezeket az eszközöket nem erre a célra fejlesztették, így csak olyan esetekben használjuk ilyen módon a gépünket, amikor a szárítandó felület nem károsodhat. Ilyen lehet például a lemosott terasz burkolat, vagy egy nedves kerti bútor.

Okozhat halláskárosulást a lombszívó, vagy lombfújó?

Okozhat. Attól azonban nem kell tartanunk, hogy az otthoni felhasználás során, az ősszel heti egy-két alkalommal elővett elektromos, vagy akkus eszköz halláskárosodást fog okozni önnek. De ha ön professzionális felhasználó és napi szinten dolgozik egy nagyobb teljesítményű benzines lombszívó, lombfúvóval, mindezt fülvédő viselése nélkül, akkor számolhat ilyen nem kívánt mellékhatásokkal.

Lehet a lombfúvóval havat elfújni?

Igen, lehet. A lombfúvó alkalmas lehet, elsősorban porhó lefújatására.

Mennyire hangos a lombszívó?

A lombszívók, lombfúvók hangahatása típusonként eltérő. Általánosságban elmondható, hogy az elektromos és akkus lombszívók csendesebbek a robbanómotoros társaiknál. Ez utóbbiak esetében pedig a hanghatás arányosan nő a teljesítménnyel. A benzinmotoros lombszívóknál mindenféleképpen indokolt lehet a fülvédő használata, elkerülendő a nemkívánatos halláskárosodást.

Érheti e víz a lombszívót, lombfúvót

Alapvetően a lombszívókat úgy tervezték, hogy kisebb nedvességnek ellenálljanak, hiszen a harmatos avart is gond nélkül szívhatjuk (vagy fújhatjuk) bármelyik típussal. A probléma ott kezdődik, amikor a munkálatok végeztével a lombszívónkat az udvaron felejtjük és kap egy nagyobb esőt és ez már gondot jelenthet, elsősorban az elektromos készülékeknél (könnyen zárlatot okozhat), de természetesen kárt tehet a benzinmotoros eszközök elektronikájában is, de a gyertyában is kárt okozhat. Ilyenkor annyit tehetünk, hogy igyekezzünk a lombszívót a lehetőségekhez képes a legjobban kiszárítani, akár a ház eltávolításával. Miután úgy ítéltük meg, hogy az eszköz száraz, helyezzük üzembe, de az első hibajel, vagy gyanús körülmény esetén azonnal állítsuk le és forduljunk szakemberhez.

Milyen akksival működik a lombszívó?

Az erőforrás számára szükséges elektromos áramot egy Li-Ion akkumulátor biztosítja, ami jellemzően azzal jár, hogy nagyjából egy órás folyamatos munkavégzéssel kalkulálhatunk. Természetesen, ha rendelkezünk tartalék akkumulátorokkal ez az idősáv jelentősen kitolható.

Legjobb lombszívó márkák

Erre a kérdésre nem lehet egyértelműen válaszolni, mert a "legjobb" lombszívó márka szubjektív és függ az egyéni preferenciáktól, igényektől és tapasztalatoktól. Az mindenesetre elmondható, hogy a Profibarkács.hu kínálatában szereplő valamennyi gyártó nagy hagyományokkal és tapasztalattal rendelkező cég. Einhell, Hyundai, Hecht, Riwall, Graphite, Verto, Yato, Gardena lombszívók és lombfúvók magas minőséget képviselnek.

Lombszívó árak

A Profibarkács.hu kínálatában számos eltérő típusú felhasználásra szánt lombszívót, lombfúvót talál, az otthoni felhasználásra készült alap modellektől egészen a professzionális gépekig. A kisebb teljesítményű elektromos modellek 10.990 Ft-tól kezdődnek, az akkus készülékek pedig  15.990 Ft-tól. A lombszívók, lombújók közül a top modellünket a Hecht b.lombszívó/aprító gyűjtős önjáró gépet 499.990 Ft-ért tudja megvásárolni.

Legjobb kiegészítő kerti gépek lombszívó, lombfújó mellé

Legjobb kiegészítő kerti gépek lombszívó, lombfújó mellé

Amennyiben ön lomszívó, lomfúvót vásárol, feltételezhetőleg legalább egy átlagos méretű kertje van, amelyen van egy kisebb gyepszőnyeg, cserjék és egyéb fás szárú növények. Ebben az esetben az alábbi kerti gépek beszerzését javasoljuk a lombszívó mellé:

  • Fűnyíró. A Profibarkács.hu kínálatában talál elektromos, akkus és benzines modelleket egyaránt, az alap típusoktól egészen a professzionális felhasználásra szánt típusokig. Egy kisebb, átlagos méretű zöldfelület rendben tartásához bőven elegendő lehet egy elektromos vagy éppen akkus fűnyíró, de számításba jövet robotfűnyíró is. A terület növekedésével egyre inkább előtérbe kerülnek a benzinmotoros modellek alkalmazása.
  • Szegélynyíró. Rendkívül jól jön, ha a kertünkben a pázsit széle fallal, vagy egyéb növényekkel, virágágyással határos. Ahova nem fér oda a fűnyíró, vagy nagy precizitásra vagy szükség az utolsó pár rakoncátlan fűszál levágására, vagy a kézi megoldás marad, vagy a gondos gazda beszerez egy szegélynyíró gépet! A Profibarkács.hu kínálatában talál elektromos, akkus és benzines modelleket egyaránt, az alap típusoktól egészen a professzionális felhasználásra szánt típusokig.
  • Ágaprító. A kerti munka fáradalmainak csökkentésére és hatékonyságának növelésére ma már sok jó kerti eszköz áll rendelkezésünkre. Ilyen az ágaprító is, ami segít rendezetté varázsolni az udvart és eltüntetni a nagyobb faágakat a kertből. Az ágaprítók nem csak az őszi-téli időszakban lehetnek számunkra hasznosak: segítségünkre lehetnek a nyári metszések vagy a viharkárt szenvedett ágak levágásának idején is. A felaprított gallyak nem foglalnak olyan nagy helyet, felhasználhatók mulcsozásra. Hamarabb lebomlanak és visszakerülnek a természet körforgásába.