Lefolyócső tisztító

Számtalan barkács- és egyre több szerelő feladatot veszünk saját irányításunk alá otthonunkban. Nincs ez másként a piszkos munkák terén sem, vegyük kezünkbe bátran a házi duguláselhárítást is, meglátjuk, nem is lesz annyira gondterhes, mint elsőre gondolnánk! Lefolyócső tisztítóink hamar házi kedvenccé fognak avanzsálódni, mint a dugulások terén verhetetlen, segítőkész, profi csőgörény!

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
190 Ft - 13 690 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
28 termék
28 termék

Mikor van szükség lefolyócső tisztítóra, duguláselhárító spirálra?

In medias res, bekövetkezett a baj, makacsul eldugult egy lefolyó. A kezdeti bosszankodást letudva először reflexből a szódabikarbóna, trisó, ecet, dugulás elleni vegyszerekhez nyúlunk. Ha ezek hatástalannak bizonyultak, következik a kézi pumpa, de sajnos az is csődöt mond. A szakember felkeresése előtt, azonban még van egy, az eddigieknél komolyabb lehetőségünk a probléma megoldására. Ez pedig nem más, mint egy duguláselhárító spirál vagy másnéven lefolyócső tisztító beszerzése.

Előszöris, próbáljuk ki magunkon azt a pszichológiai cselt, hogy összekötjük a piszkos munka gondolatát és a kedves kis bundás állatkák képet, máris kevésbé fog taszítani minket a munka elkezdése. Kiindulásnak nem is olyan rossz! Ha pedig beszerezzük a szükséges kellékeket, hozzálátunk a dugulás feloldásának, a végén rájövünk, nem is volt annyira nagyon szörnyű feladat és még időt és pénzt is spóroltunk, hiszen nem kellett szakemberre sem napokat várni, sem pedig ellentételezni a munkáját.

lefolyócső tisztító

Milyen átmérőjű csőtisztító spirált használjunk?

Tehát ez a bizonyos kedves kis csőgörény pont annyira hajlékony, mint az emlős, melyről a nevét kapta. Gyakorlatilag egy hosszú, vékony, spirál alakú drót, melyet acélhuzallal lehet könnyedén mozgatni. Hosszúsága majdhogynem tetszőleges, többféle méretben is kapható. A vízszerelők általában 10 mm-es spirált használnak 32 mm-nél kisebb átmérőjű vízcsöveknél, ennél nagyobb, de 100 mm-nél kisebbekhez 16 mm-est, ennél is nagyobb, de 200 mm-nél kisebbekhez 22 mm-est, bármely ennél nagyobbhoz pedig 32 mm-es lefolyócső tisztítót. Ezek az intervallumok természetesen csak javaslatok, de vegyük figyelembe, hogy a hatékony munka feltétele, hogy méretben a feladathoz illő célszerszámot válasszunk, így nem árt előzetesen tájékozódni, megmérni az eldugult cső átmérőjét a beszerzés előtt. Ha csak a biztonság kedvéért tartunk otthon csőgörényt, akkor válasszuk a legáltalánosabb méretűt.

A vízcső átmérője és a lefolyócső tisztító spirál átmérője mellett a harmadik fontos paraméter, mellyel nem árt tisztában lennünk, az a célba vett vízcső, csatorna hossza, hogy milyen mélyre kell elérnie a tisztítónak.

Legyen szó akár WC vezetékről, padlóösszefolyóról, csapadékvíz elvezetőről, a lefolyócső tisztító használati módja minden szituációban megegyezik. Az egyik végén irányítjuk, illetve szabályozzuk a hosszát, a másik végén a tisztítófej pedig végzi a dolgát. A tisztítófej alakja modelltől függően eltérő lehet, spirál, kaparó, horog, de létezik még más egyéb speciális típus is, például buzogány vagy visszavezetőfej is. A csőgörény első lépésként beigazítjuk a vízcsőbe, majd amennyire csak tudjuk átmozgatjuk a cső teljes keresztmetszetén, körkörös mozdulatokat végezve. A munkafolyamat során legyünk türelmesek és óvatosak, ha megakad vagy befeszül a spirál, próbáljuk finoman, nagy erőkifejtés nélkül kiszabadítani az eszközt, nehogy kárt tegyünk benne vagy a vízvezeték rendszerünkben. Ha sikerül végigvezetni a lefolyócső tisztítót a csatornaszakasz végébe, akkor visszafelé tekerve húzzuk ki, a teljes műveletet pedig ismételjük meg párszor, ha biztosra akarunk menni, így a dugulás garantáltan nem tud visszatérni egyhamar.

Általában a gépi lefolyócső tisztítóknak nagyobb a hatékonysági rátája, emellett hosszabb az élettartamuk is, mivel az anyaguk többnyire horganyzott acél, mely jóval ellenállóbb akár az idővel, akár a rozsdával, akár a fizikai behatásokkal szemben is. Ezeket kézi fúrófejekre lehet illeszteni és kevesebb erőkifejtéssel, kényelmesebben láthatjuk el az előttünk álló feladatot. Összességében tehát egy minimálisan, pár ezer forinttal nagyobb befektetéssel sokkal nagyobb reményeink lehetnek a sikeres duguláselhárítás tekintetében.

Top Tools, Yato, Extol Prémium lefolyócsőtisztítók nagy választékban!

A dugulás megelőzése

A duguláselhárítás legjobb módja a megelőzés. A mosogatóba csak úgy tegyünk tányérokat, hogy az ételmaradékoktól már mentes. Csak a zsíroldáshoz és mosogatáshoz szükséges mosogatószereket alkalmazzuk a mosogatóban. A mosdó esetében a lerakódott szappan, kozmetikai termékek és egyéb szilárd szennyeződések (a fésűről a mosdóba hulló haj) okozzák a legtöbb problémát, igyekezzünk ezeket is még a lefolyóba jutás előtt eltávolítani. Ugyanez igaz a zuhanytálcára, kádra is. A WC-nek van a legnagyobb lefolyó keresztmetszete, azonban mégis elő szokott fordulni a dugulás, főleg, ha nem a rendeltetésének megfelelő termékek kerülnek bele.

Ha minden csövet kitisztítottunk, elgondolkodhatunk a fürdőszoba felújításán. Mosdó és mosogató csaptelepek nagy választékban kaphatóak nálunk!

Lefolyócső tisztító spirálral kapcsolatos kérdések

Milyen hosszú lefolyócső tisztító spirálok kaphatók?

Webáruházunk kínálatában jelenleg 1,5 m, 3m, 5 m, 6 m, 7,6 m, 8 m, 10 m és 15 m hosszú duguláselhárító spirálok érhetők el.

Melyiknek könnyebb a használata? A kézi vagy a gépi lefolyócső tisztítóké?

A gépi, fúróra csatlakoztatható verzió használata kevesebb erőkifejtést igényel, markolatuk ergonomikus, így ezeknek az alkalmazása kényelmesebb lehet tulajdonosa számára. Masszívabbak, viszont egy kézi spirál is lehet ugyanolyan hatékony, illetve, ha csak karbantartó jelleggel használjuk akkor a manuális eszközöket sem nehéz eljuttatni a csatornavégbe.

Mely típus ajánlott karbantartó feladatokhoz, a kézi vagy a gépi?

Ha nincs konkrétan fennálló dugulás, csak a biztonság kedvéért szeretnénk kiegészíteni az otthoni felszerelésünket, akkor egy kisebb beruházás is elegendőnek mondható. Ugyanakkor nincs jelentős árbeli különbség a kézi és a gépi tisztító közt.