Asztali körfűrész

Asztali körfűrész vásárlását is gond nélkül elintézheti a Profibarkács faipari gép webáruházában. Kedvező árak, megbízható gyártók, minőségi gépek, országos lefedettség, hatalmas raktárkészlet: alig járhatna jobb helyen, hogy kiválassza az Ön igényeinek megfelelő körfűrészt. Széles kínálatunkból megrendelheti a népszerű Hecht elektromos asztali körfűrészeket és a csúcskategóriás Scheppach hintafűrészeket is.

 

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
39 990 Ft - 442 690 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Teljesítmény  (W)
-
500 W - 2 800 W
Maximális fordulatszám  (rpm)
-
2 800 rpm - 5 700 rpm
Körfűrészlap átmérője  (mm)
-
200 mm - 315 mm
Vágási mélység 90°-nál  (mm)
-
45 mm - 85 mm
Vágási mélység 45°-nál  (mm)
-
27 mm - 65 mm
Termék státusza
Szűrés és rendezés
27 termék
27 termék

 

Mire való az asztali körfűrész?

Azt hihetnénk, hogy ha van egy kézi fűrészünk és esetleg egy dekopírfűrészünk, akkor a leglényegesebb faipari munkákat már el tudjuk végezni, de ez nincs így, ugyanis bizonyos esetekben ezek a szerszámok már kevésnek bizonyulnak. Elöljáróban azzal érdemes kezdeni, hogy professzionális munkák során szükségünk van az asztali szerszámok stabilitására és precizitására, amit a kézi szerszámok, legyenek azok bármilyen magas minőségűek is, nem tudnak biztosítani. A legfőbb jellemzője az asztali körfűrésznek, hogy itt nem a szerszám mozog, mint a kézi körfűrész esetében, hanem a munkadarab. Éppen ezért a hosszanti vágásokat sokkal pontosabban tudjuk elvégezni és ez az asztali körfűrész legnagyobb előnye. Erre egyébként alkalmas a szalagfűrész is, de az asztali körfűrész ennél többet tud, ugyanis tudunk lapmagasságot és lapdőlésszöget is állítani. A lapmagasság állításának a lehetősége különösen előnyös lehet csapolások elkészítésekor, mert ezeket nagy precizitással tudjuk előállítani, úgy hogy már csak minimális utómunkát igényelnek az összeillesztéseket megelőzően.

Érdemes röviden kitérni ennek az alapvető faipari szerszámgépnek a felépítésére és működési elvére.

Az asztali körfűrész részei

Az asztali körfűrész részei:

  • Gépállvány: tipikusan acéllemezből készülnek, belső merevítéssel és szekrényes kivitelben.
  • Asztallap: ez lehet fix, vagy mozgatható. Az asztallap nyílásába van beépítve a körfűrész, a hasítóék, valamint a védőfelszerelések.
  • Szegmensvonalzó: az asztali körfűrészgéppel a munkadarabok fűrészelését csak az asztallapba mart fecskefarkú árokban vagy hengeres vezetéken, a fűrészlap síkjával párhuzamosan eltolható mozgó szán (anyagtartó kocsi) segítségével végezhetjük. Ebből egyértelmű lehet, hogy a szegmensvonalzó alapvető tartozéka az asztali körfűrésznek, elhagyása, vagy mellőzése szembe megy a munkavédelmi előírásokkal és akadálya lehet a precíz munkavégzésnek is. A megfelelő vágási méret a támasztólécre szerelt ütköző segítségével állítható be. A munkavégzés megkezdése előtt a szegmensvonalzót be kell állítanunk a kívánt szögbe és rögzíteni. Ezt követően a munkadarabot a gépasztalra fektetjük és  a szegmensvonalzóhoz szorítva előre toljuk.
  • Motor: mint ahogyan minden elektromos gép esetében, az asztali körfűrészek motorjának a teljesítménye is  egyenesen arányosan növekszik, ahogyan a professzionális és a nagyobb igénybevételt jelentő felhasználás felé mozdulunk el, ugyanis ha a teljesítmény nincs arányban a terheléssel az túlterheléshez vezet ami lerövidíti az asztali körfűrészünk élettartamát. Az alapmodellek teljesítménye 500 W körül mozog. A középkategória nagyjából 1000 W-tól kezdődik, míg a legfelsőbb kategóriába tartozó modellek teljesítménye elérheti a 2200 W-t is.
  • Védőberendezések: Az asztali körfűrészek legfontosabb védőfelszerelése a védőburkolat, amely a fűrész korong felső borítását alkotja. Elsődleges funkciója annak a véletlen érintések megakadályozása, valamint az esetlegesen visszacsapódó törmelékek és forgácsok blokkolása. Az asztali körfűrészek másik alapvető védelmi eleme a hasítóék. Gyakran látni, elsősorban otthoni barkács felhasználás során, hogy a fűrészgépet hasító ék nélkül használják, ami óriási kockázatot rejt magában, ugyanis ennek az elemnek az alapvető feladata, hogy meggátolja a munkaanyag beszorulását a penge és a vezető közzé, ily módon kiküszöbölve a visszasodródást, amely az egyik leggyakoribb baleset forrás az asztali körfűrész használata során. Nagyon lényeges szabály, hogy a hasítóéket úgy kell rögzíteni a gépasztalhoz, hogy egy síkban legyen a vágókoronggal. Lényeges még ezen túl, hogy az ék vastagságának 0,2-0,5 mm-rel meg kell haladnia a fűrész által vágott rés szélességét.

 asztali körfűrész típusok

Asztali körfűrész típusok

Az asztali körfűrészek két típusba sorolhatóak.  Egyrészt vannak a lábazattal ellátott elektromos asztali körfűrészek. Ezek jellegzetessége, hogy tipikusan a műhely egy fix pontjára vannak helyezve és onnan nem nagyon mozgatjuk azokat a munkavégzés során. Másrészt pedig vannak a lábazat nélküli „mobil” körfűrészek, amelyek bármilyen stabil felületen elhelyezhetőek és könnyen szállíthatóak. Ez utóbbiak közül találunk akkus modelleket is.

Gérvágó fűrész vagy körfűrész? Mi a különbség?

Távolról szemlélve két nagyon hasonló eszközről van szó. Az asztali körfűrésznek rögzített fűrészlapja van, tehát nem a szerszám mozog, hanem a munkadarab. Ezzel szemben, a gérvágó fűrész esetében a munkadarab van rögzítve és a fűrészlap mozog lefelé a motorral együtt. Ebből is látszik, hogy a két fűrész működési elvét tekintve alapvetően különbözik, mert míg az egyik a munkadarabot, addig a másik a fűrészlapot mozgatja a megfelelő vágás elvégzéséhez. Természetesen mindkét fűrész alapvetően vágásokhoz való, de míg az asztali körfűrész elsősorban nagy hosszanti vágásokhoz lett optimalizálva, addig a gérvágó fűrész ferdevágásokhoz használatos. Nagyon lényeges azonban kiemelni azt, hogy az asztali körfűrész egy sokkal univerzálisabb eszköz, ugyanis lényegében minden olyan vágást megcsinálhatunk a segítségével, amit a gérvágóval megtehetünk, de ez fordítva már nem igaz. Néhány példa arra, hogy az asztali körfűrésszel milyen vágásokat végezhetünk még a hosszanti egyenes vágásokon túl: merülővágás, horonyvágás, finomvágás, fecskefarkú fogazás, illesztővágás.

Kézi körfűrészt vagy asztali körfűrészt válasszak?

Alapvetően mindkét eszköz egyenes vágásra való, de míg az asztali körfűrész esetében a munkadarabot mozgatjuk és a fűrészlap rögzített, addig a kézi körfűrész esetében a fűrészt mozgatjuk és a munkadarabunk rögzített. A kézi körfűrész inkább alkalmas rövidebb vágásokra és arra, hogy terepen dolgozzunk vele. Az asztali körfűrész ezzel szemben a hosszanti egyenes vágásokban verhetetlen. Ki kell emelni azonban, hogy megfelelő vezetősínek alkalmazásával a kézi körfűrész is alkalmassá tehető nagy precizitású hosszanti egyenes vágások kivitelezésére.

Hogyan válasszak körfűrész asztalt?

Nagyon fontos tudnunk, hogy milyen típusú munkára szeretnénk beszerezni az eszközt. Professzionális felhasználásra, vagy esetleg otthoni hobbi tevékenységhez? Nyilvánvalóan az utóbbi esetben kisebb teljesítményű eszköz is elegendő lesz. Fel kell tenni a kérdést, hogy hol szeretnénk használni az asztali körfűrészt? Amennyiben a válasz az, hogy csak a műhelyünkben, akkor egy lábazattal ellátott elektromos modell a legjobb választás. Abban az esetben viszont, ha az asztali körfűrészünket a műhelyen kívül is használni szeretnénk előnyösebb egy lábazat nélküli akkus modell beszerzése. Érdemes előre tisztázni, hogy milyen anyagokat szeretnénk vágni az eszközünkkel, ugyanis például beton vágására nem minden asztali körfűrész alkalmas.

Asztali körfűrész paraméterek

Az asztali körfűrész legfontosabb paraméterei

Három lényeges paraméter van az asztali körfűrészek esetében, amelyekre a beszerzés során figyelemmel kell lenni. Ezek a következőek: teljesítmény, fordulatszám és a tárcsaátmérő. Ezeken túl, bizonyos esetekben jelentősége lehet a zajszintnek és a vágási mélységnek is.

Teljesítmény

Talán ez a legfontosabb paraméter, amit szem előtt kell tartanunk a beszerzés során. Mint ahogyan minden elektromos gép esetében, a teljesítmény egyenesen arányosan növekszik, ahogyan a professzionális és a nagyobb igénybevételt jelentő felhasználás felé mozdulunk el, ugyanis ha a teljesítmény nincs arányban a terheléssel az túlterheléshez vezet ami lerövidíti az asztali körfűrészünk élettartamát. Az alapmodellek teljesítménye 500 W körül mozog. A középkategória nagyjából 1000 W-tól kezdődik, míg a legfelsőbb kategóriába tartozó modellek teljesítménye elérheti a 2200 W-t is.

Fordulatszám

Lényegében a vágókorong forgási sebességét jelenti, ami természetesen jelentősen függ a tárcsa ármérőjétől is.

Tárcsaátmérő

Minél mélyebb vágást szeretnénk kivitelezni annál nagyobb átmérőjű tárcsára van szükségünk. Lényeges tudnunk, hogy a maximális vágási mélység a 90 fokos vágásokhoz van megadva.

Zajszint

A zajszint meghatározására két mérőszám szolgál: a hangnyomásszint (LPA) és a hangteljesítményszint (LWA). Mind két érték decibelben (DB) van megadva. Természetes módon ezek az értékek a teljesítménnyel arányosan növekednek. Érdemes megemlíteni, hogy az asztali körfűrész jelentős hangahatás kibocsátására képes munkaeszköz, amely a munkavédelmi szabályok nem megfelelő betartása esetén akár halláskárosodáshoz is vezethet. Nagyon lényeges tehát, hogy használata közben mindenképpen viseljünk megfelelő fülvédőt. Az otthoni felhasználás során legyünk tekintettel arra, hogy az asztali körfűrész használata mások számára nagyon zavaró lehet. Ki kell emelni, hogy az asztali körfűrész az egy kifejezetten nagy hanghatással járó  eszköz, ezért ha nem akarunk belefutni egy vaskos közigazgatási bírságba, érdemes tájékozódni a munkagépek használatának az időbeli korlátairól. Ebben a tekintetben a zajvédelmet szabályozó helyi önkormányzati rendeleteket érdemes áttekintenünk, vagy egyszerűen csak hívjuk fel telefonon a helyi jegyzőt – nagyobb település esetén annak irodáját – hogy tájékozódjunk a helyi szabályozás sajátosságairól. Általában az önkormányzatok helyi rendeleteikben időbeli korlátot szabnak a belterületi kerti munkavégzéshez kapcsolódó tevékenységekhez. Tipikusan vasárnapon és munkaszüneti napokon tiltják az ilyen munkákat és a szombati napokon 8 óra és 20 óra közzé szorítják.

 

Vágási mélység

A vágási mélységre két tényező van együttesen hatással. Egyrészt minden asztali körfűrészeknek meg van határozva a maximális vágási mélysége, amely a beszerzés során kiemelten fontos paraméter. (Figyelem: a maximális vágási mélység a 90 fokos vágásokhoz van megadva.) Az alap modellek vágási mélysége 4-5 cm-től indul, míg a csúcsmodelleké elérheti a 8 cm-t is. Másrészt pedig a vágási mélységre hatással van a használt fűrészlap átmérője is.

 

Porelszívás

Amennyiben rendszeresen kívánjuk használni az asztali körfűrészünket a por, vagy forgácselszívás központi jelentőséggel bír, ugyanis már egy kisebb volumenű munka is jelentős forgács mennyiséggel tudja elborítani a műhelyünket. Tekintettel erre, az asztali körfűrész beszerzésekor lényeges szempont lehet, hogy az adott eszközhöz milyen elszívó rendszer építhető ki, esetleg már maga az asztali körfűrész rendelkezik-e ilyen képességgel. Ilyen például a Profibarkács.hu kínálatában szereplő GRAPHITE Asztali körfűrész (1600W, 254/30 mm) amely saját forgácselszívó rendszerrel rendelkezik. A forgácselszívó rendszerek jellemzően három jól elkülöníthető részből állnak: egy csővezetékből amelyen keresztül áramlik a levegő segítségével a szállított por, vagy forgács; egy léggépből amely a nyomáskülönbséget biztosítja; valamint egy leválasztóból, ami a rendszer végén szétválasztja a szállított anyagot és a szállítólevegőt.

Asztali körfűrész extra funkciói

A magasabb kategóriájú asztali körfűrészek számos extra funkcióval lehetnek felszerelve, amelyek segíthetik a precíz munkavégzést, a munkafolyamatokat komfortosabbá, vagy akár biztonságosabbá tehetik.

Jelentősen meg tudja könnyíteni a munkavégzést, amennyiben az asztali körfűrészünkön beépített forgácselszívó csatlakozó található. Ezeknél a típusoknál a forgácselszívó nagyon egyszerűen, kompakt módon kialakítható. Ezzel egyrészt lerövidíti a műhely takarításának a folyamatát, másrészt lecsökkenti annak az esélyét, hogy a forgácsdarabok beszoruljanak a fűrészünk mozgóalkatrészei közzé, így munkavédelmi szempontból sem elhanyagolható a jelentősége.

A beépített túlterhelés-kapcsoló védi a motort túlfeszültségtől, amivel elkerülhetőek a rövidzárlat miatti nem kívánt leállások.

A lágyindítás funkció a motort és az elektromos hálózatot egyaránt óvja, megnövelve ezzel a körfűrészünk élettertamát, másrészt pedig bizonyos vágási műveleteknél jelentősen csökkenti a munkadarab károsodását.

A legjobb asztali körfűrész

Elsőre rávághatnánk, hogy a legdrágább és minden bizonnyal a legnagyobb teljesítményű asztali körfűrész, de mint minden esetben itt is a felhasználás célja a döntő. Ezért, nagyon nehéz, talán nem is lehet általánosságban egzakt választ adni erre a kérdésre. Mondhatnánk, hogy az amelyik az igényeinknek és anyagi lehetőségeinknek a legjobban megfelel. Más asztali körfűrész a „legjobb” otthoni felhasználásra és más professzionális munkavégzésre.  Eltérő modellt kell választanunk, ha az asztali körfűrészünkkel kizárólag a műhelyünkben szeretnénk munkát végezni és eltérőt, ha a munkavégzés helyszíne más és más, tehát terepen történik a munkálatok dandárja.  

Scheppach körfűrész

A profibarkács. hu kínálatában számos Scheppach asztali körfűrészt talál az otthoni felhasználásra szánt modellektől kezdve a profi munkavégzésre optimalizált, nagy teljesítményű gépekig.  Az üzletünkben alapmodellnek számító Scheppach HS 80 asztali körfűrészt 64.990 Ft-ért vásárolhatja meg, míg a márka top terméke a Scheppach TS 310 asztali körfűrész 209.990 Ft-ért érhető el.

Einhell körfűrész

A profibarkács. hu kínálatában számos Einhell asztali körfűrészt talál az otthoni felhasználásra szánt modellektől kezdve a profi munkavégzésre optimalizált, nagy teljesítményű gépekig.  Az üzletünkben alapmodellnek számító Einhell TC-TS 200 asztali körfűrészt 44.990 Ft-ért vásárolhatja meg, míg a márka top terméke a Einhell TE-CC 250 UF asztali körfűrészt 179.990 Ft-ért érhető el.

Eladó asztali körfűrész! Avagy körfűrész márkák a Profibarkácson

A Profibarkács.hu kínálatában szereplő valamennyi asztali körfűrész gyártója nagy hagyományokkal és tapasztalattal rendelkező cég. Az azonos kategóriába tartozó asztali körfűrészek között lényegi, minőségbeli különbség nem tárható fel. Kínálatunkban a Bosch, Einhell, Graphite, Hyundai, Scheppach, Verto, valamint a Yato asztali körfűrészeit találhatja meg.

Asztali körfűrész árak

A Profibarkács.hu kínálatában számos eltérő típusú felhasználásra szánt asztali körfűrészt talál, az otthoni felhasználásra készült alap modellektől egészen a professzionális gépekig. A kisebb teljesítményű modellek 44.990 Ft-tól kezdődnek. Az asztali körfűrészek közül a top modellünket a Bosch GTS 10 XC asztali fűrészt 442.690 Ft-ért tudja megvásárolni.

asztali körfűrész karbantartása

Asztali körfűrész karbantartása

A legfontosabb karbantartási munka, amit az asztali körfűrész esetében el kell végeznünk az a rendszeres, minden munkavégzés utáni takarítás. Mivel az eszköz használata rengeteg forgáccsal és porral jár, nagyon lényeges, hogy a munkavégzés után ezektől a nem kívánatos szennyeződésektől megtakarítsuk a gépünket. Fűrészpor kerülhet a gép belsejébe, amitől akár a mechanika is leállhat. Esetleg az asztali körfűrész szellőző nyílásai is eltömődhetnek, amitől leéghet a motor. Lényeges, hogy a fűrészlapokról se felejtkezzünk el, ugyanis a vágás során rájuk éghet a faforgács ami a fűrészlap jelentős károsodásával járhat.  Rendszeres használat esetén ajánlott az időközönkénti olajozás a gyártó által előírt kenőanyaggal.

Élezhető a körfűrész éle?

A körfűrész lapokat speciális automata célszerszámokkal szokták élezni. Meg lehet próbálni az otthoni élezést is, de nem ajánlott, mert ez a művelet nagy szakértelmet, precizitást és, ha megfelelő eredményt szeretnénk, professzionális szerszámokat igényel. Amennyiben mégis nekivágnánk egy gyémánttárcsára és egy toló sablonra lesz szükségünk.

Vághatok fémet a körfűrésszel?

Asztali körfűrésszel nem vágható fém. A kézi körfűrészhez létezik olyan speciális vágókorong, amellyel alumínium vágható, de csal alumínium.

Lehet szögeket vágni asztali körfűrésszel?

Nem lehet és véletlenül se próbálja meg.

Biztonsági óvintézkedések asztali körfűrész használata során

A legfontosabb szempont az, hogy mindig tartsuk be a munkavédelmi és munkabiztonsági szabályokat. Használjunk tolófát és fésűt, a munkadarab biztonságos megvezetésének biztosításához.  Nagyon lényeges eleme ezeknek a szabályoknak, hogy a forgó fűrészpenge körül megfelelő védőburkolat legyen elhelyezve. Alapvető szabály, hogy tömörfa megmunkálása esetén a körfűrész forgó pengéjével párhuzamosan felszerelt hasítóék nélkül nem dolgozhatunk. Ezzel kerülhetjük el a munkadarab esetleges megszorulását és visszacsapódását. Az asztali körfűrész használata során fokozottan ajánlott munkavédelmi szemüveg, valamint fülvédő használata.

Hogyan előzzük meg a visszasodrást a körfűrészgépeken

A tapasztalatok szerint az asztali körfűrész használata során bekövetkező balesetek döntő részét valamilyen visszavágás (visszalövés) okozza. Tágabb kontextusban pedig mindig a munkavédelmi előírások valamilyen megsértése történik. Nem lehetünk az asztali körfűrésszel eléggé óvatosak és körültekintőek, mert az egyik legveszélyesebb asztalosipari szerszámról van szó. Itt nincs kis sérülés és ha van az tipikusan maradandó károsodást okoz.

De mi is az a visszasodrás, vagy visszalövés?

Ha a megfelelő pozíciót felvesszük az asztali körfűrészünk mellett akkor a fűrészlap „felénk” forog, tehát lefelé irányuló mozgást végez, míg a fűrészlap másik oldalán ennek éppen az ellenkezője történik.  Ettől a ponttól a tengelyig érintő irányú erők összhatását figyelhetjük meg.  A legjelentősebb vízszintes visszaható erő a tengely függőleges vonalában hat. Ettől kezdve ez az erő csökken, a függőlegesen lefelé ható viszont nő. A visszasodrásnak éppen itt keletkezik, ezekből az erőhatásokból és a munkaanyagban lévő feszültségből. A feszültségnek két fajtája van, lehet záró és nyitó. Általában a záró feszültség okozza a nagyobb problémát, de az utóbbi is problémás lehet, ha a stellernek feszíti az anyagot. A lényeg az, hogy úgy álljunk az asztali körfűrész mellett, hogy az bármelyik irányba kidobhatja a munkadarabot, természetesen az a legveszélyesebb, ha ezt felénk teszi.

A visszasodrás leggyakoribb oka a behajlás, vagy becsípődés. Ez akkor fordul elő, ha a munkaanyag a penge és a vezető közzé szorul. De előfordulhat akkor is, ha a vágandó felületben hibák vannak, csomós, vagy vetemedett. Nagyon tipikus, általában nem túl gyakorlott felhasználók esetében előforduló visszalövést eredményező hiba, hogy a munkaanyagot túl hamar, még a pengék forgásának leállta előtt elengedik. Ugyanehhez vezethet, ha a munkaanyagot magunk felé próbáljuk húzni ahelyett, hogy rátolnánk a pengére.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük ezt a hibát?

Nagyon fontos, hogy minden munkavégzést megelőzően ellenőrizzük le az asztali körfűrészünket, hogy minden jól van-e beállítva és minden rögzítés megfelelő-e. Mindenképpen csak olyan asztali körfűrésszel dolgozzunk, amin van hasítóék, amely a penge mögé / mellé helyezett védőeszköz és elsődleges funkciója az, hogy megakadályozza a munkaanyag szorulását. Mindenképpen használjunk fésűt és tolófát. Mire való a fésű? A fésű arra való, hogy a munkadarabunkat az asztal felületén tartsuk. Az éppen vágandó munkadarabot ugyanis két oldalról szükséges rögzíteni, hogy azt stabilan tartsuk és végső soron megakadályozzuk a nem kívánt visszasodrást. Ez egyrészt a tolófával, másrészt pedig a fésűvel történik. Mire való a tolófa? Ahogyan neve is utal arra a munkadarabot a tolófa segítségével toljuk rá / át a vágókorongon és lényegében megóvja ujjainkat a maradandó károsodásoktól, így jelentőségét nem lehet eléggé túlbecsülni. A tolófa használatánál kövessük azt az ökölszabályt, hogy amíg a pengéig van szűk 10 cm-ünk használjuk inkább a kezünket a munkadarab stabilan tartására és mezt követően kezdjük el használni a tolófát. Mindig figyeljünk arra, hogy a vágás közben a tolófa elérhető távolságban legyen, tehát anélkül tudjuk megfogni, hogy el kelljen távolodnunk a körfűrésztől.