Forrasztópáka

Forrasztás során a forraszanyag megolvasztásához hőforráshoz van szükségünk, ezt a funkciót látja el a forrasztópáka.  A forrasztás során a fémek között oldhatatlan kötés jön létre, ehhez szükséges az úgynevezett forrasztó ón, mely lehet ólommentes vagy ólmos egyaránt. A páka feje rézből készül a nagy hőkapacitás és a jó hőátadás miatt. Leggyakrabban villamos árammal üzemelő típusokat alkalmaznak, bár egyre népszerűbbek a gázüzemű típusok is, melyek ott is használhatók, ahol nincs áramvételezési lehetőség.

 

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
2 790 Ft - 34 590 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Teljesítmény  (W)
-
30 W - 200 W
Maximális hőmérséklet  (°C)
-
350 °C - 520 °C
Termék státusza
Szűrés és rendezés
10 termék
10 termék

Forrasztópáka forrasztáshoz

A forrasztáshoz nélkülözhetetlen a forrasztó ón, a forrasztópáka és a forraszanyag. A forrasztópáka végzi el a forraszanyag megolvasztását, hogy össze lehessen kötni két anyagot. A leggyakoribb változata az elektromos, ennek a fejében elhelyezett ellenállásfűtéssel történik a hevítése. Ez lágyforrasztásnál megfelelő, mivel a hőforrás nem elegendő kemény forraszanyagok megolvasztására. Lágyforraszok és keményforraszok léteznek, az előbbiekhez tartozik az ón, bizmut, kadmium, cink és ezek ötvözetei, a keményekhez pedig az arany, ezüst, réz és ezek ötvözetei.

Megkülönböztetünk kemény és lágyforrasztást, a munkahőmérséklet előbbi esetben 450 fok feletti, a lágyforrasztásnál pedig 450 fok alatti. Ez az a hőmérsékletet, amin a felhasznált forraszanyag körül tudja folyni a felületet.

 

Forrasztóállomás használatával is lehet forrasztani, ami egy speciális készülék és magasabb szintű forrasztási technológiát takar, legtöbbjük esetén állítható a hőmérséklet 100-450 fok között, a forrasztóállomások szettben tartalmazzák a pákát, a pákahegyet.

 

Ha műhelye körül nagy területet kell tisztán tartania, egy seprőgép segítségével ezt a feladatot gyorsan el tudja látni, így több idő marad a fontos munkáira.

 

Forrasztópáka

Forrasztópáka fajtái

Fémelemek összekapcsolására szolgálnak alacsony olvadáspontú forrasztóanyaggal, azaz lágyforraszokkal. Alkalmazzák szerelésnél, elektronikában, bádogos és tetőfedő munkákban is. 

 • forrasztópisztoly: ezeknek van egy folyamatos teljesítménye, pl.: 30 W, és a „ravasz” meghúzásával egy rövid átmeneti időre megemelkedik a teljesítmény, pl.: 130-150 W-ra, ez lehetővé teszi vastagabb hálózati vezetékek forrasztását is.
 • forrasztópáka (elektromos):
 • 30/60/80/150 W teljesítményűek általában
 • van egy megadott felfűtési idejük, általában 2-3 perc
 • van egy maximális munkavégzési csúcshőmérsékletük
 • gáz forrasztópáka: használhatók ott, ahol nem áll rendelkezésre elektromos áram. Általában a kereskedelmi forgalomban található folyékony butánnal tölthetőek.

Forrasztó páka használata előtt és után

A forrasztás megkezdése előtt nagyon fontos, hogy a fém részek tiszták legyenek, ez a munkamenet csiszolóval, acélgyapjúval de akár zsíroldóval, alkohollal is elvégezhető. Az ón használatakor a forrasztópákát jól be kell ónozni, a forrasztópáka hegyét be kell vonni vele. A túlmelegedés és a megégett ón által létrejött képződmények egy nedves szivaccsal eltávolíthatóak. Ahhoz, hogy tiszta maradjon a munkaasztal, nem szabad túl sok ónt használni, akár rövidzárlatot is előidézhet és ez káros a szerkezeti elemekre. A forrasztáshoz szükséges forrasztó páka, ón, nedves szivacs a páka tisztításhoz, esetleg ónszippantó pumpa a felesleges forraszanyag eltávolításához. Mivel a forrasztás tűzveszélyes tevékenység, minden gyúlékony anyagot érdemes a közelből eltávolítani a munka megkezdése előtt.

Vislejen hegesztőszemüveget, hegesztőpajzsot!

Forrasztópáka használata biztonságosan

A páka használata fokozott körültekintést igényel, hiszen a több száz fokra felmelegített kéziszerszám égési sérüléseket okozhat. Emiatt nagyon fontos, hogy:

 • a páka használata előtt ellenőrizni szükséges, hogy a feje és a nyele rögzítve van-e egymáshoz
 • használat előtt a pákát meg kell tisztítani
 • a páka hőmérséklete akkor megfelelő, ha a ráhelyezett forraszanyag hígan folyik
 • védőkesztyű viselése ajánlott, sőt fogószerszám, csipesz is jól jöhet
 • meg kell előzni a kéziszerszám leesését
 • a meleg, forrasztott munkadarabot és a pákát biztonságos helyre tenni, ahol hűlni tud

Forrasztópákák a Profibarkácson

Webáruházunkban mindent megtalál, ami a forrasztáshoz szükséges, minőségi forraszanyagokat, pákákat, forrasztóállomásokat. Yato, Topex, Extol forrasztópákákból rendelhet, elektromosat és gázosat egyaránt. A legnépszerűbb termékek a kategóriában:

 

Yato 30 W-os

 • 120-180 sec fűtési idő
 • 350 C fok csúcshőmérséklet
 • 400 C fok tűréshőmérséklet

Yato 60 W-os

 • 120-180 sec fűtési idő
 • 430 C fok csúcshőmérséklet
 • 500 C fok tűréshőmérséklet

Yato 80 W-os

 • 120-180 sec fűtési idő
 • 450 C fok csúcshőmérséklet
 • 520 C fok tűréshőmérséklet

Topex 150 W-os

 • 410 C fok üzemi hőmérséklet

Yato gáz páka 3 in 1 30-70 W

 • piezo gyújtás
 • 3 az egyben forrasztópáka (350 C fok), hőlégfúvó (550 C fok), gázégő (1300 C fok)
 • elzárható
 • 12 ml gáztartály
 • folyékony butánnal tölthető
 • gáz mennyiség ellenőrző
 • 30 perc üzemidő

A Profibarkács a forrasztásban is otthon van, kényelmesen, utánajárás nélkül rendelhet házhoz mindent, ami a tökéletes összeforrasztáshoz szükséges! Webáruházunkban természetesen a munkafolyamathoz fogókat, csipeszeket, védőkesztyűt, forrasztó ónt (ólmos és ólommentest is), forrasztó állomást, forrasztó hegyeket, ónszippantót is be tud szerezni kiváló árakon a legnevesebb gyártóktól.

 

Legjobb forrasztó páka

 

Szeretjük a Yato termékeket, forrasztópáka esetében a 7 részes forrasztópáka készlet a kedvencünk.

YATO Forrasztópáka készlet 7 részes, bután gáz üzemű (gáz nélkül) Piezo


- 3 in 1: forrasztópáka (350C°) ; hőlégfúvó (600C°); gázégő (1300C°)
- Bután vagy Propán-Bután öngyújtógázzal tölthető
- állítható gázadagoló
- 30-125 W
- 30 ml gáztartály, 75 perces üzemidővel
- cserélhető fejekkel, cső tartóval
- elzárható
- gáz mennyiség ellenőrző rés
- gyermekek elleni védelemmel ellátott

 

Gyakran kell elektronikai eszközöket forrasztanom, helyszínen is. A gázos szettre gondoltam, Önök mit ajánlanak?

Nagyszerű választás, egyetértünk! A Yato 7 részes gáz üzemű forrasztópáka készlete 3 in 1 készülék, ráadásul cserélhető fejekkel!

Forrasztópákát vagy forrasztóállomást vegyek gyakori használatra?

Ha gyakran végez lágyforrasztást, forrasztóállomást javaslunk, több lehetőséget tartogat, ráadásul a szett tartalmazza a forrasztópákát is.

Barkács használatra keresek 100 W körüli elektromos forrasztópákát, melyiket rendeljem meg?

A Topex 150 W-os forrasztópákáját ajánljuk, nagyszerű ár, a barkácsigényeknek kiválóan megfelelő termék.

Milyen szempontokat vegyek figyelembe forrasztó páka vásárlásakor

A forrasztópáka vásárlásakor fontos figyelembe venni néhány kulcsfontosságú tényezőt, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb eszközt. Íme néhány szempont, amire érdemes figyelni:

Teljesítmény és hőmérséklet: A forrasztópáka teljesítménye és maximális hőmérséklete meghatározza, milyen típusú munkákhoz használható. Finom elektronikai forrasztásnál például egy kisebb teljesítményű, alacsony hőmérsékletű páka lehet ideális, míg nagyobb forrasztási feladatokhoz magasabb teljesítményre van szükség.

Hőszabályozás: Válassz olyan forrasztópákát, amely rendelkezik hőszabályozással. Ez lehetővé teszi a hőmérséklet pontos beállítását az adott munkaigényekhez. Digitális hőmérséklet kijelző segítségével könnyebben követheted a páka hőmérsékletét.

Hőfűtő elem: Fontos az olyan forrasztópáka választása, amelynek cserélhető hőfűtő eleme van. Ezek a fűtőelemek kopnak, így idővel cserélni kell őket. Az olyan modellek, amelyekhez könnyen beszerezhető cserélhető elemek tartoznak, gazdaságosabbak hosszú távon.

Konkrét felhasználási terület: Fontoljuk meg, milyen típusú munkákat szeretnél végezni a forrasztópákával. Ha főként elektronikai munkákat végez, akkor egy finom hegyű, kisebb teljesítményű páka lehet megfelelő. Nagyobb forrasztási feladatokhoz, például az ónbetétes csövekhez egy erősebb és nagyobb hőmérsékletű páka lehet jobb választás.

Ergonómia és kényelem: A forrasztási munka hosszú órákat vehet igénybe, ezért olyan pákát válassz, amely kényelmesen illeszkedik a kezedbe, és könnyen kezelhető. Az ergonomikus markolat és a könnyű súly segíthet a fáradtság csökkentésében.

Biztonság: Az automata kikapcsolás vagy a gyors hűtési funkciók lehetővé teszik, hogy a forrasztó páka biztonságosan kikapcsoljon, ha nem használod, vagy ha hosszabb ideig nem érinted. Ez fontos a tűzveszély megelőzése érdekében.

Tartozékok és kiegészítők: Nézd meg, hogy a forrasztópákához járnak-e kiegészítők, például különböző hegyek, tartóállvány vagy tisztítószivacs. Ezek a tartozékok segíthetnek a forrasztási feladatok egyszerűbbé tételében.

Ár: Határozd meg a költségkeretedet, és próbálj megtalálni egy megfelelő pákát a keretedben. Ne felejtsd el azt is figyelembe venni, hogy az olcsóbb pákák gyakran hosszabb távon drágábbak lehetnek a rossz minőség és a cserélhető alkatrészek hiánya miatt.

Vélemények és értékelések: Olvass el más vásárlók véleményeit és értékeléseit a kiválasztott forrasztópákáról. Ez segíthet a döntésben.

Mindenképpen úgy válassz, hogy a kiválasztott forrasztópáka megfeleljen az igényeidnek és a munkafeladataidnak. A jó minőségű és megfelelően választott forrasztópáka jelentősen javíthatja a forrasztási munkád hatékonyságát és minőségét.