Oszlopos fúrógép, asztali fúrógép, állványos fúró

Oszlopos fúrógépet nem szoktak a kezdő barkácsolók használatba venni, ugyanis egy asztali fúrógéphez, vagy állványos fúrógéphez már szükséges lehet némi fúró tapasztalat. Persze, ha az ember lelkes és beleszeretne kóstolni a furatkészítés művészetébe és nincs semmilyen tapasztalata ilyen géppel akkor előtte érdemes kipróbálni ezt a technikát egy otthoni kézi fúróval, amihez csak egy állványt kell beszereznünk. A legtöbb barkácsműhely azután lehet egy ilyen gép, hogy egy kis gyakorlatot már megszereztünk.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
47 989 Ft - 596 590 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Teljesítmény  (W)
-
500 W - 710 W
Maximális fordulatszám  (rpm)
-
2 430 rpm - 2 700 rpm
Tokmány típusa
Maximális befogási méret  (mm)
-
13 mm - 16 mm
Munkaasztal méretei
Dönthető munkaasztal
Tokmány maximális távolsága az alaplemeztől  (mm)
-
175 mm - 410 mm
Lézeres központosítás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
13 termék
13 termék

Munka, amit oszlopos fúrógéppel végezhetünk

A fúrás, vagy forgácsolás egy olyan munkafolyamat ahol valamilyen tömör anyagot furatokkal látunk el. Ezek a furatok pedig álltalában a munkalapok összeillesztésében játszanak szerepet, vagy ha csak egyszerűen a falba fúrunk és csavart teszünk bele, akkor akasztót hozunk létre.

Ezek jól ismert dolgok a mindennapjainkban, viszont sokszor eszünkbe sem jut, hogy a megrendelt bútoron lévő lyukak nincsenek ott a fában gyárilag, ezeket nagyrészt állványos fúrógéppel, vagy asztali fúró géppel is készíthették.

A furat készítés egy igen komoly odafigyelést igénylő eljárás, hiszen fontos a precíz és milliméterre pontos munka, ezért fontos hogy ilyen munkát csakis jó minőségű géppel csináljunk. Emellett természetesen a megfelelő szög és stabilitás, ami egy asztali fúrógép értelmét adja. Mivel többféle okból végezhetünk fúrást, ezért többféleképpen is tehetjük azt, hiszen a forgácsolómozgást és előtolómozgást végezheti a munkadarab és a szerszám is, de a fúrógépek általában mindkét mozgást végzik.

Sok kezdő barkácsoló, eltolja ezeknek a gépeknek a beszerzését, mert így-úgy lehet helyettesíteni. De ahogyan pl. egy kompresszor is a barkácsműhely egyik alapfelszerelésévé válik idővel, úgy egy asztali, vagy oszlopos fúró is előbb, vagy utóbb szinte mindenkinél beszerzésre kerül. Ennek oka, a precizitás, hiszen sokkal kevesebb elrontott munkadarab lesz, illetve a gyorsaság, egyszerűség.

 

Mik azok a fúrógépek?

A fúrógépek egy jól kialakított szerszámmal történő egy tömör anyagba végzett fúrásra, vagy előfúrt, előöntött, előkovácsolt, esetleg előlyukasztott furatok bővítésére, nem mellesleg alakos furatok megmunkálására alkalmas eszközök, amik egyedi illetve sorozatgyártásban is használhatók.

A fúrógépek jellemzője, hogy a forgácsoló mozgást, azaz forgó mozgás és emelet az előtolómozgást is a gép orsójába fogott szerszám végzi. A szerszámgépek szerkezeti felépítésük szerint lehetnek egy vagy többorsós fúrógépek, fúróművek és különleges fúrógépek.

 

Az asztolosok egyik alapvető szerszáma az asztali fúrógép

A fúrógépek e típusát leginkább hobbi célra szokták használni, mérete miatt könnyedén elfér egy asztalon, előtolómozgását kézzel idézhetjük elő. A munkadarabot egyszerűen tegyük az asztalra, alátétre, vagy fogassuk gépsatuba, ezután megkezdhetjük a kézzel történő előtolást, amit egy karral mozgatott fogaskerék és fogasléc segítségével valósítunk meg. Miután elkészült a furatunk az előtoló kar elengedésével a fúróorsót rugós vagy súlyterheléses módszerrel állíthatjuk vissza eredeti helyzetébe.

Az asztali fúrógépek 10-15 mm-es átmérőjű furatok készítésére alkalmasak és mindössze 220V szükséges a működtetésükhez.

oszlopos fúrógép használata

 

Állványos fúrógép

Ezek a gépek az előzőhöz képest jóval nagyobbak így földhöz szokták rögzíteni, méretéből is kiderül, hogy ez nem egy barkácsoló gép és éppen ezért ipari célokra használják. Itt a motortól kapott forgómozgást kihasználva készíthetünk furatokat, ezt a mozgatást a fő hajtómű végzi, míg a forgómozgás lelassításáért a mellékhajtómű a felelős.

A munkaasztal egy konzolos kiképzésű asztal, ami egy fecskefarok alakú függőleges vezetéken csúszik, az asztal magassági irányban állítható és tetszés szerinti helyzetben rögzíthető. A munkadarab vagy készülék a T alakú horganyaiban rögzíthetjük.

Ez a gép típus már sokkal nagyobb furatméreteket képes készíteni, amik 40-60 mm-ig terjednek, működtetésük 220-380V közötti.

 

Mi a különbség az oszlopos fúrógépek és állványos fúrógépek között?

Az oszlopos fúrógépek közepes nagyságú munkadarabokhoz ideálisak, szerkezete gyakorlatilag megegyezik az állványos fúrógépével, annyiban tér el hogy egy vastag falú cső az állványa és ezen állítható függőleges irányban a konzolos asztal, amely így a függőleges tengely körül elfordítható lesz. Az excentrikus kör alakú asztala pedig a munkadarab finom beállítását teszi lehetővé.

Meghajtása lehet a kisebb méretű gépeknél fő- és a mellék hajtómű ékszíjtárcsás fokozathajtómű, vagy a nagyobb gépek fogaskerekes hajtásúak.

Sok gépnél alapvető felszereltség része egy központosító lézerfény is, ami fúrás pontos helyének megjelölésével segíti munkánkat. 

 

Fúró szárak használata állványos fúrógépnél

Először is fontos hogy tudjuk, milyen anyagokat is munkálhatunk ezekkel a gépekkel, a legalapvetőbb a fa, de emelett dolgozhatunk fém, kőzet, üveg, csempe illetve műanyaggal is. A különböző anyagokhoz különböző kialakítású fúró szárra van szükség, hiszen minden anyag szerkezet más, és ami az egyikhez tökéletes az a másikat könnyen roncsolja vagy eltörheti.

Ezért mindenképpen gondoljuk végig, hogy milyen anyagokkal tervezünk dolgozni és ennek megfelelően szerezzük be a hozzá illő szárat.

 

Oszlopos fúró árak és egyéb információk

Egy ilyen gép vásárlása nagyobb döntés, de manapság már nagyon barátságo áron is lehet kapni asztali fúrógépeket. Ne siesse, el inkább járjon utána, hogy az ön céljaihoz melyik lenne a legmegfelelőbb gép. És természetesen, ha további információk érdeklik, vagy bármilyen kérdés merülne, fel önben akkor bátran forduljon munkatársainkhoz, akik készséggel és szakértői segítséget tudnak nyújtani.Elérheti őket ügyfélszolgálatunkon és Debreceni üzletünkben is egyaránt.

Vásárlás során, mivel ezek már jellemzően picit drágább gépek, érdemes odafigyelni a kapott garancia mértékére is. A Scheppach oszlopos és állványos fúróira 2+2 év jótállás jár, ami igen kedvezőnek számít. Ugyanakkor nem kell, hogy elriasszák azok a gépek, amikre nincs ennyi, hiszen mi, a Profibarkács árulunk kiterjesztett garanciát a termékekre, amivel akár még +2 évre teljesen nyugodtan haszálhatja a termékeket.

Asztali fúrógép vásárlásánál mire érdemes figyelni?

Ezeknél a gépeknél a garancián felül a következő paramétereket vegyük figyelembe:

  • motor teljesítménye (W)
  • fordulatszám
  • munkaasztal méretei
  • állítható vágási szög
  • tokmány
  • tokmány-asztal max. távolsága
  • tokmány-alaplemez max. távolsága

Ezek szinte mind fontosak. Ha nem elég nagy a tokmány és az aszal, vagy alaplemez távolsága, vagy kicsi a munkaasztal, nem fog rendesen elférni a munkadarab. Ha pedig nem elég nagy teljesítményű a motor, lassú lesz a munkafolyamat, vagy egyáltalán nem lesz képes megbírkózni vele. A mi személyes ajánlásunk, hogy ez 500 Watt teljesítményű oszlopos-, asztali-, vagy állványos fúrógép már nagy bizonyossággal képes lesz elvégezni a várt forgácsoló feladatot.

Webshopunkban a legjobb márkák termékeivel várjuk (Hecht, Scheppach, Einhell oszlopos fúrógép). Mindig kedvező árakkal és kedvezményekkel, ha pedig már vásárolt nálunk profipontjait bármikor beválthatja a következő vásárlása során. Így további kedvezményt jelent önnek és ne feledje, nálunk mindig profi szerszámot kap barkács áron itt a profibarkacs.hu oldalán.

 

Gyakori kérdések

Melyik a legjobb oszlopos fúrógép?

Vásárlóink nagyon szeretik a Scheppach DP 16 VL gépet, mert ez az egyik kisebb otthoni műhelyb való de mégis jól felszerelt fúrógép, aminek nagyon kedvező az ára. Ha komolyabb gépre van szükséged, akkor a Scheppach DP 18 VARIO, vagy Einhell TE-BD 750-E modellt ajánljuk.

Mi az állványos és az oszlopos fúrók közötti különbség?

A kettő annyiban tér el, hogy az oszlopos fúrógép állványa egy vastag cső és ezen állítható a konzolos asztal és ezáltal forgathatóvá válik.

Mit kell tenni, ha a munkadarabot nem tudjuk befogni a gépsatuba?

Az átmenő furattal rendelkező munkadarabok alá legalább a fúróátmérő 1/3-ának megfelelő vastagságú alátétet kell helyezni, hogy a fúró kifutását biztosítsuk, és az ne tegye tönkre a gépasztalt.

Mitől függ a fúrási gyorsaság az oszlopos fúrók esetében?

A fúrási gyorsaságot a megmunkálandó anyag típusa, a furat nagysága, a fúró típusa és a megkövetelt vágási minőség határozza meg. Minél kisebb a fúró, annál nagyobb a megkövetelt sebesség.

Lehet-e több furatot készíteni az oszlopos fúróval?

Az oszlopos fúrógép kiválóan alkalmas arra, hogy hosszú szálanyagokon sok furatot készítsen, ilyenkor azonban gondoskodjunk a szál hosszirányú alátámasztásáról.

Szükséges védőszerelés az oszlopos fúró használata közben?

Ajánljuk a védőszemüveg használata az fúrási művelet közben esetlegesen kirepülő forgácsok miatt. Ha hűtő-kenő folyadékot is használunk szemünk védelmére is gondolni kell, hiszen kifröccsenhetnek a folyadékcseppek. A munkadarab sértheti a kezünket, így a kezünk megóvására védőkesztyű használata erősen ajánlott.

Mik az asztali, vagy oszlopos fúrógépek főbb paraméterei?

Vegyük figyelembe, hogy mekkora a munkaasztal mérete, mekkora a állítható vágási szög, illetve nézzük meg a tokmány és asztal, valamint a tokmány és alaplemez közötti maximum távolságot. Milyen tokmányt használ a gép? A munkához pedig jó tudni mekkora a motor teljesítménye és persze a maximális hozzátartozó fordulatszám.