Facsavar

A facsavarok olyan önmetsző, menetes szárú fém kötőelemek, amelyek a behajtás során menetet vágva behúzzák magukat a faanyagba. Két egymáshoz illeszkedő faelemen keresztül haladva összehúzzák azokat, vagy éppen szerelvényeket rögzítenek velük. A facsavarok jellegükben enyhén vékonyodó szárral, éles menettel ellátottak, a menetemelkedésük alapvetően jóval nagyobb a metrikus, anyás csavarokhoz képest. Számos kialakításban és nagy méretválasztékban elérhetőek.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
2 490 Ft - 2 590 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
4 termék
4 termék

A facsavar

A bútorépítés anyaghasználata az utóbbi évtizedekben jelentősen átalakult és ez jelentős hatást gyakorolt a facsavarok elterjedésére.  A tömör falapokkal és hagyományos lécbetétes bútorlapokkal egyre ritkábban találkozhatunk a műhelyekben, így a hagyományos fakötések is háttérbe szorultak. A laminált faforgácslapok és MDF-lemezek terjedésével, a fogazások és beeresztések helyett az idegencsapos kötések, a köldökcsapok, lapos tiplik (lamello) kapják a főszerepet. Nem csoda, hiszen kézi géppel egyedileg és nagy sorozatban is gyorsan, gazdaságosan alkalmazhatóak.

Az idegencsapos összeépítések mellett a csavarozás is igen elterjedt a bútor-összeépítésben is – ennél olcsóbb és gyorsabb megoldás gyakorlatilag nincs.

facsavar

Hol használjuk a facsavarokat?

A facsavarok számos területen használhatók a ház körül. Jól jön, amikor a kerítést kell megjavítani, de akkor is hozzájuk nyúlunk, ha a bútorok szorulnak fixálásra. A facsavarok, ahogy nevük is mutatja legfőképpen puha fák fúrása esetén használhatóak, akár előfurat készítése nélkül is. Leggyakoribb felhasználási területük a szerelvényezés, pl. bútorok összeszerelése. Kedvező árfekvéssel rendelkeznek, tartósak és egyszerű velük dolgozni. Kialakításuknak, vagyis a vékony magátmérőnek és az éles menetszögnek köszönhetően könnyen belefúródnak a bútorlapba. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a csavarozás vége felé haladva csökkenteni kell a nyomatékot és a forgási sebességet, hogy ne rongálódjon a bútorlap, ne repedjen meg. Kemény fa csavarozása esetében mindenképpen indokolt az előfúrat készítése, ellenkező esetben a munkadarab nagyon könnyen elhasadhat. Mint faforgácslap csavar vagy Reisser csavar is ismerheti őket.

A facsavar az egyik legsokoldalúbban használható ház körüli munkaeszköz, ugyanis megfelelő méretű tiplivel kiegészítve már a polcok, képkeretek és egyéb bútorok falhoz rögzítésének elengedhetetlen eszköze. Tekintettel erre, mindenképpen az javasoljuk, hogy készletben vásárolja meg ezt a terméket. Webshopunkban többfajta csavar készlet közül válogathat, mindnek közös vonása, hogy az adott facsavar mérethez megfelelő méretű tiplik vannak párosítva.

 

Milyen típusú facsavarok léteznek?

Megkülönböztetünk süllyesztett fejű, süllyesztett ovális fejű, kerek fejű, lencse fejű és félgömb fejű típusokat. Behajtásukat a fejen kialakított hornyok teszik lehetővé, mely hornyok között a két legelterjedtebb a Phillips (PH) és a Pozidriv (PZ) kereszthornyos típus.

Faforgácslapok, a nevükhöz méltóan agglomerált lapokban és puha fákban használhatóak, akár előfurat készítése nélkül is. Ez a vékony magátmérőnek és az éles menetszögnek köszönhető. Ez a kialakítás a fát kevésbé repeszti meg és egyúttal csökkenti a behajtási nyomatékot is, valamint gyorsítja a szerelést, így alkalmazásával idő takarítható meg. A kihúzási erő ennek ellenére jellemzően megfelelő lesz, hiszen kisebb a hasadás veszélye. A facsavaros kapcsolatok méretezésére, összehasonlítására a kihúzási ellenállás szolgáltat számszerűsíthető adatot. Különbséget tesznek szálirányra merőleges és szálirányú ellenállás között – ha tömör fáról van szó. A faforgácslapok és MDF-lemezek esetén pedig a lemez síkjára merőleges, valamint a lemez élére merőleges irányt veszik figyelembe. A csavar átmérőjeként a menet külső átmérőjét adják meg milliméterben. A hosszát szintén milliméterben adják meg. A lapos fejű csavar fején található szám általában a szakítószilárdságot adja meg. Szinte minden méretből kaphatóak végig menetes vagy részmenetes változatok is. A részmenetes kivitel alkalmasabb két anyag összehúzatására, ha nincs lehetőségünk szorítóerő kifejtésére (például pillanatszorítóval).

A faforgácslap csavarok további jellemző felhasználási területe a szerelvényezés: amikor valamilyen vasalatot rögzítünk a faforgácslap-alapra. Ilyen esetben az erős és vastag csavarfej nem hatolhat az anyagba és ez növeli az esélyét, hogy a csavar eltörik, vagy hogy a faforgácslap megrongálódik a furaton belül. Ez ellen úgy védekezhetünk, ha a csavarozás végén csökkentjük a meghúzási nyomatékot és a forgási sebességet.

 

Tipp: dolgozz hatékonyan akkus fúrócsavarozóval

Univerzális facsavarok

Az univerzális facsavarok csoportjában nagyon tág felhasználási körű kötőelemeket találunk. Ezek a facsavarok szinte minden fa fajtában alkalmazhatóak – akár még keményfában is! A márkától vagy a típustól függően egyes tulajdonságaikban eltérhetnek, de ezek a csavarok rendszerint ugyanarra a célra szolgálnak, bár számos márkanévvel találkozhatunk a piacon. Ezek az univerzális facsavarok általában acélból vagy rozsdamentes acélból készülnek, áruk magasabb az egyszerű forgácslap csavaroknál, de ezért cserébe az anyagminőség és a kidolgozás is jobb minőségű. A különleges tulajdonságaiknak köszönhetően csavartörés, vagy faanyagrepedés nélkül dolgozhatunk velük, ha betartjuk a gyártó előírásait. Az ilyen univerzális facsavarok felületi kidolgozása is általában igényesebb, jobb korrózióállóságra számíthatunk velük, ugyanakkor rozsdamentes kivitelek is kaphatóak igény szerint. Előfúrni a pozicionálás miatt azért mindenképpen érdemes, és keményfa facsavar-rozsdamentes csavar kombináció esetén a meglepetések elkerülése végett kell is.

Tipp: Rendszerezd az apróbb eszközeidet, csavarokat, szegeket tárolódobozban, csavartartóban, hogy könnyebben átláthasd őket.

Milyen márkájú facsavarok kaphatóak a Profibarkácsnál?

Kínálatunkban a Vorel és Extol craft facsavarjait találhatja meg küllönböző méretekben, készletben, akár tiplikkel együtt is megvásárolhatja őket.

Gyakori kérdések a facsavarokkal kapcsolatban

Milyen típusú facsavarok léteznek?

Megkülönböztetünk süllyesztett fejű, süllyesztett ovális fejű, kerek fejű, lencse fejű és félgömb fejű típusokat. Behajtásukat a fejen kialakított hornyok teszik lehetővé, mely hornyok között a két legelterjedtebb a Phillips (PH) és a Pozidriv (PZ) kereszthornyos típus.

A keményfában is használhatóak a facsavarok??

Az univerzális facsavarok a keményfában is használhatóak, ivel acélból készülnek.

Érdemes előfúrni az univerzális facsavar behelyezése előtt?

Előfúrni a pozicionálás miatt azért mindenképpen érdemes, és keményfa facsavar-rozsdamentes csavar kombináció esetén a meglepetések elkerülése végett kell is.