H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Univerzális balta

Egy minőségi univerzális balta minden kertehs házvan alap szerszám. Vásárolj kiváló áron univerzális baltát. Ha jellebb görgetsz, elmondjuk mire figyelj balta vásárlása során. Mekkora legyen a súlya, a milyen legyen a nyele attól függően, hogy mire fogod használni. A balták árai is széles sávban mozognak, alapdarabokat is be lehet szerezni természetesen és akár teflonbevonatú fejjel és üvegszálas nyéllel rendelkező igazán strapabíró baltákat is, mint például a Hecht, Extol Premium, Neo vagy Fiskars szerszámai. 


65termék 136
65termék 136

 

Univerzális balta

A Profibarkácson univerzális baltából több, mint 60 félét kínálunk, hogy az igényeihez a legjobb balta lehessen az Öné! A fejsze és balta közötti különbségekkel nem mindenki van tisztában, pedig a két szerszám más-más funkcióval rendelkezik. Az univerzális balta az egykezes szerszámok csoportjába tartozik, kisebb erőkifejtésre alkalmas, főként gallyazásra, faágak vagy gyújtós aprítására használatosak, de a túrázás, kempingezés, kerti partik elmaradhatatlan eszközeként is szolgál a balta.

Mire való a balta?

A balta minden háznál alapvető kéziszerszámnak számít. A balta egykezes kéziszerszám, mely rövid vagy közepes hosszúságú nyéllel rendelkezik. A balta nyele készülhet fából, műanyagból vagy üvegszálból. A baltát használják faragáshoz, hasításhoz, aprításhoz és lyukasztáshoz is. A balta segítségével – a fejsze mellett – az aprófa, gyújtós készítése gyerekjáték.

Kisebb rönkökhöz is kiváló, nemcsak gyújtóst hasogatni, de gallyazni lehet vele ágakat vagy oszlopnak alkalmas faanyagot. Létezik a sokak által ismert kisbalta, ami egy kisebb méretű balta, akár terepre, túrázáshoz vagy kempingezéshez is ideális szerszám.

Univerzális balta

Mi a fejsze és a balta között a különbség?

Nemcsak a fejsze és a balta között kell tisztába tenni a különbségeket, ott van még a szekerce is, melyekben bár vannak közös vonások, eltérő feladatokhoz lettek kitalálva.

 A szekerce például baltához hasonló pengefejjel rendelkezik, főként hasításhoz, az élesített pengeíve pedig gyors vágásokhoz, véséshez jelenthet hatékony segítséget. A szekerce egyébként gallyazásnál, gyorsan nővő növények visszavágásánál is kedvelt kéziszerszám, pengéje igen éles, rozsdamentes, kemény anyagokat is könnyedén elvág.

 A fejsze, a balta és a szekerce is nyélre rögzített, egybekovácsolt, a nyéllel párhuzamos vágóélű, acélfejű szerszámok.

Röviden megfogalmazva azt lehet mondani, hogy fa kidöntésére a döntőfejsze a legjobb, a kidöntött fából levágott hasábok felhasogatására a hasítófejsze célszerű, míg a további aprításhoz legelőnyösebb a balta!

A balta nyele

Az univerzális balta nyele leggyakrabban keményfából vagy üvegszál erősítésű műanyagból készül. Ez utóbbiak nagy előnye, hogy tökéletesen csúszásbiztosak, és sok gyártó már rezgéselnyelő bevonattal is bevonja a balta nyelét, mely kivételes komfortot biztosít munka közben.

A drágább balták nyelén a fej alatt gumicsillapítót is elhelyezhetnek a gyártók. Ez arra szolgál, hogy mellé ütésnél nem a balta nyele rongálódik, hanem a gumicsillapító ütődik meg, ezáltal a balta nyele továbbra is sérülésmentes, kifogástalan állapotban marad.

A balta nyele gyakran készül üvegszálas erősítéssel. Az ilyen módon megerősített műanyag ütésállósága sokkal jobb, nő a műanyag szilárdsága, akár a szakítószilárdság, nyomószilárdság, hajlítószilárdság tekintetében.

A fából készült baltanyél legtöbbször keményfából készül, például hikoridióból a Neo balták esetében. A fa nyelet lakkréteg óvja a nedvesség károsító hatásaitól. A komfortos forma kialakításnak hála a fanyelű balta tökéletesen illeszkedik a kézbe, kényelmes a munkavégzés során.

A balta éle

A balta éle legtöbb esetben acél, rozsdamentes acél, esetleg teflonbevonatú éllel. Egyes gyártók a balta élét sávosan edzett módon alakítják ki, minél jobban ellenálljon az acél az ütéseknek, repedéseknek. A kemény balta él kevésbé tompul, ezért is fontos a minőségi balta választás!

A balta méretei

Az univerzális baltánál nemcsak a balta méretei fontosak, de a balták súlya is eltérő lehet. Általában 400-500-600 gr-os balták a legelterjedtebbek, de 800 gr-os, 1 kg-os vagy akár 1,3 kg-os baltákat is találni a kínálatban.

A balta nyele legtöbbször 40-50 cm, de lehet akár /60/80/90 cm-es. Ha nagyon régi baltánk van, és a fej még használható, balta nyelet is vásárolhatunk hozzá a kívánt méretben, ezek általában fából készülnek.

Melyik a legjobb balta?

A legjobb balta megrendeléséhez át kell gondolni, pontosan mire fogjuk használni az univerzális baltát? Milyen gyakran lesz rá szükségünk? 

A balták árai is széles sávban mozognak, alapdarabokat is be lehet szerezni természetesen és akár teflonbevonatú fejjel és üvegszálas nyéllel rendelkező igazán strapabíró baltákat is, mint például a Hecht, Extol Premium, Neo vagy Fiskars szerszámai. 

A Profibarkácson forgalmazott univerzális balták közül mindegyik jó minőségű, de ha a legjobb baltát akarjuk kiválasztani, azt lehet mondani, hogy egy olyan univerzális balta lehet a legjobb, aminek a feje kellően védett a korróziótól, éle szívós, ellenáll a csorbulásnak.

Nyele erősített, üvegszálas, ami által nagyszerűen ellenáll a hőmérsékletváltozásnak, nedvességnek, mechanikai sérüléseknek. A markolaton jó, ha van egy ergonomikus, csúszásmentes, kényelmes bevonat a stabil fogáshoz.

Hogyan válassz baltát?

A balta választásnál fontos szempont a konkrét feladat jellege és gyakorisága, amit a baltával szeretnénk megoldani. Egy túrabalta lehet kisebb, kevésbé profi, mint egy fa aprításhoz vagy gallyazáshoz  mindennap használt univerzális balta.

Figyeljünk rá, hogy minőségi baltát válasszunk és a balta éle mindig kellően legyen éles, hiszen akkor tudunk hatékonyan dolgozni vele. A neves gyártók baltái kevésbé hajlamosak a tompulásra, de időnként azokat is élezni szükséges. Ezt fejsze, balta élezővel magunk is megoldhatjuk.

A baltát egyes gyártók biztonsági tokban kínálják, ez is fontos szempont, hiszen tárolásnál, szállításnál kevésbé balesetveszélyes, ha tokban van a szerszám.

A balta karbantartása, élezése

 A balták karbantartását nem kell túlgondolni, de néhány alapvető dolgot be kell tartani, ha sokáig szeretnénk a szerszámot hatékonyan használni.

A baltát használat után mindig töröljük szárazra, így tegyük el a fészerbe vagy a biztonsági tokjába! A balta éle mindig legyen éles, mert sokkal jobban halad a munka és kevésbé balesetveszélyes, mintha kicsorbult éllel próbálunk dolgozni 

Ehhez élezőgépeket is vásárolhat webáruházunkból, melyek segítségével otthon saját maga is elvégezheti a kések, balták, fejszék élezését bármikor, amikor szükséges.

 

Balta árak

Mint minden szerszám, vagy gép esetében a balta árak is széles skálán mozognak. A Profibarkács webáruházban univerzális balta árakat tekintve 3 ezer és 30 ezer forint között is talál majd baltákat.

Természetesen az eszközök kialakítása, alapanyaga, a balta „extrái” (pl. üvegszálas nyél, gumicsillapító, komfortos markolat, teflonbevonatú él stb.) nagyban befolyásolják a balta árát.

Ha ritkán van szüksége baltára, egy alap balta is megteszi, ami hagyományosan fa nyéllel és acél fejjel rendelkezik. Ha viszont sokszor van szüksége a balta erejére és hajlandó egy strapabíróbb, hatékonyabb baltáért többet is fizetni, a prémium kategóriás termékek közül válassza ki baltáját!

 A Neo vagy a Hecht, de a Fiskars is csúcsminőségű baltákat kínál, melyek a ház körül, a kerti munkáknál, de túrázásnál is tökéletesen helytállnak.

Univerzális balta márkák a Profibarkácson

A Profibarkács webáruház elkötelezett a minőségi, színvonalas szerszámok, szerszámgépek, barkácseszközök iránt. Tudjuk, hogy csak jó minőségű célszerszámmal lehet hatékonyan dolgozni és kifogástalan eredményt elérni.

Balta kínálatunkban a legnagyobb szerszámgyártók, kerti szerszám gyártók baltáit találja, mint az Extol, Hecht, Yato, Fiskars, Neo ,Top Tools, Topex, Verto, Gerber vagy a Flo.

A kiválasztott baltát házhoz szállítjuk, így Önnek csak a megrendelésre kell időt szánnia, az utánajárásra semmit!

A legjobb baltát kell mindössze kiválasztania a webáruházunk baltái közül, melyek az elvárásai alapján az egyes balták paramétereit áttekintve gyerekjáték lesz!

 

Szűrés
Ár
 (Ft)
2 390 Ft - 126 390 Ft
Márka
Termék státusza

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!