Univerzális balta

Egy minőségi univerzális balta minden kertehs házvan alap szerszám. Vásárolj kiváló áron univerzális baltát. Ha jellebb görgetsz, elmondjuk mire figyelj balta vásárlása során. Mekkora legyen a súlya, a milyen legyen a nyele attól függően, hogy mire fogod használni. A balták árai is széles sávban mozognak, alapdarabokat is be lehet szerezni természetesen és akár teflonbevonatú fejjel és üvegszálas nyéllel rendelkező igazán strapabíró baltákat is, mint például a Hecht, Extol Premium, Neo vagy Fiskars szerszámai. 

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
2 390 Ft - 148 590 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
99 termék
99 termék

 

Univerzális balta

A Profibarkácson univerzális baltából több, mint 60 félét kínálunk, hogy az igényeihez a legjobb balta lehessen az Öné! A fejsze és balta közötti különbségekkel nem mindenki van tisztában, pedig a két szerszám más-más funkcióval rendelkezik. Az univerzális balta az egykezes szerszámok csoportjába tartozik, kisebb erőkifejtésre alkalmas, főként gallyazásra, faágak vagy gyújtós aprítására használatosak, de a túrázás, kempingezés, kerti partik elmaradhatatlan eszközeként is szolgál a balta.

Mire való a balta?

A balta minden háznál alapvető kéziszerszámnak számít. A balta egykezes kéziszerszám, mely rövid vagy közepes hosszúságú nyéllel rendelkezik. A balta nyele készülhet fából, műanyagból vagy üvegszálból. A baltát használják faragáshoz, hasításhoz, aprításhoz és lyukasztáshoz is. A balta segítségével – a fejsze mellett – az aprófa, gyújtós készítése gyerekjáték.

Kisebb rönkökhöz is kiváló, nemcsak gyújtóst hasogatni, de gallyazni lehet vele ágakat vagy oszlopnak alkalmas faanyagot. Létezik a sokak által ismert kisbalta, ami egy kisebb méretű balta, akár terepre, túrázáshoz vagy kempingezéshez is ideális szerszám.

Univerzális balta

Mi a fejsze és a balta között a különbség?

Nemcsak a fejsze és a balta között kell tisztába tenni a különbségeket, ott van még a szekerce is, melyekben bár vannak közös vonások, eltérő feladatokhoz lettek kitalálva.

 A szekerce például baltához hasonló pengefejjel rendelkezik, főként hasításhoz, az élesített pengeíve pedig gyors vágásokhoz, véséshez jelenthet hatékony segítséget. A szekerce egyébként gallyazásnál, gyorsan nővő növények visszavágásánál is kedvelt kéziszerszám, pengéje igen éles, rozsdamentes, kemény anyagokat is könnyedén elvág.

 A fejsze, a balta és a szekerce is nyélre rögzített, egybekovácsolt, a nyéllel párhuzamos vágóélű, acélfejű szerszámok.

Röviden megfogalmazva azt lehet mondani, hogy fa kidöntésére a döntőfejsze a legjobb, a kidöntött fából levágott hasábok felhasogatására a hasítófejsze célszerű, míg a további aprításhoz legelőnyösebb a balta!

A balta nyele

Az univerzális balta nyele leggyakrabban keményfából vagy üvegszál erősítésű műanyagból készül. Ez utóbbiak nagy előnye, hogy tökéletesen csúszásbiztosak, és sok gyártó már rezgéselnyelő bevonattal is bevonja a balta nyelét, mely kivételes komfortot biztosít munka közben.

A drágább balták nyelén a fej alatt gumicsillapítót is elhelyezhetnek a gyártók. Ez arra szolgál, hogy mellé ütésnél nem a balta nyele rongálódik, hanem a gumicsillapító ütődik meg, ezáltal a balta nyele továbbra is sérülésmentes, kifogástalan állapotban marad.

A balta nyele gyakran készül üvegszálas erősítéssel. Az ilyen módon megerősített műanyag ütésállósága sokkal jobb, nő a műanyag szilárdsága, akár a szakítószilárdság, nyomószilárdság, hajlítószilárdság tekintetében.

A fából készült baltanyél legtöbbször keményfából készül, például hikoridióból a Neo balták esetében. A fa nyelet lakkréteg óvja a nedvesség károsító hatásaitól. A komfortos forma kialakításnak hála a fanyelű balta tökéletesen illeszkedik a kézbe, kényelmes a munkavégzés során.

A balta éle

A balta éle legtöbb esetben acél, rozsdamentes acél, esetleg teflonbevonatú éllel. Egyes gyártók a balta élét sávosan edzett módon alakítják ki, minél jobban ellenálljon az acél az ütéseknek, repedéseknek. A kemény balta él kevésbé tompul, ezért is fontos a minőségi balta választás!

A balta méretei

Az univerzális baltánál nemcsak a balta méretei fontosak, de a balták súlya is eltérő lehet. Általában 400-500-600 gr-os balták a legelterjedtebbek, de 800 gr-os, 1 kg-os vagy akár 1,3 kg-os baltákat is találni a kínálatban.

A balta nyele legtöbbször 40-50 cm, de lehet akár /60/80/90 cm-es. Ha nagyon régi baltánk van, és a fej még használható, balta nyelet is vásárolhatunk hozzá a kívánt méretben, ezek általában fából készülnek.

Melyik a legjobb balta?

A legjobb balta megrendeléséhez át kell gondolni, pontosan mire fogjuk használni az univerzális baltát? Milyen gyakran lesz rá szükségünk? 

A balták árai is széles sávban mozognak, alapdarabokat is be lehet szerezni természetesen és akár teflonbevonatú fejjel és üvegszálas nyéllel rendelkező igazán strapabíró baltákat is, mint például a Hecht, Extol Premium, Neo vagy Fiskars szerszámai. 

A Profibarkácson forgalmazott univerzális balták közül mindegyik jó minőségű, de ha a legjobb baltát akarjuk kiválasztani, azt lehet mondani, hogy egy olyan univerzális balta lehet a legjobb, aminek a feje kellően védett a korróziótól, éle szívós, ellenáll a csorbulásnak.

Nyele erősített, üvegszálas, ami által nagyszerűen ellenáll a hőmérsékletváltozásnak, nedvességnek, mechanikai sérüléseknek. A markolaton jó, ha van egy ergonomikus, csúszásmentes, kényelmes bevonat a stabil fogáshoz.

Hogyan válassz baltát?

A balta választásnál fontos szempont a konkrét feladat jellege és gyakorisága, amit a baltával szeretnénk megoldani. Egy túrabalta lehet kisebb, kevésbé profi, mint egy fa aprításhoz vagy gallyazáshoz  mindennap használt univerzális balta.

Figyeljünk rá, hogy minőségi baltát válasszunk és a balta éle mindig kellően legyen éles, hiszen akkor tudunk hatékonyan dolgozni vele. A neves gyártók baltái kevésbé hajlamosak a tompulásra, de időnként azokat is élezni szükséges. Ezt fejsze, balta élezővel magunk is megoldhatjuk.

A baltát egyes gyártók biztonsági tokban kínálják, ez is fontos szempont, hiszen tárolásnál, szállításnál kevésbé balesetveszélyes, ha tokban van a szerszám.

A balta karbantartása, élezése

 A balták karbantartását nem kell túlgondolni, de néhány alapvető dolgot be kell tartani, ha sokáig szeretnénk a szerszámot hatékonyan használni.

A baltát használat után mindig töröljük szárazra, így tegyük el a fészerbe vagy a biztonsági tokjába! A balta éle mindig legyen éles, mert sokkal jobban halad a munka és kevésbé balesetveszélyes, mintha kicsorbult éllel próbálunk dolgozni 

Ehhez élezőgépeket is vásárolhat webáruházunkból, melyek segítségével otthon saját maga is elvégezheti a kések, balták, fejszék élezését bármikor, amikor szükséges.

 

Balta árak

Mint minden szerszám, vagy gép esetében a balta árak is széles skálán mozognak. A Profibarkács webáruházban univerzális balta árakat tekintve 3 ezer és 30 ezer forint között is talál majd baltákat.

Természetesen az eszközök kialakítása, alapanyaga, a balta „extrái” (pl. üvegszálas nyél, gumicsillapító, komfortos markolat, teflonbevonatú él stb.) nagyban befolyásolják a balta árát.

Ha ritkán van szüksége baltára, egy alap balta is megteszi, ami hagyományosan fa nyéllel és acél fejjel rendelkezik. Ha viszont sokszor van szüksége a balta erejére és hajlandó egy strapabíróbb, hatékonyabb baltáért többet is fizetni, a prémium kategóriás termékek közül válassza ki baltáját!

 A Neo vagy a Hecht, de a Fiskars is csúcsminőségű baltákat kínál, melyek a ház körül, a kerti munkáknál, de túrázásnál is tökéletesen helytállnak.

Univerzális balta márkák a Profibarkácson

A Profibarkács webáruház elkötelezett a minőségi, színvonalas szerszámok, szerszámgépek, barkácseszközök iránt. Tudjuk, hogy csak jó minőségű célszerszámmal lehet hatékonyan dolgozni és kifogástalan eredményt elérni.

Balta kínálatunkban a legnagyobb szerszámgyártók, kerti szerszám gyártók baltáit találja, mint az Extol, Hecht, Yato, Fiskars, Neo ,Top Tools, Topex, Verto, Gerber vagy a Flo.

A kiválasztott baltát házhoz szállítjuk, így Önnek csak a megrendelésre kell időt szánnia, az utánajárásra semmit!

A legjobb baltát kell mindössze kiválasztania a webáruházunk baltái közül, melyek az elvárásai alapján az egyes balták paramétereit áttekintve gyerekjáték lesz!