Bogrács és kiegészítő

A nyár elképzelhetetlen bográcsozás nélkül, a felszálló füsttel kevert finom illatok hozzátartoznak a baráti összejövetelek hangulatához. A bogrács és bogrács kiegészítők kínálatával abban próbálunk önnek segíteni, hogy a nyári baráti összejövetelek fénypontja, a szabadtéri főzés zökkenőmentes legyen az ön számára.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
590 Ft - 35 590 Ft
Márka
Terméktípus
Termék státusza
Szűrés és rendezés
61 termék
61 termék

Bogrács és bogrács kiegészítők

A nyár elképzelhetetlen bográcsozás nélkül, a felszálló füsttel kevert finom illatok hozzátartoznak a baráti összejövetelek hangulatához. A bogrács és bogrács kiegészítők kínálatával abban próbálunk önnek segíteni, hogy a nyári baráti összejövetelek fénypontja, a szabadtéri főzés zökkenőmentes legyen az ön számára.

 

Mire jó egy bogrács?

Elsősorban a bográcsokról kell néhány szót ejteni. A bogrács a tűz fölé állítható, vagy akasztható főzőedény leggyakoribb elnevezése. Miközben a bográcsokban minden megfőzhető, megsüthető, ami egy konyhai tűzhelyen is, leginkább mégis hagyományos paraszti egytálételeket, ízes ragukat, szaftos pörkölteket, tartalmas leveseket, laktató tésztákat készítünk bennük.

Ezek a legtradicionálisabb főzőeszközeink, amelyek anyagukban és formájukban mit sem változtak az elmúlt évszázadok során.  Nem árt tisztázni, hogy minden típusú borácsban elkészíthető mindenfajta étel, amit egyébként ebben a régi hagyományra visszavezethető eszközben szoktak elkészíteni. Természetesen a népi bölcsesség és tapasztalat nem véletlenül alakított ki különböző bogrács típusokat, mind anyaguk, mind formájuk tekintetében, amelyek a legalkalmasabbak egy adott típusú étel elkészítéséhez. Vegyük sorba az alaptípusokat, amelyeket természetesen kínálatunkban is megtalál.

Bogrács és kiegészítő

Milyen típusú bográcsok léteznek?

A halfőző borácsok jellegzetessége, hogy alul szélesebb, lapos fenekűek és felfelé szűkülnek. Előnye, hogy a folyadék felülete kisebb, mint a hasonló alföldi bográcsoknál, ezért a párolgás is mérsékeltebb, így az étel hosszabb ideig maradhat meleg. A lapos alj miatt a parázs fölött történő főzésre ez a típus alkalmasabb. Halfőzésnél a halszeletek kevésbé törnek össze benne. Kiválóan alkalmas a halászlevek elkészítésénél oly fontos technológiai fázisra, az úgynevezett zubogtatásra. A halfőző bogrács tipikusan zománcozott felületű (rozsdamentes változatban is elérhető) ami, némileg kíméletesebb használatot feltételez.

A formát tekintve, a bográcsok másik jellegzetes típusa a felül szélesebb, karimás alföldi gulyásbogrács. Valójában minden népszerű szabad-tűzi ételünk megfőzhető, ezért, ha csak egy bográcsot vásárolunk, érdemes ezt választani. A bográcsgulyás, babgulyás, pörkölt, paprikás krumpli, a tésztás alföldi pásztorételek (slambuc, pásztortarhonya), a lecsó, de akár egy klasszikus, vörösboros francia burgundi marha elkészítéséhez is megfelelő eszköz. Ez a bográcstípus anyagát tekintve többféle lehet, így eltérő konyhatechnikai előnyökkel szolgálhatnak számunkra.

A zománcozott alföldi típusú bogrács kiválóan alkalmas levesek és egyéb ragúk elkészítésére. Figyelemmel kell lennünk azonban használata közben arra, hogy a zománc felület egy erősebb fémes tárgy által okozott ráhatás következtében könnyen megsérülhet. Tekintettel erre, elsősorban fa, vagy hőálló műanyag bevonatú eszközökkel párban használjuk.

A rozsdamentes alföldi típusú bogrács a leguniverzálisabban felhasználható bográcstípus. Minden bográcsban elkészíthető étel elkészítésénél hű társunk lehet, legyen az halászlé, vagy pörkölt. Ki kell emelni, hogy lényegesen strapabíróbb, mint a zománcozott bográcsok, így például kiválóan alkalmas az egyik legjellegzetesebb magyar pásztorétel, a slambuc tradicionális változatának az elkészítéséhez, ugyanis ennél az ételnél technológiai követelmény, hogy a főzés bizonyos fázisaiban fémkanállal „alátúrjuk” az ételnek, amit egy zománcozott felület nem viselne el. A slambuc „megforgatásánál” pedig előtérbe kerül, hogy az eszköz viszonylag könnyű, szemben például öntöttvas társával.

Az öntöttvas alföldi típusú bogrács elsősorban a pörköltek és gulyáslevesek elkészítésénél domborítja ki legelőnyösebb oldalát. Az öntöttvas bográcsok némileg eltérő használatot és karbantartást igényelnek, mint a zománcozott, vagy rozsdamentes társai. Néhány hasznos tanács, ha azt szeretnénk, hogy öntöttvas bográcsunk sokáig rendelkezésre álljon. Használatba vétel előtt be kell avatnunk az öntöttvas bográcsunkat. Az öntöttvas eszközök hajlamosak az oxidálódásra, amely ellen a beavatás jelenti a védelmet. A legjobb, ha főzés után mindjárt elmossuk vízzel, a mosószer használatát lehetőleg kerüljük. Tárolás előtt nagyon alaposan szárítsuk ki. Mindenképpen száraz helyen táruljuk. Az öntöttvas bográcsok kiválóan működnek, amikor viszonylag nagy hőfokon le kell pirítanunk a benne készülő ételt, mint például a legtradicionálisabb magyar étel a pörkölt esetében. Ennek oka az, hogy az öntöttvas eszközök egyrészt tömegüknél fogva sokkal jobban tartják a hőt, így nehezebben hűlnek vissza, mint a lemezből készült társaik. Másrészt pedig az öntöttvas kifejezetten rossz hővezető, de ebben rejlik az előnye ugyanis sokkal nagyobb felületen képes hőt leadni, így nehezebb ( de nem lehetetlen!!!) benne leégetnünk az ételünket.

Tipp: ha a grillezés áll hozzánk közelebb, válasszunk egy jó grillezőt, bbq sütőt.

Milyen bogrács kiegészítőket tudunk venni, és mir valók ezek?

A bogrács kiegészítők közül elsősorban a bográcsállványokat kell kiemelni. Ez a könnyen telepíthető és mobil eszköz elsősorban azoknak nyújt nélkülözhetetlen segítséget akiknek nincsen fixen kialakított főzőhelyük. A bogrács kiegészítők között kínálunk még fedőket nagy méretválasztékban, továbbá a bográcsozásnál nélkülözhetetlen merőkanalakat.

Kínálatunkban a Perfect Home bográcsait és bogrács kiegészítőit találhatja meg.

Gyakori kérdések bogrács kiegészítő vásárlásakor

 

Mik a zománcozott bogrács elsődleges felhasználási területe?

Kiválóan alkalmasak levesek és egyéb ragúk elkészítésére.

Mik az öntöttvas bográcsok előnyei?

Az öntöttvas bográcsok kiválóan működnek, amikor viszonylag nagy hőfokon le kell pirítanunk a benne készülő ételt, mint például a legtradicionálisabb magyar étel a pörkölt esetében. Ennek oka az, hogy az öntöttvas eszközök egyrészt tömegüknél fogva sokkal jobban tartják a hőt, így nehezebben hűlnek vissza, mint a lemezből készült társaik. Másrészt pedig az öntöttvas kifejezetten rossz hővezető, de ebben rejlik az előnye ugyanis sokkal nagyobb felületen képes hőt leadni, így nehezebb (nem lehetetlen!!!) benne leégetnünk az ételünket.

Milyen legyen az első bográcsunk?

A rozsdamentes alföldi típusú bogrács a leguniverzálisabban felhasználható bográcstípus. Minden bográcsban elkészíthető étel elkészítésénél hű társunk lehet, legyen az halászlé, vagy pörkölt. Ha csak egy bográcsunk van az ilyen legyen.