Generátor szerszám

Egy minőségi generátor szerszám minden műhely alapvető kelléke. Egy autót megjavítani nem sokszor nem egyszerű feladat. Régi, lavult szerszámokkal pedig még nehezebb. Az autó javításának csak minőségi szerszámokkal lássunk neki! A generátor feladata, hogy az akkumulátort töltse, illetve áramot szolgáltasson a motor működése közben a jármű összes elektromos fogyasztójához: lámpa, ECU, ablaktörlő lapát, rádió, ablakemelő, stb. Ezért hibátlan működése kiemelten fontos.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
12 190 Ft - 18 190 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
4 termék
4 termék

Szerszám generátor szereléshez

A generátort leginkább külső ránézésre a villanymotorhoz lehetne hasonlítani. De a generátor működési elve pont fordítva van a villanymotorhoz képest. Ugyanis a generátor forgó része van meghajtva a motor által, általában szíjhajtással elérve és a forgásnak köszönhetően tudunk áramot létrehozni. Ez általában váltóáram, mely ingadozó szokott lenni, de egy feszültségszabályozóval és egy egyenirányítóval ez kezelhetővé válik.

generátor szerelő szerszám

A generátor a következő elemekből épül fel:

 • Ház: Ez a rész az úgynevezett első pajzsból és a hátsó pajzsból áll össze. Ez az elem tartja egyben és foglalja magába a generátort.
 • Állórész: ahogy a nevében is említettük a házrészben áll a fixen rögzített tekercselés
 • Forgórész: Ez a rész két csapágy megtámasztásában van és középen tökéletesen forog. A forgás sebessége meghatározza a töltést, tulajdonságai nagyban függenek a fordulatszámtól. Minél nagyobb ez a szám, annál nagyobb a feszültsége.
 • Feszültség szabályozó: Elő van írva, hogy mennyi feszültség szükséges az akkumulátor töltéséhez. Ebben az esetben ha veszünk példának egy személyautót ez a szám 14,4 v. A feszültség szabályozó biztosítja, hogy megfelelő legyen a feszültség. Ebben megtalálhatóak a szénkefék is.
 • Csapágy: A csapágyak a pajzsokba lettek elhelyezve.
 • Egyenirányító: A váltakozó áram miatt, amit a forgó mozgásból kapunk és az autó rendszere miatt, ami 12v és egyenáram, ez a berendezés vált szükségessé az összehangoláshoz.
 • Generátor szíjtárcsa: Ez a rész a típusoktól függően eltérhet, változhat, megkülönböztetjük az ékszíjast és a hosszbordást. Az utóbbi verzióból merev is lehet a szíjtárcsa, de lehet szabadonfutóval rendelkező szíjtárcsa is.
 • Kefetartó egyes esetekben

 

A generátor teljesítménye

 

Ennek a berendezésnek is vannak követelményei, mint minden elektromos berendezésnek. Ezek a következők:

 

 • Teljesítmény követelmény: Legyen a generátor teljesítménye akkora, hogy a fogyasztókat folyamatosan képes legyen ellátni, bármilyen esetben, ha kicsi, ha nagy a teljesítmény. Ezen felül legyen akkora teljesítménye, hogy mindemellett az akkumulátor töltését is tudja biztosítani, még akkor is ha már szinte az teljesen lemerült állapotban van.
 • Stabil feszültség: A feszültségnek mindig egyformának kell lennie, időjárási viszonyok nem lehetnek rá hatással.
 • Kialakítási követelmény: A generátornak nagynak kell lennie és emellett kompaktnak. Ez foglalja magába, hogy bírja a hőt, melyet a motor kelt, a fröccsenő vizeknek és a környezetében lévő pornak is ellen tudjon állni. Nem szabad túl nehéznek lennie és halkan kell dolgoznia.
 • Felhelyezési és javítási kritérium: úgy kell tervezni, hogy könnyen szerelhető legyen. Biztosítani szükséges továbbá a szíj feszítését, mely esetlegesen felmerülhet.

 

A generátor lehetséges hibái

A generátorok úgy lettek fejlesztve, hogy tartósak legyenek. Azt szokás mondani, hogy a generátor élettartamának egyeznie kell a motor élettartamával. Azonban a generátorokban általában a csapágyak szoktak elsődlegesen meghibásodni, amit a vezető hamar észrevesz, a hangos működés következtében, de előfordul, hogy a generátor szabadon futója is tönkremegy, illetve a feszültség szabályozó, amit már nehezebb észrevenni, ha meghibásodott.

 

A generátor javítása, a generátor javító szerszám használata 

Alapvetően bárki képes a megfelelő szerszámok birtokában arra, hogy összeszereljen, illetve felújítson egy generátort. A Fenti termék kínálatból válogatva mindenki képes arra -szerelő hívása nélkül is- hogy meg tudja javítani és ki tudja cserélni a szükséges alkatrészeket. Előfordulhat olyan eset is, hogy profi szakemberek tudják csak megoldani a problémát. Ez általában a modernebb autók esetében fordul elő, a régebbi járműveket viszonylag kevesebb szakértelemmel is meg lehet javítani. Mindenesetre a legfontosabb, hogy elsőként megállapítsuk a hibát, ami több módon történhet. Érdemes tesztelni is, mielőtt nekilátunk a szétszerelésnek. A szét és összeszerelés csak a meghatározott rendben fogja biztosítani a generátor megfelelő működését.

 Tipp: Tartsa autóját, értékeit ponyva garázsban.

Érdekesség a generátorról

A megújuló energiák előtérbe kerülése miatt a generátorok folyamatos fejlődésen mennek keresztül. Az egyik ilyen változás, hogy a generátor lett felelős a modernebb autókban az indításért is. Ennek köszönhetően, az autó képes arra, hogy piros lámpánál leállítsa a motort, illetve újraindítsa, ha indulni kell, tehát ha a gázpedálra lépünk. Ennek az előnye, hogy városi közlekedés során csökkenteni tudjuk az üzemanyag fogyasztását.

Yato, NEO autószerelő márkáinkat mindenkinek ajánljuk, akik a minőséget keresik az autószerelésben is. 

 

Gyakori kérdések a generátor szerszámmal kapcsolatban

Egyedül meg tudom javítani generátor szerszámokkal a generátort?

Igen, bár ez nagyban függ a felmerülő hibától és az autótó típusától is. Mi azt javasoljuk, vigye szakszervízbe az autóját.

Milyen anyagból készül a generátor szerszám?

Legtöbb esetben a generátor szerszámok a legerősebb fémekből készülnek, amik képesek ellenállni a nagy erőkifejtésnek.